Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
125869
View
508
Reply

[MERGED] Mtest/Medsi -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 20-2-2009 05:29 PM | Show all posts

Reply #25 azwa81's post

kalau gitu, tak semua orang yang pohon akan dipanggil metest la.
gerunnya dengar.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 06:44 AM | Show all posts
azwa, saya dgree in finance so, awak rasa kos yg match pe? kh ok tak, if math, syratnye tk lepas sb tkda ambik add math mase spm dlu....
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 07:18 AM | Show all posts

Balas #30 oko\ catat

Nak pilih opsyen ni pun, selain tgk relation dgn degree, kene tgk skali spm yer? Saya ingatkan kite kene titikberatkan degree sajer. Saya tak perasan pula dari sudut ni. Nasib baik awak tanya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 08:06 AM | Show all posts
siapa ingat soalan insak tahun lalu...sila kemukakan disini
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 08:27 AM | Show all posts
Originally posted by aurelia at 21-2-2009 07:18 AM
Nak pilih opsyen ni pun, selain tgk relation dgn degree, kene tgk skali spm yer? Saya ingatkan kite kene titikberatkan degree sajer. Saya tak perasan pula dari sudut ni. Nasib baik awak tanya.


ya aurelia, coz dlm syratnye tue selain match ngn degree ader syrat2 khas/sampingan cm kena lulus add math sekurg2nye c5 sdgkn saya tkda ambik add math mase spm lu...

sb scr luarannya dgree ifnance of course match ngn math but, kena plak lulus sekurg2nye c5 tuk add math...

[ Last edited by  oko at 21-2-2009 08:28 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 08:33 AM | Show all posts

Balas #33 oko\ catat

Oo yer. Nampaknya saya tak perasan tentang itu.

Kalau mcm tu, saya nak amik opsyen p.seni sbb ikut relation to degree. But, saya tak ambil p.seni masa spm dulu. Saya dlm aliran pure science. So kalau mcm saya, harus di fikir juga spm nya yer utk nak ambil opsyen seni tu?

Any idea? Saya dah blur balik pula kalau kene consider spm.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by aurelia at 20-2-2009 05:06 PM
Ouh..tak boleh berkalkulatorlah ye. Nampaknye kene asah otak kembali. Buat revision..

Eh tadi bace kat thread lain kalau x diberi kertas kosong, x boleh conteng kertas soalan, cemana nak bu ...



tahun lepas dia x bg pon kertas kira untuk saya..

so saya conteng atas kertas yg kita bawak tu.. kertas tawaran menduduki ujian tu.. nasib baik masa tu ada 2 helai.. depan blkg dapat gak 4 muka surat untuk wat kira2..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 12:52 PM | Show all posts
ujian medsi tu lebihh kurang ujian insak ka eik?

ujian medsi yang ada 4 jawapan,

a. sangat setuju
b. setuju
c. tidak setuju
d. sangat tidak setuju

lebih kurang gitulah, tak ingat, kalau salah tolong betulkan. apa eik jawapan yang terbaik kita kena jawab.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 12:54 PM | Show all posts
satu lagi saya tengok ramai yang keluar exam awal. kita ni dok pening2 lagi menjawab, kut ada apa-apa tip ka? bukan senang sebenarnya, nampak jerk senang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2009 04:54 PM | Show all posts
Originally posted by aurelia at 21-2-2009 08:33 AM
Oo yer. Nampaknya saya tak perasan tentang itu.

Kalau mcm tu, saya nak amik opsyen p.seni sbb ikut relation to degree. But, saya tak ambil p.seni masa spm dulu. Saya dlm aliran pure science.  ...



tapi yg saya perasan, tgok course gak kdg2 ader yg mintak result subjek tertentu mase spm...cm, pemulihan tkdapun mntak pa2 kptsn dari spm then ia tuk dgree umum...so, bergantunglah pda subjek yg ditwrkan, nasib2lah klu tnye match ngn dgree jer tanpa match ngn sbjek2 tertentu masa spm...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 08:55 AM | Show all posts
Originally posted by epal_putih at 21-2-2009 12:52 PM
ujian medsi tu lebihh kurang ujian insak ka eik?

ujian medsi yang ada 4 jawapan,

a. sangat setuju
b. setuju
c. tidak setuju
d. sangat tidak setuju

lebih kurang gitulah, tak ingat, ka ...


a ah kn..kalo soklan cam ni nk jwb cam ner ek..mmg thn lepas dah lulus medsi tp lupa pulak sy jwb camner..hah
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 11:44 AM | Show all posts
pening sikit soalan-soalan Medsi ni. Ni saja nak discuss:

Saya percaya boleh melakukan sebarang kerja yang orang lain tidak mampu melaksanakannya.

