Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51233
View
244
Reply

siapa disini yang berada di dubai?

[Copy link]

Author: kebayan       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 24-8-2007 09:43 AM | Show all posts
maaf bayan nak tanye lagi..

- macammane harga makanan/minuman kat dubai?
- sewa apartment per month?

thanks sb sudi membantu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2007 02:58 PM | Show all posts
xde sape leh tlg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 06:03 PM | Show all posts

Reply #42 kebayan's post

Makan minum kat Dubai ni boleh ler tahan mahal nyer, tu pun banyak makanan India, aku tak tak larat dengan makan India nih...

Eloknya masak sendiri...harga barang runcit kat Dubai ni lebih kurang sama dengan kat Malaysia.
Kalau datang/pindah ke Dubai barang2 ni WAJIB bawak, sebab kat Dubai tak de

Kicap (kat Dubai ade tapi rasa tak berapa kick!.. )
Belacan (sesiapa yg makan belacan ler.. )
Ikan Bilis ( yg ini mesti bawak... aku selalu bawak sekali 2 kilo)
Cili Kering ( kat Dubai pun ada tapi masih tak sama)
Serunding daging
Beras nasik empet (kalau2 nak buat lontong, senang ler..)
Lidi Satay (kekadang teringin nak buat satay... )
Tom Yam Kiub
Sup Bunjut
Agar-agar (kat Dubai puas aku carik tapi tak jumpe....kalau sesiapa kat sini tahu kat mana ade jual benda ni kat Dubai boleh ler bagitahu.)
......ada lagi ker...?...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 06:37 PM | Show all posts

Reply #43 WakDaeng's post

waahhh Wakdaeng.... nampaknye duk UK lagi senang.. sume tu bley dpt..  

eh kebayan... hang tak join ka malaysian-uae yahoo groups tuh.. ? situ mmg byk info pasal kehidupan kat uae.. baru2 nih je diorg ade berdiskus pasal kos kehidupan kat uae.. in details lagik....

gO-kART Merdeka Race korunk siap masuk paper lagi ek..

kitorunk kat sini.... takde mende2 camtu.. ceramah je tetiap minggu ..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 06:51 PM | Show all posts
sewa rumah di Dubai:

Harga terkini (27hb August 07) sewa rumah di Dubai, harga adalah untuk sewa setahun.

Studio - Dhs 70K - 80K * 1 B/R - Dhs 85K - 120K * 2 B/R - Dhs 130K - 160K * 3 B/R - Dhs 175K - 200K DUBAI MARINA
1 &  2 B/R hall, brand new bldg. in Al Qusais with all facilities. Rent for 1 BHK 60,000/-; for 2 BHK 76,000/
3 bedroom hall in Dubai Marina & Jumeirah Beach Residence, on higher floor, with s/pool, gym, covered car parking, close to Shaikh Zayed Road, 2 minutes from the beach. Rent Dhs 150K.
National Paints area, on main Emirates road, very near to Dubai - flats in brand new buildings . Rent starting from - studio (20K to 25K), 1 B/R (30K to 36K), 2 B/R (40K to 46K), 3 B/R (53K to 56K)
In Al Nahda, Al Qusais flats are available,  with wardrobes, ceramic tiles, balcony & facilities like free parking, gym, 24 hours security. Rent starting from 1 B/R (56K to 58K), 2 B/R (71K to 77K).
1 / 2 B/R hall, with C.A/C, fitted wardrobes, en suite bath, furnished kitchen, pool, gym, steam, sauna, covered car parking, security, children's play area, in Karama / Bur Dubai. Rent 75K / 110K.

utk lebih lanjut : http://www.gulfnews.com/classifieds/dubai_x_n_emirates/properties/flats_to_let.html
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 07:06 PM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 27-8-2007 06:03 PM
Makan minum kat Dubai ni boleh ler tahan mahal nyer, tu pun banyak makanan India, aku tak tak larat dengan makan India nih...

