Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
73672
View
605
Reply

♥ ♥ All About TESL ♥ ♥

[Copy link]

Author: cassiopeia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-12-2006 03:07 AM | Show all posts |Read mode
Cassio dah check bape page..tak jumpa topic camni..
apepun, cassio rasa cassio nak tanye secara personal..
sape kat sini amik TESL?
leh tak kasi tau ape yg korang belajar..kat mane korang blajar dan skop pekerjaan bdg ni.
kalo amik TESL mmg jadik cikgu je ke?
bleh ke kite study luar negara dan mengajar di luar negara?
contoh, mengajar kat Thailand?

by the way, cassio baru habis SPM tahun ni.. ^^
sori coz cassio mmg tak tau byk ttg TESL..so some questions might seems stupid. ^^;;
and cassio takde org lain dah yg bleh tolong..huhu..

[ Last edited by  cassiopeia at 12-6-2008 04:02 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2006 10:33 PM | Show all posts
anak kawan mac baru daftar masuk tesl minggu lepas kat UITM.

awal tahun dulu, cassio mintak jurusan apa kat UPU?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2007 12:05 AM | Show all posts
sy amik tesl...bt i got sponsored from kpm and bahagian pendidikan guru so bl grad mg jd cikgu..tk semestinya amik tesl jd cikgu..u leh jd translator...or anything related to the language.skop dia luas..

blaja hm byk...literature,grammar..basically abt the structure of the language itself...

nanti i updated lg ...hope dis help a bit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2007 09:37 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 31-12-2006 10:33 PM
anak kawan mac baru daftar masuk tesl minggu lepas kat UITM.

awal tahun dulu, cassio mintak jurusan apa kat UPU?


err..cassio SPM tahun lepas..
borang UPU lom isi lagi..
ade masalah skit guna online ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2007 09:44 PM | Show all posts
Originally posted by mssuci at 1-1-2007 12:05 AM
sy amik tesl...bt i got sponsored from kpm and bahagian pendidikan guru so bl grad mg jd cikgu..tk semestinya amik tesl jd cikgu..u leh jd translator...or anything related to the language.skop dia  ...


thank u very much..
so kalo amik tesl nanti kena ckp la yg kita nak jadi cikgu ke translator? ^^;;
huhu...tak paham...
senang ke dpt kerja kalo jadik translator kat Malaysia ni?
maaflah..cassio tak terdedah dgn pekerjaan sebegini..
tapi minat tu adalah.. ^_^
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2007 10:23 PM | Show all posts
Originally posted by cassiopeia at 1-1-2007 09:44 PM


thank u very much..
so kalo amik tesl nanti kena ckp la yg kita nak jadi cikgu ke translator? ^^;;
huhu...tak paham...
senang ke dpt kerja kalo jadik translator kat Malaysia ni?
maafl ...



erk xrs plak kena ckp nk jd cikgu ke translator..xsilap akak heheh akak la ek...hmm klu u amik yg under scholarship kuar mg la kena jd cikgu...if yg xunder scholarshipleh la jd translator ke apa ke...hm sng ke tk adik kena pndai plan la eh...tk per sronok adik berminat heheh..anyway sronok blajar tesl..ada susah ada sng..besa la adat belajar kan...tp jgn mudah gv up sbb kt blajar bahasa org...social diorg sume rkena tau jg skit2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2007 11:41 PM | Show all posts
Originally posted by mssuci at 1-1-2007 10:23 PM



erk xrs plak kena ckp nk jd cikgu ke translator..xsilap akak heheh akak la ek...hmm klu u amik yg under scholarship kuar mg la kena jd cikgu...if yg xunder scholarshipleh la jd translator ke  ...


ala...susah la takde scholarship...huhu
thanks again kak! cassio dah fikir betol2 sebab tu nak amik TESL..
kalau tak bleh jugak...maybe amik bidang perhotelan...
err...kalo pasal perhotelan, akak ade tips ape2 tak? ^^;;
sori byk tanye akak..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 03:17 AM | Show all posts
dulu aku matrix tesl ... tp when degree aku tuka mass comm ... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 05:55 AM | Show all posts
cam interesting n fun jer amik tesl nie

tapi hopefully yg bawah scholar kpm terus jadik cikgu berdedikasi

tak macam kengkawan aku dulu semuaa cabut
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 10:12 PM | Show all posts
hehehi insyallah..teaching is my passion ewahhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 12:42 AM | Show all posts
apa kelayakan nk amik TESL ni?? klu yg amik kt maktab perguruan tu sama jgk ke??
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 04:58 PM | Show all posts
Originally posted by sweet_potato at 4-1-2007 12:42 AM
apa kelayakan nk amik TESL ni?? klu yg amik kt maktab perguruan tu sama jgk ke??




oh itu yg sy amik...dia twinning dgn U oversea or U dlm negara....yg jenis cm ni...dia under scholarship so u xyah la wat pnjaman ptptn sumer..untng jg sbb sng kan..xder la hutang2..bt if i m nt mistaken diorg rotate dis programme every ten years jek...each time ada 5 cohort..sy cohort 2..........

kelayakna dia...hmm ur english kena bgs la...klu A1 lf bgs...lg dia tgk ur 1119 tu....sumore they will evaluate u during interview tu..so korang ckp la dgn penuh perasaan ms temu duga tu:love::love:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 01:40 AM | Show all posts

Reply #12 mssuci's post

u amik kt maktab tu ek?? u kt maktab mana skang? i dgr lps amik kt maktab leh sambung kt U ek? tul ke? bole xplain cket x?
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 06:56 PM | Show all posts
ade kolej gak untuk TESL
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 01:42 PM | Show all posts
Kalau ambik TESL InsyaAllah peluang pekerjaan luas, especially kalau ko betul-betul proficient in English (jgn terperanjat ada jugak budak TESL yang tak fasih BI!)... apart from teaching, you can go into PR, become a journalist, editor, translator (sometimes you might need to take certain certificates for this though), etc.

My friends (TESL grads) ada yg jadi newscaster, DJ, very successful marketing manager for telecommunication company, ada yg prepare nak jadi pegawai tadbir diplomatik (last-last tak jadi sebab kahwin & ikut suami mat saleh :bgrin... pokok pangkalnya, your English has to be good and you have to be very confident ... which is not a problem because TESL memang train ppl to attain all the relevant communcation skills.

[ Last edited by  RedAlert at 6-1-2007 01:47 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 10:33 PM | Show all posts
wahhh...thank u so much guys!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 12:21 AM | Show all posts
bole tahan jgk klu amik TESL ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 01:28 AM | Show all posts
ana looking foward nak sambung Degree TESL nie. ana nie produk uItm... jadi nak tanya sesikit sapa yang tau. betul ke TESL uItm 4 tahun dan kalo cam ana nie, dari diploma ke Degree, ada pre-TESL ke? TESL ada cawangan lain ke selain shah alam yang dekat seksyen 17 tue? sesapa leh jawab tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 01:32 AM | Show all posts
Originally posted by RedAlert at 6-1-2007 01:42 PM
Kalau ambik TESL InsyaAllah peluang pekerjaan luas, especially kalau ko betul-betul proficient in English (jgn terperanjat ada jugak budak TESL yang tak fasih BI!)... apart from teaching, you can ...


serious ke?? xsgke baek xyah
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 01:34 AM | Show all posts
aah cm cerah je klo amek tesl
so klo minat amik je cassio
klu jenis org bhase nih ok la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list