Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32608
View
140
Reply

ACCA

[Copy link]

Author: AbangNun       Show all posts   Read mode

Post time 8-2-2013 10:18 AM | Show all posts
finally found this thread..
my acca friends,
1. ada x yang baru amik P1
2. ada tak yang buat PJJ tp korang nak keluarkan duit kwsp
3. ada x buat kat uitm..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 05:09 PM | Show all posts
handphone posted on 27-11-2008 06:24 AM
sy dh abis acca. dulu buat degree dpt 9 exemptions so tgl lagi 5 pprs jer. yg last 3 tu mmg susah sk ...

asal university mne? bape lame amik beb? huhu igt nak amik gak nnt
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 07:08 PM | Show all posts
penglipur posted on 22-12-2009 12:48 PM
37# nursha

kat uitm, bape total fees nak amik acca? huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 07:15 PM | Show all posts
a.ceCCo posted on 1-2-2012 01:24 PM
Reply 58# technovice

ok je ambik..english so so pun takper sebab bukan ada bnyk presentation pun ...

cost tuk amik acca kat uitm bape?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 07:21 PM | Show all posts
amarkun posted on 30-3-2012 05:46 PM
okeh nama awak dot, insyaAllah saya cuba jawab soalan2 awak.

1) dapat exemption.. dapat ...

kalo MMU? bape exemption?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 07:27 PM | Show all posts
karakiera posted on 20-4-2012 12:40 PM
Reply 71# statickey650

Alamak..xleh nak komen pasal ni. Sebab kara buat professional paper terus ...

revision class tu kat mne? kne byr lain jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 08:24 PM | Show all posts
abg2 n kakak2 skalian, tmpang tye lagi..kalo amik acca bukan ade PER ke? 3 tahun kan? pastu acane korang leh finish acca with in 2 year lah n very short time..ade ape2 penjelasan x? confius ni..hhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 11:59 AM | Show all posts
salam.. blueboy.. ko skrg degree akaun kat mmu dah sem berapa? nanti dah final sem aku jawab soalan ko eh.. haha
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 12:01 PM | Show all posts
fees kat uitm kalo tak silap aku satu sem dalam rm400. kalo nak masuk kene amik interview dengan uitm.. tp aku tak sure diorg tanya apa masa interview.. mostly org yg pegi tu semua mcm dapat je.. so tak strict sangat la kot interview tu..

revision class byk tempat ada buat.. sunway, taylors kasturi, ftms, elitjaya, dll. fees bergantung pada kolej2 tersebut.

PER tu pengalaman keje. kene completekan 3 thn. acca pulak exam. kalo ko pass straight sitting, setahun pun leh abes. kalo ko asyik fail, insyaAllah 10 thn pun tak abes lagi.

begitulah adanya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 04:34 PM | Show all posts
blueboy94 posted on 15-2-2013 07:27 PM
revision class tu kat mne? kne byr lain jugak ke?

Nak area mane revision class ni?
P1-P3 buat dekat sunway college pj
then P5&P6 buat dekat crescendo JB
kalau nak stakat revision class in KL, blambak je ade tp kena pandai cari laa..kalau rajin check laa dekat forum lowyat. dekat sana siap ade recommendation lecturer untuk setiap paper

Rasanya habis in 2 years tu stakat paper exam je. Yg 3 years experience tu lain citer. Macam I habiskan exam dalam 1&half year. Ni tengah dok keje nak dapatkan 3 years. End of this year cukup laa 3 tahun including practical 6 bulan dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2013 06:15 PM | Show all posts
blueboy94 posted on 15-2-2013 07:08 PM
kat uitm, bape total fees nak amik acca? huhu

total anggaran 10,232 hinggit.. i think yang affordable la..
kalau u dah amik degree try la survey kat acca global to ensure ur exemption..
me too dapat 9 exemption..
berapa lama depends on u, urself..
kalau me, part time 1 sem 1 paper..
kalaun yakin boleh bawak, boleh je nak amik lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 07:47 PM | Show all posts
salam. hai. nak tanya, macam mana step2 untuk ambil acca kalau nak yang oversea university..? ada sapa2 tahu caranya? kalau boleh nak under MARA
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2013 05:49 PM | Show all posts
bawaku_terbang posted on 13-3-2013 07:47 PM
salam. hai. nak tanya, macam mana step2 untuk ambil acca kalau nak yang oversea university..? ada sa ...

