Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
38182
View
308
Reply

Masalah Disiplin Pelajar di Sekolah dan Tindakan Yang Patut Diambil

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 29-4-2007 07:29 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 21-1-2007 01:52 PM
Murid trauma
Oleh RAMLI IBRAHIM

Kini takut untuk ke sekolah selepas dibelasah warden asrama sekolah

GUA MUSANG: Murid tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Dabong yang cedera selepas didakwa  ...



ntah2 dulu bapak budak ni pon kena blasah ngan warden dia
tapi dulu depa tak tahu apa itu trauma dan kesannya jikalau dicanangkan semesia.

tak jadik haiwan pon bapak dia

kaedahnyerla......
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:31 AM | Show all posts
Originally posted by macademia at 22-1-2007 09:22 AM
pada mac.... cikgu2 patut mendisiplin pelajar2 di sekolah. Tapi as long as tak usik kepala dan melakukan perkara yg memalukan pelajar. I have no problem if my child kena pukul di telapak tangan.  ...


parents macam ko ni sedikit membosankan
patutler ramai cikgu gila.

tu baru kondisi seorang parent
belom lagi ratusan yang lain dalam sekolah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:32 AM | Show all posts
Originally posted by MamaIlya at 5-2-2007 10:38 PM
Jika perbuatan merotan itu datang dengan niat untuk mendidik...macam orang2 tua kita zaman dulu, then by all means, go ahead...saya setuju...


tapi ramai gak tak setuju
and saman menyaman pon berlaku

cikgu akhirnya gila.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:34 AM | Show all posts
Originally posted by NBI86 at 20-2-2007 03:06 PM

kadang-kadang bahagian disiplin cek juga rambut depa....
tapi pendapat personal saya.......pihak sekolah tak payah ler susah-susah nak ambik kisah warna rambut depa (kat sek dorang pakai tudung kan).  lagi pun parents dorang pun tak kisah pasal tu.  bila ada perjumpaan dgn ibu bapa...boleh tengok kan.....mak pun rambut merah jugak....

banyak lagi kes-kes besar yg perlu diberi perhatian.....



cakap cenggini (makbapak tak tau jaga anak)

mak bapak plak boley sound cikgu apa kurangnyer sekarang nih

in circles...

apa2pon charity begins at home!

and cikgu akhirnya gila!
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:36 AM | Show all posts
Originally posted by NBI86 at 12-3-2007 02:20 AM
seronok bila melihat ada ayah yg datang dengan basikal buruk disambut gembira oleh anak yg sedia menunggu di sekolah.


very deep!
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 29-4-2007 02:07 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 26-4-2007 07:11 PM



i am sooo sorry...cigu2 kena pantau gak...
sebb kalu derang aje..hmmm susah..
ker suh murid pompuan yang jaga duit..
mungkin ok kot?


sekolah aku dulu budak pompuan yg dok kebas duit ni..kalu tgk orgnya pijak semut tak mati..sopan santun kalah wanita melayu terakhir..tapi dia rupanya dok mengelap duit kedai buku..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 06:11 PM | Show all posts
Originally posted by peacefrog at 29/4/2007 07:34 AM



cakap cenggini (makbapak tak tau jaga anak)

mak bapak plak boley sound cikgu apa kurangnyer sekarang nih

in circles...

apa2pon charity begins at home!

and cikgu akhirnya gila!




frog....
nko jgn ler ulang sampai 44 kali..
nanti cigu seme gilerz..
(termasuk aku ler tuh..)
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 11:27 AM | Show all posts
Originally posted by deseree at 25-4-2007 11:58 PM
Salam kepada para pendidk,

Saya ada satu masalah yang puas saya cari idea, tapi cara paling berkesan belum lagi diperolehi.Saya ingin bertanya ,apakah idea untuk menyedarkan murid-murid kita y ...


cadangan saya ialah, pilih hanya murid yang dipercayai. wujudkan skim elaun dan insentif. takkan la dari sikit punya besar keuntungan dari hasil jualan kooperasi tidak boleh diberikan sedikit kepada murid yang kita tugaskan. disamping berikan mereka pengalaman berniaga dapat juga mereka kumpul duit dan elakkan daripada mencuri. dan kalau boleh bagi jualan tertinggi, bagila sikit saguhati. nak lebih bagus lagi, jangan biarkan murid sahaja yang jaga, cikgunya pun kalau boleh jenguk jenguk la juga. kalau boleh bagilah mereka sedikit peringatan ke motivasi ke apa ker. kalau murid islam bolehlah kita tegaskan mengenai dosa dan pahala serta Allah itu maha melihat danmengetahui. insyaallah, perkara ini dapat diatasi.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 12:06 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 29-4-2007 02:07 PM


sekolah aku dulu budak pompuan yg dok kebas duit ni..kalu tgk orgnya pijak semut tak mati..sopan santun kalah wanita melayu terakhir..tapi dia rupanya dok mengelap duit kedai buku..


hahahahha...best, dan ada kes kat sekolah kawan aku kat pasir gudang, jhr tahun lepas kalau tak salah. ceritanya lebih kurang macam ni, masa tu sekolah kawan aku ni tengah hebat dengan kes curi, ugut, buli dan sebagainya. tapi bila tertangkapnya yang disyaki bila disoal siasat depa akan rujuk pada murid tahun 4 ni. tapi cikgu memang tak percaya sebab budak ni memang innocent, muka baik, pakai songkok, rajin tolong cikgu. kira serba serbi perfect. tapi bila dah banyak kali tertangkap budak yang lain dan bila disoal siasat asyik pin point budak yang sama, maka dia dimasukkan ke dalam senarai suspek. dan bila budak ni disoal siasat dan ditekan, akhirnya dia mengaku yang selama ini semua kegiatan tersebut adalah atas arahan dia. hahahah, saya dengar cerita kawan saya ni pun naik gelak, maklumla budak tahun 4 boleh jadi master mind dalam siri masalah disiplin. siap boleh bagi arahan lagi kat budak darjah 6. kira dah macam ketua mafia lani. so, jangan disangka, air tenang tiada buaya....
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 04:33 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 29-4-2007 06:11 PM




frog....
nko jgn ler ulang sampai 44 kali..
nanti cigu seme gilerz..
(termasuk aku ler tuh..)


