Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55492
View
348
Reply

Bermadu: madu lawa Vs tak lawa

[Copy link]

Author: kambeng_masam       Show all posts   Read mode

Post time 26-8-2007 10:48 AM | Show all posts

Reply #40 urda1iluv's post

takperlah dik...

tu life org lain..

life akak..dah anak 3 org nie..takat nie, takde problem pun dalam marriage akak..

life sana..cam akak cakap...akak mmg tak ambil tahu sb hubby tak bagi bagi mengelakkan perasaan cemburu...tapi akak tengok hubby akak happy je so akak tau dia takde masalah...

akak pun pray semoga marriage akak bahagia camni la sampai ke akhir hayat..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 10:51 AM | Show all posts

Reply #40 urda1iluv's post

to me if u were to become the 2nd wife, tak payahlah nak bangga2 diri, nak kutuk2 the 1st wife whatsoever... janganlah sampai lupa diri...hidup kita ni kan umpama roda....sekejap di atas sekejap di bawah...
and what goes around comes around...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 10:51 AM | Show all posts

Reply #41 norsha's post

aminn...........
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 11:49 AM | Show all posts
haku pun bengang kalu yg 2nd wife lak yg lebih2. dah tau kahwin dgn laki org...tak payah nak berdrama lebih, tak puas hati la hapa la. dia yg carik masalah. ni behave as if dia lak yg the victim. haku pun byk kawan yg 2nd wife, awal2 haku dah ckp, ko jgn nak over2 upset dgn laki ko nya 1st wife...ko dah tau dia ada bini n kids. jgn heran kalu 1st wife tu jadik cam gila, gi serang2 ngko...kalu nkgo 1st wife, jadik kat ko lak, ko pun leh jadik gila jugak. so know what ur getting urself into...and be ready. reaction cam tu normal...ada 1st wfe yg maleh nak layan, ada yg cam singa betina. so ikut nasib ngko dpt madu yg cemana.

ada satu kes yg haku tau...1st wife baik gila...mmg la mula2 dia upset, but mende dah jadik. so dia ada la amik effort nak berbaik2 dgn si madu tu....si madu lak wat2 sombong! nak jadik citer, sampai la ni tak de anak...kena adopt lagi, so lagi la hb tu tak heran, madu tu complain hb dia tak fair...asyik dok kat belah 1st wife, then  hb dia ckp...apa nak bising, i ada 4 anak kat sana, so 5 org yg ada hak atas masa i, jadik nak ikut adil...mmg sebelah sana kena 5 kali lebih kerap. tersenyap si madu ni.

anak2 kat 1st wife seme dah besar, dah pangkat2 besar. 1st wife lak now lagi suka bila hb dia kat belah sana...tak yah nak melayan org tua tuh. relax je dia, gi jln sana sini, anak2 bagi duit, kira happy la dia. anak2 pun tak heran psl mende jadik dorang dah besar...dorang kisah psl mak dorang aje. and sebab tak de adik beradik tiri, so tak yah nak tau psl belah sana...tak de la risk kot adik2 beradik tiri  terkahwin each other or anak2 sedara terkahwin ngan pakcik/makcik tiri psl tak kenal. ni yg dikatakan what goes around comes around. karma gitu!
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 12:12 PM | Show all posts

Reply #44 wifeorg's post

moral of the story..jgn la nak complain kat laki fair ke tak fair ke..atau even complain apa2 pun...

sebab mana kita tahu, kot2 tengah2 kita complain tu...hubby menyumpah kita dalam hati sb bagi dia pening kepala...mmg Allah akan balas kepada kita sb memeningkan kepala suami kita...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 03:47 PM | Show all posts
by all means.....

at the first place, madu ni tade kene mengene ngan cantik atau tidaknya perempuan2 yg terlibat tu....

cantik tak semestinya indah...hodoh tak semestinya bersepah....

mesti ada sebab lain yg menyebabkan bermadu ni....antaranya jatuh cinta kembali, kekurangan diri sendiri/isteri yg tak dapat dinikmati...., ada kemudahan yg menyebabkan beristeri lebih dari 1....ada rezeki lebih(kaya) tak kaya pun ada...sampai terbakar pun tak tau diri dimadu..... and the list goes on....

ramai yg aku tgk 1st wife sempurna serba serbi, tapi masih dimadukan adake sbb kecantikkan?

