Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
19794
View
185
Reply

Camner nak discuss ngan hb tentang sikap ibu & adik beradik dia ???

[Copy link]

Author: sleepingbeauty       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-4-2007 02:01 PM | Show all posts |Read mode
aku nak mintak pendapat warga FD ...

lurus kepada titik ... cite dia cam ni ... aku kawin dah nak masuk 10 tahun bulan depan ... jarang2 sekali bergaduh .. sume aman damai ... cuma kalu bila gaduh tu yg jd punca mesti MIL aku ...

sekarang aku tgh perang dingin ngan laki aku ... dah almost 2 minggu dia ignore aku .. sume gara2 hari tu dia bg tau kat aku yg MIL nak tinggal rmh aku utk jd baby sitter kat anak SIL aku lepas dia abis pantang nanti ... so aku tanya kat laki aku ... napa dia x discuss ngan aku dulu pasal benda nihh ... then dia terus naik angin & mula cari salah aku ... salah ke aku bertanya ...

MIL aku ni jenis suka cakap belakang ... anak2 aku mmg x suka kat dia .. suka marah2 x tentu pasal .. sume nak control ... maid aku lagi teruk lah dia buli ... tp laki aku x tau sume nihh ... yg dia tahu mak dia tu sume baik2 belaka ... MIL aku ni pulak kalu depan anak2 dia perangai mmg totally different ..
so kalu apa2 benda yg x elok pasal MIL kalu aku cite kat laki aku mmg dia x percaya ....

[ Last edited by  sleepingbeauty at 16-4-2007 01:44 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 12-4-2007 02:01 PM
so kalu apa2 benda yg x elok pasal MIL kalu aku cite kat laki aku mmg dia x percaya .... ...


basic stuff: DON'T EVER cakap pasal keburukan MIL kat hubby.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:07 PM | Show all posts
pg td aku sms laki aku .. aku tanya kat dia .. apasal dia makin dingin .. makin jauh ngan aku ... then dia reply dia kata mungkin sebab dia kecewa ngan aku ... lg selagi aku tanya .. salah ke aku bertanya ...

aku mmg x boleh ckp bdepan ngan laki aku .. sebab bila aku ajak duduk bbincang .. pandang jer muka aku dia dah nak naik marah ...

so apa pendapat korang ... apa yg aku patut buat ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:08 PM | Show all posts
takyah aa cakap derek kat habi pasal MIL
cakap berkias
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:09 PM | Show all posts

Reply #2 kikilalat's post

mmg aku jarang cite keburukan MIL kat laki aku .. tp bila smpai satu tahap yg aku rasa benda yg MIL aku buat tu x masuk akal .. aku terpaksa jugak cerita ... itupun cuma sekali ... bila laki aku x percaya ... that's it ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 12-4-2007 14:07
pg td aku sms laki aku .. aku tanya kat dia .. apasal dia makin dingin .. makin jauh ngan aku ... then dia reply dia kata mungkin sebab dia kecewa ngan aku ... lg selagi aku tanya .. salah ke aku ...



walaupun kecik xkawin lagi, tp bolehkan kalau kecik bg pandangan...

terima kalau akak rasa pandangan kecik nie betul yek...

kecik rasa, akak bgtau kat hubby akak yg akak mintak maaf apa yg dah akak lakukan...

lepas tu, akak ajak hubby akak berbincang...

tu jer caranya, sbb lelaki niekan ego... tuk lembutkan diorang just mintak maaf...

pastu mintak cara baik, berbincang.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:10 PM | Show all posts
ko memang tak penah gaduh ke?
sebelum ni kalo gaduh..sapa yg banyak berlembut? kalo dia pesen yg org kena dengar cakap dia je manjang..ko masakla
tapi kalo jenis yg suka memujuk lepas marah2 tu bagusla
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:10 PM | Show all posts

Reply #3 sleepingbeauty's post

senyap jer dulu... let it go for now... hubby ngko terasa dgn cara ngko tegur agak nyer...

guys, when it comes to their mother... very the protective & very the suka nak menolong... lagipun, tanggungjawab lelaki yg utama pada ibu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:12 PM | Show all posts

Reply #4 MelahJanda's post

bila cakap berkias dia buat bodoh pulak ... aku yg jd hangin satu badan ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:12 PM | Show all posts

