Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
20341
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-4-2007 01:31 PM | Show all posts

Reply #120 Blues_guy's post

i reti nak edit -mengedit tajuk nihh ...

well life still goes on .. as usual i guess ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 01:33 PM | Show all posts

Reply #121 sleepingbeauty's post

pi kat post ko yang nombor 1 tuh...

kat bawah belah kanan tuh, tekan butang [Edit]

pastuh edit balik la tajuk kat atas tuh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2007 01:46 PM | Show all posts

Reply #122 kikilalat's post

thanks sis ... dah pandai dah ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 03:09 PM | Show all posts
okey...i simpati dgn sleepingbeauty..sbb i rase mostly org dah kawen memg ade masalh dgn in law nih..Tapi i ade kisah benar yg berlaku baru2 nih di hospital klang..utk renungan kite bersama... husband i ade handle satu kes kemalangan maut melibatkan sorg penunggang motosikal.so, panggillah waris2 nye..iaitu isteri dn mak bapak. tapi yg sedihnye, mayat si mangsa terpakse tunggu agak lame utk dikebumikan disebabkan isteri dan mak bpak magsa berebut utk tuntut jenazah. agak kecoh jugak situasi tu hingga terpaksa panggil org MAIS datang utk consult. Sebab dua dua xnak beralah dan keadaan masa tu memg tegang..saling memaki hamun tanpa menghiraukan jenazah yg tunggu di kebumikan. Alasan kedua2 pihak, mereka memg tak sebulu dari dulu. Isteri dan keluarga mentua memg x penah berbaik dan si mati juga tak pernah berusaha utk membaik kan mereka. keluarga mentua juga rase mereka lebih layak bawak pulang jenazah ke pahang sbb cucu pertama diorg yg cacat yakni anak pasangan nih, di jaga oleh mereka tanpa pernah dijenguk oleh ibu mereka.Alasan isteri pulak, kalo jenazh dikebumi kat pahang, memg die tak berkesempatan datg sbb memg hubungan dgn keluarga mertua tak baik. dorg siap nak bawe ke court, tapi peg MAIS cakp, xder peruntukn undang2 pun berhubung nak kebumikan mayat.selalu org berebut harta bukan mayat. Tambah2 lagi kedua2 pihak adalah Islam.So, akhirnye..Peg Mais terpaksa membuat keputusan utk beri kat kedua org tua si mati. Moral of the story...inilah akibatnye kalo dua2 taknak beralah dan keras kepala dan saling berdendam. Sikap keras kepala dorg nih yg dok gaduh berebut jenazah, membuatkan dorg lupe nak tanye sape yg langgar si mati..dan menuntut hak yg sepatutnye keatas si mati. so, semoga walaupun kite ade x puas hati kepada mentua, harap2 jgn lah sampai ke tahap ni. Dan kepada suami2,cubelah berlaku adil atau sekurg2nya sentiase berusaha memperbaiki hubungan isteri dan ibu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 03:36 PM | Show all posts

Reply #124 easy81's post

org yg dah tak ada pun nak direbutkan lagi mesti menangis si mati tue... kesiannya...
sepatutnya seorang isteri kene tahu suami mereka adalah hak mutlak kedua ibubapanya bukan milik mereka.... syurga bg suami atas redha ibu bapa nya....

kekadang ada gak rasa mcm nak berebut ngan MIL rasa tak nak mengalah tp biasanya rynn pujuk hati ini dgn 2 perkara pertama syurga hubby dibawah tapak kaki ibunya... dan rynn nak anak rynn menjadi seperti ayahnya mendahulukan ibunya dari isterinya... maka hati terus rasa tenang... and masa memula nak kahwin MIL mcm tak berapa suka rynn dah cakap ngan hubby rynn tak sanggup merampas seorang anak dari ibunya... dan sampai sekarang rynn masih berpegang pada kata2 tue... mengalah tidak bermakna kalah...

soal SIL ...ni anak kesayangan MIL pun SIL rynn yg bongsu tue... pun mmglah banyak ragamnya...nak kahwin tp hantaran dia tak mo guna untuk majlis kahwin dia suh abg2 dan kakanya semua sponser majlis kahwin dia...tp rynn mmg awal2 cakap kat MIL banyak cantik muka dia...huhuhuhu rynn kalau ngan SIL mmg garanglah lantaklah...mengalah dgn MIL jerk tp bukan SIL atau adik beradik yg lain....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 04:26 PM | Show all posts