except datuk2 yg baru nak merasa nikmat hidup dan muka dia sendiri macam tongkang pecah baru nak kawin ngan perempuan yg so called cantik tapi gedik.....sbb masa memuda dulu dia tak dapat apa yg dia nak....dan tade pendapatan....

ada yg kawin lebih sbb nak anak...., kesian pada nasib balu2 serta menghalalkan perhubungan.....

first and foremost yg paling penting suami yg adil dan saksama.....tidak berbohong, menunaikan tanggungjawab sbg suami, bapa kepada kesemua pihak.....insyaAllah shudn't be a problem...except cemburu yg merupakan nilai estetika setiap manusia yg membezakan kejayaan permaduan ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 03:57 PM | Show all posts
aku dah vote dah.. hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 04:34 PM | Show all posts
madu aper bendanya , saper yg nak bermadu ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2007 06:30 PM | Show all posts

Reply #47 yatiecas's post

thank yatiecas for the vote
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 10:54 AM | Show all posts
uissh cam suspen nak vote .. nanti pikiaq dulu
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 11:05 AM | Show all posts
hehehe

Just for u guys--->Panduan memilih isteri



"Mengapakah teruna memilih gadis jelita? Kata orang, gadis seperti ini menyejukkan serta menggembirakan hati.Betulkah begitu?


Gadis ltu pada asasnya bererti wanita yang belum bernikah. Walaupun begitu, perkataan gadis juga digunakan bagi menggambarkan kesucian seseorang wanita. Wanita yang sudah ternoda sebelum berkahwin digelar sudah tiada gadis atau sudah tiada dara. Umumnya, pengertian pertama iaitu wanita yang belum bernikah digunakan secara formal sedangkan yang kedua itu adalah gelaran yang diberikan secara berbisik-bisik.

Alam gadis merupakan alam yang paling manis bagi seseorang wanita. Semasa inilah seseorang wanita ltu akan
mencapai tahap mekarnya dan keayuannya. Pada masa inilah wanita ltu mula dipanggil bergetah jika kita hendak meminjam bidalan Soekarno. Bila dipandang, banyak hati lelaki akan tergoda. Ada gadis yang boleh tahan
dan ada gadis yang tak boleh tahan. Gadis yang boleh tahan biasanya dianggap manis tapi tidaklah jelita. Yang tak boleh tahan pula adalah gadis yang sungguh cantik menawan. Ramai lelaki yang tergoda kepada gadis tak boleh tahan ini apatah lagi jika gadis itu sendiri pandai pula menggoda dan mempermainkan perasaan lelaki.

Tidak dapat dinafikan bahawa lelaki teruna sememangnya tertarik pada rupa dan bentuk fizikal gadis. Itulah yang
menjadi asas mengapa mereka lebih memberi perhatian. Ada orang berpendapat bahawa gadis yang cantik
lebih beruntung kerana lelaki melayaninya dengan lebih baik, mesra dan lemah-lembut.

Janganlah sekali-kali seorang lelaki berduaan saja dengan seorang wanita, melainkan dengan didampingi seorang
muhrim. - Hadis Rasulullah riwayat Bukhari dari Ibnu Abbas r.a.

Biasanya teruna akan terpikat dan terpesona dengan kecantikan si gadis dahulu, kemudian barulah si teruna
menyelidiki perangai si gadis. Ini menyebabkan ramai lelaki terperangkap, menyesal atau menderita, terutamanya bila sudah terlanjur dan tidak boleh berundur lagi sedangkan baru tahu bahawa si gadis ltu teruk perangainya atau sudah ternoda. Walaupun mata yang belum berisi pengalaman itu tertarik pada rupa yang cantik, sebenarnya jodoh bagi hati adalah hati juga, bukannya rupa. Maksudnya pada akhirnya gadis yang hatinya paling suci sesuci hatinyalah yang dipilih oleh teruna untuk dikahwini. Berikut adalah petua- petua sekiranya anda ingin memilih gadis jelita menjadi lsteri anda:

Elakkan Dari Berkawan Dengannya Dengan merapati dan berkawan dengan si gadis, kecantikan hati ini sebenarnya sukar untuk dinilai oleh lelaki. Selalunya yang dilihat semuanya baik, sopan dan elok apatah lagi pada masa itu sang teruna sedang mahu, dia hanya nampak yang elok. Si gadis pula mungkin hanya berpura-pura jadi baik dan sopan untuk memikat teruna. Itulah sebabnya ada yang membidalkan bahawa Yang bercahaya tidak semestinya emas dan Yang cantik tidaklah semestinya permata. Maka elakkan dari berkawan dengannya untuk mengelakkan anda dari terpesona dan terpedaya.