A. Sangat Setuju (SS)
B. Setuju (S)
C. Tidak Setuju (TS)
D. Sangat Tidak Setuju (STS)

Apa pendapat kawan-kawan. Jawapan yang paling sesuai.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 01:34 PM | Show all posts
sanggup tidur lewat untuk menyelesaikan kerja2 yang dimulakan.

a. setuju         b. tidak setuju

kenapa ye jawapan dia tidak setuju? bukan ke sebagai sorang guru kita kena berkorban masa dan tenaga?
jom kita bincang.

ada banyak lagi soalan insak yang saya confuse. tapi tak ingat. buat masa ni. ni aje yang saya ingat.....



salam.. saya telahpun lalui mtest dan medsi..dan berjaya utk kpli dan dpli..namun saya menmilih dpli..atas faktor upsi lebih dekat dgn rumah..berkenaan soalan di atas.. mengikut pendapat saya :

jwpn = tidak setuju
rasional = sebagai seorang guru kita perlu lakukan persediaan lebih awal.. jadi tak akan berlaku hal terpaksa tidur lewat..sng ckp jgn buat kerja last minute. dan guru juga perlu persediaan fizikal.. maksudnya tidur kena cukup supaya keesokan hari lebih bertenaga utk mengajar.

berkorban masa dan tenaga yg azwa katakan itu adalah dalam konteks meluangkan masa untuk mendidik pelajar..maksudnya buat kelas tambahan, attend kegiatan kokurikulum dll.. dan juga berkorban wang ringgit... dalam kes nota nak fotostat dan sebagainya..

so ada soalan yang berbentuk :

anda sanggup menggunakan duit sendiri untuk tujuan kelas @ pelajar : jwpn = setuju
anda sanggup menggunakan wang kelab yang anda pegang semata-mata untuk membantu pelajar anda : jwpn = tidak setuju

jika kita lihat kedua2 soalan nampak mcm sama tapi bsr perbzaannya. solan 2 menunjukkan kita tidak amanah walaupun untuk tujuan yg baik . Jadi matlamat tidak menghalalkan cara , so jwpn adalah tidak setuju

kebanyakan soalan perlukan reverse psikologi.. so kena fikir di luar kebiasaan kita ...harap dapat membantu...wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 01:46 PM | Show all posts
[quote]1.Kamu lihat kemalangan di jalan raya.
A. Henti Kereta & tengok apa boleh dibantu
B. Terus perjalanan kerana berhenti di jalan raya membahaya

jawapan saya adalah B

2.saya tak pernah cemburu
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 01:56 PM | Show all posts
igt x, MTEST lepas ade soklan mengenai pertukangan kayu yg berkait2, contohnya utk jawapan ya @ tidak, soalan die lebeh kurang

saya berminat dengan ilmu pertukangan kayu
saya akan memperbaiki sendiri produk kayu yang saya beli jika didapati rosak
saya pernah mengikuti kursus pertukangan kayu...

dan banyak lagi la soalan yang melibatkan pertukangan kayu @ mesin

xtaw ape releven soklan ni...mungkin berkaitan ngan subject kot CTHNYa subject KH..tapi releven utk calon yg amik subject lain yg xde keitan ngan benda ni ape eh?? honestly lepas MTEST lepas, kepala sy ade piung2 bintang..pening2 hehehhe


pendapat saya :

soalan begini ditujukan untuk calon-calon untuk bidang masing-masing, justeru jika anda calon KH anda perlu jwpn positif  untuk calon bidang lain..jwp lah ikut kemahiran diri namun boleh juga menjawab dgn jwpn positif sbb di sekolah kelak.. tak semestinya kita dpt mengajar subjek opsyen kita... maybe perlu mengajar subject lain...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 02:00 PM | Show all posts
Selain soalan INSAK dan Analatikal ni, soalan2 bahagian lain..susah jugak tak? Kebanyakkan yg saya baca kat sini, bincang more to both insak dan analatikal ni. Mcm kene stress on this 2 parts.
<br />

setahu saya bahagian INSAK yang paling penting sbb kalau merayu pun, juri akan melihat semula bahagian insak ni. so make sure habiskan menjawab kesemua soalan tersebut.. seingat saya dalam 300 jumlah soalan yang ada.

