Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
38529
View
308
Reply

Masalah Disiplin Pelajar di Sekolah dan Tindakan Yang Patut Diambil

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

cityphg This user has been deleted
Post time 3-4-2007 09:01 PM | Show all posts
mak ayah le ni banyak nak menang anak2 dia je..ada satu kali 2 cikgu ni rotan lah tangan budak ni. ya lah asyik muka dia je tak buat keje sekolah. cikgu pun dah tahap hilang sabar lah. dia balik rumah dia cerita kat ayah dia. kauorg tau ayah dia buat apa? Ayah dia straight call PPD mengadu..PPD pun straight call GB..Kalu ikut akal dok..anak kita balik kata cikgu rotan mesti kita tanya kenapa kena rotan? tak buat keje rumah..memang patutlah kena rotan bukannya call PPD mengadu..aku rasa budak 2 esok rosak sebab ayah dia asyik menangkan dia je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2007 08:18 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 3/4/2007 09:01 PM
mak ayah le ni banyak nak menang anak2 dia je..ada satu kali 2 cikgu ni rotan lah tangan budak ni. ya lah asyik muka dia je tak buat keje sekolah. cikgu pun dah tahap hilang sabar lah. dia balik  ...



perghhhh...
hmmm susah kan?
nak kita ignore dia..kesian lak sebb masa depan dia nanti gelap gelitap
hmmm..ntah la..
susah gak ni
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 15-4-2007 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 14-4-2007 08:18 PM



perghhhh...
hmmm susah kan?
nak kita ignore dia..kesian lak sebb masa depan dia nanti gelap gelitap
hmmm..ntah la..
susah gak ni  


tak payah lah susah hati cikgu2..mak ayah yg macam 2 biar dia je ajar anak dia..ya lah dia ingat kita ni nak mengadap anak dia je..habih 2 yang lagi 35 org budak cikgu2 nak kena buat dek je lah..kita dah mengajar dgn ikhlas..menegur, bagi hukuman untuk memperbaiki budak2 tapi mak ayah ingat cikgu2 tau nya nak membantai bebudak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2007 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 15/4/2007 01:41 PM


tak payah lah susah hati cikgu2..mak ayah yg macam 2 biar dia je ajar anak dia..ya lah dia ingat kita ni nak mengadap anak dia je..habih 2 yang lagi 35 org budak cikgu2 nak kena buat dek je l ...



kesian kat kita kan..
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 15-4-2007 09:46 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 15-4-2007 03:21 PM



kesian kat kita kan..


kita je kasihan mengasihani sesama sendiri...org2 yg tak tau keje2 cikgu ni bukannya tau kesian..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2007 10:41 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 15/4/2007 09:46 PM


kita je kasihan mengasihani sesama sendiri...org2 yg tak tau keje2 cikgu ni bukannya tau kesian..



uhwaaaa
bertambahla kesedihan aku ....
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 16-4-2007 09:23 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 15-4-2007 10:41 PM



uhwaaaa
bertambahla kesedihan aku ....


kau ni..udahlah bersedihnya..ingat lah lagu "Kami Guru Malaysia'...
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan
Tunai tetap kami tunai...kan....

rindu pulak nak nyanyi lagu ni .selalunya nyanyi masa Hari Guru je..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 16/4/2007 09:23 PM


kau ni..udahlah bersedihnya..ingat lah lagu "Kami Guru Malaysia'...
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan
Tunai tetap kami tunai...kan. ...



hmmm..ingat lagu tu...
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 20-4-2007 09:07 PM | Show all posts
kalau bebudak tak buat keje rumah..bukan sekali..tapi berkali2 n budak yg sama je kauorg buat apa?..aku fed up lah aku cubit2 pun bebudak ni senyum je..tak nak jugak buat keje rumah..nak bantai kang masuk paper pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 11:14 PM | Show all posts
hehehe...saya...heheheh..

senang jer..ok kalau tak buat latihan...exam tak lulus satu soalan repeat buat pembetulan 5 kali... and saya pantau. nak tgk hebat sangat ke kalau tak buat latihan tapi nak lulus exam? kalau tak lulus cikgunya juga yang disalahkan...

biasanya memang kena cari kambing hitam sekor dua, baru budak ni paham. kalau tidak...memang tak paham. kita bagi kerja atau latihan bukannya mendera, tapi dah memang itu kewajipan mereka selaku pelajar.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 11:37 PM | Show all posts

Reply #69 cityphg's post

aku penah gak jumpa murid camni.. buat la apa pun mmg dia takkan buat kerja rumah..

then satu aritu aku bawa dia masuk bilik guru.. suruh dia buat kerja dalam bilik guru tu.. lagi tak siap jangan kuar atau balik...

baru dia takut skit..

