Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32586
View
140
Reply

ACCA

[Copy link]

Author: AbangNun       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2012 12:40 PM | Show all posts
Reply 71# statickey650

Alamak..xleh nak komen pasal ni. Sebab kara buat professional paper terus. Skip foundation level sebab dapat exemption

Tapi anyway, x impossible laa if nak study sendiri. Kita ada kenal je yang kerja sambil belajar sendiri untuk ACCA. Sebab nak pergi kelas xde masa coz ada komitmen kerja. So kita suggest, awak study sendiri then pergi revision class. So at least apa yang awak tak paham awak boleh tanya time revision class tu. Plus nanti revision class ada teknik jawap soalan. Tapi x silap kara, foundation level still by the book. So no problem rasanya untuk awak. Passing rate pun tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2012 07:09 PM | Show all posts
Reply  terunadesa

untuk orang yang dah kerja je ker? full time student tak boleh eh? sebab aku r ...
soursop_juice99 Post at 19-4-2012 09:15


utk student yang full time or part time pun boleh apply. aku dah submit dah borang ari khamis baru nie..
antara syarat2nya...
paper tue mesti 1st time attempt. yg resit tak boleh..
kedtgan kelas adalah wajb.
so, kalau ko apply, sekurang2nya,dah lepas duit utk bayar tuiton and exam fees. :-)  dapat elaum lagi tue..
tapi kursus dia sampai akhir tahun nie je...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2012 07:23 PM | Show all posts
Reply  terunadesa

settle dah..hehe..kara buat professional paper je
So flow kara mcm ni:
Diplo ...
karakiera Post at 20-4-2012 12:31



ooo, tahniah lah kara... :-) kalau x pernah fail,,, kara bukan ambil exam ACCA.. kalau  x berani fail,, jgn ambil,, takut separuh jalan je...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 02:57 AM | Show all posts
ooo, tahniah lah kara... :-) kalau x pernah fail,,, kara bukan ambil exam ACCA.. kalau  x ber ...
terunadesa Post at 21-4-2012 19:23



    uit..macam tu ke.. kalau tak fail, bukan acca........ adoi..... lemah semangat saya yang baru nak bermula ni hehehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 07:48 PM | Show all posts
Reply 84# statickey650


Statickey belajar kat kolej mana?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 02:58 PM | Show all posts
Reply  statickey650


Statickey belajar kat kolej mana?
terunadesa Post at 27-4-2012 19:48



   haritu saya amik kat mara pastu baru2 ni saya quit sebab saya stress dengan jem pagi2 nak pergi kelas huhu.. sekarang saya belajaq seniri. semoga Allah permudahkan amin!
kamu amik kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2012 07:08 PM | Show all posts
X lama lagi dah nak exam dah.... Good Luck semua...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2012 12:20 AM | Show all posts
salam

waaa... dah lama tak jenguk thread ni sbb busy.. hehe..

kepada yg nak amik exam (statickey, terunadesa), all the best!! ada dua minggu lagi ni, so sempat lagi kalo nak bertungkus lumus buat latihan pakai past year papers.. hehe.. kalo ulang jawab sampai berkali2 insyaAllah boleh lekat masuk dalam otak..

terunadesa ko amik acca kat kolej mana? paper f8 je ke yg tinggal.. ok la tu, sikit je lagi nak abeskan f level.. pulun2!! hehe..

statickey baru nak start acca ke? mm.. kalau takda basic mmg susah sikit, kalau boleh, kalau ada sapa2 kawan yg tahu akaun, mintak laa dia tolong ajar.. pasal kalo prinsip2 basic macam debit kredit tu kalau takde sape ajar mmg sukar sikit nak faham sendiri just berdasarkan pembacaan dan buku je.. buku bpp tu plak dia bagi contoh yg senang2 pastu bila latihan trus bagi advance punye soalan.. lagi la tergaru2.. so kalo boleh kene la berguru pasal saya dulu pun terkial2 jugak nak blajar acca dari zero pasal saya student sains dulu..

karakiera, keje kat mana skarang? saya pun pass acca sama batch dgn awak, disember 2010, kiranya keluar result masa feb 2011.. skrg sy dok keje audit, aduiyai penat gila pasal tgh peak period skrg ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2012 09:15 PM | Show all posts
erk....mcm best je baca2 sume ni...teringin nak smbung sume2 tuh...tapi blih tak sorg2 citerkan flow2 dia...ke kena ada dgree holder dulu ke cene ea..sy ni ada diploma jer in Accounting Uitm....ke acaner??
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2012 01:17 AM | Show all posts
erk....mcm best je baca2 sume ni...teringin nak smbung sume2 tuh...tapi blih tak sorg2 citerkan flow ...
mini1990 Post at 17-5-2012 21:15


boleh je nak sambung Acca. Boleh cuba layari laman web ACCA http://www.accaglobal.com .. .. Untuk exemption paper,, cuba kat link nie. https://portal.accaglobal.com/accrweb/faces/page/public/accreditations/enquiry/main/EnqProgrammesTable.jspx?_afPfm=5myubt2kq
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2012 10:04 PM | Show all posts
salam rakan2.. camne exam aritu? ok ke ko?
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 10:34 PM | Show all posts
exam ari tu susahhhh redha je lah..

