Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
19795
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Post time 12-4-2007 06:03 PM | Show all posts

Reply #40 sleepingbeauty's post

apsal MIL nak guna maid ngko plak?... anak ngko braper orang?

practical tak kalo antar maid tuh jer ari2 ker rumah SIL?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 06:41 PM | Show all posts

Reply #41 kikilalat's post

abis saper lakk nak kemas umah sleepy nih??? klu dah ari2 maid dia pi kemas umah org....

dreamy dulu pun penah merajuk ngan arwah MIL lagilah my hubby anak bongsu....tp wat tak reti ajer...
setakat sikit2 simpan ajer, klu nak luah pun ngan mak sendiri.....tp mak akan pujuk balik ckp "tak baik...MIL pun cam mak gak..." so dari situ mak drimy ajar tanamkan sayang sikit2....klu beli kain satu utk mak satu utk MIL....tak kisahlah nak pakai ke tak ...janji ikhlas...

Pastu wat apa2 pun kene diskuss ngan MIL (ni klu balik kg hubby arr)....sbb slowly kenal MIL rupanya tak suka org buat apa2 kat umah dia w/out permission hatta anak2 dia sekali pun....

lama2 MIL sayang drimy smpai ipar duai jeles... my hubby pun jeles sbb klu time nak makan instead off tanya my hubby MIL akan buatkan makanan/lauk yg dreamy suka
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 06:43 PM | Show all posts
harap jawapan dreamy tu leh bantu sleepy sikit yer...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 08:08 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 12-4-2007 02:01 PM
aku nak mintak pendapat warga FD ...

lurus kepada titik ... cite dia cam ni ... aku kawin dah nak masuk 10 tahun bulan depan ... jarang2 sekali bergaduh .. sume aman damai ... cuma kalu bila g ...


Tak elok cerita keburukan MIL kepada orang luar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 07:59 AM | Show all posts

Reply #41 kikilalat's post

MIL aku tu bukan larat pun nak jaga cucu sebenarnye ... tu pasal dia nak gunakan maid aku ...

anak2 aku ada 3 org .. sorang dah sekolah kebangsaan ..lg 2 dah masuk tadika

apahal pulak aku nak hanto maid kat rmh SIL .. aku amik maid utk kemudahan aku bukan utk kesenangan org lain ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 08:01 AM | Show all posts

Reply #44 yin23's post

thanks dreamy ... but i dont think i boleh buat sama ngan u buat ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 08:05 AM | Show all posts

Reply #44 yin23's post

sorry sis ... aku bukan bukak benang ni utk buruk2 kan MIL .. tp utk mencari solutiion ... of course aku kena cite sikit sebnyk punca jd camni ... kalu x mana org nak tau hujung pangkal

and i'm happy for you kalu hubungan u ngan MIL is superb ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 09:00 AM | Show all posts

Reply #45 sleepingbeauty's post

betul tu sleepy. usmy sokong, kita ambik maid utk kesenangan sendiri bkn utk org lain. yg MIL sleepy tu plak apsal nak jaga anak ur SIL kat rmh sleepy plak. tak ke leceh namenye tuuuh......

sory mencelah...... he he he
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 09:17 AM | Show all posts
erkk kalau mcm nielah situasi yg menimpa akukan...

memula aku akan cucuk jarum kat hubby aku... ermm mcm mana nak cucuk jarum rasanya sleepy lebih kenal ur hubby.... kalau aku, aku akan cakap tak kisah MIL duk skali tp tak yahlah jaga anak SIL since MIL dah tak larat...sian MIL dah tua kene jaga cucu plak... MIL nak duk sini berehat jerk tak yah nak buat keje apa semua... ( kira kalau aku mmg pandailah bermain kata-kata)

Then aku akan senyap2 ckp bebaik ngan MIL aku ... kalau nak duk sini tak yah ler nak jaga cucu lagi duk berehat jerk... lg pun maid tue tak larat nak jaga reramai... terpulanglah MIL nak kata apa....

Tp so far aku mmg pandailah masuk jarum kih kih... tp MIL aku still anggap aku org luar tp tak kisahlah asalkan dia bahagia..............dan tak kacau aku...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 10:14 AM | Show all posts
1. mintak maaf kat suami - bukan sebab you tak setuju tapi sebab cara you voice out tu kecikkan hati dia

2. give him your reason - dia nak dengar, taknak dengar...itu masalah dia, at least you have done your part to make him understand your reasons...

