Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
38534
View
308
Reply

Masalah Disiplin Pelajar di Sekolah dan Tindakan Yang Patut Diambil

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 31-7-2007 09:47 AM | Show all posts
Yup, terpulang pada penggunanya macam mana nak guna kemudahan teknologi tersebut. Sama ada dengan cara yang betol ataupon cara tidak berfaedah.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 09:47 AM | Show all posts
salah mak bapak...terllalu manjakan anak2 dgn kemewahan ...asal anak mintak suma diberi...tanpa pikir apa sebab musababnya...tak pikir pnjg...


adakah mak bapak skerg takder kualiti sbg ibubapa....mana tanggungjwb mereka...
lantaran sibuk dgn keje? terlalu percayakan anak2?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 09:49 AM | Show all posts
Originally posted by ahmadrizman at 31-7-2007 08:01 AM
Disiplin/ prestasi pelajar mg ditahap yg membimbangkan......salah satu faktor kerana pelajar skrg berminat dgn Handset / SMS hingga melalaikan....
Tambahan pula skrg sudah ada Handset berkamera  ...

Melayu  ..melayu   ...
Bangau...oh  ...bangau   ...
tak abis-abis   menyalahkan  org  lain  .. teknologi  ler   .....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:03 AM | Show all posts
tak salah kalo nak kasi hp... tapi set clear ground rule..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:05 AM | Show all posts
Originally posted by mahathirGX at 31-7-2007 09:49 AM

Melayu  ..melayu   ...
Bangau...oh  ...bangau   ...
tak abis-abis   menyalahkan  org  lain  .. teknologi  ler   .....


Blaming others is the easiest thing to do and you'll feel good about yourself after that..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:12 AM | Show all posts

Reply #15 Volfeed's post

i feel like i'm much better than u
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by mahathirGX at 31-7-2007 09:49 AM

Melayu  ..melayu   ...
Bangau...oh  ...bangau   ...
tak abis-abis   menyalahkan  org  lain  .. teknologi  ler   .....



ada agama islam, ada sekolah agama islam, ada masjid kristal, ada islam hadhari, ada apa ko nak lagi? segalanya adaaaa..

pepatah mayu duk kata gak..camna acuan cam tu ler koi  nya  aje yang iyerrr
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:29 AM | Show all posts

Reply #14 MengkuduMasam's post

agreed, I kasi je anak-anak I HP tapi Alhamdulillah so far diorang masih
mematuhi syarat-syarat yang di tetapkan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:32 AM | Show all posts

Reply #1 ahmadrizman's post

Teknologi itu memang bagus. Tapi yang tak bagusnya bila ada manusia abuse the technology. Bila dah abuse, macam macam boleh jadi.

So, tepuk dada tanya iman, tanya selera.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:33 AM | Show all posts
saya pasti kalau kita buat spot check pada setiap pelajar sekolah yang ada hand phone, mesti majoriti student nie yang dalam hand phone dia ada picture lucah atau video lucah.
student skarang nie berani bawa hand phone secara sembunyi-sembunyi ke sekolah, bangga ada hand phone mahal-mahal, then tunjuk plak gambar/video lucah kat kekawan .
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:34 AM | Show all posts

Reply #20 waja3373's post

  pelajaran tu
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 10:34 AM | Show all posts
Kita dulu tak pakai pun HP ke apa ke kat sekolah. Ok je survive sampai sekarang. Perlu sangat ke budak2 pakai henfon? Kalau nak bagi pun, boleh bagi yang basic punya. Tak perlu yang canggih canggih because the objective is to be able to locate your child whereabouts.

P/S: Kecik2 dulu selalu curik2 main Nintendo dalam kelas.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 11:01 AM | Show all posts

Reply #13 mahathirGX's post

Kita tak menyalahkan teknologi........maksud kita tak semua teknologi dpt diguna unt kebaikan
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 11:07 AM | Show all posts
teknologi tak salah...

yang salah adalah minda orang yang tak reti nak gunakan teknologi.

zaman aku takde pon henset-menset neh.

kalau ada urgent call pon banyak lagi saluran yang boleh digunakan.

lazimnya student sekolah terutamanya menggunakan henset untuk tujuan jiwang je

takde lain dah..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 12:19 PM | Show all posts
Bebudak sekarang ni layeeennnn..dia tengok kawan2nya ada henpon..dia pun nak henpon...orang lain pakai la, senang nak berhubung la.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 12:51 PM | Show all posts
Originally posted by ahmadrizman at 31-7-2007 09:24 AM


kerana Handset juga akan mempengaruhi sikap belajar pelajar....asyik bersms.....berkamera...bervideo....kalau Tina Turner ada anak yg berhandset berkamera...bervideo......cuba cuba check teng ...



