Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7812
View
114
Reply

- Kenangan : Jasa Guru -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 22-5-2007 12:46 PM | Show all posts

Reply #99 hitamputih's post

hntah nyer...cemana la leh jadi ustat niih....
mintak mintak die tak buat dah la memende camtuu skang ni kalu die masih idup...
kalu tak, rosak generasi...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 12:53 PM | Show all posts

Reply #95 bcozofu's post

kekadang tgk terlampaukan denda yang diberikan. tapi impak dia, kalau kena gayanya memang bagus. atau mungkin dia ada sebab kot, dah tau mah ada admirer ke hapa ke. anyway sepatutnya denda macam ni perlu dielakkan. tapi memang zaman kita dulu, kerja tak siap, tak bawa buku memang ada habuan punya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 01:10 PM | Show all posts

Reply #102 CharlieDale's post

yer laa kan...
tapi banyak cara lain lagi yg buleh beri impak kan...
macam kes mah nii, seb bek impaknye positif...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 01:20 PM | Show all posts

Reply #103 bcozofu's post

itulah pasal, ni first time aku dgr. kalau leh jadi sebaliknya, menanggung juga ustaz tu walaupun tujuan asalnya baik nak suruh hafal doa qunut.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 01:33 PM | Show all posts

Reply #104 CharlieDale's post

ye la... pada aku tak patut sorg ust bagi denda yg buleh membawa ke arah keburukan... ada byk lagik denda yg dia leh bagi...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 02:26 PM | Show all posts

Reply #105 barney1412's post

soh jela ketuk ketampii ker hape ker ek....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2007 10:34 PM | Show all posts
Terima kasih cikgu, baktimu sungguh mulia

Biarpun pelbagai cabaran dan bebanan tugas terpaksa dipikul, golongan pendidik tetap tabah melaksanakan tanggungjawab dengan baik demi anak bangsa

SETIAP 16 Mei, warga guru menyambut hari istimewa. Biarpun hanya sehari, tarikh itu banyak pengertiannya kepada golongan berkenaan dalam menilai pengorbanan dan keringat mereka mendidik anak bangsa.


Biarpun ada ketikanya dihimpit kontroversi, kepercayaan masyarakat terhadap kewibawaan guru masih teguh. Guru terus dihormati dan nasihat mereka menjadi bekalan serta azimat pembentukan diri.

Tanggungjawab guru berjalan seiring dengan perkembangan institusi pendidikan negara. Biarpun penubuhan awal institusi pendidikan formal bermula dengan Penang Free School pada 20 Oktober 1816, guru sudah mula menabur jasa di sekolah pondok.

Dengan keadaan serba kekurangan, mereka cekal memberi ilmu kepada anak bangsa dengan harapan boleh melahirkan generasi cemerlang dunia dan akhirat.

Selepas berpuluh dekad, profesion guru masih setia dan disanjung kerana jasanya mendidik anak bangsa menjadi pemimpin pada masa depan.

Pengerusi Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa Guru Wilayah Persekutuan, Datuk Suhaimi Yacob, berkata hubungan guru pelajar tidak mampu dipisahkan walaupun ada ketikanya masyarakat melihat mereka bertelingkah pendapat.

Menurutnya, senario itu tidak boleh dianggap serius kerana ada kalanya perlu melihat daripada pelbagai faktor selain mengkaji punca berlakunya situasi berkenaan.

Dalam konteks hubungan ini, masyarakat harus melihat dalam skop luas di samping mengambil kira faktor keadaan pendidikan hari ini yang tidak sama seperti dulu.

Jika dulu, keadaan terbatas, kini keadaan berbeza kerana ruang mereka berdepan dengan pelbagai cabaran terbuka luas. Ini termasuk bebanan yang harus ditanggung berikutan perubahan gaya hidup mahupun perkembangan teknologi.

Apabila keadaan terdesak, memang ada segelintir tidak mampu menghadapi tekanan itu hingga kadangkala mencetuskan rasa tidak puas hati antara satu sama lain, tapi anggaplah senario itu satu cabaran dalam institusi pendidikan,
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2007 09:35 AM | Show all posts

Reply #107 dexa's post

infomative sungguh dex ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2007 10:11 AM | Show all posts

Reply #107 dexa's post

tercapai ker semua tema tuu....
atau sekadar tema...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2007 03:42 PM | Show all posts

Reply #108 barney1412's post

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2007 11:53 AM | Show all posts
ada byk2 guru, yg terkesan di otak aku hanya ayah aku sndribukan tak ingat jasa cikgu tapi, klu nak kenang yg betul2 dikenang yg memberikan impak yg besar dlm idup aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2007 05:27 PM | Show all posts

Reply #111 generasi2's post

just because you tak teringat or terkenang
pada guru masa sekolah dulu yang mengajar
not necessarily making you bad  etc ...

perhaps - masa kanak2 tu - most yang you
concentrate ialah pelajaran tu sendiri not the teacher
or  perhaps  - masa zaman kanak2 tu  jarang gi sekolah
memonteng memanjang - tak ingat cikgu mana yang
ngajar --  --   what happened then was the past -

sekarang ni - if turns out generasi seorang yang kindness
and successful in your career - then - congratulations -
hopefully success always  -
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 08:39 AM | Show all posts
aku masih ingat semua nama cikgu aku dari skolah rendah sampai Form 5. My first teacher was Cikgu Anis... yg ajar aku ABC 123. lemah lembut orgnya.

cikgu kamaliah.. english teacher.. sungguh2 garang! semua x suka dia tapi sebenarnya cikgu ni baik.

cikgu nirmala.. ajar sejarah. maafkan saya sebab letak belalang mati kat epal cikgu

terima kasih semua..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2008 09:47 PM | Show all posts

Reply #113 CRK's post

interesting -

sebab saya juga ingat semua guru2 class saya
dari saya darjah 1 sampai form 5 -

yang paling saya tak boleh lupa -
cikgu zawyah ibrahim - guru darjah 5 Melur -

kami 4 orang (kira macam best friends la) -
mesti pergi rumah dia masa raya -
even dah sampai form 5 -
sebelum pergi oversea - masih pergi raya kedua
rumah cikgu -

dia ajar sejarah BEST -
pasal dia la.. saya minat sejarah sangat2  --

dah few years tak visit dia
kat AU1 di keramat sana -

should make a point to pay a visit soon -

dan guru darjah 4Melur - cikgu siti hawa -
sampai sekarang masih berjumpa lagi
sebab dia baik dengan my mom --

bila jumpa - masih panggil cikgu.. -
tu la kelebihan guru ye -
sampai bila2 pun.. tetap jadi guru -

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 07:42 AM | Show all posts

Reply #111 generasi2's post

seorang guru tidak pernah harapkan sesuatu daripada anak muridnya selain daripada kejayaan dan menjadi insan berguna. anda berjaya, mereka tumpang gembira. itu sahaja.

tak lebih daripada itu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.164463s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list