Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24936
View
174
Reply

Bangunkan sistem web guna bahasa pengaturcaraan apa? *** Kredit percuma. ***

[Copy link]

Author: shahnazz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-7-2007 11:11 AM | Show all posts |Read mode
Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera.

Di sini saya nak buat survey sikit atas bahasa atau kaedah pengaturcaraan yang paling diminati jika hendak membangunkan sebuah laman web yang komersil (atau berorientasikan business automation, eg: ERP, human resource, financial etc...).

Sila tinggalkan post atau mesej anda mengenai pilihan anda untuk mendapatkan kredit percuma (10 kredit).

Jikalau ada explanation yang bernas mengenai pilihan anda, saya akan tambah lagi 10 kredit untuk input anda.

Anda boleh memilih lebih dari satu option (multiple-choice).

Thanks and wassalam,
- shahnazz -
Multiple Polls: ( Max 7 choices ), Total 184 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 11:46 AM | Show all posts
prefer kepada J2EE dan php

ini berdasarkan market sekarang yang menumpukan kepada kedua-dua bahasa pengaturcaraan ni...

php memang hardcore la dalam nak develop system untuk enterprise

sama juga macam j2ee...

takde shortcut nak bangunkan system yang commercial...

just my 2cent...


p/s: kalo ada pendapat lain yang bercanggah, aku terima je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 01:27 PM | Show all posts
Saya gunakan asp.net utk semua projek saya setakat ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 05:04 PM | Show all posts
Aku sekarang pakai ASP.Net.Dulu aku pakai ASP classic sebab mudah dan cepat tetapi apabila application semakin besar,ASP akan jadi susah utk maintain.

Walaupun dulu aku pakai ASP aje,aku practisekan diri utk separate code utk generate html dan code utk access database.Biasanya page utk display result tak ada sql code.Tapi bila bilangan function tu melebihi 100 dan access multiple databases pula,code semakin sukar utk dimaintain.Lebih2 lagi kalau pakai Visual InterDev 6.It's a nightmare..

Tapi bila aku develop pakai ASP.Net,rasa cukup senang.Visual Studio 2005 IDE integrated dan boleh develop apa2 jenis application sama ada web,windows application,console,etc.

VB.Net pula dah full OO (walaupun aku lebih byk pakai procedural concept daripada OO   ).

ASP.Net application yg aku develop hari tu ada dlm 5000 users dan semasa first launch dulu tak ada masalah besar.Peak concurrent user yg direcord dlm 500 org.Tapi aku yakin boleh support jauh lebih dari tu.Setakat ni aku involve dgn 3 ASP.Net project dlm company aku (walaupun comp aku ni lebih kepada Java/J2EE.Yg penting adalah end-user dapat pakai sistem on-time dan senang utk dimaintain tanpa perlu rely kepada vendor).Selain tu aku ada juga develop webservice dlm .Net dan J2EE tak ada masalah call webservice tersebut.  

Selain web application,aku juga develop application integration software yg interface dgn 4 databases running 24/7 utk support mission critical application.Setakat ni tak ada masalah dgn .Net. Memang reliable dan robust.

Aku masih lagi maintain asp application yg aku develop dulu.Tapi bila dah start programming dlm .Net,dah rasa malas pula nak go back to asp classic.

Aku asalnya start dari sql server DBA tapi lepas tu berjinak2 pula dgn vb4 kerana terpaksa maintain legacy system.lepas tu buat basic asp pages.Lepas tu vb.net 2002,vb.net 2003 dan skrg vb.net 2005.Agak dramatik jugalah nak jump dari VB4 ke VB.Net.

Dan pada pendapat aku pula,business/enterprise market skrg split kepada 2 major player - Java dan .Net

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2007 05:29 PM | Show all posts
Memang betul kata ultra78, market sekarang majoriti terbahagi kepada .NET dan Java.

Lebih-lebih lagi .NET dan Java ada full OO support, boleh buat codebehind for efficient code execution (and to secure source code unlike PHP and ASP). But apa yang saya tak berapa suka especially in .NET is the high amount of computing power required. I dulu ada satu projek buat .NET, nak support 300 concurrent users, pilot run baru je 30 users dah sangkut. Maybe la I tak berapa pakar sangat dengan .NET tapi I rasa banyak songeh la kalau nak configure atau optimize server environment supaya dapat berjalan dengan lancar.

Mungkin pun sebab server under-power, hehe...

