Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
30056
View
259
Reply

ENGINEERING

[Copy link]

Author: XkostonX       Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2009 10:54 AM | Show all posts

Reply #240 XkostonX's post

heheehe...agree with u...NDT salah satu cabang yang masyuk gak la....tapi beware...kena bersedia utk dapat gaji  yg rendah la mula2...as experience goes on...gaji pun masyuk...jangan la expect gaji terus masyuk ye...

Ultrasonic technician utk projek gemusut kakap ni basic rm10k...campur OT..mau cecah rm15k....mostly diorang ni x smpai pun umur 30 lagi....hahahahah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2009 11:19 AM | Show all posts
nak tanye pendapat..aku dulu amik degree kt utm dalam electric engineering (power). skrg aku nak amik master dlm electrical engineering tapi kat u.s. cuma masalahnye,sistem kuasa kt malaysia x same ngan u.s. kalo x silap aku kite byk tiru sistem dr u.k, betul dak? jadi camne? ok ke idak aku amik master kt u.s. dan kalo ader rezeki amik phd terus. setahu aku rata2 pensyarah elektrik utm skudai semua belajar u.k, xpun scotland.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2009 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by scotjr at 9-2-2009 10:54 AM
heheehe...agree with u...NDT salah satu cabang yang masyuk gak la....tapi beware...kena bersedia utk dapat gaji  yg rendah la mula2...as experience goes on...gaji pun masyuk...jangan la expect ga ...


NDT tu ape ek
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 08:57 AM | Show all posts
emm...ad btul gak apa yang korg ckp kn 2...nk keje ngan airlines, brape ketul sgt r airlines yg ada kt m'sia nih....tp klu kita ada kabel yg kuat cam mn lak???...emmm...

pasal auto 2...ako nk tanya r...klu gurl amik auto, mmg xde prob..
ako pun xkisah sgt...
tp 4 future akn dtg cm mn lak....p'saingan sure kuat nye...klu dpt keje pun, bkn stakat physical je nk kena kuat, tp mental pun kena kuat gak kn??.....


apa pndangan korang ngan mechatronics eng. lak???
my frend ada gak saran kn aplly major nih...tp ako x brape nk minat sgt r...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 08:42 PM | Show all posts
jangan sempitkan pemikiran....even airlines cuma beberapa ketul ke kat malaysia ni, tapi cabang nye terlalu banyak...setiap department tu dah jadi cam satu syarikat tersendiri.....admin dah byk cabang...setiap bhgn ada admin die sendiri..even bhgn store....technical staff..mechanical grad, electrical grad xde masalah pun masuk kerja airlines...ada bahgian2 die...store keeper pun leh kerja airlines...bidang mana yang korang nak masuk, terpulang lah...sama cam construction..

kena banyak research mana nak masuk..tapi kalau dah memang hati ke lain, tapi amik kos lain...xyah le....lupakan je lah..nanti nak keje pun cam xde hati je..

pikir2kan...tapii jangan takut utk berubah arah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 07:01 PM | Show all posts

Balas #244 ako_chan\ catat

ambik Medical Engineering la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 12:00 AM | Show all posts
Originally posted by zairizain at 9-2-2009 01:19 PM
nak tanye pendapat..aku dulu amik degree kt utm dalam electric engineering (power). skrg aku nak amik master dlm electrical engineering tapi kat u.s. cuma masalahnye,sistem kuasa kt malaysia x sa ...



zairizain...lepas ko amik degree dulu ko keje mana? prospect keja amacam?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 03:29 AM | Show all posts

Balas #247 GhostRecon\ catat

aku keje pensyarah kat kolej. ngajar wiring, motor elektrik dan suis gear. mmg dpt offer keje engineer kilang tapi aku tolak sbb aku nak cari sponsor study. kdg2 aku buat keje luar gak cam wiring dan gi site. mase jd pensyarah aku amik lesen PW4.skrg aku kat u.s, bln 8 ni smbg master. propek keje kalo electrical power mmg byk. based on generation, transmission, distribution + maintainance. pilih mana ko nak. cth transmission, byk ke arah TNB dan ko byk main suis gear, transformer, etc dan semuanye HV. kalo distribution, biasenye keje kontraktor dan byk main LV dan kadang2 HV.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 08:22 PM | Show all posts
Originally posted by sapient at 14-2-2009 07:01 PM
ambik Medical Engineering la.