4 me handset tak ada kena mengena dgn disiplin atau pelajaran anak2
merosot... anak i dari umur 7 tahun lagi dah pakai hp... tak ada apa2 pun...
kita sebagi mak bapak kenalah pandai pantau apa anak2 kita buat... jg aysik
nak salahkan org atau tu ini bila anak2 kita tak disiplin atau pelajaran merosot...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 01:20 PM | Show all posts
Originally posted by orang_letrik at 31-7-2007 11:07 AM
teknologi tak salah...

yang salah adalah minda orang yang tak reti nak gunakan teknologi.

zaman aku takde pon henset-menset neh.

kalau ada urgent call pon banyak lagi saluran yang boleh  ...



betul tu betul....manusia yg menyalahgunakan kemajuan teknologi utk tujuan yg salah
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2007 08:05 PM | Show all posts
Originally posted by ahmadrizman at 31-7-2007 09:01 AM
Disiplin/ prestasi pelajar mg ditahap yg membimbangkan......salah satu faktor kerana pelajar skrg berminat dgn Handset / SMS hingga melalaikan....
Tambahan pula skrg sudah ada Handset berkamera  ...


Totally agree with you. I dont see the need budak2 sekolah pakai handphone.

Masa my eldest std 5, she was one of 2 students yg takde hp sendiri in her class. I told her, she'll get a hp if she get 5As in her UPSR. (My friend lagi best, after SPM baru kasi hp kat anak dia)

So bila dia dpt 5A, i kasila hp kat dia, but then dia masuk pulak boarding school. Since kat boarding school tak leh bawak hp, in the end hp to terperap dlm bag i la..... hehe. Dia dpt pakai masa cuti sekolah aje..... hehe... I LIKE.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2007 12:26 AM | Show all posts

Reply #1 ahmadrizman's post

tu aku tak setuju ler.. pasal aku dulu skolah pakai henpon, cemerlang jek plajaran aku... baik ko cakap akibat ASTRO dan REALITI show yg makin tak berfaedah..
tgk tv banyak sangat.. mak bapak pon 2x5..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2007 09:44 PM | Show all posts
Teachers and students: Where do we go from here?
By : M.H.A., Klang

OF late, not a day has gone by without teachers being mentioned in the news.

When parents send their children to school, they expect them to be taught and nurtured by teachers and possibly pick up good values along the way. The last thing they expect is for their children to be slapped or punched by the very people who are supposed to look after them.

As a teacher, I feel that utmost restraint should be exercised when dealing with schoolchildren. Patience and tolerance are prerequisites. Without these qualities, one can easily succumb to the pressures of the workplace and end up doing harm not only to the students but to his own career as well.

I often hear people say that those who end up as teachers are people who have failed to secure other jobs. I dont know about that, but I do know that there are many who choose teaching as their vocation because they feel they can be good if not great teachers.

In the light of recent events, perhaps we should pause to reflect and ask ourselves this question. Where do we go from here? Aside from teachers adhering to ministry guidelines on acceptable forms of punishment, I feel that parents should play a more active role in bringing up their children.

Youd be surprised how many parents have no inkling whatsoever of what their children are up to when they are at work.

Some children are so good at masking their true selves. Perhaps they are little angels at home but, sometimes, these kids can use foul language and behave very differently at school. In many instances it is the teachers who bear the heavy responsibility of disciplining these kids.

Another thing to look at is the Malaysian education systems emphasis on academic excellence. We are trying to produce little professors. But children are not all academically inclined. There are students who find school a bore. And when they are bored or find the lessons difficult to follow, these children may resort to mischief and cause discipline problems at school.

I feel we should make an effort to cater to the needs of such students. Instead of just Science and Arts, there should also be a vocational stream in all schools.

Many of these kids may not be good in their studies but they are good in other things
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077637s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list