Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
19790
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Post time 17-5-2007 01:21 PM | Show all posts
sememangnya sukar pada saya nak berterus terang dgn suami bila kita tak puas hati dengan family dia - sama ada mak mertua ke kakak, adik, or abg ipar ke.... biasanya telan... nak luahkan takut kecil hati atau lebih teruk, pergaduhan, nak simpan makan hati..

Saya dgn MIL tak ada masalah, sebab MIL pendiam dan tak pernah meminta-minta sama ada dgn anak mahu pun menantu. CUma dgn ipar2 saja kekadang saya terasa, tapi pendam dalam hati...sebab terfikir tah2 depa pun terasa dgn saya gak dan pendam dalam hati.. sikit2 tu kira halal..

cuma bagi saya ada sorang jer adik ipar yang saya teramat terasa tapi sampai hari ni saya pendam... kalau boleh nak share dgn forumers...

Suami saya sebelum kahwin dgn saya ni pernah kerja sendiri - dan berjaya lah, tapi yer lah allah nak duga lepas tu tak berjaya sangat, then dia pun berhutang dgn adik beradik utk bayar kereta, kredit kad.. semua tu sebelum kahwin dgn saya... in fact saya pun pernah bayarkan hutang kredit kad dia - cinta punya pasal.. yer lah suami sendiri kan.. hari ni hutang2 dia dgn adik beradik saja yang tak langsai lagi... sebab tu kira saya ni major contributor dalam rumahtangga.. kalau saya tak kerja alamat tak cukup duit... saya dulu keja gomen jer, tapi saya memang dah dididik menyimpan, jadi adalah sikit2 simpanan..

masalahnya - adik dia yang sorang ni - minta duit tak kira bila... dulu dia pinjam adik dia duit dalam 4k... dia selalu sebut adik dia susah2 pinjamkan duit, jadi dah sampai masa dia pulak bantu..- which I agree, tapi adakah itu bermakna tak kira masa... yang saya sangat sedih masa baru2 ni kami kat ober-c pun, elaun tak cukup sampai kerja on campus, adik minta duit .... dia tahu abgnya tak ada pekerjaan tetap masa tu pun minta duit - so apa lagi - duit saving saya jadi mangsa..

balik dari over-c, ziarah kami pun belum dah nak pinjam duit -... duit sayalah jadi mangsa..

yang saya sedih ialah:
1) Adik ipar meminjam duit tak kira masa - cth - masa abg masih tak bekerja.
2) Suami pula bagi pinjam tak pernah berbincang dgn saya, walau duit yg diberi adalah duit saya
3) Adik ipar sendiri tak pernah berterima kasih dgn saya - walhal dia tahu masa dia minta tu semua his brother is jobless..


saya tak tahan dgn adik ipar ni... saya suka sangat kalau dia duduk jauh2 tapi malangnya lepas kahwin dia duduk kl juga... saya rasa rimas betul! hari tu call nak pinjam kereta - dan as usual suami bagi pinjam tanpa consult saya!... kereta saya beli dgn duit simpanan, saya belum pakai puas, dia dah bawa jalan jauh..

Hati saya tertekan bila adik adik ipar call pun dah suspen...hai entahlah, saya kah yang berkira atau dia yang tak sensitif? SO far saya pendamkan semua ni dalam hati - adik ipar ni dah berkahwin tapi belum ada anak... tak tahu kalau ada anak tah apa lagi diminta..

dulu masa bujang kalau datang rumah, matahari tak tinggi tak bangun, in fact masa saya dalam pantang pun, bukan kisah nak tolong masak.. tahlah, agaknya dia rasa tu rumah abang dia ... (which is not!)... kalau berbual pun kita ada, dok berbual dgn abg dia saja... kita dia ignore.. hai entahlah kawan-kawan... saya rasa tension dengan adik ipar yang seorang ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kikilalat replied at 12-4-2007 06:05 AM
basic stuff: DON'T EVER cakap pasal keburukan MIL kat hubby.

Yerp btl tu ..wat bodohhhh je
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 10:36 AM | Show all posts
semalam baru lps gaduh pasal perangai MIL. hubby tahu perangai MIL dia macam mana. tk paham apasal MIL dengki sgt sgt sgt dgn i ni. dgn menantu dia lg sorang pun dia buruk2kan, semalam gaduh pon i ckp direct je psl mak dia. dah taknak kalis2 sebab i tak tahan. i doakan uols semua dapat MIL yg baik bak je ok. i ni pun tgh tunggu masa nak burst habis. apa2 pun i still ada rasa hormat lg dgn dia, perangai dia yg dengki dgn menantu buat i tak kenan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
aleesa1940 replied at 17-5-2007 01:21 PM
sememangnya sukar pada saya nak berterus terang dgn suami bila kita tak puas hati dengan family dia  ...

U ptt sound hsbd u bkn adik ipar u..hsbd u yg x berduit tp pmdi2 bg pnjm duit kt adik die nper...ptt bgth la adik die..pnjm duit akak ni...abg x de duit sgt..nnt gnti..ha bru la die phm n malu..ni abg pn main bg mcm duit sendiri mmg la adik tu who are u kan aje u..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 19-3-2018 01:16 PM
U ptt sound hsbd u bkn adik ipar u..hsbd u yg x berduit tp pmdi2 bg pnjm duit kt adik die nper...p ...

Stress baca. Adik nya ingat abg nya byk duit sgt la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 05:52 PM | Show all posts
thread dah 11 tahun. tt dah sambut anniversary yg ke 21 nampak gayanya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.070380s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list