korang, nak tanya, saya rasa macam nak kerja la sem depan. katakan kalau saya dah habis fundamental level pastu saya ambik part time study. kiranya nak ambik professional level sambil kerja. Rasa2 nya berapa ye gaji starting untuk situation macam saya ni. KAlau audit firm nak ker ambik saya kerja yang x abis belaja lagi ni. Kalau bukan audit firm plak macam mane. RAsa nak kerja sebab loan dah habis Saya dari foundation ACCA. Kiranya saya ada sijil CAT. (certified accounting technician)
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 11:24 AM | Show all posts
Reply 92# soursop_juice99

If Big 4, below RM2,700. Only bila dah pass professional baru naik RM2,700. Rasa CAT ni nanti taraf macam diploma laa kot. I pun x sure..tapi try je apply
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2012 01:04 AM | Show all posts
sekejap je nak belajar balik... ari selasa n rabu dah masuk kelas untuk P1 and P3.... ada sapa ke yg ambil paper p1 dan p3
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2012 03:05 AM | Show all posts
Reply 88# amarkun


    sorry baru ni perasan.hehe.thanks.exam haritu masih ok kut..hihi.. so skarang keje mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 02:49 AM | Show all posts
Reply 95# statickey650

skrg keje kat audit firm kecik2 je.. carik pengalaman.. hehe..

result acca kluar bile eh?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2012 05:57 PM | Show all posts
amarkun posted on 19-7-2012 02:49 AM
Reply 95# statickey650

skrg keje kat audit firm kecik2 je.. carik pengalaman.. hehe..

salam taiko2 ACCA sekalian..
nak tanya pandangan korang mana berbaloi amik degree 4 tahun di usim @ amik ACCA..
masalahnya degree kat usim lama sangat, aq dari diploma utm.. cuba korang bayangkan dip 3tahun+degree 4 tahun.. dah jadi 7 tahun beb.. lama gila.. kalau aku amik acca dari diploma dapat exemption tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2012 02:21 PM | Show all posts
aby89 posted on 3-8-2012 05:57 PM
salam taiko2 ACCA sekalian..
nak tanya pandangan korang mana berbaloi amik degree 4 tahun di usim ...

kalo ko amik degree kat universiti swasta macam kolej segi makan masa 2 thn je.. boleh pakai ptptn.. kos pun lebih kurang macam blajar kat universiti awam..

kalo ko pointer 3 ke atas, boleh la kalo nak wat acca. kalo pointer tak strong, aku takut dah 10 thn amik pun tak pass2 jugak pasl acca mmg payah..

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2012 03:04 PM | Show all posts
aby89 posted on 3-8-2012 05:57 PM
salam taiko2 ACCA sekalian..
nak tanya pandangan korang mana berbaloi amik degree 4 tahun di usim ...

Kalau dari diploma, straight masuk acca..exemption macam student foundation acca biasa, exempt paper F1, F2, F3.. Kalau dari degree exemption paper banyak sikit
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2012 01:29 AM | Show all posts
aby89 posted on 3-8-2012 05:57 PM
salam taiko2 ACCA sekalian..
nak tanya pandangan korang mana berbaloi amik degree 4 tahun di usim ...

ACCA
ko dah ada diploma, so, mungkin dapat exemption 3 atau 4 paper.
katakan ko dapat exemption 4 paper, so tinggal lima paper je lah utk Part 2. dan lima paper utk part 3
Abis Part 2 ko boleh ambil Degree Oxford Brookes.
Kalau nak kerja gomen, Degree ni tak diiktiraf, so ko layak untuk apply untuk penolong akauntan je lah..

Dalam masa 4 tahun, katakan ko ambil satu paper untuk satu sitting exam.
Makna nya dalam masa 4 tahun ko dah tinggal 2 papers je lagi utk abiskan ACCA + experience kerja kalau ko dah kerja..

Tapi, keberangkalian ko dpt abiskan ACCA, mungkin 1/10 kot atau 1/20.
kalau dapat abiskan,, mmg berbaloi2
High Risk=High Return=High Loss


Degree
ko dah abis degree, ko dah ada degree in accounting dah.. tapi make sure lah dapat Hons,, baru senang nak dapat kerja..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083584s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list