Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
20340
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Post time 13-4-2007 12:34 PM | Show all posts

Reply #65 sleepingbeauty's post

nk kena flashback nih.....

alex bukan menantu 'pilihan'..... menantu pilihan my MIL - MESTI & WAJIB satu kampung.... alex nie - bukan setakat x 1 kampung, x sama negara, x sama bangsa, x bertutur bahasa yg sama, x sempurna rupa paras (SERIOUSLY!)... & the list goes on....

in fact, my aruah FIL menentang habis2an.... they want him to marry someone fr their own community.... & none of my hubby's relatives yg terima.... even his friends here in spore & back in native - didnt spport his decision.... tapi kalo dah jodoh, ikan di laut, asam di darat - di kuali bertemu jua....  (berfalsampah lak plak)   so... agak2, senang x alex nk 'masuk' dalam family dia after kawen??

i tried my LEVEL BEST to be accepted......alhamdullilah, both by BIL accepted me.... makes my work a little easy ( A LITTLE only ye... )  

so bayangkan, after 2 mths married - kami laki bini balik menjengah my in-laws kat india.... b4 married, i only met them once.... ye laa, jauh kan..... itu pun kejap je.... x sampai seminggu...

kali nie - balik lama sikit.... & sepatah haram cakap diorang pun alex x tau... adat pun beza yg amat.... balik sana pun takut2... ye laa.... kita sedar siapa diri kita kan....

mula2 tu memang susah sikit.... tapi alex MANISKAN je muka depan diorang.... dalam bilik, LAIN CITER.... time diorang bersembang, alex mmg jadi cam orang dungu..... x paham 1 benda pun....

but slowly2, alex kuatkan semangat - buang perasaan takut.... alex cuba rapatkan diri ngan diorang.... tiap2 hari alex bangun pagi2, lepas subuh terus mandi & turun ke ruang tamu & duduk sebelah my FIL..... try sembang ngan dia.... my FIL bole ckp omputih..... tanye dia pasal dia neyr dialisis, tanye pasal experience dia dlm bisness (dia bisnesman), tanye pasal negara2 yg dia pernah lawat.... macam2 laaaa..... saje nk bagi mesra.... after some time, alhamdullilah - alex dah mesra ngan dia....

same goes to my MIL.... but wif her, more tricky.... sbb dia x bole ckp omputih, ckp melayu apatah lagi...   what i did, time tgk tv, alex duduk sebelah dia, time makan duduk sebelah dia - senyum2 sikit (sib baik diorang x ingat alex mereng).... tu je.... after a week, somehow - alhamdullilah.... ok..... padahal, alex xde buat apa2 yg 'special' utk tarik perhatian dia / utk menang hati dia.... alhamdullilah....

bila alex fikir2 balik - maybe sbb alex tanamkan dalam hati.... my parents-in-law is oso my parents.... there's no ur mom ur mom, my mom my mom..... NEVER..... apa saje yg alex buat for my in-laws.... ikhlas dari hati..... no hidden agenda, no faking, no pretending.... insya-allah, kalo kita ikhas - orang akan ikhlas jugak ngan kita....

sbb tu alex ckp..... jgn set dlm kepala - mak ko bukan mak aku & x mungkin jadi mak aku...... trust me.... it will never help..... lagi menimbulkan masalah....

alex x ckp alex x pernah ada masalah ngan my MIL... BOHONG besar laa tu... tapi... alex x simpan dalam hati.... alex bgtau suami.... but remember..... telling is different - complaining & criticizing is different...... telling meant u r sharing & u r seeking for a win-win solution..... complaining & critisizing on d other hand..... kita je betul, orang lain x betul....

for those yg belum kawen, remember 1 thing.... ur MIL & FIL shud oso be ur mom & dad... pd yg perempuan..... ingat lelaki kalo dah kawen, mak no1, isteri no 2....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 01:10 PM | Show all posts
masalah MIL erk..nie yg aku cuak nak kawen nie..haha

Aku rasa ko & hubby walaupun dah lama kawen tapi still ada communication break down..kurang memahami satu sama lain..

If aku lam situasi ko skrg..aper aku buat is tanya dia aper yg sebenarnyer yg dia marah sgt tuh? Suruh dia kasi ngan reason2 skali kenapa dia marah..pastu aku akan cuba memahami keadaan dia..then aku beritau dia plak reason2 aku..dan cuba wat dia fahami keadaan aku plak..lepas tu berbincanglah camner nak settlekan hal nie..supaya 2-2 pihak berpuashati..and tau aper risiko yg bakal datang ngan keputusan yg dibuat nanti.

Psl perangai MIL ko tuh plak..kalu aku..aku bagitau jer..yg penting kat sini cara ko bgtau tuh biarlah ngan cara yg bole diterima oleh dia..so he knows mak dia tu camner sebenarnyer..takpun ko suruh dia perati sendiri mak dia tuh and fikir sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by midori88 at 13-4-2007 01:10 PM
masalah MIL erk..nie yg aku cuak nak kawen nie..haha

Aku rasa ko & hubby walaupun dah lama kawen tapi still ada communication break down..kurang memahami satu sama lain..

