Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32602
View
140
Reply

ACCA

[Copy link]

Author: AbangNun       Show all posts   Read mode

Post time 23-12-2009 02:09 AM | Show all posts
40# karakiera

try contact this person.. (da pm)
aritu aku apply dublin bussiness school through dia..
tp things not going well..
so aku x jadi pegi...adehh..

tetiba cam tersemangat nk apply balik..
jom apply sesama jom..
hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 02:23 AM | Show all posts
40# karakiera


usually kalau acca ni tayah amik u yg collaborate ngan u kt m'sia..
sbb course acca tu snirik da berasal dari uk..
so kalau nk pegi sana..
mmg sangat la berlambak kolej n uni yg tawarkan acca ni..

erm..rasanya better apply through ejen la..
senang sket..
kwn2 aku sme gne ejen..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 03:55 PM | Show all posts
40# karakiera


usually kalau acca ni tayah amik u yg collaborate ngan u kt m'sia..
sbb course acca tu snirik da berasal dari uk..
so kalau nk pegi sana..
mmg sangat la berlambak kolej n uni y ...
penglipur Post at 23-12-2009 02:23


tak boleh buat ACCA kat Kelantan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 10:31 PM | Show all posts
43# Bill

tuisyen provider tatau ade ke x kt kelantan&trg..
rasa mcm xde..
tp rasanya pahang ada..

tp dia nye exam center kat tiap negeri pun ada..
so kalau blaja kt lain, tp nk amik exam kt mana2 pun xde hal..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2010 04:30 PM | Show all posts
43# Bill

tuisyen provider tatau ade ke x kt kelantan&trg..
rasa mcm xde..
tp rasanya pahang ada..

tp dia nye exam center kat tiap negeri pun ada..
so kalau blaja kt lain, tp nk amik exam kt ...
penglipur Post at 25-12-2009 22:31


saudara penglipur ni student ke atau lecturer ACCA tanda tanya nampak macam banyak tau pasal menden ni /
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2010 11:55 PM | Show all posts
ak br start,stu paper skrg..wat part time haha npk gaya mcm susah je nk lepas
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2010 11:56 PM | Show all posts
Reply 26# didi88

jd akauntan bertauliah la, akauntan yg boleh sahkan sama ada akaun tu betul ke x
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 12:43 PM | Show all posts
hahaha sumpah ambik professional paper ni boleh separuh gila. next month dah mock exam
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 08:47 PM | Show all posts
Reply 48# maxomeara

U amik paper ape sem ni?I amik P1, P2 n P3 at Sunway College
Baru je lepas Mock exam hari tu
ni tengah revision class
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 09:06 PM | Show all posts
Anyway, ni pendapat I untuk yang ada intention nak buat ACCA (Especially utk professional level)
kena ada komitmen
ACCA bukan macam degree yang korang boleh study last minute
English kena ok sebab bila dah masuk P level, korang kena apply based on case study given
so kalau english vocab limited susah nak jawap
nanti apa yang nak sampaikan jadi lain dengan apa yg tulis

I buat P2 macam orang gila dah ni
sebab diz sem kena pass as next sem, ada standard akan di ammend
so standard yang lain pun brubah sebab smua saling berkait
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2011 08:50 PM | Show all posts
result acca kuar hari ni
aku dgn happynye lulus smua
hahaha
saje nak blagak dekat sini
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 09:04 PM | Show all posts
sadly...fail first attempt tul p2..
sempat ke nk stdy balik p2 tuk jun2011..
da byk invest tuk bku p6, rugi nk drop..
nk amik p2, p3 n p6 sekaligus cm risky sgt..

any ideas?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2011 01:07 AM | Show all posts
Reply 52# hanahana

ok je buat tu smua serentak kalau buat full time
i last sem wat p1, p2 n p3 sekaligus
diz sem wat p5 ngan p6
last sem pass smua

btw, p2 sape ur lecturer?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2011 11:16 PM | Show all posts
Siapa amek P1 and P3 pleasee.. sila share... kita kerjaa laa susahnya la nak commit uhuk....
And new sylibus kan... ape yg tukar nehh
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2011 05:08 PM | Show all posts
cima lg best
tikusbiru Post at 19-11-2009 22:48



   
cima tu cener ea nk amik??apa syarat dia lak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2012 04:08 AM | Show all posts
cecco tgh ambik ACCA skrg..huahauuhauah.. tapi baru F  level
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2012 01:19 PM | Show all posts
cadang nak amik acca tp ramai yg kata susah... skang dah ada degree management... so korang rasa patut ke i amik acca or amik 2nd degree in accounting n then master... sbb skang mmg tgh keje dlm line accounting n rasanya mmg dah x kemana dah... takut nak amik acca, almaklum ajerlaa dah lama tinggalkan student life...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2012 01:24 PM | Show all posts
cadang nak amik acca tp ramai yg kata susah... skang dah ada degree management... so korang rasa patut ke i amik acca or amik 2nd degree in accounting n then master... sbb skang mmg tgh keje dlm line accounting n rasanya mmg dah x kemana dah... takut nak amik acca, almaklum ajerlaa dah lama tinggalkan student life... n nak amik acca ni kat maner yang best dr segi lecturer n cost... ramai yg kata kat sunway tp fee dia rasanya agak mahal... n kalau english so so, boleh ke amik acca nih...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 01:24 PM | Show all posts
Reply 58# technovice

ok je ambik..english so so pun takper sebab bukan ada bnyk presentation pun muet semua takde. english yg diguna pun standad english, only some accounting terms je you need to know..

you should continue taking acca, because after degree u nak ambik acca, tinggal 4 papers je then you get the acca cert. easy kan? thats the advantages of having the degree. u got both degree and acca. memang laku maa. kalau boleh u try apply for uitm, tak silap saya uitm shah alam je yg ada course acca ni. ipta lain tak ada..ipts memang banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2012 12:15 AM | Show all posts
Reply 58# technovice

kalau amik degree and sambung master, ko memang confirm laa in the end akan ada qualification
on the other hand, kalau amik acca, xleh nak janji yang akan end up dgn acca qualification
ramai member aku yg last2 give up dgn acca..5 tahun belajar acca tapi still xde ape2 qualification
last2 benti and amik diploma bidang lain

kalau degree account, usually dapat exemption 9 papers so tinggal 5 papers yang kena habiskan
degree in management aku x sure
boleh check dekat website acca utk tau ko eligible utk exempted brape paper

kalau ko nak buat part time, ade byk tempat dekat kl offer tuition class utk acca
sunway, taylors, uitm (platinum status), kasturi, mcorange
tu just yg aku ingat laa
leh survey dekat forum lowyat
forum sana ada discussion acca lagi detail
siap ada lecturers recomendation utk setiap paper
actually, kalau lecturer bagus tp ko xstudy xguna jugak
sebab aku ex-sunway, aku x nafikan laa lecturer bagus
tapi cost dia mmg mahal laa compare dgn kolej lain

pasal english plak, at least written english must be good
sebab exam jawap dalam essay form
xde laa nak written english tu tahap london
as long bila ko tulis jawapan, examiner boleh paham then ok da

so in conclusion,
acca --> hardwork, lots of time and effort, not guarantee akan dapat certificate as got some people yg give up sebab asyik fail paper (passing rate utk elective paper [p4-p7] around 30% je)
degree & master --> u will still get certificate at the end. the difference is either dapat above average, average or below average result


p/s: can ask me regarding acca laa. i'll try to answer if i know.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078747s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list