3. compromise...perhaps buat le syarat2 if MIL dok rumah, nak jaga cucu SIL, SIL kena play part bayar gaji maid, or lagi senang SIL amek maid and hantar maid dia tiap2 hari kat rumah you.....compromise dulu, bagi hati orang senang dulu before you get what you want

4. dengan MIL - kena ada sifat sabar yang tinggi kalo MIL the type yang "rumah anak aku, suka hati aku nak buat apa"...., play her game......sometimes bila kita melawan arus ni memang susah, so ikut arus pulak.....tengok, dia rimas ke tidak.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 10:29 AM | Show all posts
Saya rasa, cukup lah tu mermburukkan ibu kepada suami sendiri. Berdosa .Lagi-lagi sampai bermasam muka dengan suami.  Berdosa besar.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 10:37 AM | Show all posts
sleepy i rasa kalau u boleh bagi reason yg rasional bg hubby u sure dia akan terfikir kenapa u membantah....

ermm irasa u jgnlah bantah ur MIL nak duk ngan u tapi u just bantahlah dia nak jaga anak SIL u....sebab tue rumah u...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 10:47 AM | Show all posts

Reply #51 baiduri_ann's post

lg sekali aku bgtau .. tujuan aku hanya utk cari solution .. cadangan yg bernas ... kalau aku tau camner nak buat .. aku takkan mintak pendapat korang ...

kalu ko rasa aku ni memburuk2 MIL aku then x payah baca ... tu jer ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 10:49 AM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 13-4-2007 10:47 AM
lg sekali aku bgtau .. tujuan aku hanya utk cari solution .. cadangan yg bernas ... kalau aku tau camner nak buat .. aku takkan mintak pendapat korang ...

kalu ko rasa aku ni memburuk2 MIL ak ...


Apa kata suami kau kalau dia terbaca masalah kau di sini? Seronok ke dia?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 10:57 AM | Show all posts

Reply #50 hemorion's post

thanks sis ...

1. memang i dah mintak maaf kat hb .. tp cam x der respond pun .. cam kayu ..

2. that's the problem .. dia x nak dgr langsung i punya reason

3. dah reason pun x nak dgr .. apalagi compromise

4. mmg she's the type yang "rumah anak aku, suka hati aku nak buat apa"... mmg i sabar selama ni .. tp biasala manusia kekadang tu sabar tu dah smpai satu tahap yg x boleh di tahan lg ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 10:59 AM | Show all posts

Reply #54 baiduri_ann's post

dia xkan kata apa2 ... dan kalau dia baca pun tu masalah aku utk tanggung sendiri .. bukan masalah ko ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 11:05 AM | Show all posts

Reply #56 sleepingbeauty's post

ermm tak yah dilayan posting dia tue buat sakit hati jerk dia bukan ada MIL pun....
lgpun bukan dia layan MIL yelah sebab isteri ke 3.... layan suami jerk

tp i rasa ur hubby dah makan dalam kot... rasanya mcm u terpaksa mengalah dan bersabar lagik kot... yerlah dah 10 tahun bersabar...teruskanlah bersabar... org yg sabar besar ganjaranya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2007 11:11 AM | Show all posts

Reply #57 errynn's post

... patut pun ... suka nak cari pasal ngan org pehal ...

mmg aku terpaksa mengalah lg ... yg penting aku dah mintak maaf (even aku rasa aku x salah... huhuhu) .. sabar, sabar,sabar  & sabarrrr ....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 11:16 AM | Show all posts
kalo dah memang ada pemikiran 'mak dia mak dia, mak saya mak saya'...... sampai mati pun hubungan ngan mertua x bole jadi baik....

lupa ke - bila kita decide utk berkahwin, maknenyer kita 'berkahwin' ngan family dia sekali (esp MIL & FIL)?? jadi kenapa mesti ada mak ko, mak ko - mak aku mak aku??

cuba suami buat camtu kat mak kita.... suka ke??

bukan x bole menegur mak mertua, tapi kena ada cara..... nk bgtau huby pasal 'kelemahan' mak dia - xkan nk sound direct?? mesti ada 'bunga2', mesti tengok masa & tempat..... kalo suami baru balik keje, baru nk rehat - kita sibuk komplen & kritik pasal mak dia - haaaaa..... :@  laaa dia.....

jangan cakap "alaa... mak abang tu memang, kejap2 nak duit" or "bosan laaa ngan ur mum - suka bermuka2, dasar lidah bercabang" ... ini CONTOH je.....

kalo kita pun, suka ke - kalo suami komplen macam tu pasal mak kita?? mesti x suka..... seburuk2 mak kita, dia tetap mak kita.... bukan x bole komplen, tapi biar kena cara....

for those yg dah kawen & dah ada anak.... senang ke nak puaskan hati anak?? tambah2 bila dah besar panjang.... lagi susah kan?? anak seandiri pun susah nk dipuaskan hati - inikan pulak anak menantu... lagi laa susah....

manusia mana ada yg perfect? sama gak laa ngan mertua.... alangkan ngan mak sendiri pun bole merajuk, terasa hati, terkecik hati.... inikan pulak ngan mak mertua.... kalo kita 'gaduh' ngan mak sendiri, last2 kita akan cakap pada diri sendiri " xpe laaa, nk buat camne - dh memang gitu perangai dia... sabar je laaa... bukan org lain, mak aku jugak"  

so, same goes to ur MIL..... kalo terkecik hati ke apa ke..... anggaplah benda2 tu sebagai dugaan.... tapi kalo dari awal dah put a line - ur mum cant never be my mum....... agak2 bole ke kita sabar??
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 11:16 AM | Show all posts
      sleepy...tumpang gelak japp ekk..ceria2kan hati u yg luka
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084760s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list