Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
20315
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Post time 17-4-2007 03:37 PM | Show all posts

Reply #139 easy81's post

    tak boleh ke easy bertegas sikit ngan husband??

ada ke patut lebihkan adik dari anak. cuba tanya dia..apa gunanya dia kawen??
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:25 PM | Show all posts

Reply #139 easy81's post

kalu cth cenggini tu camne? MIL campurtangan dalam kerjaya anak? Kalu somi yg jenis patuh ibu tu..mesti dia akan lebih follow kata ibunya hingga adakalanya tiada rasional ke atas keluarga sendiri..

cth mudah..sekiranya seorang ibu tak suke anak lelakinya keje outstation sokmo sedangkan outstation adalah salah satu cara anak lelakinya itu utk meningkatkan kerjaya dan mmg kerjanya itu adakalanya memerlukan outstaion..adakah dia perlu menurut kata ibunya utk tidak pergi outstation? Bukankah itu dilihat sprt membantutkan perjalanan kerjaya seseorang? Dan sesetengah ibu yg kurang memahami(jenis control) kita perlu bertekak segala utk melakukan sesuatu yg berbeza dr pendapatnya..jadi, adakah anak lelaki sbg hak milik parents masih diaplikasikan dalam kes ini?

begitu juga dalam kes PIL yg mahukan anaknya duduk dirumah mereka slps mereka berkahwin hingga menyebabkan rumahtangga anak seringkali tergigit lidah dan terkorban perasaan..dan memerlukan anak bertekak hingga menyebabkan siibu terasa hati dan menangis..maka, adakah sewajarnya si somi masih tinggal di rumah parents mereka dalam kes ini kerana anak lelaki itu perlu taat kepada kedua ibu bapanya?

[ Last edited by  aryssaharris at 17-4-2007 04:34 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:31 PM | Show all posts

Reply #139 easy81's post

kesian plak baca citer easy ni..nampak si somi cam berat sebelah plak..adik ipar u tuke yg nak pakai moto dan kete? patutnya bagila isteri dulu pakai kete tu.macam tak patut pula nak biarkan isteri pi antar anak ke nursery naik cab..

tapi kalu nak minta balik kete yg dia dah kasik pada adiknya tu..mau leh gaduh kot erk..actually ur husband kasik kat adik dia kete tu or pinjamkan saje? Tak nampak ape rasionalnya budak2 kolej tu nak naik kete...lainla kalu mak pak kaya..yelah, duit minyak pon dah berapa..kalu naik motor tu okla rasional lagi...ntahla..pelik2 saje budak2 zaman skrg ni..terlebih pampered!
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:33 PM | Show all posts
susah nak cakap..tp mulut i memg bising gak mengungkit kenkadg.baik sgt..sume nak diberi kat family die.walaupun bapak die dah meninggal,tapi adik dan mak die xde lah hidup melarat..kalo setakat nak beli kete baru utk adik die pun mak die mampu lagi...Entahlah..masa die training polis dulu, sampai 9 bulan xbole balik rumah..sebulan sekali jek..So, i dok dgn mak kat jb..pastu kebetulan dapat keje kat sana...so dok la situ.i ingat die nak mintak posting jb lepas habis traning..rupenye die mintak kat kl gak nak dekat2 dgn family die..Terpakse la i benti..carik keje lain kat KL nih...Kirenye keje i ni asik nak berpindah randah ikut die. I pernah naik bus JB-KL bawak anak i masa tu umur 7 bulan utk jumpa husband i yg tgh training nih..naik bus malam,biaselah sejuk..bile bus benti..nak terkucil lah..So,terpaksa tawakal tinggalkan anak dalam bus suh org jaga, i pegi turun buang air cepat2. Bile diingat2,seriau..kot2lah org tu  berniat jahat..Memg takkan buat lagi mcmtu. Tu sume kire pengorbanan kite lah  kan..Tapi MIL i cakap..ala biaselah..bukan susah sgt bawak anak sorang..Lain2, husband i ok..tp bab melebihkan family die nih yg over sket.Sampai sggup tukar kerje utk puaskan hati mak die...Tapi i selalu ingatkan diri i,jgn sesekali berdendam, buat derhaka ke kat MIL..sebb memg betul..ape yg org buat x baik kat kite..lambat laun die akan sedar atau dpt balasan. tapi nak tunggu dorg sedar tu..meroyan gak..tu yg kene berforum nih...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:36 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 17-4-2007 09:08 AM
hai aina ...

bak kata pepatah ditelan mati emak .. diluah mati bapak ... hanya org yg merasa tau camana keadaan kita sebenarnya ... sama gak cam u .. i sekarang cuba utk ikut rentak dia .. tp  ...