Di atas kejelitaan yang tiada tara bergantunganlah kehancuran yang tiada tara. (Bidalan ltali).

Lakukan Risikan Secara Rahsia Kecantikan hati biasanya boleh dinilai oleh pengamatan rahsia si teruna bersama keluarga teruna terhadap si gadis. Risikan rahsia lni adalah untuk mengetahui bagaimanakah tingkahlaku si gadis itu bila dia berada bersama keluarganya sendiri. Adakah si gadis dari jenis yang suka berjalan, bergaul bebas, atau suka menolong ibunya memasak, rajin berkemas dan taat dalam beribadat akan dapat ditentukan dengan lebih jelas. Pihak teruna juga boleh mengetahui perihal moral si gadis dengan menyelidiki ke manakah si gadis itu suka pergi di hujung minggu atau di masa lapangnya. Jika dia gemar pergi ke tempat yang kurang baik, besar kemungkinan dia mempunyai sifat-sifat yang kurang baik pula.

Kejelitaan dan kegembiraan tidak akan bersatu lama. -Goethe
Walaupun pada asasnya cara menyelidik begitu, atau dipanggil merisik ini tidak begitu disukai oleh si gadis sendiri, ia adalah jalan yang dianggap lebih baik dari cara berkawan dengan si gadis, membawanya ke mana suka, dan menyelidik dengan bertanya pada gadis itu atau hasil memperhatikan tingkahlakunya di depan mata.

Cari Yang Duduk Bersama lbubapa Sebenarnya alam gadis terdedah kepada pelbagai gejala yang tidak begitu
menyenangkan. Terdapat lebih banyak unsur negatif dari yang positif di luar rumah, malah, bagi sesetengah
keluarga ianya berlaku dalam rumah sendiri. Si gadis, yang masih dalam peringkat belajar hidup mudah terpengaruh kepada unsur-unsur negatif yang boleh merosakkan kesuciannya serta kebaikan perangainya. Ini kerana unsur-unsur negatif biasanya memberikan keseronokan dan nikmat tetapi kenikmatan ini berakhir sebentar saja disusuli pula oleh sesalan dan kemuraman mungkin seumur hidup.

Wanita jelita tidak bernasib baik dan teruna yang bijak tidak cantik. - Bidalan Cina

Cari Yang Pandai Mengurus Rumahtangga Pada zaman sekarang, masa remaja si gadis bererti masa sebagai pelajar sekolah menengah, pra-universiti dan pusat pengajian tinggi. Bagi gadis- gadis ini, masa untuk mereka belajar menjadi wanita dari ibu adalah amat terhad, jika ada, praktikannya hanya dalam jangkamasa pendek. Kesempatan untuk berada di dapur amatlah terhad pada hujung minggu serta semasa cuti. Akibatnya, semakin ramai gadis yang berorientasikan kerja makan gaji dan tidak berorientasikan mengurus rumahtangga.

Cari Yang Hormat Kepada Orang Tua Selidikilah apakah dia gadis yang tahu menghormati orang tua. Ini penting
kerana dia nanti akan bersua, bertandang ataupun duduk bersama ibubapa anda. Walau betapa cantik pun
dia, jika dia tidak menghormati ibu dan bapa mertuanya, dia akan menyebabkan anda menjadi serba-salah
dalam menangani kehidupan anda.







sambung ........


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 11:05 AM | Show all posts
....sambung

Kejelitaan wanita, gema hutan dan pelangi, akan wujud sebentar saja. - Bidalan Jerman



Cari Yang Pandai Menjaga Kehormatan Hal ini juga dapat diperhatikan di kalangan gadis-gadis yang tidak begitu
berjaya dalam pelajaran. Lebih ramai yang suka bekerja makan gaji dari membantu lbu di rumah atas alasan
meringankan beban keluarga. Bagi gadis yang mudah lupa masa inilah mereka akan jadi rosak. Mereka akan keluar dengan lelaki tanpa segan silu, mula memakai pakaian yang ketat dan menjolok mata serta belajar berbagai cara dari rakan sebaya untuk memikat lelaki. lbubapa yang tidak mengawasi gerak-geri anak gadisnya mungkin akan menyebabkan gadis itu menjadi gadis murahan.

