Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
41438
View
371
Reply

Ex - UKM Students

[Copy link]

Author: rmin       Show all posts   Read mode

matnokutin This user has been deleted
Post time 23-3-2007 07:22 PM | Show all posts

Reply #80 easy81's post

easy81... sokong memang kita kerja pakai tgn ngan otak, bukan mulut. Tapi yang aku sedih bila banyak org kita ada talent tapi tak boleh nak jual. Aku dah ada dalam manufacturing dah lama, dari sblm ukm sambung plk lepaih UKM sampai skrg. Berapa ramai org melayu yang dok kat front or top management? banyak yang buat ground work sja atau middle management. Org melayu kita bukan tak boleh cakap tapi tak berani atau confident. Aku belasah cakap ja. lama- lama biasa la. Org lain bukan bukan pandai sgt. tapi pandai jual, confident & good impression masa comm. to yang nampak gah.

Bukan salah Universiti.
Tak salah nak pandai English dan masa yang sama nak memertabatkan bahasa melayu
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 08:19 PM | Show all posts
Originally posted by matnokutin at 23-3-2007 07:22 PM
easy81... sokong memang kita kerja pakai tgn ngan otak, bukan mulut. Tapi yang aku sedih bila banyak org kita ada talent tapi tak boleh nak jual. Aku dah ada dalam manufacturing dah lama, dari sb ...

ckp nko ada gak betulnya kotz..sbb hubby keje ngan comp ciner.dak ciner nih adakala bukan leh pakai sgt.mean ada tak reti gak buat kejenyer.yg melayu laks leh keje but takleh kene kerja keras skit...
easy..tu namanya rezeki anak kotz..
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2007 06:54 PM | Show all posts
alamak bestnyaa ramai gaks dah ukm

aku pun dulu dah ukm

walaupun belajo dalam BM

tapi dptgaks tamatkan postgrad course aku kat UK

takda halnya

pengalaman UKM .. best banyak membina diri aku

dulu aku dok kamsis ROTU gaks tapi aku memang anti ROTU ... but aku dpt sbb masa tuh aku exco dan ajk orientasi (awal tahun 90an laa) ... laa nie banyak gaks jumpa junior2 aku yg keje bagus bagus
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 12:54 AM | Show all posts

Reply #52 easy81's post

ako penah join permaj g opkim kat pendang.. 2002 kot tak silap ako..

tp ako bkn dak johor...

sonot tu... main sawahhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 12:58 AM | Show all posts

Reply #66 sayawifenikmie's post

sapa mmber ko tu.. pn jaslana ke...
huh.. en fairus..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 01:05 AM | Show all posts
mmg derang jeles.. english tak de masalah.. mmber ako sume senang dapat keje.. english kantoi pun releks jer.. tp tak de ler bengap sangat.. budak IUTM tu... pandai sgt ker english..hahahah... walaupun medium english..

so.. jangan pandang rendah kat budak ukm..

HIDUP UKM!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 12:52 AM | Show all posts

Reply #86 jojoba_beads's post

semangat betul jojoba_beads
sabar2...
seronok baca kisah korang nie

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 01:00 AM | Show all posts
HIDUP UKM GAKS .......sy yg graduate last year alhamdulillah all my coursemates sume dapat keje yg ok........haha..........xd yg tanam anggur pun....ahaks...........
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 10:52 AM | Show all posts
Originally posted by nuha at 28-3-2007 12:52 AM
semangat betul jojoba_beads
sabar2...
seronok baca kisah korang nie


bukan jojoba jek semangat haku kalo sebut bab nih mmg leh naik minyak punyer tau..hehe..sbb terkene kat btg idung kotz...ko bayangkan member aku scorer, tp disbbkan 'makhluk' tuh close minded...dia dah set paler otak dia ukm english k.o...bdk ukm tak besh...lom bdk nih bukak mulut dia tibai time interbiu.member aku sedih siot sbb dia tolak offer lain sbb nak berbakti kat situ.tp Alhamdulillah dpt gak member aku merasa buat phd kat ovc ngan offer lain lps tuh..hehe..aku rs org gini penah kuciwa ngan ukm..maybe dia nak buat phd kat ukm..tp takdak org nak timer..hehe.. aku rs org nih ada inferiority complex skit ma...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 05:25 PM | Show all posts

Reply #89 honeybee1802's post

tercabar kot dgn budak2 UKM

sister haku dulu pun grad UKM
kira haku nie keluar msk UKM selalu gak laa
tengok english dia OK jer.. takda laa berkarat
keje pun senang dapat.. takda plak tanam anggur lelama

yg haku perasan.. sister haku nie bab2 teori mmg bijak
bila dia keje... bos pun puji dia
skrg nie dia plan nak ke Bristol, offer dah dpt dah

haku pun perasan gak.. asal sebut UKM
ada laa yg dok kutuk2 pasal isu bahasa
sedih gak laa haku sbb UKM dibina atas duit rakyat
utk martabatkan bahasa Melayu ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 05:29 PM | Show all posts

Reply #89 honeybee1802's post

baca korangnya story mory...
sampai haku sendiri teringin nak jumpa korang
jom gie UKM reramai... haku tumpang sekaki
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 07:24 PM | Show all posts

Reply #91 nuha's post

jom ler...nak pakai team kompang ke sambut he he he...saya joging sokmo kat pavilion....kat pavilion padang bola ni kalau zaman En. Salleh B****K..huh jangan harap ler nak guna..ada pernah student kena kejar dgn stick golf ...hu hu....Nasi baik saya UKM punya atlit ok ler juge training sana.

