Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
7536
View
62
Reply

~Aktiviti Tabligh Di Kampus - Perkongsian Pengalaman~

[Copy link]

Author: rurouni_khairul       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-5-2007 12:54 PM | Show all posts |Read mode
Asalamualaikum dan ape kabar semua.

Kat sini aku harap korang leh kongsi tentang pengalaman korang di approach oleh kumpulan tabligh atau dakwah di kampus masing-masing sebab kampus aku dulu agak aktif dengan aktiviti-aktiviti sebegini. so just nak share la dengan sesiape yang ade pengalaman serupa.

Aku dulu selalu gak di approach oleh kumpulan2 dakwah atau tabligh nie....ade sekali tuh aku tengah tido dan tetiba pintu kena ketuk...aku pun selamba ajer secara "topless" bergerak ke pintu dan bukak pintu. Bile aku ternampak ajer geng2 tabligh seramai 3 orang yang mula tutup2 mata diorang aku dah naik segan, cepat2 aku sarung baju....malu beb!

Penah jugak pengalaman member sebilik aku orang Malaysia timur yang kena tego apesal tak sembahyang oleh salah sorang ahli kumpulan tabligh dan member bilik aku tuh selamba ajer tunjuk Salib kat leher die...ahli tabligh tuh pun terpinga-pinga takleh cakap ape....yelah, orang Malaysia timur walaupun complexion mereka cam orang Melayu kita tapi mereka belum tentu Islam...maybe tabligh tuh baru2 join kot?

So, itu antara pengalaman aku ler...korang lak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 02:14 PM | Show all posts

Reply #1 rurouni_khairul's post

topless tuuuuu

aku sejak dari form 1 dah terdedah dengan benda2 tabligh ni sebab ada cikgu kemahiran hidup aku (Ustz Razak :lebai: ) memang orang tabligh...setiap jumaat petang dalam pukul 3 ada perjumpaan kat masjid cerita pasal tabligh...setengah jam sebelum asar akan ada beberapa group yang akan pergi ke setiap bilik tarbiyah untuk pergi awal ke masjid sebab ada ceramah pasal iman..pada masa yang sama akan ada seorang yang akan berzikir kat masjid bagi mendoakan kejayaan kump2 tu untuk ajak orang pegi masjid..aku tak pernah join group tu tapi pernah sekali jadi penzikir...seingat aku lepas aku form 1 aku dah jarang pegi majlis tu..biasalah...budak form 1 je banyak...

masa dekat U...masa first year..ada jugak aku join tapi sekejap je....itu pun sebab terpengaruh dengan member..lepas tu..aku dah tak join dah

cuma aku tak puas hati kpd beberapa pihak yang pandang serong tujuan ini..sebab sepanjang aku ikut program ni kita memang rasa banyak perubahan..terutama dari segi akhlak (tapi sekejap je....tu yang kita disuruh untuk selalu join)..kalau dia datang rumah/bilik..layan jela..sometime nampak macam diaorang memaksa kita ikut..tapi fikir2 balik..kalau diaorang tak paksa..sampai bila kita nak ikut kan...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 03:51 PM | Show all posts
honestly aku x bape suka ngan diorg ni...
bukan ape..
slalunye diorg cakap bende yg aku mmg dah tau sgt2...
bile diorg dtg menyerang bilik mmg aku x bukak pintu...
kalo aku terbukak pn,aku wat2 x tahan nak g toilet..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 05:37 PM | Show all posts

Reply #3 nickelodeon's post

huhu jahatnya ko
masa aku blajar dlu bdk2 tabligh xde la ramai sgt sampai nk pi ketuk pintu umah ke umah.cuma masa aku sem last ada sorang lecturer dakwah mengajar klas aku.klau kebetulan kelas dia waktu petang,lepas abis kelas wajib kena smayang asar kat surau.dia yg jd imam.klau ada yg x pi smayang kat surau ngan dia,markah utk kuiz/ujian akan dipotong.sib baik aku lepas paper yg dia ajar
lepas solat asar dia slalunya akan bg tazkirah pastu dia ajak kitorg secara sukerala kuar berdakwah.maknanya ikut dia kuar skali masa cuti sem.aku x penah ikut pun
tp bagus gak la ada tabligh kat kampus2 ni at least dpt jgk tambahkan ilmu dan sentiasa berpesan2 supaya kita tidak lalai
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 06:12 PM | Show all posts