then yang lagi liat or mmg pemalas. aku antar je surat ke mak ayah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2007 12:13 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 20/4/2007 09:07 PM
kalau bebudak tak buat keje rumah..bukan sekali..tapi berkali2 n budak yg sama je kauorg buat apa?..aku fed up lah aku cubit2 pun bebudak ni senyum je..tak nak jugak buat keje rumah..nak bantai k ...



susahkan budak2 sekarang...
tapi lebey sakit ati
kalu derang meniru..
meaning masa nko mark buku derang..
kesalahan tu di tempat yang samaaaaaaaaaaaaaaa.....

lagi sakit jiwa:@
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 21-4-2007 02:42 PM | Show all posts
tenkiu..pada cikgu2 bagi cadangan..akan ku cuba praktik kan..tapi kekadang bila dah tahap fed up terlampau..aku biarkan je..tak nak buat sudah...

tapi pelik ya..mak ayah ni..betul lah derang tak semak buku anak2..kalu yg prihatin kang..tak daya pulak..asyik komplen cikgu tak bagi latihan banyak..adui..pening2 cikgu dibuatnya..:gila:
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2007 05:01 PM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 21/4/2007 02:42 PM
tenkiu..pada cikgu2 bagi cadangan..akan ku cuba praktik kan..tapi kekadang bila dah tahap fed up terlampau..aku biarkan je..tak nak buat sudah...

tapi pelik ya..mak ayah ni..betul lah derang t ...



mak pak bizi...
(cam aku gak la..hehheh )
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 21-4-2007 05:21 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 21-4-2007 05:01 PM



mak pak bizi...
(cam aku gak la..hehheh )


tu lah kekadang yg tak buat keje rumah ni ada jugak anak cikgu..aku faham kadang kita sehari suntuk kat sek tak tersemak keje rumah anak2..tanya adalah..bila anak2 kata dah siap..kira ok je lah..walahal bebudak tu tak buat pun..last2 cikgu bebudak tu pun kata..nama je anak cikgu tapi pemalas..sapa yg malu?..kita n keluarga kita le...:malu:
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2007 07:53 AM | Show all posts
Originally posted by cityphg at 21/4/2007 05:21 PM


tu lah kekadang yg tak buat keje rumah ni ada jugak anak cikgu..aku faham kadang kita sehari suntuk kat sek tak tersemak keje rumah anak2..tanya adalah..bila anak2 kata dah siap..kira ok je l ...



mmg tepat kena kat batang idung aku tu ct..
Reply

Use magic Report

cityphg This user has been deleted
Post time 22-4-2007 10:17 AM | Show all posts
usah kata kau..anak aku pun kaki mengelat jugak..aku pesan kat cikgu dia kalu betul dia tak buat keje..bagi je hukuman..jangan kerana dia ingat dia anak cikgu dia boleh berlagak..sepatutnya anak cikgu lah tunjuk contoh yg baik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2007 03:56 PM | Show all posts
Children And Self-esteem: Help boost their confidence
By : M.A. NAIR ,Bandar Muadzam Shah Pahang

Schoolchildren, including those caught playing truant to escape problems in school, need guidance from teachers and student counsellors.

Schools could at least play a role to keep children away from the streets no matter how poor they are.

Unfortunately, these children are humiliated by some teachers and students for being poor and not good in their studies.

Broken families, poverty, hunger and scoldings at home have pushed these children further into a world of uncertainty.

But situations such as these are still not good enough a reason for them to leave school or home and live on the streets. They need help and counselling.
Leaving school and home have deprived these children of many opportunities in life, no doubt.

The unfriendly environment they have gone through has led them to have a low self-esteem. In such situations, it is teachers who can play a better role in rebuilding their self-esteem.

Teachers could always approach and handle these children in a more humane way.

Schools can also liaise with the Welfare Department, parent-teacher associations and other government bodies to resolve some of the matters and sort out their financial difficulties so that the children can stay in school.

It is only when these children are ignored and their problems seen as trivial that they begin to lose faith in people around them and, eventually, in themselves.

This is when they begin to isolate themselves from others.

In fact, it is the low self-esteem these children have that keeps them away from school and home.

If they have the right self-esteem, then poverty and other problems they face would not be a hindrance but more of a challenge for them.

Only the teachers can explain this to them.

Many children who grew up in poverty and experienced adverse conditions have made it in life as they had the right attitude towards life.

Partly, this attitude has been instilled in them by teachers, some of whom have gone through the same agony when they were young.

Teachers and school counsellors should play their role in boosting confidence in these children to help them have a better life.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2007 04:47 PM | Show all posts
Parents unhappy no action against oral sex
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2007 07:35 PM | Show all posts
oooo tidak....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.155537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list