Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
73625
View
605
Reply

♥ ♥ All About TESL ♥ ♥

[Copy link]

Author: cassiopeia       Show all posts   Read mode

Post time 3-4-2007 11:24 PM | Show all posts
apenye pissaladiere nak tnye psl toeic ni?hehe

ingat nak ambik gak.maybe this year,sebelum summer mungkin.

penting tau toeic ni kalo nak masuk company besar

skang company jepun pun dah titik berat kan toeic ni

sesetengah comp even akan tengok result toeic untuk ambik pekerja diorang
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 11:48 PM | Show all posts

Reply #61 damiqula's post

ye ke...tatau pon..tapi kat sini pon kalo nak further study or keje, penting la toeic nih.

ambikla....tak susah pon...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 11:54 PM | Show all posts

Reply #62 pissaladiere's post

ingat nak ambik.cume busy giler skang nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 12:11 AM | Show all posts

PENGUMUMAN : KUIS KEDUA LAS.KIP

aku dh decide utk buat kuis kt bod ni...
kuis die jenis yg "men terjah" gtu
cume semggu skali jee kuisnyee
nk main die sng je...
aku akan kasik segale soklan yg nguji minda (mostly soklan yg sng jela)..
die ade byk pusingan...pemenang akn dpt kedit 2 kali gande dr kedit kt thread borak borak tu
abis je kuis, aku akn kasik dialog bergamba...ni pn kedit lumayan
jd sblm aku mulekn kuis ni,
aku nk mintak tlg kowang sesgt...tlg la vote utk hari dan waktu yg sesuai utk aku buat kuis ni...
onegai shimasuuuuu :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 01:40 AM | Show all posts

Ujian MEdSI

Salam semua..

Masa bulan 3 lepas iaitu selepas results STPM 06 kluar, Rhyno apply TESL kat UPM online (mohe.gov.my). Website tu bagitau dalam bulan 4 kena bukak website tu untuk check status temuduga..

So Rhyno bukak..here it goes:





Ujian MEdSI

Permohonan Kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Pendidikan di IPTA, pemohon adalah diwajibkan menduduki Ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI). Hanya pemohon yang memenuhi Syarat AM dan Syarat Khas Program Pendidikan di IPTA sahaja yang akan dipanggil untuk menduduki Ujian MEdSI ini.

Selepas menduduki Ujian MEdSI, pemohon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri temu duga di pusat temu duga yang telah ditetapkan.

Keputusan permohonan kemasukan ke IPTA bagi program pengajian pendidikan ini hanya akan dimaklumkan pada minggu ke-4 bulan Jun 2007.

Sila rujuk Carta Alir bagi Ujian MEdSI dan Temu Duga bagi program pengajian pendidikan di IPTA.

[ Last edited by  Rhyno at 4-4-2007 01:11 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 01:41 AM | Show all posts
So nak tanya, ujian MEdSI ni ujian ape? Macamana soalannya? So kalau kantoi ujian ni, takleh la Rhyno buat TESL??

Nervousnya.....................kena pergi ke ujian ni 7hb nanti??
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:13 AM | Show all posts
ari tu aku baca kat paper kalo nak amik degree education mmg wajib amik test ni...

baru kuatkuasa kot...naseb ko la.....

gud lucks...
sbb skrg ni education  permintaan tinggi....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:13 AM | Show all posts

Reply #2 Rhyno's post

ooo MEdSI ke name die...aku ade tanye kt kwn aku yg amek tesl kt uitm
die kate...sblm interview, die kene seat for a test la..mcq nye soklan...psl teaching professionalism sume la...kalo jwb 5 salah, kire tk lepas la nnt

die pegi 2 interviews(sbb die dpt 2 offer)...yg pertame tu under BPG, ade mcq tu je, dlm 150 qs kot..
kalo die g yg uitm nye..sume esei n mcq je...
yg interview tu, die tanye psl cekgu2 laa...nape nk jd cekgu sume..psl ethics sume...kwn aku pn tk igt dh soklan die, tp die kate kacang je

die kate, kalo tk lepas temuduge tu mmg tkleh amek tesl laa

aku ucapkn gudluck utk ko
jgn la risau..musti passnye :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:19 AM | Show all posts
Rhyno kena pegi ambik test ni kat UPM maknanya kalau Rhyno pass the test, dapat la buat TESL kat UPM...tak gitu?