Eloknya masak sendiri...harga barang runcit kat Dubai ni lebih  ...



dak bosan mknn india pi mkn kat restoren arab plak......zaina restaurant near safa park blkg choitram....kita pekena mutton mandi...hehehehehe

Wak, bwk byk2 tuh masak ka kat umah ? agar2 takde tp jelly tu berlambak la.....satu x best kat cn, susah nak cari ikan cencaru....asyik2 ikan sheri jekkk busan lerrr.....

mkn murah, kena mkn ramai2...nasi beriyani karachi darbar tu aku blh mkn ngan bini aku berdua.....utk org x kuat mkn mcm  aku ni cukup la....harga aed8..mkn kat singapore deli n city moon mahal la...tu pun indon yg masak tp boleh la tahan rasa.....nk lg murah, join akak2 yg suker jumpa2, mkn2 tuh, tetiap minggu dpt rasa mknn msia....syaratnya kena masak gak la...bubur kacang pun ok...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 07:54 PM | Show all posts

Reply #46 BingkaUbi's post

kalau nak makan Mutton Mandhi aku selalu pegi kat Bait Al Mandhi di Muraqqabat, ...memang sedap beb!.. kat Deira berdepan dengan Hyat Regency pun sedap gak..aku selalu pegi dengan beberapa ekor bujang kronik dari malaysia, especially jumaat....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 10:04 PM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 27-8-2007 07:54 PM
kalau nak makan Mutton Mandhi aku selalu pegi kat Bait Al Mandhi di Muraqqabat, ...memang sedap beb!.. kat Deira berdepan dengan Hyat Regency pun sedap gak..aku selalu pegi dengan beberapa ekor b ...



blkg deret kedai tuh ada satu restoren, arabian island..pun ok gak wak...siap ada ikan bakar lg tuh......nak mkn mee kari kat noodle house mdinat jumeirah....satu lg restoren mknn msia kat jumeirah...noshi-noshi tp close for renovation skrg.....1st msia restoren kat sheikh zayed road tu pindah mana wak ?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 10:23 PM | Show all posts

Reply #48 BingkaUbi's post

aku dengar restoran msia kat syeikh zayed road tu dah tutup. noshi2 memang tgh renovate. Sngpore Deli lak nasik lemak dia takde ikan bilis...dulu adegak pegi Bai Thong kalau nak makan tomyam..tapi ada kekawan kita nampak pekerja2 filipino kat situ masak daging babi, ialah dia org masak utk dia org makan sendiri, tapik kalau dah masak kat situ faham2 jer lah!..

2 atau 3 minggu lepas Malaysian UAE ada buat mkan2 kat Sharjah, bingka tak join ke?, aku tak ingtalah nama restoran tu,makan ikan bakar dengan roti pratha, mula2 nak tergelak pun ade, ialah makan roti canai dengan ikan bakar dengan takde kuah, tapi bedal ajelah!....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2007 03:28 AM | Show all posts
Originally posted by kebayan at 27-8-2007 10:58
xde sape leh tlg ke?


kebayan, saya di dubai (deira)la ni... pm la saya kalau nak tau apa2...
sedia membantu... yup betul kata wak, ramai m'sian kat sini, kena pandai2 cari jer la...
saya setuju sesangat atas cadangan wak tu, apa yg boleh diangkut dari m'sia, angkut saja..
saya dulu pun mcm tu, payah nak dapat kicap kat sini, cili sos pun mahal... serba serbi mahal..
prepare la apa yg patut...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 02:10 AM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 27-8-2007 10:23 PM
aku dengar restoran msia kat syeikh zayed road tu dah tutup. noshi2 memang tgh renovate. Sngpore Deli lak nasik lemak dia takde ikan bilis...dulu adegak pegi Bai Thong kalau nak makan tomyam..tap ...



restoren tu pindah sharjah tp x tau kat nr......x sedap la mkn kat bai thong tuhh....wa pi skali jekkkkk n pastu dorang citer psl tu gak...depan spinney mankhool...thai terrace ok gak...wagamama pun ok gak......wak, try lontong singapore deli la...mesti nak lg...hehehehe..

