Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7803
View
114
Reply

- Kenangan : Jasa Guru -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 17-5-2007 11:51 AM | Show all posts
Originally posted by bcozofu at 17-5-2007 11:14 AM
wahahahaha....seronotnyer mereke.......ngate kiter ek
heee.....tudung laboh????wakakaka....penah, tapi sat jek...
pastuu...cam miss barney cakap, suar & skirt laboh...  .......tapi skirt tak besh sgt laa laboh laboh....

oh so suka skirt yg cingkat cingkat laaaa ek hehheheh
s e k s i
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 11:52 AM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 17-5-2007 11:02 AM


kalau cik tam pakai tudung, kami org pertama akan gelak terbahak2.. terguling2....

huhuhuuuuuuu kalai cik barney pakai pinafore baru kami pakai tudung leh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 12:04 PM | Show all posts
Originally posted by hitamputih at 17-5-2007 11:52 AM

huhuhuuuuuuu kalai cik barney pakai pinafore baru kami pakai tudung leh tak?


leh.. leh.. sebab kami dah pernah pakai dah pinafore.... tak tulis di mana2 ckp skrg kan... so dolu2 pun diamik kira laaaa.....
so cik tam sila tunaikan janji anda!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 12:08 PM | Show all posts

Reply #43 barney1412's post

:setuju: :setuju: :setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 12:11 PM | Show all posts

Reply #41 hitamputih's post

hamboih hamboih.....
tak suke pakai skirt laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 12:12 PM | Show all posts

Reply #42 hitamputih's post

ek teringin yek nk pakai tudong???
tudong saji ok la kuts....
ok tak miss barney???
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 12:55 PM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 17-5-2007 12:04 PM


leh.. leh.. sebab kami dah pernah pakai dah pinafore.... tak tulis di mana2 ckp skrg kan... so dolu2 pun diamik kira laaaa.....
so cik tam sila tunaikan janji anda!!!!!!!!!!!!!!!!!

eh
kami nak tgk cik barney pakai pinafore baru laaa adil
kalau gitu kami pun penah pakai tudung........tuudung mak masa main kecik2 dulu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 06:14 PM | Show all posts
i nak ucapkan terima kasih kt cikgu kimia i dulu Cikgu Chin Kok Voon ngn cikgu addmaths Cikgu Zulkifili kerna tlh membuka minat i utk belajar bersungguh2 dlm subjek 2 ittew....

i dulu punye pemalas n bengap tahap super kalau study, but derang tak pnh putus asa bg semangat (wlaupun bukan directly/personally to me) n cuz of derang tak penah putus asa, i pon timbul rase sedar utk mengasah bakat dlm subjek2 ittew...walaupun x pnh dpt A dlm addmaths, but i dpt improve addmaths dr almost fail to C5 to C3 (ke B3) bile dh dekat spm....n jd best student kimia skolah i..so wherever you are, all the best dlm bidang pendidikan......also kpd semua cikgu2 lain yg pnh mengajar i, walaupun i tak sebut name you kt sini, i just want u to know that i damn miss you all.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 02:29 PM | Show all posts
Guru,
dalam ajarnya ada doa,
dalam marahnya ada sayang,
Dalam tawanya ada mesranya,
dalam diam ada bijaksana..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2007 11:10 PM | Show all posts

Reply #60 sibel's post

Tak semua orag jadi cikgu sebab tak boleh jadi peguam, jurutera, ahli sains. Hakikatnya ramai yang pernah jadi benda2 tu semua, tapi beralih ke bidang ini.

Mungkin suatu masa dahulu cikgu2 kat Malaysia ni tak berapa tinggi akademiknya. Tapi sekarang ni aku rasa kalau nak dibandingkan dari segi kelulusan aku rasa ada cikgu yang akademiknya jauh lebih tinggi dari orang2 yang ko sebut tadi. Sama ada dari SPM hingga ke peringkat ijazah atau master. Ada yang pernah masuk suratkhabar jadi pelajar terbaik SPM pun...

