Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7881
View
114
Reply

- Kenangan : Jasa Guru -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2007 01:37 PM | Show all posts

Reply #59 hitamputih's post

lingkup masa depan... betui la... tak dinafikan skrg ada gak cikgu yg ngajar sambil lewa... cikgu yg camni yg buat student frust tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 03:02 PM | Show all posts
Barney, manaya,bcozofu, hitamputih,



Apa yang penting kena ada kasih sayang. Kalau ada perasaan ni, takkan tergamak cikgu tu mengajar sambil lewa punya... benda ni bukan sesuatu yang patut dipaksa2, tanggungjawab dan sebagainya. Apa yang kita suka, tak perlu paksa diri. Lainla kalau buat benda yang kita tak suka.


Orang selalu mendabik dada kononnya dia ikhlas la... Tapi bagi aku kalau sampai terpaksa bagitau orang dia ni ikhlas, maknanya memang tak ikhlas la...  

Moralnya, berhati2lah dengan orang yang berkata, saya ikhlas...    

Apa aku cerita ni...  
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 03:11 PM | Show all posts

Reply #52 CharlieDale's post

Aku setuju.

Let it be, stay positive. Do whatever we can, eventhough there are those who find joy in being hurtful. I need to stay more on the positive side of thing.

It doesn't matter who get the final words.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 03:43 PM | Show all posts
Originally posted bydexa at 20-5-2007 11:18 PM
  dear forum members -
  one more post subjected to name calling
  and demeaning and putting down
  not to mention mocking others -
  i will again split it and give you
  fair warning about it --

  ple ...


  Somewhere else, these (and more) could be called trolling,or flaming.

  It seems that the situation here is not that healthy. I hope that it will not turn out to be like the religion forums. Full of hatred every nooks and corner.

  Now I understand why many teachers have stopped coming here. The general mood and ambiance... is abit uncomfortable.. I too, will try to minimise my involvement in this board (hopefully, just for a while), barring certain issues that I really need to know or enquire.

  This is not your issue, it's mine and these few days I'm mending myself. All the hatred, bickering and arguing make me want to puke (hope this word is allowed). Dizzying and nauseating.
  Have to change my focus, and heal.


  In the meantime, do come toITBE board, we try to keep it positive there, although it's a bit airy-fairy...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 03:58 PM | Show all posts

Reply #62 Agul's post

ikhlas ke tak, hanya ALLAH yg tau....
kalo aku, org yg ngaku ikhlas, lagi aku tak caye keikhlasan die...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 04:35 PM | Show all posts

Reply #62 Agul's post

ye la.. apa hang citer tuh..

nway, semua org ada pendapat masing2 tapi cikgu ni kerjaya yg mencabar sebenarnya...
walaupun aku bkn cikgu tapi lately bila org suruh aku apply KPLI, aku slalu fikir, boleh ke aku??? lastly, aku dlm dilema sebab aku tak cukup kekuatan utk hadapi dugaan itu... nak layan karenah 2-3 org kat opis pun kdg2 aku give up, ni kan pulak nak bagi pandai 20-30 budak lak... aku tak sanggup rasanya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 04:43 PM | Show all posts

Reply #66 barney1412's post

camtuu yer miss barney...tapi kekadang layan bebudak lebey baik dari layan kerenah org tua tua kat opis   ngaja skolah rendah laa.......  best pe....ari guru, bleh dapat adiah....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 04:46 PM | Show all posts

Reply #67 bcozofu's post

nak layan mmg senang, tapi tension gak kdg2
tapi nak bagi pandai, tu yg susah... mencabar minda dan urat2 saraf
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 04:53 PM | Show all posts