....acara makan2, main2  ni wa jarang join aaaaa.......dorang byk masa .....main bola, bbq la, itu la ini la....wa keje ari2 x sempat la.....wa penah join dulu2 skali kat mushrif park sambut merdeka thn 2005.....lama dah tuhhh....hehehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2007 10:16 AM | Show all posts
timer kasih kakak/abang yg sudi bg info kt sini...

cuma tak tahan harga apartment kt sana mahal giler
buat bayan rase malas + takut nak dok kat dubai..
walau camne pun kene kuatkan semangat juga

mungkin buat permulaan untuk tahun depan, bayan kene sewa bilik dulu..
tu pun kalau ade rakyat malaysia yg sudi nak sewakan bilik kt kami almaklum
kami berdua jek.. xnak la kongsi ngan bangsa lain..
lebih bertuah kalau kat area palm..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 01:11 PM | Show all posts

Reply #52 kebayan's post

lebih bertuah kalau kat area palm..


nak Palm Jebel Ali ke Palm Jumeirah?....kalau Palm Jumeirah boleh ler bejiran ngan Beckem....
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 01:52 PM | Show all posts

Reply #51 BingkaUbi's post

hari Jumaat ni pegi tak Malaysian Embassy Abu Dhabi utk celebrate Merdeka?
, wa dengar ramai Malaysian UAE yang akan pegi, siap buat convoi lagik dari Dubai ke Abu Dhabi.

Meeting point : Malaysian Consulate/Malaysian Trade Centre, Al Safeena Building (Next to Lamcy
                       Plaza), Dubai

Date              : 31st August 2007 (Friday)

Time              : 6.30am (0630hrs)

Cadangan laluan dari Matrade, hala ke ke jambatan Maktoum, ambil pusingan U di bawah jejambat dan menghala ke Trade Center.

Melalui Sheih Zayed Road dan akan mengambil susur keluar Al Barsha sebelum Emirates Mall.

Melalui jalan susur besebelahan Pasaraya Lulu dan menghala ke Greens.

Di persimpangan utama persimpangan lampu isyarat berhampiran Jebel Ali Race Course dan Ramee Service Apartment, TECOM, ambil ke kanan menghala ke Al Safouh. Di sini terdapat persimpangan susur masuk semula ke Sheikh Zayed Road menghala ke Abu Dhabi.

Dubai Media City/Hard Rock Cafe di dalam jarak 2-3km dari susur keluar ini.

Rakan-rakan sekitar TECOM/Greens/Spring/Meadows/Barsha etc, sila beri lokasi di mana anda akan menunggu.

bolehtunggu convoy kat petrol station near Media City, on the way to Abu Dhabi
May be kawan2 Malaysian yg duduk area Barsha, Spring, Greens dan area2 berdekatan boleh kumpul kat situ jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 10:00 PM | Show all posts
Di mana ya you all selalu shopping barang dapur? Spinney ke? Gue shopping kat carrefour or geant shj. Barang makanan yang mahal pernah gue beli ialah durian , sebiji durian siam 1kg++ harga Dhs46, pasal teringin punya pasal beli juga.

Ketara mahal ialah apartment. My apartment area Karama, 1 bedroom sewa dhs52k/year plus dhs3k for parking lot basement. Utilities dhs800++/mth. 2nd yang mahal school anak, kindergarden,  dhs3k++ for 3 mth tak termasuk buku, outdoor activity, uniform & bas sekolah. Total setahun dhs10k++  for 4 year old kid! Ini pun gue hantar sekolah paling murah, Oxford School

Medical, sebaiknya buatlah Health Card Health Dept. Setahun dhs300. Apa2 emergency masuk hospital kerajaan. Tak pun wajib kena ada Medical Insurance. Kalau pergi American Hospital, Canadian Hospital, Belhoul Med.Centre etc without insurance,  silap2 kena charge sampai belas2 ribu utk sakit biasa2 je. Gue pernah pergi salah satu ni utk vaccination my son dia org charge dhs 300++.  Yang mana ada anak kecil lg bagus apply Health Card dan buka file kat mana2 Health Centre. Dental pun dia org provide. Free of charge.