apa yang saya amalkan sepanjang mtest dan medsi : pastikan menjawab semua soalan, jangan tinggalkan soalan tanpa sebarang jawapan... wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 02:16 PM | Show all posts
Originally posted by norzyy at 20-2-2009 04:53 PM
paling best kalau yg tunggu kita peksa tu 'zalim' sikit. dia bg selai je paper tuk buat conteng. itu la utk maths ltu la utk analitikal.  last year MTEST abih meja itu ku 'kerjakan


bukan 'zalim'... dh arahan keja mcm tu... klu nk kertas extra minta je la... ni malu x btmpt...
sbnrnya, bukan smata2 jwpn betul semua je ditengok... time ni lah sahsiah stp calon dinilai..
pakaian, sopan santun, ketepatan masa, rambut (khas utk yg lelaki), bnyk lg la sebenarnya...
barang sapa yg blagak x tentu tmpt tu, mmg awal2 lg dh kn remark "CALON TIDAK LAYAK"...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 02:16 PM | Show all posts
Ouh okies. Oh yer, boleh bawa kalkulator ke? ke kene conteng2 kira pakai kepala?


Untuk soalan analitikal, hanya perlu congak saja dan biasanya perlu gunakan logik, jangan peruntukan terlalu banyak masa utk satu2 soalan...bulatkan mana2 soalan yg dah berjawab tapi masih ragu2, then bila ada masa lebih kembali ke soalan tersebut dan lakukan pengiraan dlm kertas yg diberikan oleh pengawas..biasa depa bagi selai kertas kecik je...kalau tak cukup masa.. soalan2 yg dibulatkan tadi tu kekal dgn jwpn asal kita...takpe asal berjawab cukup..jgn ditinggalkan tanpa jawapan.. kalau rezeki mana tau yg tak kompem tadi betul.. who knows... isn it?

last but not least..good luck guys...saya cuma membantu mana yang patut sbb dulu pun saya mcm you guys jugak..perlukan bantuan...saya pun 6 kali attend mtest dan sekali attendl medsi dan alhamdullillah akhirnya lulus kedua-duanya... see bukan senang nak lulus..medsi tu pun luck baik agaknya first time ambil terus lulus.. apa pun jgn give up.. rezeki ada ..cuma lambat atau cepat saja.. sekali lagi moga berjaya...InsyaAllah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 02:36 PM | Show all posts

Reply #46 duraroslen's post

tq kerana sudi kongsi ilmu dan pandangan...juga doa untuk kami yg masih menunggu..

ok, pasal analitikal, cmner nak teka logik akal tu? kadang2 dah jawab no 1, pegi jawab soalan no2, tiba2 rasa jawapan no 1 berkait ngn no 2.. tu yg buat saya konfius.. x cukup masa sebab kena balik ke soalan 1..

untuk insak KPLI dan medsi, mmg saya jawab di mana saya letakkan diri saya seorg guru..tp ada gak soalan yg saya xtau nak jawab ape..

cth ada 1 soalan ni..
soalan: anda dihidangkan secawan kopi.. tapi anda x minum kopi..

jawapan:
A. tetap minum walaupon x boleh minum kopi..
B. akan berterus terang bhw anda x minum kopi.

2x saya kena ngn soalan ni.. sekali saya jawab A. tahun brktnya saya jawab B..sebab saya mmg x minum kopi.. dan pnh saya bgtau je tuan rumah saya x minum kopi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 03:07 PM | Show all posts

Balas #47 ammar_7e\ catat

kalau saya jawapannya A sbb nak jaga hati org kena korbankan diri sendiri..maklum cikgu sinonim dengan pengorbanan.. tu pendapat saya je ek..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078688s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list