Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
125879
View
508
Reply

[MERGED] Mtest/Medsi -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 29-3-2008 07:29 PM | Show all posts
Betul ni tak boleh guna calculator ??

MTest punya Mathematic lebih kurang SPM standard, sekarang PMR Math juga boleh guna Scientific calculator, kenapa MTest tak boleh ??

Soalan macam log,cos, tak guna calculator, bagaimana dapat jawapan ??
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 11:32 PM | Show all posts
soalan math tu dlm bm ke bi?kang guna bi terkial2 plk aku sbb dulu ms sekolah aku bljr dlm bm.huhu...

[ Last edited by  otai_g at 20-5-2008 12:21 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 08:26 AM | Show all posts
Originally posted by otai_g at 29-3-2008 11:32 PM
soalan math tu dlm bm ke bi?kang guna bi terkial2 plk kau sbb dulu ms sekolah aku bljr dlm bm.huhu...


Bahasa Verbal Bahasa Melayu rasa amat susah !!

Adakah ada bahagian Analogi ?? (Kerana 2 buku MTeST tak sama, satu tak ada bahagian analogi)

B. Analogi macam ini, MONDOK - BOYAK  , jawapan : BENGKENG - BERANG

Cari perkataan yang ada relationship !! Agak susah juga !!
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 08:30 AM | Show all posts
Originally posted by mahujadiguru at 29-3-2008 07:29 PM
Betul ni tak boleh guna calculator ??

MTest punya Mathematic lebih kurang SPM standard, sekarang PMR Math juga boleh guna Scientific calculator, kenapa MTest tak boleh ??

Soalan macam log, ...

Soalan maths tahun lepas xde la keluar log semua yg memerlukan calculator tu..Cuma penyelesaian maslah biasa je..so main darab bahagi campur tolak sendiri je laboleh jawab..wpon xde calculator..yg kritikal soalan analitikal la
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:46 AM | Show all posts
Originally posted by mahujadiguru at 30-3-2008 08:26 AM


Bahasa Verbal Bahasa Melayu rasa amat susah !!

Adakah ada bahagian Analogi ?? (Kerana 2 buku MTeST tak sama, satu tak ada bahagian analogi)

B. Analogi macam ini, MONDOK - BOYAK  , jawap ...



masa aku x kene plak soalan2 ni tp dlm buku yg kita bli tu mmg ada .. ikut nasib kot sapa kena
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by sakinna at 30-3-2008 08:30 AM

Soalan maths tahun lepas xde la keluar log semua yg memerlukan calculator tu..Cuma penyelesaian maslah biasa je..so main darab bahagi campur tolak sendiri je laboleh jawab..wpon xde calculator ...



ye btul, hanya perlu selesaikan masalah biasa yg nampak mcm kompleks tp sebenarnya snang je sbb soalannya mengelirukan. so kene baca btul2 ..

xde plak log, cos bagai .. jgn risau k.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by otai_g at 29-3-2008 11:32 PM
soalan math tu dlm bm ke bi?kang guna bi terkial2 plk kau sbb dulu ms sekolah aku bljr dlm bm.huhu...



dwibahasa page kiri BM, page kanan BI .. so pilihla mana yg kamu suka ...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:58 AM | Show all posts
Originally posted by hyie at 30-3-2008 11:47 AM



ye btul, hanya perlu selesaikan masalah biasa yg nampak mcm kompleks tp sebenarnya snang je sbb soalannya mengelirukan. so kene baca btul2 ..

xde plak log, cos bagai .. jgn risau k.


Buku MTest Semua Soalan agak susah juga !! Takut....
(saya dapt kurang drpd 70% walaupun guna calculator)
Rasa-Rasa, perlu dapat berapa peratusan, baru boleh dapat interview ??

Dengar kata kamu, peperiksaan sebenar agak senang ... Harap2 macam ini la
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 12:49 PM | Show all posts
kat mana ada jual buku mtest?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 10:05 PM | Show all posts

Reply #12 zangnara's post

kt popular ada....aku dh beli smlm.....3 buah......
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 11:28 PM | Show all posts
aku masih x phm lg psl mtest.mtest ni ada berapa paper?ada soalan esei ker?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 12:17 AM | Show all posts
mtest sumer ABCD / AB aje.... takdenye esei... saper nak tanda esei....
maths tak bole bawa kalkulator ... kertas kosong disediakan untuk pengiraan.... maths actually very basic concepts.... senang aje.... some question no need to find final answer, but boleh agak2 sprt soalan yang kata anatara dua bahagian (A) sama nilai (B) I lebih besar dari II (C) I lebih kecil dari II <--------- lebey kurang......... ada some question pun boleh agak jawapan tanpa kira2.... memang takde part susa macam SPM la...

yang susa ialah uj analitikal.... lebe susa dari add math   

insak, kena jawab dan terus tanda kat MCQ paper.... tak akan sempat kalau tanda kat buku soalan dulu baru tanda kat MCQ... bukannye bole bawak balik pun.............  

nanti tip mtest, kita kongsi bila da kuar tarikih mtest...........

[m\test beli ebook kat internet je bagus......... dan bole pakai ulang2 kali]
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by otai_g at 31-3-2008 11:28 PM
aku masih x phm lg psl mtest.mtest ni ada berapa paper?ada soalan esei ker?

esei x dak..
objective je..
aku rs2 r..
x ingt r..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 07:27 PM | Show all posts
mtest ni utk kpli ke dpli??
kelayakan utk dpli test dgn interview gak ke???
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 07:41 PM | Show all posts

Reply #13 bLu3p3nGu|n's post

ada jual kat popular? difha pun nak beli..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 09:34 PM | Show all posts
Originally posted by nknisa at 2-4-2008 07:27 PM
mtest ni utk kpli ke dpli??
kelayakan utk dpli test dgn interview gak ke???



exam mtest utk kpli - pass mtest dipanggil interview - pass interview baru gie IPG

exam medsi utk dpli - pass medsi dipanggil interview - pass interview baru gie IPTA

sekian, slmt mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 10:10 PM | Show all posts
yaya..betol2 kate kak dura..
medsi test lagi senang..jawab ikot kejujuran hati..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 11:51 PM | Show all posts

Reply #19 duraroslen's post

tq...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 11:52 PM | Show all posts

Reply #19 duraroslen's post

tq...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2008 12:40 PM | Show all posts
dulu lps spm aku apply mtest,xla susah sgt soalan.agaknya masa tu soalan level utk tahap cikgu diploma.sekali bila jwb soalan mtest utk kpli,baru ada cabaran.sape2 nak amik mtest,xperlu study hard sgt,yg penting korang sentiasa ulangkaji ilmu2 masa sek dulu,dan jangan malas baca,tengok news.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078420s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list