For me, I prefer open source technology like PHP. Nak kata senang nak coding tak la jugak, but it's independent of any server setup (ie boleh run kat mana-mana). In fact kalau nak buat presentation bawak thumbdrive je, dah boleh jalan server, hehe... same goes with Apache Tomcat (kalau nak test JSP), kalau la .NET boleh buat macam tu kan best... kena configure IIS la, etc etc... application pool la, web.config setup la, .NET framework la, ishk...

my 2 cents la ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 06:42 PM | Show all posts

:::

Aku guna php.No to Asp.net
Php sebab dia oop jek.Vb.net 2003 powerfull oop.But vb.net 2005 the worst oop ever.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 08:33 PM | Show all posts
Aku guna php...sebab dia open source..ko x perlu keluarkan walau sesen pun utk gunakannya sebab dia under Gpl license...

Lagi satu php5 dah byk support oop function...so kod lebih effience...

Php senang nak belajar,,byk supporting community....

Kod plak simple...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 10:07 PM | Show all posts
aku masih belajar lagi..tapi

kalo lah aku, aku pilih c#

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 11:02 PM | Show all posts
Bg girlz lebih prefer php.. bkn apa.... source nak belajar pun melambak.. lagipun free untuk dipelajari...
setiap installer dibangunkan bersesuaian dengan OS yang ada..tak kisah la nak guna IIS ke, install satu persatu ke...guna rpm ke.. atau pun nak lagi senang guna wamp serber...

php ni kalau dibandingkan ngan asp.....jauh beza.....contoh lau nak wat paging....
kalau asp tu satu muka panjang ...php ni tak sampai separuh muka je...lagipun code dia straight forward...
senang beginner nak belajar....lagipun php ni just tau function da leh guna....

itu bg girlz ar...taktau yang lain...chow

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 02:52 AM | Show all posts
Aku lebih prefer guna PHP ler satu sebabnya resource utk tutorial ngan source code php nie banyak. Kalo modify joomla atau mambo kita blh komersialkan sistem tu. Tnggu nak godek2 jer.

Lagi satu pasal web hosting ler. Compare ngan hosting your support asp ngan coldfusion, hosting yg support PHP nie jauh lebih murah ler dan byk choice utk dipilih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 05:17 AM | Show all posts
php rocks....ermm tapi sejak akhi2 ni aku dpt rasakan yg gunakan python ni lagi best..code lagi ringkas even more ringkas dari php...antara syarikat2 yg pakai python ni adalah Google,Nasa dan sebagainya...

source:http://www.python.org/
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 11:23 AM | Show all posts
Coldfusion atau PHP : bergantung kepada kehendak client maaaaa  

Dua2 senang sbb tag oriented. Phyton ada install tapi x penah guna, ada pun jadik kalkulator aku je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 11:37 AM | Show all posts
PHP tetap menjadik pojaan hatiku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 01:51 PM | Show all posts

Reply #5 shahnazz's post

.net dan java kedua-duanya byk configuration dlm xml file.

pada pendapat aku,coldfusion dlm dunia dia sendiri.Coldfusion MX tu sebenarnya running atas J2EE stack.

Aku faham kenapa org pilih PHP.Sebab ia senang dan extensible.Pernahkah korang baca artikel tentang friendster dulu.Dulu diaorg cuba pakai J2EE tapi gagal kerana slow dan tak dapat scale.Akhirnya diaorg pilih PHP kerana lagi laju dan scaleable.Aneh bukan? Bukankah J2EE itu diwar-warkan sebagai platform yg scalable?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2007 07:28 AM | Show all posts
saya pilih php kerana...

1. ade subjek PHP mase kat uni dulu.
2. open source.. kalu tak paham, bukak tenet, belajar kejap.
3. sbb masa belajar dreamweaver dulu pakai PHP.. maka lagi cekap php.

sori jwpn tak bernas, tp yang lain2 byk gak pernah try. Phyton (time nk buat torrent sendiri uhuhu), C++ (subjek wajib), etc2, tp php plg mudah utk orang bengap mcm saya. sekian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2007 08:11 AM | Show all posts
PHP...mudah, free n byk  source...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2007 05:53 PM | Show all posts
Depend dgn client nak..
kekadang ASP.Net,
kekadang JSP/Servlet,
kekadang PHP...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 01:36 AM | Show all posts
As for me , .net & java are still the big players. Each got their own strength and weakmess.
For web app, I would rather choose an asp.net (vb/c#). think that asp.net is great. Cool development tools and powerful. only that you'll have to explore its best practise and ms recomendation. Besides , the support from MS are really strong. Java is worth it to master. You guys 'll be more marketable for having the skills for both houses. If got chance, get yourself certified on the area of skills.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 10:23 AM | Show all posts
aku pilih .net dan php.

.NET:
-support dari micro$oft.. bole diharapkan
-org luar pandang dgn penuh keyakinan
- security ok sikit

php:
-utk client yg budget rendah
- takyah pikir pasal lesen
- ada security, but kekadang tu goyang gak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 03:09 PM | Show all posts
asp...
sebab aku develop web site aku pakai asp...
hidup asp...
hidup microsoft...
hidup iis...
hidup semua...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097506s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list