Kalau aku lelaki, minta simpang dapat bini macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:41 PM | Show all posts

Reply #144 easy81's post

mmm u all mmg tak buat discussionke sblm buat ape2 keputusan? cthnya pindah keje or consequences ur husband masuk keje polis..anak lelaki kalu rapat ngan mak dia..biasanya dia akan duduk dekat2 satu negeri sekurang2nya dgn ibu dia..bila dah berkahwin kita mmg perlu byk berkorban..ada masanya nak jumpa ibu sendiri pon belum tentu dapat jumpa setiap bulan...tapi, dalam apa jua keadaan seelok2nya berbincang suami isteri terlebih dahulu..cthnya sms nak decide nak berikan kereta dan motor pada adik ipar..walaupon kereta dan motor tu somi u yg beli..tapi diskusla sama2 sblm berbuat apa2..suapaya pon tak salah sangka..dan u pon takkan terasa hati itu dan ini..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:44 PM | Show all posts

Reply #145 baiduri_ann's post

yalah tu! harap2 tuhan akan kabulkan permintaan awak tu! memang kita ni senang cakap tapi kalu dah kena batang hidung baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:45 PM | Show all posts

Reply #140 sleepingbeauty's post

simpati betul sapa dapat bini macam ni, kalau aku kenal laki kau, mau aku rekmen org lain bagi jadi bini no 2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by easy81 at 17-4-2007 04:33 PM
susah nak cakap..tp mulut i memg bising gak mengungkit kenkadg.baik sgt..sume nak diberi kat family die.walaupun bapak die dah meninggal,tapi adik dan mak die xde lah hidup melarat..kalo setakat  ...



bykkan bersabr cik adik...bwk berbincang ngan hubby...but...honestly mmg susah nk berkompromi...u nyer prob pun ada persamaan ngan mine...so..mmg byk kena bersabar n makan hati gak...n this situatuin did affect my marriege life...sampai i jd seorang yg reserve...tak nak bebankan hubby langsung..ni kes terasa ngan apa yg terjadi....

something happened make us moved out...so now...we live on our own...tp...sya tak pernah halang hubby untuk bagi duit or visit MIL...Coz i know where am i standing kan...cuma after we move out my hubby lebih memikirkan ttg rumah tangga kami n more bertanggung jwb pada I...

yg tak bestnya...after that incident...I mmg tak leh balik umah inlaws...coz depa suma still marahkan i..coz i ada said something ttg tanggungjwb n hak yg sepatutnya I dpt selepas bergelar isteri....
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by easy81 at 17-4-2007 04:33 PM
susah nak cakap..tp mulut i memg bising gak mengungkit kenkadg.baik sgt..sume nak diberi kat family die.walaupun bapak die dah meninggal,tapi adik dan mak die xde lah hidup melarat..kalo setakat  ...



-Sorry...double posting-....

[ Last edited by  beruducute at 17-4-2007 04:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2007 05:34 PM | Show all posts

Reply #148 baiduri_ann's post

alhamdulillah ...

tp aku nak tanya kat ko ...

1. ko ni bagus sgt ker  .. dah ler jd bini no.3 .. kira merampas hak org tu .. pastu kena kawin pun tangkap basah ... semata2 kawin nak kan harta .... simpang malaikat 44 ...

2. ko ni bagus sgt ker .... mintak laki ko ceraikan madu2 ko yg lg 2 tu ...

jangan berlagak bagus la bai ... org yg blagak bagusnyer selalu nyer nak menutup kelemahan / kekurangan diri sendiri ...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 05:35 PM | Show all posts

Reply #140 sleepingbeauty's post

camnelah sleepingbeauty kita ingat eloklah awak minta maaf kat dia lepas tu awak cakap kat dia terpulanglah pada dia coz tuhan kasi akal untuk berfikir. kalu dia masih macam tu juga awak biarlah lah dia cool dulu. coz kalu gaduh2 nanti kan lain pulak jadinya. lagi pun takkan pasal tu dia nak merajuk lama2 kan?. sebenarnya hubby awak bukan tak tau perangai mak dia, tapi yalah org kata kan sebusuk2 n sejahat2 pun tetap mak dia. saya dah masak sangat dengan benda2 begini, lagi kita layan lagilah menjadi2. Sekarang awak ikut aje rentak MIL. macam saya kalu saya tak suka apa yg dia cakap saya tembak aje depan2. habis situ !dia suka ke tak suka ke itu nasib dialah.So kalu boleh awak cakap yg perlu aje ngan dia. macam kes saya sekarang, kalu saya rasa perlu aje baru saya campur ngan di kalu tak saya buat hal sendiri. sekarang ni yg penting awak jaga hati hubby awak n anak2. mudah2an hubby awak akan nampak kebaikan awak n keburukan MIL awak. saya doa kan semuga awak bahagia disamping suami n anak2 ok!
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 05:57 PM | Show all posts
MIL i nih..chinese muslim..Pastu polis plak tuh..tak tau le dorg ni memg spesis ckp depan2.tak suke, ckp terus,direct..masak x sedap..depan2 kene kat dahi...tepat. masa mule2 kawen memg asik nak terase..dah lelame ni..malas nak melayan dah..Tapi utk nak bg anak die makan terpakse gak le belajar chinese food dgn die..Lagi pun die dok bebel masak melayu banyak kolestrol..Paling cerewwt bab makan sebb arwah pak mertua meninggal sbb kanser usus..makan pedas banyak..Tapi i jahat gak..kalo balik umah die..selalu biar die jek masak..die masak, kurg kolestrol..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 06:35 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 13-4-2007 11:11 AM
... patut pun ... suka nak cari pasal ngan org pehal ...