kalo nak amik acca kat oversea university..

malangnya universiti mmg tak offer course ACCA sbb diorg hanya offer degree, dan ACCA bukanlah degree tp hanyalah professional qualification..

tp kolej2 mmg offer course ACCA ni.. nak apply senang saja, masuk la website kolej yg berkenaan dan apply lah online.. ada banyak kolej yg tawarkan ACCA, just search saja di google..

nak dapat offer MARA, boleh.. result spm kene lah gempak (at least straight A.. kalo straight A+ lagi bagus.. hehe).. SKIM SPC-ACCA mara tawarkan utk wat CAT kat KPTM dan kalo result CAT gempak (average 70 dan ke atas) boleh sambung wat ACCA kat london, semuanya dibiayai oleh MARA..

anyway blajo ACCA ni kat KL pun dah bagus.. banyak kolej2 kat KL ni lecturer dia dah sama power mcm kat UK macam kolej Sunway, Kasturi, Elitjaya dll.. so terpulang masing2 nak blaja kat mana, yg penting kene la lulus exam.. begitulah adanya..

wallahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2013 10:35 PM | Show all posts
amarkun posted on 22-3-2013 05:49 PM
kalo nak amik acca kat oversea university..

malangnya universiti mmg tak offer course ACCA sbb  ...

oo. saje je try tgk blaja oversea nye chances. hehe. kalo dari degree account plak, mara nak result mcmne?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 10:46 PM | Show all posts
tawaran ke obersea hanya pakai result spm je..

kalo degree akaun, boleh jugak nak gi obersea.. tp kene pakai duit sendiri lah..

begitulah adanya..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2013 01:03 PM | Show all posts
bawaku_terbang posted on 22-3-2013 10:35 PM
oo. saje je try tgk blaja oversea nye chances. hehe. kalo dari degree account plak, mara nak resul ...

Rase degree boleh je nak sambung study overseas utk acca..tp kena combine acca+master within 1 year..sebab ade yg my batch tgh buat dekat uk under mara..tp scholarship mara dah tutp hari tu utk diz year..so tunggu laa next year kalau nak buat..

Sorry takleh nak tolong sbb takde pengalaman apply mara utk acca+master coz i buat acca dlm msia je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2013 05:05 PM | Show all posts
Salam. nak tanya ,kat setiap kolej yg buat acca ni fee berbeza ke ? plan nak buat acca kat kptm..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2013 01:22 PM | Show all posts
psstt posted on 6-4-2013 05:05 PM
Salam. nak tanya ,kat setiap kolej yg buat acca ni fee berbeza ke ? plan nak buat acca kat kptm..

A'ah..berbeza..why kptm? iols pun bekas kptm, but based from my experience, ramai student yang pass CAT, akan terus cari kelas kt luar. Sebab nya kelas luar punya lecturer exposure dia lagi wide. Iols pernah masuk satu kelas ni kt kptm, guess what, lecturer dia ajar kitorang format yang salah ok. Nasib pergi revision kelas luar, baru tau. Dah la format tu banyak markah. Up to you la nak buat kat kptm ke tak, my advise, better ambik kelas kt lua eg: kasturi, elite jaya and others. fees dia pun lebih kurang sama dgn kptm.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2013 01:29 PM | Show all posts
soursop_juice99 posted on 8-4-2013 01:22 PM
A'ah..berbeza..why kptm? iols pun bekas kptm, but based from my experience, ramai student yang pas ...

coz kat kptm boleh mohon mara. mana kita nak dapat maklumat pasal lecturer dorang eh? awak masuk kelas kat kptm tapi pergi revision kelas luar so macam mana pembayarannya? thanks sebab tolong jawab.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2013 09:24 AM | Show all posts
blueboy94 posted on 15-2-2013 07:21 PM
kalo MMU? bape exemption?

kalau MMU, exemption untuk ACCA 9 papers.. which are the Fundamental papers F1 sampai F9

sebelum batch 2002 grad accounting: exemption 4 papers, F1-F4
start batch 2002 grad accounting, 8 papers exempted: F1-F7 dan F9
start batch 2003 grad accounting, 9 papers exempted: F1-F9

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.260356s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list