Ala takutnya  nak ambik test ni...Macam mana ek soalannya..kalau ade sesape dapat gitau ngan lebih detail...

Rhyno nak nak gi sek la esok..nak tanya my ex form 6 teachers...takut nih!!!

kalau kat UiTM, kena buat esei..aduh, dah lama tak tulis esei nih..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:22 AM | Show all posts

Reply #5 Rhyno's post

a'a kalo lulus ni dptla buat tesl kt upm...

wpon soklan die kwn aku kate sng je, tp still u have to be fully prepared
ko nk pilih literature ke atau counseling???

bagus gk ko jmpe cekgu skola dlu...yg cekgu english la kalo leh
nnt dpt la tips sket
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:29 AM | Show all posts
Literature kot...counselling not my thing le.. :bgrin:

By the way, Rhyno nak kena check status temuduga kat website UiTM, UKM & UM gak sebab Rhyno apply TESL kat U
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:31 AM | Show all posts

Reply #71 Rhyno's post

tau..its kuiz...tp saje je sebut kuis....cm sronok :lol

a'a yg counselling tu cm susah sket sbb die cm factual...pastu lak bosan sbb die more to psychology...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:33 AM | Show all posts
tp kalo owang yg terlalu memikirkn psl kesusasteraan...die akn tersilap phm kuis tu jd menguis.....
tp tkpe....salah eja kt sini bleh lg...jgn salah eja waktu exam atau salah eja in real life sudaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:35 AM | Show all posts
Literature & counselling tu minor untuk TESL kat UPM kan? or other U? Kalau nak pilih minor selain dua tu, bleh ke? ;)
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:48 AM | Show all posts

Reply #74 Rhyno's post

tk pasti lak..tp mmg die minor utk tesl kt uitm gk....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 04:03 PM | Show all posts

Ujian MEdSI



Permohonan Kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Pendidikan di IPTA, pemohon adalah diwajibkan menduduki Ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI). Hanya pemohon yang memenuhi Syarat AM dan Syarat Khas Program Pendidikan di IPTA sahaja yang akan dipanggil untuk menduduki Ujian MEdSI ini.

Selepas menduduki Ujian MEdSI, pemohon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri temu duga di pusat temu duga yang telah ditetapkan.

Keputusan permohonan kemasukan ke IPTA bagi program pengajian pendidikan ini hanya akan dimaklumkan pada minggu ke-4 bulan Jun 2007.

Sila rujuk Carta Alir bagi Ujian MEdSI dan Temu Duga bagi program pengajian pendidikan di IPTA.



Agak-agaknya apa soalan yang akan disoal ek dalam MEdSI ni? Anyone knows? Takut ni...

Esok nampaknya dah kena pack baju semua...cuma risau sampai UPM nanti nak stay mana ek sebelum ambik test ni....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 07:18 PM | Show all posts

Reply #1 Rhyno's post

ape kate ko tanye owang UPM tu...tepon die ke ape ke

thread yg same dh dibukak...aku merge kn yer
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 11:35 AM | Show all posts
Ujian Medsi adalah satu ujian untuk menilai samada ada calon layak untuk mengikuti kursus perguruan. Ujian ini adalah untuk memastikan calon yang memohon betul-betul berminat untuk mejadi guru dan mempunyai kebolehan untuk mengajar.
Dahulu cuma perlu menghadiri temuduga, tapi berkuatkuasa tahun ni, sistem ujian diperkenalkan.



Salam semua..

Pg esok Rhyno akan bertolak ke UPM untuk ambik MEdSI test. So, jumpa di sana ya.. :bgrin:

Wish me luck!!!!
:pray:




[ Last edited by  Rhyno at 5-4-2007 10:50 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 11:54 AM | Show all posts

Reply #78 Rhyno's post

gudluck rhyno...
buat bebetol...jgn nervous :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 12:49 PM | Show all posts
huhu skang dh ada medsi...time org dulu xdak lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096331s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list