Reply #4 ahpek's post

wahh sampai cenggitu sekali ye

dia kalau setakat dengar kat pintu tu tak bawak kesan

cuba pergi ikut...sehari pun ok...terasa gak perubahan dia..even kejap

tu yg kene slalu ikut tu supaya perubahan tu constant..tapi betul tak semua suka

benda ni bukan paksaan..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 06:59 PM | Show all posts
aku kekdg kunci pintu...buat2 x dgr bile diorg ketuk pintu...yelah,sometimes they came in a wrong time...when i was doing my assignment,or when i did my revision...kekdg mase kite nk prepare utk exam pon kekdg diorg dtg....kite plak kekdg yg konfius camne...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:22 PM | Show all posts
sejak aku masuk mmu ni lg la...tk penah aku jmpe dak2 tabligh ketuk pintu umah ke..pintu hostel ke....dtg nk promote aktiviti diowang ke....langsung tk penah selame 4thn aku blaja sini wakakakaka....jd kesimpulannye, aku mmg tk penah ade pengalaman ngan dak dak tabligh atau segale aktiviti2 mereka ni.....tp kalo promote secare bese cm letak flyers ke...posters ke ade laa....nk nmpk btg idong diowang pn bknla leh nmpk slalu..melainkn kalo rajin p surau
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:27 PM | Show all posts

Reply #7 lin_okinawa's post

patut la pun;)
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:37 PM | Show all posts
perempuan ada ke tabligh? tak pernah dengar pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:38 PM | Show all posts

Reply #8 ahpek's post

mendalam sungguh smiley anda ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:40 PM | Show all posts

Reply #9 MulutBecok's post

ade je..ape tkde lak...sepupu aku join grup tabligh ni kt UM...mmg aktif giler

[ Last edited by  lin_okinawa at 3-5-2007 07:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:41 PM | Show all posts

Reply #8 ahpek's post

oiii patot ape???
tk join tabligh tu sume tk semestinye "negatif"
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:45 PM | Show all posts

Reply #12 lin_okinawa's post

patut la pun cambaik
adoi x kan tu pun dah marah.gurau jer.ari tu ko gak ckp smiley is nothing
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:47 PM | Show all posts

Reply #13 ahpek's post

bile mase aku marah
aku ckp jee
yes smiley means nothing
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:54 PM | Show all posts
tak semestinya negatif kalau tak join tabligh..kan itu bukan paksaan..bagi aku kalau dapat dengar pun kira okla even tak ikut program dia..bab ni pilihan bukan macam bab pakai tudung...bengang betul kalau dengar orang cakap "alah yang pakai tudung tu pun bukan baik sangat pun :jeler: "

kalau gitu nanti kalau pegi pantai aku nak naked je...kalau orang tanya apsal.."yang penting hati kak..tak semestinya yang pakai underwear tu baik kan" :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 08:12 PM | Show all posts

Reply #15 MulutBecok's post

bkn sume perkare leh praktikkan ayat tu....tabligh ni bkn tk elok..tp kebanyakan nye cm extreme sgt....dlm islam ni sume kene sederhane....tp yg bab agame ni lak dahulukn yg wajib,,,yg sunat tu buat yg termampu...ade yg join tabligh smpi lupe anak bini kt umah..lupe pelajaran...cm sepupu aku tu...terlalu sgt ngan die nye group tu....smpi tkde mase nk stadi...tkde mase nk g klas....sume diabiskn mase kt perjumpaan tu...aku tk salahkn grup tabligh tu sendrik....salah owang yg ikut tu la..tp kalo nk buat perjumpaan pn ikut keadaan laa...

ape yg aku nk smpi kn ialah...ade mase kite blaja...blaja la...ade mase nk g join group tabligh tu pn bleh je pegi..tp jgn lupe mende lain...terlalu asyik ngan tabligh smpi dunia sume ditinggalkn...tkleh gk gtu

[ Last edited by  lin_okinawa at 3-5-2007 08:14 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:00 PM | Show all posts
dulu2 slalu gak tabligh ketuk pintu blk kolej ktorg ajak pi surau...
so,tiap2 ptg sabtu or ahad...
ktorg pakat ramai2 kuar jenjalan...
kalu ade kt blk pon ktorg pastikn pintu tutup...
kalu dorg ketuk,bg salam ktorg diam2,jwb salam dlm ati...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:06 PM | Show all posts

Reply #16 lin_okinawa's post

:setuju:

Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari.Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita.:lebai:
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:08 PM | Show all posts

Reply #17 hBk's post

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:12 PM | Show all posts

Reply #16 lin_okinawa's post

yerp memangla kene seimbang just janganlah sampai pandang serong apa yang dibuatkan...amik yang baik...yang kureeeng sket tu jadikkan pengajaran..:pray:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091535s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list