....sekarang dah ada stadium baru...pada saya padang dia tak sehebat padang pavilion ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 08:06 PM | Show all posts

Reply #90 nuha's post

prof ako marah tul.. bila fakulti sains n teknologi.. dulu sains hayat.. kena blaja dalam BI... ko tau... derang buat mesyuarat.. tak setuju di ajo dalam bi.. yer ler... kata nama universiti KEBANGSAAn malaysia.. so totally in malay kan.. buat pe nk ikut org...

even dulu pun bila nk tulis nama uni pun kena tulis UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA... TP ada ler sorg dua duk ubah ke bi.. national university of malaysia..

hmm.. tp skang dah di terime lak... pelik tul..  may b nk invite foreign student ko. takut derang tak paham kot...

skang ni dah ubah balikk.. lect kena ajo dalam bm balik.. huhu...

satu lagi.. ada org suh letak PINTU GERBANG kat depan.. sbb ukm jer yang takde... uni lain sume ada.. maslh nyer.. perlu ker nk ikut uni lain..

bagi ako.. bior ler ukm ni cni.. tak perlun nk ikut or tiru uni lain.. tak gitu..

lagi pun ako suka corak bangunan.. n batu bata yang digunakan..menarik n unik..

cm bgnn muzium negeri terengganu lak..

huhu;,.....

ini pendapat ako ler..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 08:16 PM | Show all posts

Reply #93 jojoba_beads's post

...saya pon setuju semua pengajaran dalam bahasa melayu...
...pasal pintu gerbang  rasanye tak payah ler nak buat...lebih baik peruntukan yg ada tu perbanyakkan bilik2 di kolej ..so boleh ler tambah bilangan student duk dalam....

..pintu gerbang tak menunjukan kecemerlangan pon..he he pendapat saya ler....
Reply

Use magic Report

siti6714 This user has been deleted
Post time 28-3-2007 08:24 PM | Show all posts
hi..

saya pun x-ukm gak ...FPP batch 96/97..duk kamsis aminuddin baki(Com B)...rindu sgt ngan ukm
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 08:30 PM | Show all posts
Originally posted by exmjb2002 at 17-3-2007 05:02 PM


samelah ngan aku
aku ex-FPI
tapi sambung lg kat UKM.....mungkin dah suke sangat kat ukm kot...
juju..nko dulu student fak. ape??


ak dulu fak sains n teknologi.........huhu.......tgh wat Master ek?baguslah....ak pun dalam proses nk smbg ni..ahaks............
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 08:54 PM | Show all posts

Reply #96 juju_amin84's post

zaman saya semua dapat kerja..tak der yg tanam anggur pon....kalau tak kerja sambung buat masters n PHD..ramai gak kawan kawan saya jadi lucturer...he he siapa tu biasa lah rahsia.......
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 11:24 PM | Show all posts

Reply #97 sayawifenikmie's post

sy dh keje skg ni..haha........dapat offer smbg msc + jd tutor..tgh duk fikir...kengkawan yg sebatch sume dh keje or smbg msc..kira dah ader life sendiri..xsuke biler org duk asyik kate bebdk UKM blajo dalam BM n x terror eng...huhu...practice make perfect..haha....

xpayah membazir buat gerbang.........biar ukm semulajadi cam2 gaks.........huhu..

tujuan mengajar dalam english untuk bg bebudk berdaya saing masa mencari kerja n capai arus globalisasi...tp hopefully, UKM x luper kan BM terus...mcm certain univ yg mostly fully eng...kalo sume univ eng alamtnyer peradaban Bm akna semakin pupus ditelan zaman le jawabnyer...

[ Last edited by  juju_amin84 at 29-3-2007 09:24 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 02:23 AM | Show all posts

Reply #92 sayawifenikmie's post

kompang, bunga manggar n red carpet lagi
korang kalau nak buat gathering tahun depan,
tunggu ler haku balik Malaysia dulu

yg paling haku suka
bangunan UKM tuh batu bata
tak payah tampal plaster
unik gitu
cam kat UK nie... nampak classic
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 02:27 AM | Show all posts

Reply #93 jojoba_beads's post

jojoba_beads,

so skrg thesis/projek boleh tulis in english ker?
haku peratikan kawan2 UKM nie
working paper derang mmg bagus

even haku peratikan
lecturers UKM ramai yg bagus2
erkk... yg bagus2 ramai kat fakulti sains
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.868535s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list