Tak pernah cikgu2 kat Malaysia ni kebal. Kenapa la ko asyik ulang benda yang sama... Aku faham dalam dunia ko mungkin semua atau hampir semua cikgu2 jahat.

Human are very resistance to change. They will tend to reject certain ideas that doesn't fit their worldview. It's cognitive dissonance. Simply put they believe what they want to believe. What's comfortable to them.

Do not take this as an attack. These are the impression that I get from your post. It may or may not be correct. From what I've can gather through your post, you seem to harbour ill-will towards all teacher (hence the sweeping generalization). Most of your post seems malicious and full of hatred. And it seems that you think that your post are positive and written with kindness. I don't know if it's a kind of delusion or maybe you're just one steps above us. maybe you're too smart for other people.

These are what other people and I see from your post. Maybe that is not what you're trying convey. If so, a new way of writing could express the idea more accurately. We need to minimise error in communication.

It seems a bit selfish for you to keep yourself in whatever jobs that you're doing right now since yu always come out too strongly. There are bad people in this field. So if you are the only good people left, could you kindly throw out your importance and jump into the bandwagon, so to speak?

If you get into this profession (and this is by a long stretch since I don't think you really want to work out the steps necessary to jump in). Ranting or talking always seems so much easier than doing. I surely hope that you'll not turn out to be the same as the people you despise (rotten teacher, I suppose?).

Would you dare to get out of your comfort and do it? Do you care enough?


p/s: Ko sains makanan ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2007 11:18 PM | Show all posts
dear forum members -
one more post subjected to name calling
and demeaning and putting down
not to mention mocking others -
i will again split it and give you
fair warning about it --

please show some respect to others --

regardless you have personal problems or not -
this board is not about attacking or putting down others -

please stick to the topic
and  share with us  about the teachers and the
memories  down the lane -


selamat berforum -

dex
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 09:51 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 20-5-2007 11:10 PM
Tak semua orag jadi cikgu sebab tak boleh jadi peguam, jurutera, ahli sains. Hakikatnya ramai yang pernah jadi benda2 tu semua, tapi beralih ke bidang ini.

Mungkin suatu masa dahulu cikgu2 ka ...


jika semua jadi jurutera, siapa nak jadi buruh? jika semua jadi doktor? siapa nak jadi jururawat? jadi atendan hospital, jadi pemandu ambulans? itu hanya sebahagian kecil. tak semua orang minat nak jadi jurutera, tak semua orang minat nak jadi doktor, kalau ada mungkin takut tgk darah ke. adakah cikgu zaman dahulu menjadikan kerja cikgu ni pilihan akhir? sama juga dengan sekarang dan akan datang.dah sudah pasti tiap orang ada matlamat dan niat mereka sendiri. ada yang dah jadi jurutera tapi jadi cikgu. adakah kerana ia pilihan terakhir?

aku juga ada kenangan dengan cikgu, dulu aku bukan bijak sifir, sampai didenda dok sorang-sorang belakang kelas hafal sifir, aku sedih tapi aku usaha juga. kini aku pula mengajar matematik. aku juga diajar ilmu pengakap oleh cikgu yang tiada sebarang manik kayu pun, tapi sampai sekarang aku masih ingat dan tahu macam mana nak buat ikatan, pertolongan cemas dan sebagainya malah boleh menyampaikan ilmu itu utk generasi baru, aku juga pernah dilempang beberapa kali oleh cikgu kerana bising dalam kelas tapi ia tak menjadi kudis pada aku malah kini aku berdiri disebelah cikgu tersebut. tidak sedikit pun timbul isu trauma dan sebagainya.

ilmu ibarat kunci, guru memberi cuma murid sahaja yang memilih utk menggunakannya atau tidak. guru tetap manusia, ada batas sabarnya, ada kurang dan lebihnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 10:27 AM | Show all posts
apa kes dah nih????
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 11:14 AM | Show all posts

Reply #53 barney1412's post

ff: ff:

chomeynyeh avatar baru die......
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 20-5-2007 11:10 PM
Tak semua orag jadi cikgu sebab tak boleh jadi peguam, jurutera, ahli sains. Hakikatnya ramai yang pernah jadi benda2 tu semua, tapi beralih ke bidang ini.