Reply #125 errynn's post

pasal SIL ni pun ade gak story nye.. walaupun die lagi muda dari i, tapi mulutnye boleh tahan gak...lazer. dari sebelum kawin sampai dah kawen, i sabor je dgn perangai die. lagipun die anak kesayangan MIL i. die pandai, amek medic plak tu..mak sape x bangga.Pastu, atas tiket pandai tu, die suke2 lah sound2 org..mcm die perfect gler. kdg2 husband i pun x sabo..bile sound die balik, MIL i plak backing..Masa bercinta dgn hubby dulu,adelah keluar nengok wayang..makan2, so minah ni sound lah..kate x baik..belum kawen dating. masa tu die baru masuk u, kire skema and xde pakwe lah ni. masa i baru kawen,dok sekejap dgn MIL, pun mulut kak nam die sibok mensound2 i suh rajin2 ke dapur. i memg kurg ke dapur,lgpun MIL i pun x suke rame2 kat dapur..tp i tolong la kemas rumah, basuh baju..pelbagai lah.. and then bile mengandung pun, kene sound lagi jgn mals bangun pagi. yelah..ngandung sulung,morning sickness, loya pelbagai..Die kate i malas..Mulut die memg x habis2 nak sound i lah..Banyak lagi..perempuan pisau cukur lah..i pun x tau ape yg i cukur..Kalo nak belawan ckp memg tak habis dan mcm budak kecik jadiknye..so, i memg sabar jelah..sampai tahap menangis pun ader. penah bergaduh dgn hubby pun ade.ssampailah last yer, minah ni ader pakwe,coursemate die lah..becinte lah bagai nak rak..siap bawak balik rumah ms MIL i takde.I geram rase cam nak call JAIS tapi i ni ade rase kesian lg.Bile hubby i sound..mcm biase MIL i backing anak kesayangan die nih..MIL cakap dorg dah nak kawen dah.sibuk beli brg hantaran dgn duit MIL i.Yelah..masing2 blom grad lagi,baru final yer.Yang laki tu, punye tak gentlemen,suke sgt dtg makan free kat umah MIL i.So, sekarg sape yg pisau cukur?SIL i ni big size sket..tapi ade kete..duit peninggalan arwah papa dorg pun bole tahan le.Kalo nak pk jahat, laki yg nak short cut,sukele.At last, baru2 nih i balik rumah MIl i, minah ni nangis2 failed paper.so, kene repeat another 6 mth. tulah..dah final yer buatlah maksiat pelbagai..Tapi i xder lah sorakkan die. just ckp dlm hati..tak payah lah kite nak balas org buat jahat kat kite..Allah akan bagi bahagian masing2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2007 04:30 PM | Show all posts
tu yg susahnyer ... anak kesayangan pastu x boleh ditegur pulak tu ..:@
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 05:56 PM | Show all posts

Reply #125 errynn's post

just nak bertanyala..bile ade org kata anak lelaki adalah hak milik mutlak kedua ibu bapanya..adakah bermaksud anak lelaki mesti mendengar setiap kata2 parents mereka dan byk melebihkan parents berbanding anak2 dan isterinya? sekiranya terdapat satu request dari kedua2 pihak yg sama penting..adakah pernyatan tersebut memberi makna anak lelaki tersebut perlu entertain ibunya terlebih dahulu berbanding dr anak2 dan isterinya?

[ Last edited by  aryssaharris at 16-4-2007 05:58 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 10:12 PM | Show all posts
Originally posted by aryssaharris at 16-4-2007 05:56 PM
just nak bertanyala..bile ade org kata anak lelaki adalah hak milik mutlak kedua ibu bapanya..adakah bermaksud anak lelaki mesti mendengar setiap kata2 parents mereka dan byk melebihkan parents b ...



good question...waiting for the answer...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 09:02 AM | Show all posts

Reply #34 sleepingbeauty's post

ya i pun sejutu coz u punya problem same to me. macammana kalu kita nak anggap dia sebagai mak kita sedangkan dia tak pernah anggap kita sebagai anak dia. bagi yang dapat mak mertua baik oklah! tapi cuba bayangkan yg org dah lama tapi masihl lagi berantakkan satu sama lain. macam perangai MIL saya dia ni suka pura2 depan anak dia, dia buat baik belakang dia dia tikam kita cukup2. dulu my hubby pun bila cakap pasal ibu dia akan kecik hati rasanya dah tak kuasa nak mengadu. tapi alhamdullillah sekarang ni dia sendiri kenal siapa ibu dia. tapi org lelaki ni walau kita cakap pasal ibu mereka ni memang dia akan naik angin. cuma sekarang saya ikut rentak perangai dia. sekarang ni kalu MIL saya banyak komen saya semata2 nak sakit kan hati saya, saya jawab aje dia suka ke tak suka ke cara saya terpulang. kalu dia tak suka cara terpulang coz saya dah penat nak jaga hati dia org anak beranak. skarang ni saya pikir lebih baik saya buat hal sendiri jaga suami n anak dari nak cari dosa dgn MIL n ipar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2007 08:59 AM | Show all posts