Cari Yang Tidak Bebas Dengan Lelaki Pada zaman dahulu, ada lbubapa yang sengaja tidak menghantar anak perempuannya ke sekolah. Takut nanti jadi perempuan jahat akibat dapat bergaul dengan lelaki secara bebas.
Bila zaman semakin moden, pemikiran cara ini dianggap sudah usang. Ramai pula menganggap adalah lebih baik bagi wanita bersekolah asalkan saja di sekolah dia dilengkapi dengan input tatasusila dan adat apatah lagi agama.

Wahai si jelita jangan banggakan wajahmu, ianya hanya tamu yang akan berundang beberapa hari saja.- Bidalan Hindustan


Cari Yang Didikan Agamanya Cukup Beredarnya zaman perlu mengambil kira faktor sekeliling si gadis. Jelas pada kita bahawa cara hidup gadis sekarang sudah jauh berbeza berbanding gadis satu atau dua dekad silam. Namun, dari sudut nalurinya adalah sama saja. Zaman gadis adalah zaman mencari identiti dan cuba mengekalkan identiti itu. Jika terdedah dia kepada yang buruk maka buruklah jadinya. Walaupun begitu, gadis yang mendapat didikan yang baik besar kemungkinan akan menjadi wanita yang berguna kepada negara dan agama malah boleh menjadi contoh teladan sama ada kepada wanita mahupun lelaki.

Kadangkala lebih baik wanita buta dari wanita yang terlalu jelita. - Bidalan Servia
Cari Yang Berpegang Teguh Pada Suruhan Agama Ada empat sebab utama mengapa teruna memilih seseorang gadis, kerana kecantikannya, kerana hartanya, kerana keserasian taraf dan kerana agama. Yang akan membahagiakan ialah memilih gadis yang beragama. Dimanakah letaknya nilai gadis yang cantik? Letaknya ialah pada keimanan gadis itu. Jika dia cantik dan dia pula beriman, berharta dan setaraf pula, maka dialah yang masuk ke dalamkategori gadis yang tak boleh tahan. Tapi sedarlah, dia akan memilih lelaki yang baik-baik pula!

Bertunang Jangan Lama Blia anda sudah melamarnya, jangan tunggu lama-lama. Nikahlah dengan segera kerana gadis jelita, ramai yang ingin menggodanya. Elakkan dari membawanya ke sana-sini kerana ini akan menerbitkan cemburu di hati lelaki yang jahat serta membahayakan keselamatan si gadis. Petua orang tua- tua, kalau boleh, semasa bertunang perlulah berahsia, semasa bernikah perlulah dihebahkan agar semua orang tahu.

Katakan kepada wanita bahawa dia jelita, dan syaitan akan mengulangi kata itu kepadanya sepuluh kali. - Bidalan Itali

Kahwini Dia Ketika Usianya Masih Muda Hal lni mungkin dianggap satu kontroversi oleh ramai orang tapi la merupakan kebenaran yang sukar untuk dinafikan. Mengahwini gadis jelita ketika umumya masih muda remaja dapat membantunya agar selamat dari godaan dan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. Ramai gadis jelita yang telah rosak kerana merosakkan diri atau dirosakkan. Ibubapa seharusnya melepaskan anaknya untuk dikahwini lebih awal dan jangan membuat alasan bahawa anaknya masih belajar atau baru bekerja.

Seorang gadis, sama ada dahulu ataupun sekarang, layak berkahwin blia dia sudah berumur kira-kira 13 tahun.
Ramai orang mungkin berflkir anda gila mengahwini gadis semuda itu, tapi siapakah sebenarnya yang gila jika gadis jelita seperti ltu besar kemungkinannya akan ternoda? Cuma, lbubapa patutlah mempastikan bahawa anak gadis mereka mendapat suamiyang baik serta bertanggungjawab.