Mungkin suatu masa dahulu cikgu2 ka ...

tak faham laaa plak
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 11:24 AM | Show all posts
Originally posted by bcozofu at 21-5-2007 11:14 AM
ff: ff:

chomeynyeh avatar baru die......


tq.. tq... secomei tuannya.. hikhik
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 11:43 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 20-5-2007 11:10 PM
Tak semua orag jadi cikgu sebab tak boleh jadi peguam, jurutera, ahli sains. Hakikatnya ramai yang pernah jadi benda2 tu semua, tapi beralih ke bidang ini.

Mungkin suatu masa dahulu cikgu2 ka ...


betui tuh... ada yg betui2 minat ngajar nih, sama cam org berminat nak jadik loyer, jurutera or dsb.... cita2 org bukan sama setiap org....

tapi pada aku la... cikgu ni platform atas kejayaan seseorang tuh... semakin giat usaha cikgu tu mendidik, semakin kuat platform pelajar nak berjaya!!!
cam citer aku dulu, actually masa lower six aku dah give up nak belajar... aku budak sains, then sekolah form 6 aku dulu, semi gomen so faham2 la segala kekurangan yg ada.. kemudahan, kelas even buku rujukan terhad, so aku males dah, asyik dpt cukup2 makan jer... so aku tekad tukar ke kelas sastera walaupun aku tak pernah blaja langsung!!!!
waktu tu level confident aku, kira elehhh lantak la dpt aper pun... janji amik exam sebab aku dah janji dgn mak aku...
tapi alhamdulillah aku kira berjaya la gak lulus semuanya sebab cikgu2 tekun ngajar... kalau diorg pun let go aku, tentu akupun flop la skrg...
moralnya, sebagai pelajar kita tak perlu sanjung diorg tapi perlu ingat jasa dan pertolongan diorg utk buat kita berjaya...teruk wooo nak ajor budak2 tambah lak budak2 tahap zero.. yg tak tau per2 pun tetiba nak target diorng dpt A.. not an easy job...
opinion aku jer la nih.. mgkn pendpt org berbeza lak, kan....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 12:35 PM | Show all posts

Reply #57 barney1412's post

btul...tak semua yg jadik cikgu ader talent tuk jadik cikgu & tak semua yg tak jadik cikgu tuu takder talent tuk jadik cikgu (ntahh btul ke ayat nihhh )...
ape pon aku mmg respect kerjaya cikgu nih, tp untuk cikgu yg bebetul niat untuk mendidik anak bangsa...(ader ker cikgu yg niat selain dr nih... ) ape pon kejayaan yg diperolehi akan datang atas usaha diri kiter sendiri, cikgu sebagai batu loncatan, pembakar semangat kiter...bagi aku, cara penyampaian cikgu, cara die motivated student adalah penting sesangatt....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 12:58 PM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 21-5-2007 11:43 AM


betui tuh... ada yg betui2 minat ngajar nih, sama cam org berminat nak jadik loyer, jurutera or dsb.... cita2 org bukan sama setiap org....

tapi pada aku la... cikgu ni platform atas keja ...

mmm mmg tul. cikgu ni tanggungjawab besar
bagi aku sapa yang takde minat jadi cikgu kalau bleh tu jgnlah jadi cikgu
tak minat jadi kerani tp terpaksa jadi kerani takper
sbb risiko tak besar
abis abis lingkup company tu ajer
kalau cikgu
lingkup masa depan org woo
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 01:25 PM | Show all posts
saya sayang cikgu
..nasib cikgu.....memang kesian....
..anak murid berjaya....mak bapak bangga...
..cikgu tegur murid....mak bapak serang...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079976s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list