Reply #129 beruducute's post

akupun tgh menanti jawapan gak ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2007 09:08 AM | Show all posts

Reply #131 aina_ummi's post

hai aina ...

bak kata pepatah ditelan mati emak .. diluah mati bapak ... hanya org yg merasa tau camana keadaan kita sebenarnya ... sama gak cam u .. i sekarang cuba utk ikut rentak dia .. tp masalah utama sekarg my hb still lg x sedar2 still lg x tau (ataupun buat2 x tau) pasal perangai mak dia ...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 09:41 AM | Show all posts

Reply #132 sleepingbeauty's post

sian ko sleeping..dah ler tu takyah fikir2 sgt..buat derk sudah..perangai dia yg tak berkenan kat hati ko tuh..ko wat taktau jer..watper nak semakkan kepala ngan hal2 yg merunsingkan ko..byk lagi benda2 lain ko bole fikirkan..

Bagi aku tak perlu nak nasihat2 hubby ko..dia tentu kenal mak dia tu saper..kalu dia nak wat taktau ker aper ker..tu terpulang kat dia..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 10:23 AM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 17-4-2007 09:08 AM
hai aina ...

bak kata pepatah ditelan mati emak .. diluah mati bapak ... hanya org yg merasa tau camana keadaan kita sebenarnya ... sama gak cam u .. i sekarang cuba utk ikut rentak dia .. tp  ...



betul tu...sapa yg penah rasa pengalaman ngan MIL yang faham situasi yang berlaku...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 10:36 AM | Show all posts
heheh jawapanya Ya! Anak lelaki wajib mengutamakan ibunya dan dari isteri dan anak-anaknya tp bukan maksud sampai mengabaikan tanggungjawabnya sebagau suami dan ayah.Rasanya adalah kat threat lain yg siapa pos ek ttg tanggungjawab anak lelaki untuk membahagiakan ibunya.

Masa zaman rasullulah dulupun ada kisah seorang sahabat nabi ( tak ingatlah namanya) yg mengutamakan isterinya hingga menyebabkan ibunya terasa hati dan bersedih. Masa nak meninggal dia mengalami kesusahan untuk meninggal dan terseksalah sebab ajal dah sampai tp rohnya susah untuk pergi.... bila disiasat rupanya ibunya berkecil hati maka rasullulah suruh ibunya memaafkan anaknya...dan ibunya mengambil wuduk dan air basuhan kaki ibunya diberikan pada anaknya utnuk minum.... selepas tue barulah anaknya pergi dgn tenang...

so nampak tak betapa pentingnya redha seorang ibu kepada anak lelakinya? Jadi selagi rasional untuk mengalah sebagai isteri kita kene mengalah..... kita kene redha ... sebab syurga suami dibawah tapak kaki ibunya cuba bayangkan kalau ibunya tidak menghalalkan air susu yg diberikan pada suami kerana sikap kita sebagai isteri?

Isteri adalah teman hidup untuk suami dan ibunya adalah insan yg melahirkanya..... sebolehnya jgn dibiarkan suami menjadi anak derhaka....

rynn dah tgk mak rynn yg disiksa oleh atok rynn sendiri dipisahkan mak rynn dari abg rynn...setiap hari abg rynn kene paksa cakap mak jahat, mak jahat.... setiap hari abg kene cakap mcm tue.. hati ibu mana yg tak sedih tp mak rynn tak pernah melawan...bila ayah tak nak balik umah atok mak selalu nasihat baliklah bang...jgnlah jadi anak derhaka syurga abg redha mak...... masa atok nazak pun ayah tak nak balik sebab sedih atok buat isteri dana ank dia mcm nie.... kami selalu kene cerca dan hina didepan majlis... dikatakn suka menghabiskan harta.... mak tak leh balik ke rumah mak dan ayahnya.... aku yg setiap hari melihat tangisan mak...

tp masa atok nazak mak memujuk ayah balik kg tgk atok.... mak menangis2 rayu ayah balik tgk atok jgn jadi anak derhaka syurga dikaki atok... and sampai skang mak cakap kat aku jgn sesekali halang suamiku untuk berbakti pada ibunya jgn diputuskan kasih mereka...mengalah tidak bermakna aku kalah dan betul ibu mertua ku dah menghormati aku dan suami aku lebih menayayngi aku kerana boleh memahami keadaanya...