If aku lam sit ...


setuju 100%.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 01:17 PM | Show all posts

Reply #77 nashra's post

hai nash ...

of courselah i sayang kat suami .. that's why i'm seeking for solution here ....

the problem is now ... what  is the proper way to compromise with ur hb ... all this while mmg i yg selalu beralah ... i dah mintak maaf ... i buat mcm biasa .. still jalankan tanggungjawab i .. salah ker i yg cuma menyuarakan pendapat ...

i x kurang ajar ngan MIL .. i treat her superb bila dia stay kat our house ... lebih dari i layan mak i sendiri (yg ni mak i selalu kmplen kat i) ... i  x pernah ajar anak2 i jd kurang ajar ngan nenek dia org .. tp budakkan bila dia org x suka they just speak out loud ...

susah sebenarnya ... i makan hati sebab nak jaga hati sume org ... walaupun memakan diri i sendiri ...

just back to basic ..... doa, tawakal dan sabarrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 01:32 PM | Show all posts
Ajar lah anak-anak tu respect org tua. Tugas ibu nak mengajar anak. Jangan dibiar saja anak kurang ajar dengan nenek. Biasa lah kalau ibu dah tak suka, tak pelik pun anak ikut tak suka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 01:42 PM | Show all posts

Reply #85 baiduri_ann's post

aku xder la smpai tahap mengajar anak2 aku jd kurang ajar ... budak2 mmg kena didik ... tp aku x halang anak2 aku menyuarakan pendapat dia org ... x semesti nyer sebab dia org tu kecik apa yg dia org kata tu salah

p/s
kenapa aku rasa ko ni perasan cam bagus sgt .... whateverlahh
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 01:45 PM | Show all posts

Reply #86 sleepingbeauty's post

ko tak tau ke bini no. 2 = bajet bagus
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 01:48 PM | Show all posts
bini ke-2 atau ke-3??? :hmm:

ko buat aku confuse lah melah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 01:49 PM | Show all posts

Reply #87 MelahJanda's post

  ... lawak tu melah .... terhibur jap hati aku yg lara nihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:17 PM | Show all posts
Sy ada nak komen sikit, tp x berkesempatan sgt la ni. Lain kalilah...lg pun nak kena fikir sikit camne nak komen/cerita/tanya...tak nak org salah anggap..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:29 PM | Show all posts

Reply #88 cienoet's post

Kak Bai tu bini no 3 la..... bukan no 2
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by MelahJanda at 13-4-2007 01:45 PM
ko tak tau ke bini no. 2 = bajet bagus



nombor 3 ler melah....

bini no. 3 = bajet 'perasan' bagus
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:31 PM | Show all posts

Reply #91 budakkecikgirl's post

tu lah melah...no 3 tau!!!

awat budak panggil dia bai??? mcm india bai yg jual roti pepagi je.... pongggg ponggggg
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:33 PM | Show all posts
Originally posted by cienoet at 13-4-2007 04:31 PM
tu lah melah...no 3 tau!!!

awat budak panggil dia bai??? mcm india bai yg jual roti pepagi je.... pongggg ponggggg


sbb nama dia BAIduri...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:35 PM | Show all posts

Reply #94 kikilalat's post

panggil ann lagi sodappppppp kut
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:43 PM | Show all posts

Reply #92 kikilalat's post

ada org tu... org tak provoke dia dh cukup baik kan kiki.. kang kena provoke lelebih    ada plak yg ngadu ngan momod... kesian...  

weii bdkkecik,
mana kakak kau ha??? apa kesudahan dia? x nampak batang idung dia pun ari ni???? aku nak gak dengar komen dia.. MIL dia ok ke tak ngan dia kalau x okey macam mana dia handle...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:48 PM | Show all posts

Reply #96 mielliza's post

heheh... mentang2 ler dia 'budakkecik'.. ngko 'weii' kan jer dia yer...


saper akak dia? doreen?... aku nengok budakkecik nih mcm ader tokoh 'maza jr.' jer...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:59 PM | Show all posts

Reply #97 kikilalat's post

sape ker lagi ahkak dia kalau bukan dak doreen tu ha.. aku tengok dok  :bodek:   baik punye... semua menda kak dia kata sokong selalu... betui belaka tu..  tentu dia tau apa jd kat kak dia tu... sian dia ko.. aku rasa tuan rumah tentu nak tau gak komen budak tu ye tak...  

tuan rumah, ampun teroff topik plak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 05:08 PM | Show all posts

Reply #98 mielliza's post

ehhh aku x kisah ... silakan silakan ... sharing is caring (pnjam jap motto rumah sebelah) ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 05:09 PM | Show all posts

Reply #98 mielliza's post

heheheheheh jgn borak kang tuan umah marah ader mod hangin soh moved pi thread borak........wakakaakkak......

mod ni drimy kasik amaran....meh tacang...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083199s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list