Wanita jelita yang kurang bernasib baik akan berjumpa lebib ramai pencinta berbanding suami.- Bidalan Jerman

Elakkan Dari Terlalu Cemburu Memang sudah menjadi adat dunia, gadis yang cantik jelita memang menjadi idaman teruna, suami orang mahupun duda. Elakkan dari menaruh perasaan cemburu. Yang penting ialah sejauh manakah anda telah bertindak untuk memilikinya. Bila si gadis telah menjadi isteri anda, didiklah dia agar dia menjaga kehormatannya serta taat pada agama.
Layan Dia Dengan Baik Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis tidak memandang pada paras rupa anda. Yang penting bila anda berkahwin dengannya ialah cinta anda kepadanya. Cinta bukan bermakna anda mahu ambil bulan bawa ke ribanya atau selalu melakukan seks dengannya. Cinta pada wanita ialah memahami jiwa mereka dan melayani mereka dengan baik. Bila dia sudah cinta pada anda seluruh jiwa raganya, dia tidak akan mudah tergoda dengan lelaki lain. Dia akan hanya anggap anda sebagai pengarang jantung dan buah hatinya.

Kejelitaan wanita yang tidak berguna itu ibarat racun dalam cembul emas.- Bidalan Tamil
Bertanggungjawab Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis mahukan lelaki yang mampu menjaganya dengan baik, menguruskan kebajikannya serta memimpinnya menjadi wanita yang baik serta taat pada agama. Lelaki yang mereka mahukan ialah yang bertanggungjawab terhadap anak-anak serta menghormati pula ibubapa si gadis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 11:11 AM | Show all posts
aku dah vote...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 11:15 AM | Show all posts
emmm..aku pun dah vote...leh ke nih..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 11:29 AM | Show all posts

Reply #29 shah_jehan's post

Aku pun sama vote yg pertama.  Sebabnya aku tak rasa apa2 kalau laki aku tengok kat pempuan lawa, tapi rasa tak sedap ati bila dia tengok kat pompuan tak lawa dgn penuh minat.

[ Last edited by  aurorae at 27-8-2007 11:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2007 08:55 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 27-8-2007 11:29
Aku pun sama vote yg pertama.  Sebabnya aku tak rasa apa2 kalau laki aku tengok kat pempuan lawa, tapi rasa tak sedap ati bila dia tengok kat pompuan tak lawa dgn penuh minat.


mesti ko akan rasa tak pueh hati kan kalu laki ko asyik tengok pompuan yg tak lawa...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 08:58 PM | Show all posts
mesti aku ndak yg lagi lawa dari aku sebab aku dah cukup lawa sgt2.
buat malu aku jer kalau carik yg tak lawa. Nanti org kata, dapat bini lawa pun tak guna, laki kawen lain jugak. Bukan setakat lawa muka jer, dressing pun kena lawa, boleh shopping sesama ngan aku, gi spa ngan aku, gi salun ngan aku....

and kalau lawa tak ler geli aku ndak threesome   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2007 09:18 PM | Show all posts
Originally posted by kiwimerah at 27-8-2007 20:58
mesti aku ndak yg lagi lawa dari aku sebab aku dah cukup lawa sgt2.
buat malu aku jer kalau carik yg tak lawa. Nanti org kata, dapat bini lawa pun tak guna, laki kawen lain jugak. Bukan setakat  ...


Huh... bermutu tinggi sungguh statement ko tu!.errrr....serious ke ...jap nak byg jap...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 09:20 PM | Show all posts
Originally posted by kambeng_masam at 27-8-2007 09:18 PM


Huh... bermutu tinggi sungguh statement ko tu!.errrr....serious ke ...jap nak byg jap...



aku on aje. Alang2 bermadu, baik guna sepenuhnya...
buat apa nak buat musuh
lagipun, kalau dah threesome atleast aku tau performance dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2007 09:25 PM | Show all posts
Originally posted by kiwimerah at 27-8-2007 21:20



aku on aje. Alang2 bermadu, baik guna sepenuhnya...
buat apa nak buat musuh
lagipun, kalau dah threesome atleast aku tau performance dia


Whooaa...advance jugak pemikiran ko eh? Mesti laki ko suka gile nanti hehehe...tapi jgn terkejut plak nanti lama2 dia cari pulak bini ketiga...dah jadik 4some tuh hahaha..performance kene tip top mak minah wehhh kang ko sekadar jadik tukang foreplay je hohoho
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084026s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list