Reply #8 kikilalat's post

ha'ah
tambah anak mak..(anak bongsu ataupun anak sulung)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:14 PM | Show all posts

Reply #6 budakkecikgirl's post

ego dia mmg sampai tahap langit ke 7 nun ... letihlah .. tiap kali gaduh pasal MIL aku yg kena mintak maaf walaupun terang2 benda tu bukan salah aku ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:16 PM | Show all posts

Reply #7 MelahJanda's post

mmg aku dah masak ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:22 PM | Show all posts
ko cakap je terang2 kat muka dia even tak pandang pun takpela..
ko ngalah la..katala ko setuju je sebenarnya mak nak tinggal sini..sabor le sliping..mak laki kita gak..(kita?)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 02:50 PM | Show all posts

Reply #13 MelahJanda's post

mak dia tetap mak dia ... mak aku tetap mak aku ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 02:51 PM | Show all posts

Reply #13 MelahJanda's post

  bahaya tul melah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 03:03 PM | Show all posts

Reply #14 sleepingbeauty's post

sis ko x leh cakap macam tu.. jgn lupa bila kita ni perempuan bila dh berkahwin, ibu mertua tu adalah ibu kita.. aku pernah baca kat satu buku, kita kena dulukan ibu mertua dr ibu kita.. carilah keredhaan suami yg utama.. aku tau macam mana ko rasa, tapi suami kalau pasal ibu mereka memang cukup sensitif.. komen yg sebesar ibu jari depa boleh sakit hati berdepa2.. mungkiin feedback yg ko bagi di luar jangkaan dia.. apa pun g la mintak maaf dgn dia.. suami ko macam suami aku gak sis.. kalau marah selagi  mintak maaf dia akan sedingin2nya.. itu bukan hapa saja nak seksa jiwa raga ko dia nak ko rasa macam mana dia rasa sakit hati ngan perbuatan ko.. sabo je lah sis...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 03:08 PM | Show all posts
ish..bagi aku kalau dah masuk cerita bab MIL ni mmg berat ni..
tegur salah..tak tegur salah..

yg pastinya.. ko kenalah beralah dulu.. minta maaf kat hubby kau.. peh tu cam yg kecik cakap tu... bawak bincang baik2..
bagi le cadangan2 yg bernas sikit ke...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2007 03:12 PM | Show all posts

Reply #16 mielliza's post

aku setuju ngan ko tapi in my situation .. mak mertua tetap mak mertua ...

this will be never ending story ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 03:13 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 12-4-2007 02:07 PM
pg td aku sms laki aku .. aku tanya kat dia .. apasal dia makin dingin .. makin jauh ngan aku ... then dia reply dia kata mungkin sebab dia kecewa ngan aku ... lg selagi aku tanya .. salah ke aku ...


to me, kalau you mintak pandangan hubby you and lepas tu dia bagi pandangan dia, you kenalah respect pandangan dia. Then kalau agak agak rasa nak ubah pendirian dia, cuma lah ubah cara pelan pelan. Ambik hati dia dulu, ambik perhatian dia then try letak expectation you mengatasi kemahuan dia in between. kalau tak boleh juga, buat lagi buat lagi sampai dia berlembut.  Tapi kalau nak yg lagi cepat cuba cuba lah banyakkan buat sembahyang tobat, then buat sembahyang tahajjud mintak Allah beri petunjuk cara yg terbaik menyelesaikan masalah suami isteri. Dalam Al Quran banyak ayat Allah yg baik b aik utk kerukunan rumahtangga, cuma amalkan.  Cuma satulah nak kena ingat, walau buruk macamana pun mak mertua tu, jgn lah menantu keji mak mertua tu depan anak nya atau pun di belakang anaknya sebab sampai bila bila takkan bahagia hidup suami isteri kalau kita buat mcm tu. Ibu ni walau sehina hina pelacur pun, kita kena hormat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 03:24 PM | Show all posts
Originally posted by sleepingbeauty at 12-4-2007 03:12 PM
aku setuju ngan ko tapi in my situation .. mak mertua tetap mak mertua ...

this will be never ending story ...



Silky setuju mak mertua tetap mak mertua...base on my xperience.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091459s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list