Reply #68 barney1412's post

adoii skali ngan urat urat saraf...kalo camtuu jangan la jadik cikgu..kang sakit urat saraf susah lak
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 05:24 PM | Show all posts
sebenanyer aku pun dihujani soklan gitu
naper tak jadi cikgu?
tgk ko ngajar budak2 cam ok jer
tgk ko ni ada gaya jadi pengetua sekolah org jahat jer


tp taksangguppp
aku nak ajar anak anak sndiri jer
nanti anak nak amik spm aku nak amik sekali!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2007 05:27 PM | Show all posts
cikgu yang saya ingat dan banyak
memberi tunjuk ajar pada saya ialah
cikgu saya masa darjah empat; cikgu sh
(sampai sekarang saya masih jumpa dia -
she is a good friend to my mom)

dia ni garanggggggggggggggggg sangat
tapi - very active and bila dia ngajar - memang
akan concentrate punya --
dan yang best  - dia sokmo akan minta
students class dia (saya monitor class)  buat
persembahan masa assembly and stuff -
so kitorang akan berlakon la,  dikir barat la
even just for 15 min show --

and then - dia kata sapa tak tuang sekolah
walau sehari  dapat hadiah akhir tahun
ingat lagi - darjah 4 la satu satunya tahun
yang saya tak pernah tak datang sekolah
sebab nak sangat hadiah tu --
demam ka  pening ka  - tetap datang sekolah -

end of the year ada 16 students yang dapat hadiah
nice photo album -- (i still have the photo album)

last week jumpa cikgu sh kat rumah mak saya
(cikgu main kutu dengan mak saya plus few lagi -
saya pun    )
saya selalu tegur dia dulu dan dia still ingat
mengajar saya -- dan saya sentiasa kata
kalau lah bukan sebab cikgu  saya tak dapat
mencapai keperingkat yang tinggi --
disiplin, dan hormat menghormati -- banyak moral
yang diajar -
walau dah lama cikgu sh dah retired tapi saya tak
pernah lupa kasihsayang dia terhadap murid dan kesabaran
dan kegarangannya dan strictnya dia sebab nak kitorang
berjaya --

terima kasih cikgu

p/s : bila sebut pasal cikgu sh - teringat ada satu assembly pagi
saya tak makan - HM duk berucap lama  saya kat depan
sebab saya monitor  pastu  KABOOM......saya jatuh pengsan
masa tu saya pakai pinafore  - jarang pakai baju kurung -
then - pinafore saya  ternaik --  nampak lah  panties saya -
sampai sekarang masih ingat lagi - cikgu senyum aje --
sebab saya kena tease dengan budak kelas - especially
budak lelaki - ohhhhhhhhhhhh  lawalah spender dia! ada
gambar rama rama lah!! -- cikgu gelak aje   
ishhhhhhhhhh  - what a memory -


*nanti saya cerita pasal cikgu lain lak


[ Last edited by  dexa at 21-5-2007 05:28 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 05:47 PM | Show all posts
aku pun nak sambung citer gak la...

dulu aku nah la gak gaduh dgn cikgu... cewah... waktu tu tension giler dgn cikgu tu...
cikgu S (nama dirahsiakan atas sebab2 tertentu) ni ngajor ekonomi... 1st time masuk kelas dia... dia tanya aku soalan yg mmg aku tak leh jawab... soalan masa form4 tapi sebab masa tu aku tak nah amik ekonomi, so aku tak leh la jawab....
aku jawab baik2 yg aku tak tau... tak tau la gile meroyan aper, ader ke patut dia suruh aku diri atas krusi!!!!
malu siotttts... dgn bebudak satu kelas dan yg paling aku geram sebab budak yg minat aku pun ada kat situ!!!!! tu yg tension giler dgn cikgu tuh!!!!
aku baru nak explain, dia tak peduli, suruh aku panjat gak krusi tu, pastu tgh dlm dilema tu, ada ke ke pakse aku naik atas meja sambil pegang krusi... tak leh trima betui cikgu cam gituh!!!!!!
aku yg geram tu, mmg hangin satu badan... aku kuar jer dari kelas tu... dia jerit nama aku, aku terus tolak krusi meja lak...   ganazzz kan aku...

seminggu aku tak masuk kelas sebab aku segan dah la... ganaz sgt waktu tu, nanti cikgu tu ckp terhegeh2 lak masuk kelas dia... (ego gak aku nih), last2 kena panggil dgn pengetua, dan dgn cikgu tu skali kena panggil... hihi, baru pueh ati aku...slpas  tu aku blaja spt biase, dan cikgu tu concentrate kat aku sebab plajer paling corot dan ketinggalan skali dlm kelas...

