Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25007
View
174
Reply

Bangunkan sistem web guna bahasa pengaturcaraan apa? *** Kredit percuma. ***

[Copy link]

Author: shahnazz       Show all posts   Read mode

Post time 19-12-2008 06:28 PM | Show all posts
aku penah wat web based system pakai asp n php...dulu time diploma pakai guna asp..senang jugak la..tp dah luep la..masuk degree nie lak blaja php...ok jugak....2 sem lepas blaja..skang ni masuk sem akhir kene wat projek php...tgh pening kapla....
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 07:06 PM | Show all posts
sape rtau web yg byk tutorial php??
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 03:43 AM | Show all posts
mulan slalu guna php jer..

coz senang... skang nih pon.. mulan wat projek untuk sekolah bawah moe <-- freelance, guna php jerk..

yang ain xberapa reti sgt..:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 04:30 PM | Show all posts
wah..ramai pakai php rupanya. voted already dan dah ada 97 worang vote php. aku fenin lah fenin..tak susah ke php ni?

mula blaja dulu aku pakai C++..  sgt suka ini program. sgt 8x suka. pastu aku smbung degree dah tak pakai dah..cam ala2 ketggalan zaman gitu.

tesis aku thn lepas aku pakai ASP wif mic Access as the database. sbb usernya sikit je. biasala prototype kan. Ni pun aku sgt 8x suka.

Aku buat sms system dimana dr system ASP yg dibuat akan dpt message di mana2 telefon user utk maklumkan kerja yg perlu dorg lakukan.

Pastu aku abih blaja. Aku keje skrg. dah kena buat PHP pulak. Aku baru balik kursus last month..  aku perlu kan masa yg lebih lama utk memahaminya..

Sekarang aku jugak pakai HTML je utk buat website company aku. boleh la...sbb sgt senang. plus java script untk beberapa funtion lain seperti searching dll.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 04:39 PM | Show all posts
Originally posted by sajesajesaje at 9-4-2008 11:49 AM
sy gune bahasa PHP..

sbb bagi sy bahasa ni mudah berbanding bahasa programming len..lagipun php byk rujukan dalam internet......


yep..sy sokong awk..sy pun blaja dr internet..sib baik byk free code utk php kalau nk dibandingkan dgn ASP.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:50 PM | Show all posts
kalau asp buat pagination 1 mukasurat
kalau php buat pagination 1/2 muka surat

cakePHP = 2 lines sahaja

http://cakephp.org
Diorang tiru framework paling glamer abad ini, Ruby On Rails

so daripada belajar CakePHP baik spend masa belajar RoR

http://www.rubyonrails.org

Tapi nak belajar RoR kena pulak tau Ruby Lang

So mari belajar Ruby @ http://poignantguide.net/ruby/
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 09:51 AM | Show all posts
Salam. Aku pakai ColdFusion. Dah hampir 5 1/2 thn pakai CF ni. Mmg kehendak pengurusan, client. Bagi aku CF ni senang, simple.
Skrg tgh belajar pakai PHP plak. Maklum la open source, free. Pengurusan nak cut cost la tu. sumber pun banyak nak cari.
Overall aku lebih suka ColdFusion.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 07:33 AM | Show all posts
coldfusion tuh bukan framework ? semua function dah built in ?

Kat Jaring, CFM & Oracle adalah nadi utama business
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2009 09:40 PM | Show all posts
aku pkai oracle je, oracle forms, report on client & web.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2009 10:47 PM | Show all posts
aku buat web pakai coldfusion.. cf ni banyak link dengan database dan cara programming pun mcm terjemah database dalam bentuk programming..mcm select, group by... banyak la jugak tutorial dalam internet... actually, nk guna bahasa ni depends pada apa yg kita nak buat web tu... php skrang ni a lot tutorial at internet... php pun payah nk hack sbb script kita leh ubah utk security purpose.. so depends la... tp ni pendapat peribadi aku je tau...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 09:51 AM | Show all posts
coldfusion ni ape yer?languange ke framework yg macm incik King tulih tu?kalo mcm terjemah database dlm bentuk programming ni mcm hibernate dlm java la plek..xphm
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 09:42 AM | Show all posts
Banyak yang kena belajar sebelum satu website boleh dibangunkan. Sebagai contoh, demo.myhr.com.my menggunakan PHP, MySQL, JavaScript, CSS, UIkit, jQuery, HTML5 sebagai asas.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 12:40 AM | Show all posts
dh lama menyepi.. now 10thn dh kembali semula.. haha

skrg aku byk develop guna spring framework - java language.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2018 06:15 PM | Show all posts
liverpoolfctv replied at 18-11-2017 12:40 AM
dh lama menyepi.. now 10thn dh kembali semula.. haha

skrg aku byk develop guna spring framework - ...

guna applet ke?

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2018 10:30 PM | Show all posts
Kadang2 depend on client gak. Kebanyakkannya pakai php sebab banyak sources boleh cari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:05 PM | Show all posts
ASP.NET Core Web Application

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082239s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list