mmg aku terpaksa mengalah lg ... yg penting aku dah mintak maaf (even aku rasa aku x salah... huhuhu) .. sabar, sabar,sabar  & saba ...


betul tu sleepy walau camner bagai pun mmg kena sbr .tu jer jln penyelesaian kalau tdk...u jugak yg ssh...lgpun hb ni mmg jelas2 utamakan mak dia...mil aku pun camtu gak..tp aku sabau tahap cipan jer la hii.....tp at last aku get close dgn mil
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2007 09:11 AM | Show all posts

Reply #154 BellaDeLaRossa's post

huhuhuhu .... sekarang ni aku just tunggu dan lihat jer ....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 09:56 AM | Show all posts

Reply #155 sleepingbeauty's post

belum baik2 lagi?? :hmm:

panjangnyer rajuk husband sleeping..adooooiiii....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:20 AM | Show all posts
hmm...I ni baru jer bertunang.. and my FMIL mmg sgt rapat ngn I ..kdg2 lebih dr anak2 perempuan dia yg lain sampaikan my eldest FSIL tu dengki giler kat I n pernah buat pakatan ngn bf dia utk hancurkan hubungan me n my fiance..my FSIL ni boleh kata I pompuan sial n macam2 lagik, ... actually bf dia yg tak suka I sbb since I couple ngn my fiance diarorg nye family rapat ngn I so kalo ada apa2 mesti nk I join or tolong drg or drg tolong I..so laki giler ni jeles ..dat's y dia cucuk2 my FSIL nih utk clashkan I ngn my fiance..

Alhamdulillah, masa derang berusaha nk clashkan our relationship nih, my FMIL and FFIL tak setuju n marah derang balik...huhu..si bf my FSIL nih, buat2 macam2 utk fitnah I, supaya family derang tak suka I..tapi lhamdulillah Allah itu adil sbb sekarang satu family tuh tak suka dia bila tembelang dia yg suka menipu duit family diaorg n bohong sana sini tu terpecah.....

Derang suppose to get married this June tapi sengaja postpone nk buat bulan 11..padahal kitaorg nyer wedding gonne be on Dec..I pon tak tao cemana skrg..huhu.. mmg geram gile dgn laki tuh, perangai cm pompuan suka kepoh sana sini...masa kitaorg nk tunang lagi lah dia dengki n hasut kakak my fiance nih supaya boikot majlis kami,..si kakak ni mmg boikot sampai mak ngn ayah dia dtg (my FPIL org east m'sia) dia tak balik umah konon tido umah kawan, padahal tak setuju yg kitaorg nk bertunang..ntah hapa hapa ntah

by the way, I pernah rasa tak puas hati gak sbb my FMIL ini suka mintak belikan barang2 mahal for her..I belikan je lah..tapi bila pk pk balik, biarlah, sbb masa kecik2 dlu dia akan beli jer apa yg my fiance nk..so, tak payahlah berkira... walaupon kitaorg belum ada ikatan, i dh rasa she's exactly like my mum..hopefully relationship ni kekal insyaAllah..I juz ada prob ngn my eldest FSIL jer skung..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:26 AM | Show all posts
by the way .... i belum kahwin saja jer nk nyebok cerita... i fed up lah dgn ngn perangai kakak my fiance tuh, lastly i cakap direct jer ngn my fiance yg i tak ske kakak dia..hahaha.. mesti dia rasa hati..tapi dia sendiri pon boleh tgk cemana perangai kakak dia n bakal abg ipar dia tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:39 AM | Show all posts

Reply #151 sleepingbeauty's post

ya i setuju dgn u! jgn suka kata org lebih2 nanti allah akan balikkan kat kita! masa tu baru lah tau langit tu tinggi ke rendah! so cermin lah diri kita dulu sebelum kita nilaikan diri org lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2007 11:19 AM | Show all posts

Reply #156 cienoet's post

rajuknyer dah hilang ... cuma solution nyer belum jumpa2 lg ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083601s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list