Yang murah harga compare harga kat Malaysia, kereta !
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 10:13 PM | Show all posts
Originally posted by kebayan at 29-8-2007 10:16 AM
timer kasih kakak/abang yg sudi bg info kt sini...

cuma tak tahan harga apartment kt sana mahal giler
buat bayan rase malas + takut nak dok kat dubai..
walau camne pun kene kuatkan semangat ...



Kalau nak duduk lama kat sini, 10-20thn,  jimat beli apartment terus. Sewa every year naik. Apartment we all 3 thn lepas sewa dhs49k & terus naik & terus naik lagi. Habis kontrak ni tak tahu berapa lagi dia nak naikkan sewa. Kalau beli apartment, installment bukan mcm kat Malaysia bayar bulan2 tapi kena bayar ikut schedule yang bank dah tetapkan. Contohnya, 1st bayar for 1 year, 2nd bayar for 2years & seterusnya la. Loan pula bukan sampai 20-30 thn, less than 10 years. Harga apartment pula paling murah ratus2 ribu la, puluh2 ribu tak ada kot. Sewa bilik pun dlm dhs 3k to 5k sebulan. Itupun kalau sanggup la nak duduk sesak2 satu rumah dengan Filipino or Indian.  Ada juga 2-3 orang tanya saya pasal kerja & stay Dubai. Nasihat saya, tengok betul2 package yang company beri kemudian baru tengok gaji.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 10:21 PM | Show all posts
sarah...kawan cakap timer kasih  dia dah sampai Houston...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2007 11:38 PM | Show all posts
Ikutler  jejak gua, gua dulu duduk kat Umm Suqqeim3 depan Medinat Jumeirah & Burj Al Arab. Sewa satu bilik ngan attached bathroom and kitchen, sewa DH5K sebulan (RM5k sebulan). Memang lah best kat situ, Spinneys dekat, Choitram dekat, Union Coop dekat, Emirates Mall dekat, kalau nak pegi Wild Wadi cuma perlu seberang jalan, petang2 boleh pegi pantai sebelah Burj, tapi cukup siksa kalau family datang, terpaksa besendat2, tak bebaloi rasenyer. Sekarang gua duduk kat sebuah perkampungan antara Dubai & Abu Dhabi, pure Arabic village, dapat campur ngan UAE locals, rupa2nya arab UAE ni baik2 dan tidak sombong, kalau ada majlis kahwin dia orang jemput gua sekali, seronok dapat tengok adat resam dia orang, baru-baru ni musim kurma, tiap2 hari dia orang bagi kurma fresh...fullamak beb...memang sedapppp!. Tempt ni pun tenang ajer!... Nak ke Abu Dhabi lebih kurang 30 minit, ke airport Abu Dhabi about 15min. Sewa cuma DH2k sebulan (1 big Hall, 2 bedrooms, spacious kitchen with bathroom), fully carpet. Kalau kat Dubai sewanya ialah 8k-9k sebulan. Nak ke tempat  keja kat Jebel Ali pun cuma 25 minit.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 12:03 AM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 29-8-2007 01:52 PM
hari Jumaat ni pegi tak Malaysian Embassy Abu Dhabi utk celebrate Merdeka?
, wa dengar ramai Malaysian UAE yang akan pegi, siap buat convoi lagik dari Dubai ke Abu Dhabi.

Meeting point : Mala ...




Sure BingkaUbi takkan join sebab dia anti sosial = kera sumbang. Tak percaya ke Wak?

Mcm nak join tapi we all cuti2 Msia flight esok pagi,  sambut merdeka di Msia..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 12:09 AM | Show all posts
Originally posted by long at 29-8-2007 10:21 PM
sarah...kawan cakap timer kasih  dia dah sampai Houston...



Aha, lupa nak cerita pasal kawan Long. Dia ada call tanya tempat nak shopping, Abu Dhabi tak tahu sangat, Marina Mall je yg biasa pergi tapi Dubai byk la tempat yg tahu. Kasihan dia, hr tu pun we all pergi balik hari je, pergi embassy shj. Dia belum sampai masa tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110379s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list