Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
7125
View
27
Reply

Melayu & masjid di Germany

[Copy link]

Author: mkland3       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-9-2007 03:18 PM | Show all posts |Read mode
Salam

Minta tolong kalau ada sapa sapa duduk di germany yang boleh provide info untuk:
1. Bad Hersfeld
2. Kassel

Ada ka melayu kat sana ??

Masjid ada ka ??

Plan, Insya Allah nak pi sana tahun depan kalau ada peluang.

[ Last edited by  Sasha at 1-4-2008 01:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 03:33 PM | Show all posts
Rasanya tentu ada malaysian students kat sana........... tak pun nearby area. buat apa nak gi sana ??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2007 03:41 PM | Show all posts

Reply #2 mukmin101's post

Jalan & jalan sambil keroje..

Problem nya satu habuk bahasa german tak tahu. ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 03:50 PM | Show all posts
teringat masa aku duk kat Ingolstade, Germany dulu..

masjid dia tak la besar mana..kutbah jumaat dalam bahasa Turki..

orang melayu..hanya aku dan 4..5..orang kawan aku aje..

tentang makanan tak de la masalah sangat..restoran Turki kira senang jumpa la..

siap ada tarian gelek lagi..

tempat ko nak pegi ni tak tau la plak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 03:55 PM | Show all posts
teringat masa aku duk kat Ingolstade, Germany dulu..

masjid dia tak la besar mana..kutbah jumaat dalam bahasa Turki..

orang melayu yang aku nampak..hanya aku dan 4..5..orang kawan aku aje..

tentang makanan tak de la masalah sangat..restoran Turki kira senang la jumpa..

siap ada tarian gelek lagi..

tempat ko nak pegi ni tak tau la plak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 05:29 PM | Show all posts
Emmm... aku pernah gi germany gak... aku lepak Muniich ngan ausburg...
pasal makanan memang banyak kebab  sebab kat sana banyak org turki..
aku ada 2 kawan bangsa turki kat sana... tapi dia org ni lain macam sikit....
Wine selamba dia orang minum....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 09:07 PM | Show all posts

Reply #6 Kr31's post

Ooo..ko pun penah pegi Munich..

Ada pegi English Garden tak..? ..

aku dulu tahan jalan kaki dekat 2km jugak kut dari stesen ketapi Munich..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 01:56 PM | Show all posts
cauli xpenah jumpe Malay kt Kassel
masjid ade...kan byk org Turki kt situ
i asked my fren
dia ckp ada 11 mosques kt Kassel, 2 kat Bad Hersfeld
nie org Turki punye masjid kot
so mcm decrypt ckp khutbah in Turkish la kot
kat Kassel tu ade satu street u pegi mmg org Turki je yg uol akan nmpak

tp org Turki kt Germany mmg hampeh
daging bab* pun mkn walaupun mengaku muslim
satu lg lotsa German xsuke turkish sbb byk buat masalah

bestnye dok Kassel sbb dia kt tgh2 Germany
nk g mane2 pun kire dekatlah jugak

Munich cauli xpenah smpai lg..
dh smpai : Kassel, Cologne, Duesseldorf, Hamburg, Frankfurt ngn Berlin(termasuk Potsdam)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2007 02:42 PM | Show all posts
Originally posted by cauliflower at 27-9-2007 01:56 PM
cauli xpenah jumpe Malay kt Kassel
masjid ade...kan byk org Turki kt situ
i asked my fren
dia ckp ada 11 mosques kt Kassel, 2 kat Bad Hersfeld
nie org Turki punye masjid kot
so mcm decrypt c ...

--------------------------------------------------------------------------------

Masa I dekat UK pun, byk pub owned by turki....kedai jual beer pun ada...
kedai pizza majoriti orang turki...tapi ada ham...bila tanya halal..dia ckap dia orang islam. x tau le.....haprak betul....

Khutbah bahasa turki tak kisah..janji boleh solat jumaat...

Daging & ayam halal ,kira boleh dapat le kot...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 04:03 PM | Show all posts

Reply #7 decrypt's post

aku tak  kesempatan gi english garden... tapi member turki aku bawak aku kat atu tempat namanya Hofbruhaus ( Beer Hall ) dia org minum air mabuk 1 gelas besar (macam jug) sorang.... aku bantai oder coke sume org gelak kat aku.... hehhe
pas tu bila dah makan kena hiris  meja tu dengan pisau tulis nama.....macan kenangan la......
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 04:15 PM | Show all posts


Munich...
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2007 10:57 AM | Show all posts

Reply #9 mkland3's post

Maybe ham yg halal tak? Kat sini ada turkey ham, beef or turkey bacon dan rasher. Tapi kena betul2 pasti benda2 tu yg halal.

Lagi satu, kalau I pergi ke Mid. Eastern grocery shop dkt my rumah, diaorg suka jual beer or malt drink. Rupa dan botol sebijik mcm botol beer. Tapi dia ni non-alcoholic beer. Siap letak 0.0% alcohol.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2007 11:15 PM | Show all posts

Reply #20 mallanhead's post

Si mamat turkish tu sendiri bagi tau Ham tu tak halal...Assume pork le tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2007 07:53 AM | Show all posts
salam assalamualaikum semua
numpang benang mkland3
ada sesiapa di jerman pernah pergi munich ?

bj akan pergi minggu ni
masjid di munich di mana yek ?
makanan halal ?

terima kasih ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2007 08:05 AM | Show all posts
dah dapek .... heheheh ...
dekat dengan stadium allianz

http://www.islamisches-zentrum-muenchen.de/


Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2007 07:49 AM | Show all posts
off topic

Budak JAwa..
Awak dah sampai belum ke Iceland? Bulan September  was very wet. rained almost everyday. Bulan October pun so far hujan dan angin kencang.  Such a boring weather!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2007 07:30 PM | Show all posts
Originally posted by Tillingtan at 15-10-2007 23:49
off topic

Budak JAwa..
Awak dah sampai belum ke Iceland? Bulan September  was very wet. rained almost everyday. Bulan October pun so far hujan dan angin kencang.  Such a boring weather!!


salam till ...
bj belum berkesempatan ke Rekjavik lagi. scandi aritu pun terpaksa batalkan.
tukar program ke munich pulak minggu ni ...
insyallah ... nanti cari masa lagi.

till .. kalau hujan tak ada aurora la kan ?
mesti cuaca cerah ek ?


mahap tuan tanah .. keluar tajuk
till nanti beboraks kat benang iceland la ek ?
jumpa lagi nanti
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2007 06:20 AM | Show all posts
Originally posted by budakjawa at 15-10-2007 07:53 AM
salam assalamualaikum semua
numpang benang mkland3
ada sesiapa di jerman pernah pergi munich ?

bj akan pergi minggu ni
masjid di munich di mana yek ?
makanan halal ?

terima kasih ... :l ...


munich is a big city..so biasanye big city mmg senang nk cari mknan halal n masjid..
i've been there tp kejap gile so tak sempat nk solat smua tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2007 08:09 PM | Show all posts
dah balik dari munich ...
masjid dekat dgn stesen keretapi besaq.
ada sekitar jalan Goethestrasse
makanan halal banyak sangat

tanya kat kedai turki di sana ... senang nak solat , makan , jalan ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 08:26 AM | Show all posts
kasik up ini benang ..
up .. up ...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091074s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list