Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32587
View
140
Reply

ACCA

[Copy link]

Author: AbangNun       Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2012 02:09 AM | Show all posts
Reply  technovice

kalau amik degree and sambung master, ko memang confirm laa in the end akan ad ...
karakiera Post at 3-2-2012 00:15



hi sifu, boleh kenal? nak tanya banyakkk menda pasal acca
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2012 02:52 PM | Show all posts
hi sifu, boleh kenal? nak tanya banyakkk menda pasal acca
statickey650 Post at 22-2-2012 02:09



Tanye laa..if boleh jawap, i jawap..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2012 01:51 PM | Show all posts
salam kakak2 abg2 sekalian

aku tgh amik degree accounting kt OUM...PJJ la kan...perancangannya lepas ni aku nak amik ACCA juga...

cuma persoalan aku:

1. betul ke kalau degree accounting dari OUM ni tak dpt exemption? hampir shitbrix aku mendengar ini....lagi 2 tahun insyallah abis la degree aku...

2. ada satu member accountant kata kalau amik ACCA, last 3 papers amik kt oversea (UK) pasal takda quota? benarkah ini? aku tanya sebab brader ni takda ACCA pun dia pun dgr cakap kengkawan.....

3. lg satu, daripada amik ACCA lagi baik amik course Forensic Accounting...yg ni bidang baru lagi katanya? ACCA ni kira mcm 'dah lama'?

4. another kawan aku plak dah ada MBA tapi skrg ni dia pursue deg accounting kt OUM jugak....dia ajak aku amik CIMA, katanya lagi best dari ACCA....apakah??

ohh tolongggg...penjelasan kalian amat kuhargai...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2012 05:46 PM | Show all posts
salam kakak2 abg2 sekalian

aku tgh amik degree accounting kt OUM...PJJ la kan...perancangannya le ...
mynameisdot Post at 28-2-2012 13:51



    okeh nama awak dot, insyaAllah saya cuba jawab soalan2 awak.

1) dapat exemption.. dapat exemption 3 paper (f1 - f3). kalau degree local public uni (um, usm, uia, ukm, upm etc) dapat 9 paper exemption (f1 - f9).. kenapa universiti awam dapat 9 exemption tp oum cuma dapat 3, itu saya tak tau.. wallahua'lam.. boleh tanya pihak acca sendiri sbb diorg yg decide mende ni..

2) kuota utk pass ni rumours semata2.. takda bukti concrete yg mengatakan acca bagi kuota utk had kan jumlah student yg pass di asia.. ni cuma satu tindakan utk memujuk diri sendiri oleh sebilangan student yg kecewa sbb dah banyak kali sangat fail.. begitulah adanya..

3) forensic accounting dan acca adalah 2 benda berbeza.. spt kita compare kfc dengan pizza papa john. walaupun kedua2nya berkenaan akaun, tp dua2 mengisi fungsi yg berlainan.. acca ialah sijil professional, dengan acca boleh dapat tiket utk keje kat tempat besar2 dan bidangnya pun lebih broad.. forensic tu dah sangat specific, cuma boleh keje dalam bidang forensic accounting, tp bidang ni memang sangat bagus dan high in demand skrg sbb byk sangat corporate fraud etc etc

4) cima tu lebey kurang macam acca lah.. dua2 pun badan professional.. macam kfc dengan mcD.. satu power ayam, satu power burger.. acca ni power utk financial account, cima plak power management account.. so masing2 pun ada bidang masing2..

harap membantu

amar
acca affiliate
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2012 11:45 PM | Show all posts
Reply 64# amarkun
time kasih ya bro
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2012 05:41 PM | Show all posts
sama2 dot.. kalau sapa2 yg lain ada persoalan pasal akaun, acca, cima, icaew, etc etc jangan segan silu, insyaAllah sy akan cuba jawab sekadar yg termampu
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 10:07 PM | Show all posts
Tumpang tanya, lau sy masuk matrik then bile da abes t bole terus amek ACCA

lepasan SPM tga jahil lagi bab bab ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2012 11:35 AM | Show all posts
Reply 67# putusfius

Rasanya kalau ada matrix tak dapat apa2 exemption. If nak amik ACCA terus, tak payah amik matrix. Terus amik Cat then buat ACCA. So total 9 paper foundation and 5 paper professional. If after pass all foundation, boleh buat OBU degree.
By the way, nak buat ACCA ni memang kena banyak effort. Kita tengok ramai yang after SPM terus buat CAT tapi x habis pun foundation. Umur sebaya dengan kita (24 y.o) tapi xde ape2 qualification sebab foundation pun x lepas lagi. Last2 tukar course. Bukan nak takutkan tapi nak make sure yang u ready laa dari segi mental. Coz its getting harder. Last sem punya passing rate memang drop.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2012 09:18 PM | Show all posts
Reply 68# karakiera