tapi tu zaman dulu.. bkn niat aku nak melawan, cuma aku pun tension gak sebab terasa 'malu' yg amat sgt diperlakukan sebegitu ghuper...bkn salah aku tak reti jawab, dah mmg aku tak blajo.. camner nak jawab! betui tak?? defense la aku... tlg la jgn condemn aku lak
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 05:49 PM | Show all posts

Reply #71 dexa's post

mesti comei rama2 tuh....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 06:03 PM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 21-5-2007 05:47 PM
aku pun nak sambung citer gak la...

dulu aku nah la gak gaduh dgn cikgu... cewah... waktu tu tension giler dgn cikgu tu...
cikgu S (nama dirahsiakan atas sebab2 tertentu) ni ngajor ekonomi... ...

wah takutnyerrrrrrrrrr
ganaz gak dia
wah ada secret admirer dlm kelas lagi

mmglaaa nak hukum pun jgn lah sampai malukan
kena plak dah dewasa dewasa ni
denda jer lah tulis balik buku teks ke apa ker


kami penah kena gak
ustazah B
waktu tu aku form 4 sains 1 kira kelas top laa
kelas agama aku kena combine ngan 4 sains 2
dia bengkekngan budak kelas aku kata kitorg ni belagak
masuk je kelas dia
dia suruh aku and the gang gi depan tulis ayat hafazan dgr baris sekali
kami pi lah dpn
kami style tulis huruf dulu baru baris
baru habis huruf dia dah sound kata salah!! takde baris!! balik tulis 144 kali ayat ni dan hantar kat saya
kawan kawan aku pun kena gak

waktu tu kitorg skadar nak isi masa jer before pi sekolah lain, mrsm lah, teknik lah, sbp lah...kena jer camtu
esok kitorg ramai ramai gi hantar surat berenti skolah kat cikgu besar sambil komplen pasal stazah ni. kena mengadap laa jugak, heheh student hrpan hantar surat berenti kan. tp kitorg brenti gak....

p.s:tp aku rasa bersalah ngan stazah tu, aku tulis gak 144 kali dan bagi gak kat dia pada hari terakhir aku di situ......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2007 06:25 PM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 21-5-2007 05:49 PM
mesti comei rama2 tuh....


LMAO...........
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 09:08 PM | Show all posts
Actually aku ada ramai guru yg bagus pernah mengajar aku. Antaranya:

1) Cikgu Sim Eng Loon... ajar aku Matematik Moden waktu Form 1. Cara dia mengajar bagus sangat, dgn latih tubi dari buku teks, latihan tambahan yg kitorg kena salin dari black board, mmg berkesan sangat cara dia mengajar. Pastu dia strict, sapa yg tak buat homework, dia akan denda demerit. Mmg kejam sangat. Tapi itu yg membuatkan aku terer gak maths waktu sekolah menengah dulu. Hehe.

2) Cikgu Theresa... nie cikgu waktu sekolah rendah. Dia nie mmg terkenal dgn cermin mata dia yg warna coklat dan suka pakai blouse. Dia mengajar aku BM dan Math dari darjah 1 sampai 3. Walaupun dia cikgu yg tak berpendidikan sangat, tapi dia ngajar sangat teliti, tekun dan bersemangat. Sorang cikgu yg akan aku kenang sampai bila2.

3) Cikgu Hamelor... Nama cikgu nie pelik, tapi dia dulu best sangat mengajar BM. Tiap2 hari ada jer tugasan dia bagi. Dia jugak pernah puji BM aku bagus. Haha. Padahal berterabur.

4) Ustaz Hamidi... aku lupa nama betul dia. Cikgu import dari Terengganu nie sangat best ngajar. Walaupun selalu merajuk dan buat denda ntah apa2, tapi cara dia mengajar agama sgt bagus. Kalau zaman aku kecik2 dulu, kalau cikgu subjek lain semuanya org Sarawak, tapi kalau cikgu agama, mesti dari Semenanjung.

