Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7549
View
62
Reply

~Aktiviti Tabligh Di Kampus - Perkongsian Pengalaman~

[Copy link]

Author: rurouni_khairul       Show all posts   Read mode

Post time 3-5-2007 09:15 PM | Show all posts
i have nothing against tabligh ni tapi kan kadang2 aku perasan ade somthing wrong dengan dorang nye approach...pendekatan dorang tu bagus bukan tak bagus tapi targeted group yang dorang nak sampai tu kadang2 tak betul...ok its true la kite nak berdakwah memang untuks emua orangkan..

aku ade banyak pengalaman pasla tabligh ni in fact bapak aku adalah orang tabligh -- to bad i am not --

satu perkara yang paling aku nampak adalah few bebudak tabligh ni datang dari basic agama yang AMAT lemah..i am not saying MOST but i am saying FEW of them...

jadi bile bbeudak yang lemah basic agama ni terus masuk tabligh..dorang terus seolah2 'declare' dorang tu thiqqah ya rabbi..buat tu tak leh buat ni tak leh...pastu dorang akan declare doro dorang tu bagus sangat... sampai kan orang yang bukan tabligh buat pape..dikire dosa...

ni kalau keluar g memane memang selalu ikut ni.. tapi tuptup..next few weekks dorangd ah jadi diri dorang yang dulu balik...

aku pun tak paham kenape jadi macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 10:14 PM | Show all posts

Reply #21 sayang_mulut's post

mmmm tu terpulang pd individu tu sendrik..tp aku tk penah lg jmpe yg gtu
lgpon iman manusie bese ni kalo tk silap kategori iman yg ketige rasenye...iman yg ade mase naek dan turun...tk semestinye die masuk tabligh tu die akan sentiase naek...ade jugak yg tk join tabligh tp die dpt jage memende tu sume....so terpulang pd individu...tu psl owang yg bebtol into tabligh ni mmg maintain jek aktiviti tabligh diowang....supaye tkde mende yg nk lalaikn diowang ke ape ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 01:22 AM | Show all posts
adik aku stadi kat UTM....tetiba mak aku bagitau semalam ade org tabligh cawangan kuantan datang umah aku nak pujuk abah aku supaya benarkan adik aku join dorang tour2 sepanjang cuti sem nie...(panjangnya ayat aku!! )...
tapi abah aku tolak aa......
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 08:44 AM | Show all posts

Reply #9 MulutBecok's post

pompuan tabligh pki tudung labuh....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 05:14 PM | Show all posts

Reply #21 sayang_mulut's post

Hmm..aku rase aku agak setuju la dengan pandangan ko nie sebab salah sorang kawan aku nie pun ade join.

Bulan 1 lepas join - Memang nampak ade perubahan.

Bulan 2 lepas join - Mula cakap merapu-rapu

Bulan 3 lepas join - Balik semula ke tabiat lama...

Moralnya di sini...Tuhan tak perlu di cari dari aktiviti tabligh semata-mata...bukan tabligh nie tak bagus, memang bagus....tapi kita kena dalami diri sendiri dan carik kesedaran dalam diri...bukan sebab terikut-ikut dengan orang lain sebab in the end, kita cuma menipu diri sendiri, bukan menipu Allah SWT.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:23 PM | Show all posts

Reply #25 rurouni_khairul's post

btul tu...most of them joined this group due to the feeling of belongingness...they want to feel that they are affiliated to one group..
one more thing,b'coz they want to try out something new,that's why they tend to follow blindly without any sincere intention...

ramai gak kwn aku yg jdk camni...at last,diorg balik gak ke perangai lama...tu sebab la gradually bende nih melunturkan kepercayaan aku kt group nih...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 07:25 PM | Show all posts
Originally posted by rurouni_khairul at 4-5-2007 05:14 PM
Hmm..aku rase aku agak setuju la dengan pandangan ko nie sebab salah sorang kawan aku nie pun ade join.

Bulan 1 lepas join - Memang nampak ade perubahan.

Bulan 2 lepas join - Mula cakap mer ...


:setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 11:27 AM | Show all posts
ckp pasal tabligh ni nk tergelak plak aku..dlu mase pas maen bola kat padang..mesti ade tabligh nk dkat ngan kitaorang..pastu kitaorang asal nampak dorang jer cabut la ape lagi..   kang kalo tk mesti sound2 apsal pakai seluar pendek la..dh smayang asar ke blom..pastu ajak g smayang maghrib la
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 02:58 PM | Show all posts

Reply #28 FAC's post

ko cabut?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:17 PM | Show all posts
aku xpnh kne approach dgn tabligh muslim ni
tp dkt cni rmai jgk christian approach aku
sbb roommate aku dlu christian
n kuat plak tu
imagine aku dlu tpakse pkai tudung 24/7 dlm bilik
lps tu diorg slalu ajak aku join aktiviti diorg
bengong pn ade
nsb baek aku cpt2 dpt pndh bilik
susah giler nk tahan godaan setan ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:36 PM | Show all posts

Reply #29 lin_okinawa's post

tgk mood la..kalo on da mood nk denga org membebel denga jer la..masuk tinger kanan kuar tinger kiri..ini la die remaja zaman skang..haihh
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:46 PM | Show all posts

Reply #30 ischae's post

hebat gk godaan gtu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:56 PM | Show all posts
Originally posted by ischae at 5-5-2007 03:17 PM
aku xpnh kne approach dgn tabligh muslim ni
tp dkt cni rmai jgk christian approach aku
sbb roommate aku dlu christian
n kuat plak tu
imagine aku dlu tpakse pkai tudung 24/7 dlm bilik
lps tu  ...



kat mana ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 05:02 PM | Show all posts
yg paling klaka aku kene approach ngan tabligh ni mase atas moto...
mase tu traffic light merah...
sempat gak tu diorg parking sebelah moto aku...
tibe2 bagi salam pastu ceramah...
nak tergelak pn ade mase tu tp aku tahan la...
nasib baik cepat dah ijau lampu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 05:23 PM | Show all posts

Reply #34 nickelodeon's post

waktu dh lampu ijau tu cene ko ckp yg ko nk blah?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 05:34 PM | Show all posts

Reply #35 lin_okinawa's post

aku cakap je la lampu dah ijau ngan muka slumber...
xkn la diorg xnk lepas...mau kene hon ngan org blakang...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 05:44 PM | Show all posts

Reply #36 nickelodeon's post

hahahahaahaha musti kesian giler owang tu...harapan besa nk ajak ko g surau skali...tp malangnye lampu dh ijau
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 05:54 PM | Show all posts

Reply #37 lin_okinawa's post

mula2 aku x sampai ati gak nak wat camtu...
tp aku pikir diorg tu bknnye kenal aku pn...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2007 08:01 AM | Show all posts

Reply #33 adi_iskandar's post

dkt obc ler

xsilap aku dkt msia pn byk kn tabligh christian ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2007 07:35 PM | Show all posts

Reply #39 ischae's post

Penah dengar gak...setau aku tabligh Islam hanya ditujukan pada Muslims saja dan bila ahli tabligh tuh tau yang seseorang tuh non-muslims walaupun mempunyai perawakan seperti Melayu mereka akan mengelak dari berdakwah sebab nak jaga ati orang agama lain dan sensitiviti mereka.

Tapi tabligh kristian nie lak (missionary) main terjah ajer...semua yang diorang jumpe diorang dakwah tanpa amik kire perasaan dan sensitiviti orang lain...sampai paderi2 kat Sabah dan Sarawak pun aku dengar naik menyampah dengan diorang nie...tabligh ekstrem kristian nie banyak datang dari US.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089116s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list