    Ohh, thanks info
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 11:46 PM | Show all posts
ex student acca uitm intake dis 2005
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2012 02:31 AM | Show all posts
Reply 68# karakiera


    hi. saya ada soklan. saya baruuuu je nak mula idup dalam acca ni. non-accounting background pulak tu. kena start dari bawah dari F level.

saya ni jenis pergi kelas tu ok je..no prob..tapi the prob comes bila pagi2 nak ke kelas tu jem subhanallah sampai saya stress sakit jiwa dibuatnya. kelas kol 8am tapi 6.30 dah gerak..tu pun tak tentu lagi boleh sampai kelas kol 8.selalunya mmg lambat masuk class. sigh..

saya keje malam 2pm-12am, so kira cam part time study la...tapi kelas hari2..

so sekarang ni..sebab stress tak tahan jem. saya quit. memandangkan baru F1 n F2, saya amik keputusan study seniri. untuk F1, dengan izin Allah saya rasa saya takde masalah.. quite common dan pembacaan sahaja..

tapi saya ada masalah dengan F2. saya ada teks book BPP. tapi rasa tak cukup.. saya ada beli jugak latihan Karplan tu..

cik rasa....boleh ke saya buat stail camni untuk membolehkan saya lulus dalam F2 yang akan saya hadapi June ni?

saya ada 63 hari je lagi untuk struggle..

sebelum ni dalam kelas saya takde masalah nak paham F2.. alhamdulillah..sebab lecturer pun bagus.. dan saya rasa walaupun certain things dalam buku tu kena ada clarification dari lecturer tapi keseluruhannya, saya masih mampu paham kalau study sendiri.. cuma examination ACCA takkan semudah itu kan? hmm..

mampu ke saya pada pendapat cik?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 03:33 PM | Show all posts
Reply 68# karakiera

Hai Cik Kara,,,, dah abis ke buat ACCA...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 03:36 PM | Show all posts
ada gak ye forum nie kat sini.. tapi tak meriah sgt lah....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 03:39 PM | Show all posts
Lecturer yg boleh direkemenkan..
F5 & F9 Ian Lim - dulu McOrange, sekarang ni kat EliteJaya..
F7 Joe Fang - Kasturi
F8 - Sheila - dulu McOrange, sekarang ni kat EliteJaya

p/s: ini hanya pendapat peribadi je...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 03:43 PM | Show all posts
Utk sesiapa yg ambil ACCA, boleh cuba apply Skim nie.. dapat elaun lagi tue dan yuran ditanggung oleh PSMB.. aku baru nak apply.. tel person in charge, tapi dia sibuk lah pulak...
http://www.helpcat.edu.my/highli ... ning-programme.html
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 08:16 PM | Show all posts
Utk sesiapa yg ambil ACCA, boleh cuba apply Skim nie.. dapat elaun lagi tue dan yuran ditanggung ole ...
terunadesa Post at 18-4-2012 15:43



    dah nak abis ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 01:09 AM | Show all posts
Reply 76# statickey650


   X lagi,, ada lagi 6 paper....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 01:11 AM | Show all posts
Utk sesiapa yg ambil ACCA, boleh cuba apply Skim nie.. dapat elaun lagi tue dan yuran ditanggung ole ...
terunadesa Post at 18-4-2012 15:43


Dah tel balik dah petang tadi.. Person in charge ada e-mail beberapa borang yg perlu diisi.. dia bagitahu due date for application end of this month..So,, sesiapa yang berminat tue,, boleh lah cepat2 isi borang...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 09:15 AM | Show all posts
Reply 78# terunadesa

untuk orang yang dah kerja je ker? full time student tak boleh eh? sebab aku rasa sem depan macam nak kerja la...huhu.. penat aku ambik f8 nie..x pas lagi..semua f dah settle dah.. tinggal paper audit jer
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 12:31 PM | Show all posts
Reply 72# terunadesa

settle dah..hehe..kara buat professional paper je
So flow kara mcm ni:
Diploma (2yrs) -> Degree (2.5 yrs) -> ACCA (1.5 yrs)
Tp 1 sem buat keje sambil blajar sbb yg tu paper fail
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.112135s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list