Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25009
View
174
Reply

Bangunkan sistem web guna bahasa pengaturcaraan apa? *** Kredit percuma. ***

[Copy link]

Author: shahnazz       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-7-2007 03:54 PM | Show all posts
Thanks guys for your input.

For those yang dah vote tapi tak leave a comment, please do, I dok kempunan nak bagi kredit ni.

Takat ni good response which indicates PHP is a strong preference followed by ASP.NET. Java falls behind a bit.

Keep it up! Yang bagi idea yang bernas & your own 2 cents (macam aisirie99 punya post) saya akan tambah kredit lagi for your valuable input.

Thanks... keep it going ya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 08:19 PM | Show all posts
aku reti asp jer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2007 02:02 PM | Show all posts
Aku lebh prefer kepada ASP dan ASP.net...
Mudah dan byk source code dlm internet...
Lagi pon bahasa tuh lebih kurang sama dgn VB. Kalo kita guna Microsoft Visual Studio plak siap dia bg suggestion function. Tools yg intelligent...Kekadang tuh aku main2 cuba jer ikut apa yg dicadangkan. Alhamdulilla selalunya menjadi...So kat department aku, aku dah letakkan bahasa tuh sbg bahasa pengaturcaraan yg standard. Tak bole ada yg lain dr tuh coz senang nak maintain.

Pernah cuba nak guna JSP, tapi susah sikit pasal kena guna Apache. Nak kena install apache lg...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2007 09:08 PM | Show all posts
bagi aku PHP jer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2007 11:26 AM | Show all posts
aku rasa asp lagi senang nak belajar sebab ada web spt:

www.asp.net/
www.aspin.com/
www.apache-asp.org/ ... kalu nak pakai apache server
www.aspcode.net/
www.4guysfromrolla.com/

dll....
kalu nak belajar tak susah...
yg susahnya nak belajar...

     

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2007 01:33 PM | Show all posts
Asp.net menjadi pilihan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2007 09:26 AM | Show all posts
Looks like ASP.NET is catching up.

Any other input?
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 10:23 AM | Show all posts
Pilihanku:
PHP & ASP.Net
Php - mudah bangun dan mudah nk upload. tk cerewet nk guna. letak program dlm server dh blh access.
ASP.NET - interface menarik. especially java n vb

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 05:29 PM | Show all posts
Bagi saya,
php agak kurang sesuai untuk application yg ada byk proses macam erp etc. alasanya sebab s[php ni berasakan scriptlet yg menyebabkan dia tak perlu untuk dcompilekan. Just letak dekat server dan dia boleh jalan.

Untuk sistem yg besar2x ni saya rasa yg paling sesuai adalah .net atau pun java.
Mungkin disebabkan dia adalah language yg fully OO, yang menyebabkan kita boleh resuse etc...


ermm disebabkan saya ni programer java, saya akan pilih java jika dbandingkan dgn .net. Jika ditanya sebab dia , saya akan kata java ni adalah multiplatform dan terdapat banyak tools yg free atau berbayar yg support java.

ymmv.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 05:51 PM | Show all posts
j2ee, jsp.. mostly requirement client camtue.
personally, suke wat php.. tak peninggg kpala cm java...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 11:36 AM | Show all posts
fiza slalu guna PHP ngan VB....

skrg ni baru nk blaja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by gurluvpink at 25-7-2007 05:51 PM
j2ee, jsp.. mostly requirement client camtue.
personally, suke wat php.. tak peninggg kpala cm java...


setuju.....

php is the simplest....
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 02:11 PM | Show all posts
Originally posted by ctmufizano at 26-7-2007 11:36 AM


setuju.....

php is the simplest....



i thought coldfusion yg paling senang utk develop....
byk ke projek2 baru yg pakai coldfusion?
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 09:02 PM | Show all posts
php or asp.net

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 09:45 PM | Show all posts
aku tak buat.. tapi kawan aku ada cakap guna PHP lagi senang.... aku selalu guna template jer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2007 11:36 AM | Show all posts
Personally, I like PHP.

Open source, easy to install and configure ( at least for PHP4 ), nak buat development senang, nak buat prototype and demo senang (buat server dalam thumbdrive je), nak troubleshoot pun senang, on the fly. Yang saya suka because it is not so dependent on the overall hardware architecture, unlike J2EE (especially WebSphere, kalau Tomcat boleh lagi la), and eespecially ASP.NET... development environment je nak kena 512MB RAM, tu pun bare minimum... hampeh...

Gone were the days bila coding guna text editor atau Notepad aje... sekarang ni semua pakai IDE... Eclipse la, Visual Studio la, etc etc...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2007 12:25 PM | Show all posts
Looks like PHP rules.

Anyone else who wish to share their thoughts?

As always, I'll give credit for your efforts.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:06 PM | Show all posts
aku prefer PHP.. sbb lebih senang berbanding yg lain2 seperti yg tersenarai tuh.. kalo ade yg xpaham... search jer. selain 2, zaman "aku budak baru belajar.." guna VB jer lah..! pernah gak buat research then develop system hasil kajian 2 guna matlab... itu je lah pengalaman aku buat system... skg ni dh tinggal jauh sumer 2... keje lain bidang laaaaaaaaaaa....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:14 PM | Show all posts
java, html, asp, php, vb script...java script...
mcm2 skrg...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 05:17 PM | Show all posts
C# Visual Studio 2005...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.717825s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list