5) Ustazah Azizah.... she is the best teacher in the world! Orang Terengganu jugak. Org panggil dia ustazah rock, yer lar... walaupun tudung labuh, tapi fesyen macam2. Paling femes dia nyer fesyen kuda belang... tudung labuh stripe hitam-putih, pastu baju kurung pun stripe hitam putih. Dia ngajar very creative.... tiap kali pembelajaran mesti dia akan adakan aktiviti, macam sajak Islam, berdebat ala forum perdana, syarahan, berpantun dsb.... mmg fun sangat belajar agama dgn ustazah nie.

6) Mrs. Ho atau Pauline Lim... dia nie jugak antara cikgu English yg paling aku suka. Walaupun strict ya ampun, tapi dia mmg berdisiplin dan kreatif dalam mengajar. Penah skali dalam kelas dia suruh budak2 cari label sticker makanan, pastu dia tunjuk satu label... rupa2nya makanan babi.. terus dia tanya, "Any of you here have never eaten this?" Aku pon angkat tangan. Haha. Yer lah, dah namanya aku Islam, haruslah aku tak makan babi. Mgkin sbb majoriti dalam kelas tu Chinese, jadi dia macam anggap semua org pernah makan babi kut.

7) Cikgu Zulkifly.. dia nie cikgu ngajar subjek Math waktu kat MRSM. Cikgu Matematik yg terbaik setakat ini... aku letakkan sebaris dgn Cikgu Sim Eng Loon. Very committed punya orang... mmg giler2 komited. Dia akan ajar budak yg tak pandai sampai pandai.... kalau tak pandai2 gak dia denda, siap conteng muka budak tu lagi. Kerana dia lah, ramai budak jadi minat giler dgn maths. Kerana dia jugak, aku sentiasa dapat A dalam maths. Haha.

8) Last but not least... Cikgu Mariam. Ini ialah cikgu Kimia paling best di dunia. Kerana dialah aku dapat A memanjang dalam Kimia. Haha. Dia ngajar very the comitted dan sama macam cikgu ZUlkifly, dia akan denda budak yg tak reti2 apa dia cakap. Cikgu nie famous dgn tudung labuhnya, sangat alim rupanya... tapi kalau ngajar, 100% aku fokus sbb mmg very the vast.

Ada ramai lagi cikgu yg aku nak buat tribute... tapi terlalu ramai lar cikgu yg bagus pernah mengajar aku. Kat Matrik, ada ramai gak.. sampai aku tak terkata.. kat sekolah menengah, rendah.... walaupun ada 2-3 orang yg buat aku nyampah, tapi thanks to y'all... I am what I am now.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 09:03 AM | Show all posts

Reply #71 dexa's post

aduss malu giler tuu...mau sebulan tak g skolah haku
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 09:09 AM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 21-5-2007 05:47 PM
aku pun nak sambung citer gak la...

dulu aku nah la gak gaduh dgn cikgu... cewah... waktu tu tension giler dgn cikgu tu...
cikgu S (nama dirahsiakan atas sebab2 tertentu) ni ngajor ekonomi... ...


sokong......
sian ek, dh laa tak belaja, pastuu nk denda lak...hape nye cikguu niih...
gadoh gadoh ngan cikgu nii best jugakk kann....
haku dolu bile gadoh ngan cikgu mesti cikgu tu lak pujuk balik...tuu yg best
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 09:30 AM | Show all posts
Originally posted by bcozofu at 22-5-2007 09:09 AM


sokong......
sian ek, dh laa tak belaja, pastuu nk denda lak...hape nye cikguu niih...
gadoh gadoh ngan cikgu nii best jugakk kann....
haku dolu bile gadoh ngan cikgu  ...

manja
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 09:34 AM | Show all posts

Reply #74 hitamputih's post

wah... brutal giler la waktu sekolah dolu... hehe samseng kampung dusun...
ye la aku dah besar tak kan la aku nak buat kije memalukan kaum gitu...

kalau denda menulis tak per la.. sebab aku mmg suka menulis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087704s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list