medical eng???
erkk????ako x phm r...nape ko cdngkn medical eng??
blh bg reason..nape ko cdngkn medical eng??
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 08:27 PM | Show all posts
emm..thanx guy kos bg pendapt...
ako ingat cuti ni nk pkr btul2...
rs lebih better klu jmpa ngan sum1 yg betul2 keje dlm bdng aero..
my dad ad kwn keje ngan airlines...engineer dh keje more than 18 years  i think....so nnt cuti nih ako akn jumpe uncle 2 nk tanya btul2...
anyway, thanx to u guys....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2009 03:13 PM | Show all posts

Reply #250 ako_chan's post

ko ni umo bape tahun eh? baru nk isi borang upu ke? or skg ni tgh final year nk pilih majoring utk kos ko?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2009 02:10 AM | Show all posts
salam,

just a small reminder/advise;

klu boleh jgn kaitkan major/minor anda dengan peluang pekerjaan yg bakal anda pilih.
jgn sempitkan peluang kerja anda hanya kerana ianya takde kene mengena dgn benda yg anda belaja....

cth:
- cemerlang dlm internal combustion engine (ICE) tak semestinya menjanjikan anda peluang kerja cerah/suitable dgn proton/honda etc.
- ambil history tak semestinya tak boleh jadi CEO sebuah sykt oil & gas!

ingat bhw segulung ijazah/diploma/sijil hanya baik buat entry point shj...bila dah alami suasana sebenar kerja, anda akan dinilai/future anda bergantung sejah mana anda adapt & pick up benda yg perlu dgn demand kerja tersebut.

tp ini juga tak bermakna tak perlu excel dlm pngajian anda sekarang!

sekadar pandangan bekas budak engine!
salam,
walid@saudi
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2009 12:48 PM | Show all posts
aku amek degree in chemical engineerin...kt local university jek..
but nowadays,wut can i say competition tuk keje ni sgt hebat..
amek kritikal course pn x menjamin kta trs dapat keje..
aku da penat dan skt otak blajo enginering ni...
so,i intend not to work dlm engineerin field...haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2010 01:52 PM | Show all posts
nak tanye nie,,
aku nie student uia 1st year..
next week dah kene isi form utk majoring..tp aku still confuse nak pilih mane satu..
dalam kepala aku ada 3 pilihan..manufacturing..automotive..aerospace..
aku nie suka ngn subjek statics n dynamics tp sgt2 lemah dalam subjek pragramming..
aku tnye senior psl hal2 majoring..diorang ckp kene choose base on ability bkannye minat..
tp aku x ksh mane2 pon asal senang nk cari keje esok2..hahah
so rasa2 korang la ek..mane satu aku patot pilih??
harap2 sgt dpt membantu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2011 10:33 PM | Show all posts
Up!...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 12:09 AM | Show all posts
Blajar engineering sgt2 mencabar.... Syukurlah dh habis.... Nak nanges je rasa sepanjang 6 tahun nih.... Sy budak engineering technology in electronics..... Now tgh tunggu keputusan peksa kat gomen... Abang suruh msuk petronas, oi xsenang nak boleh tembus tu walau ada abg senior exect kat dlm.... Forget it ajalah, cari tempat lain jelah [code][/code]
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 02:18 AM | Show all posts
ade komen engineering in bioproses x?ape beza proses dgn bioproses??conpius heh
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 05:17 AM | Show all posts
Post Last Edit by bloodskin at 10-2-2012 05:18

err, nk tnya skit. saya bdak SPM 2011,amek aliran akaun.

blh dak saya apply kos kejuruteraan masa isi upu?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 01:35 AM | Show all posts
Reply 258# bloodskin

kalo ada amik subjek fizik, kimia and add math boleh la..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2012 01:30 AM | Show all posts
akaun x leh amik kos engineering....

kene ade basic fizik,kimia ngan add math...baru leh amik kos engineering...

kalu betol2 minat...try mintak swasta pnye...

tp...biasenye tgk 3 subjek basic ni...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.150270s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list