Apa statistik pegawai kerajaan yang kat tanjung rambutan?
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 04:37 PM | Show all posts
Originally posted by CharlieDale at 1-5-2007 12:06 PM


hahahahha...best, dan ada kes kat sekolah kawan aku kat pasir gudang, jhr tahun lepas kalau tak salah. ceritanya lebih kurang macam ni, masa tu sekolah kawan aku ni tengah hebat dengan kes c ...


Selalunya kes2 yang macam ni ken rapat sikit ngan budak2barusenangdapatmaklumat.Haritusibukkesraba2pulak.Adoi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 04:44 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 1-5-2007 04:37 PM


Selalunya kes2 yang macam ni ken rapat sikit ngan budak2 baru senang dapat maklumat. Hari tu sibuk kes raba2 pulak. Adoi...


ingat cikgu2 tak leh sentoh pon derang (sebat, rotan cubit etc)
tapi derang boleh raba raba org
dan cikgu hanya boleh tengok2 ajer
jeling menjeling kubertentang pon tak leh

ingatler wahai cikgu2 di sini......

[ Last edited by  peacefrog at 1-5-2007 08:32 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 10:52 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 1-5-2007 04:37 PM


Selalunya kes2 yang macam ni ken rapat sikit ngan budak2 baru senang dapat maklumat. Hari tu sibuk kes raba2 pulak. Adoi...


yes! dan sememangnya di sekolah kami, kami ada agen perisikan di bahagian murid..hahahahah! kena train juga 2 3 orang jadi perisik. lagi satu saya gunakan kaedah beri peluang kepada merek, macam saya tahun ni baru tubuhkan team kriket. so mana yang lenis ligat gasing uri saya bagi peluang utk tunjuk yang depa juga mampu bagi nama kat sekolah. kesannya tak banyak sikit ada dalam diri mereka lepas tu. dan ia juga saya jadikan tarik tali dengan beri mereka syarat, kalau ada kes, you are fired! ceh! macam Donald Trump plak....
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 10:53 PM | Show all posts
Originally posted by CharlieDale at 1-5-2007 10:52 PM


yes! dan sememangnya di sekolah kami, kami ada agen perisikan di bahagian murid..hahahahah! kena train juga 2 3 orang jadi perisik. lagi satu saya gunakan kaedah beri peluang kepada merek, m ...


berkesan tak? so far?
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 10:56 PM | Show all posts

Reply #112 peacefrog's post

jadi kalau tak boleh sentuh....maka aku gunakan khidmat padang kawat.....muahakakakak kawat kaki tengah panas. aku aim depa ni time koku ler...hahaha so tak da alasan....tapi dah masuk 5 bulan ni baru  sekali aku dapat handle depa kawat kaki...sedih betul....

ntah ler tak paham aku dengan bab tak leh sentuh ni. tapi kalau ngan budak pempuan aku memang bebetul jaga. takut jadi santau plak, makan diri nanti. sikit jer dia tune memang punah kita. budak sekarang ni tau jer. dia pusing sikit jer, memang kena punya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 02:16 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 1/5/2007 04:33 PM


Apa statistik pegawai kerajaan yang kat tanjung rambutan?



agul,
aku rasa sure ada kes cigu sakit mental..
teringin gak nak survey..

aku doakan seme cigu sihat walafiat
dan bule mencurah ilmu..
mendidik anak bangsa..:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 09:15 AM | Show all posts

Reply #114 peacefrog's post

ada effect dalam usaha nak membuktikan beberapa kes macam kes kecurian ( dalam kes ni yang curi perempuan dan pernah direkodkan mencuri di kedai). maklumla depa yang buat kerja ni mesti akan cuba megah megah dikalangan rakan-rakan paling tidak bercerita tentang apa yang depa buat, tunjuk hasil kerja mereka dan sebagainya. kalau cikgu nak pantau pun tak sepanjang masa jadi tentulah rakan rakan mereka ni dapat jadi informer kepada kita. tapi apa pun laporan yang depa bagi, kena selidik juga. bukan boleh main terima 100%.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by CharlieDale at 1-5-2007 10:56 PM
jadi kalau tak boleh sentuh....maka aku gunakan khidmat padang kawat.....muahakakakak kawat kaki tengah panas. aku aim depa ni time koku ler...hahaha so tak da alasan....tapi dah masuk 5 bulan ni ...


Aku pun pasangspyjugak...Antaraspypunadaspylagihehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 10:51 AM | Show all posts

Reply #118 Agul's post

bab adik angkat and yang terangkat ni mostly berlaku di sekolah menengah. kalau rendah ni sukar tapi tak mustahil berlaku.

memang, saya pun ada hadkan tindakan yang membabitkan muriid perempuan. takut jadi cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 07:43 AM | Show all posts

Reply #117 CharlieDale's post

***************************

[ Last edited by  tuahayam at 5-5-2007 07:45 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082612s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list