kekuatan aku adalah kerana melihat keadaan mak aku.... aku cuba menjadi sebaik mak aku!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 11:32 AM | Show all posts
me pulak x der masalah ngan PIL cuma...ngan adik ipar tu...
kalo PIL dtg KL sekali sekala tu...PIL dok umah dia sampai
4/5 hari x per tapi kalo umah kita...PIL dok tido semalaman
jer dah datang ambik...macam nak berebut2 pulak...apa kes entah...
menyampah gila...
itupon kalo dok umah dia pon bukannya dia bawak PIL tu gi jejalan ker...
dok terkurung kat dlm umah jugak...kalo ngan kita mesti kita bawak
gi jejalan punya...entahlah...korang penah kena kes mcm ni tak...
hubby pon bengang gak tp simpan jer dlm hati bukannya reti nak
sound adik dia tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 11:59 AM | Show all posts
seronok bila baca yg forumers dapat PIL ok n boleh ngam..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 12:36 PM | Show all posts
Dalam hal perhubungan wf ngdn MIL i.e mak kpd hb ni, si hb lah yg kena mainkan peranannya. Namapun dia pemimpin, ketua rumahtangga.
Sy selalu tegaskan bahawa bila agama meletakkan suami tu sbg pemimpin, besar tanggungjawab dia..termasuklah mendamaikan wf dgn PIL.

Hb kena pandai tackle parents dia esp si emak (most cases MIL x ngan dgn wf la ni..) untuk menerima wf seadanya sbg mana dia menerima wf dia seadanya. Tunjukkan pd PIL yg dia prihatin mendidik wf untuk menghormati, menyayangi dan melayan ibu bapanya mcm perents wf tu sendiri or lebih lg.

Hb sepatutnya tahu slow talk dgn ibunya utk memahami keadaan wf mcm mana. Bukannya dengan membabi buta terima bulat2 ibubapa dia punya cara/pandangan yg negatif pd wf, sambil menjaga hati ibubapa itu sendiri.

The hb must have this kind of guts untuk berdepan dgn parents tanpa mengundang rasa tidak puas hati parents apatah lagi membibitkan terjadinya derhaka pd ibubapa.

Apa2 masalah pun dalam rumahtangga ni, suami teramatlah penting peranannya dan perlulah bijak menangani masalah. Kalau suaminya kureng dlm hal2 ni, isteri terpaksa memainkan peranan...yg mana payah sebenarnya dan satu dugaan bat si isteri.

Apa2 pun, usaha yg berterusan diiringi doa dan tawakal, insyallah berjaya..
Sabar ye sleepingbeauty...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 12:55 PM | Show all posts
hari ni aku g keje dgn hati yg berbuku jek..nasib ade forum ni tempat meluah perasaan. aku memg xde prob besar dgn MIL sbb laki aku sgt le baik mandengar kate ibunye..Aku ni memg selalu beralah jek. kalo ade bengang dgn mak die pun aku telan kan je la...MIlL aku nih..sibok suruh laki aku keje gomen...dah elok2 laki aku keje Qc engineer,suh masuk polis.aku memg xnak die masuk polis nih..bukan x suke keje tu..tapi mesti sibok gler..selalu kene tinggal..outstation lah ape.tapi at last laki aku join gak polis..dan aku sekarg dalam proses menyesuaikan dirilah dgn keadaan selalu kene tinggal.dah la aku penakut.MIL aku plak memg xde lah nak tolong jg cucu ke, jenguk2 umah aku ke time laki aku xde.So,sume kene buat sendiri. laki aku punyelah baik,sebelum ni die ade sebijik moto dan kancil dah habis bayar..die bagi kat adik bongsu die. dgn alasan nak ringan kan beban mak die...xyahla sesusah belikann kete utk adik die ke kolej.masalhnye sekarg nih..die selalu outstation bawak kete..aku kene naik bus atau cab. lari budget wo...Hantar anak g nursery naik cab..Aku bengang dgn laki aku kdg2 nampak nak menyenangkan family die..tapi bia aku terkontang kanting dgn anak. Kang ckp lebih2 derhaka... harini die outstation 2 weeks.. aku plak datg keje lambat..sbb cab xder..tunggu punye lame dgn kendong anak aku..dah mcm pompuan myanmar dah aku ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2007 01:13 PM | Show all posts

Reply #139 easy81's post

hai easy ...

i simpati ngan u ... patutnya hb tu lebih pentingkan u dari adik dia tu ... takat nak pegi kolej boleh apa turun naik bas .. hb tu x pernah terfikir ke kesusahan u nk htr ank g nursery without own transport ...

walaupun i ni pun anak bongsu .. tp i cukup benci ngan anak bongsu yg dimanja2kan sgt dlm erti kata lain di 'spoil' kan oleh family dia org ... jdnyer camni ler ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091865s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list