Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
165253
View
1188
Reply

Hubungan Dgn Mentua

  [Copy link]

Author: horatio_macho       Show all posts   Read mode

Post time 6-8-2007 03:23 PM | Show all posts
nasib baik hubby kiter pun backing kiter.kiter mmg tak suka nak lwn org tua ni.unggas nak tau,MIL kiter ni talam bermuka2.dpn kiter baik punya kutuk adik beradik ipar kiter.tp kiter ngan hubby tak penah amik kisah.geram ngan adik beradik ipar kiter ni la,sibuk sgt ckp jgn derhaka la,mak citer kitorang gini la,apela..padahal,diorg tak tau,diorg pun kena kutuk kaw2.yela,kiter amik contoh,MIL kiter tkut kalo abg ipar kiter tau dia kutuk sebab nnt finance org tua tu terbantut la kalo BIL kiter mengamuk.yang SIL kiter tu lak,kalo tau MIL kiter kutuk dia,SIL kiter takkan anta la anak dia dok ngan MIL kiter.mcm kiter ngan hubby,kalo dia sound kitorg depan2,takde ape yang MIL kiter rugikan.kiter kalo jht,mmg bagitau jer SIL&BIL kiter tu,tapi...kiter nak tgk diorang pulak yang terkena mcm mana yang kiter kena.
lg 1,kiter ader BIL yang dok sarawak.tau jela dok tempat org,bini tak keje,anak 3 org,so maser kiter kawin ari tuh,dia tak dapat balik sbb duit tak ckup.tetiba thn ni 18/8 ni dia blh balik.kebetulan adik ipar BIL kiter nak kawin,ape lagi,mengamuk MIL kiter sebb bg dia BIL kiter pentingkan famili bini dia.bagi kiter maybe betul dia tak ckup duit thn lps,so dia blik la thn ni.tapi MIL kiter citer kat sumer org kononnya BIL kiter tu lupa famili...
patut ke seorang yang berpangkat ibu tiri mengada-ngada camtu??
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2007 05:10 PM | Show all posts
hmm.. biasanye nye hubungan ngan PIL ni... yg bermasalah is menantu perempuan dengan MIL. kenapa ek? ntahla.. aku nk cakap bnyk.. pengalaman baru setahun jagung rebus. hehe... tapi 1 jek yg aku pegang... there is no his mak or my mak... both of them are our mak. tu yg penting. even klau ditakdirkan kita berpisah dengan suami sekalipon.... hubungan kita dengan PIL takkan putus. kita masih lagi dikira muhrim dgn mereka... so bole bayangkanla kan betapa mulianye hubungan antara PIL n menantu.

as for me.. alhamdulillah my PIL jenis yg menerima seadanya. walaupon berbeza latar hidup... lifestyle.. tapi sebagai org baru... kitala yg kene adjust to their style. klau tak biasa dok kampung tu... blajo2 la.. tak biasa makan itu ini.. blajo2 la. one thing yg aku notice... mereka (PIL) sangat hargai klau kita boleh terima makanan n budaya mereka. mcm aku... my MIL slalu gak bercerita pasal my biras tak makan ikan daratla..  walhal my PIL tu ada bela ikan sendiri (ikan darat). so klau kita tak makan.. kan dah macam tak hargai pulak. sib baikla aku ni tolak batu kayu jek kata org.. lain2 sume aku bedal. so tiap kali aku balik kg.. sure dia bekalkan aku macam2 ikan. memula aku malas gak nk terima.. sbb aku bukannye rajin sangat memasak.. tapi pk2.. terima aje la.. mesti dia happy kita hargai apa dia bagi. lagi happy klau next time balik aku cakap camni... " mak.. sepat kering aritu ada lagi tak? yg aritu mak bagi dah abis dah kene goreng.. sedap..."... uih.. sure pastu tiap kali balik dia bekalkan. n disebut2 pulak nnti kt ipar2 lain... yg aku ni suka makan sepat kering. hehe..

sebagaimana aku selalu dengar MIL aku puji biras aku rajin buat karipap. walhal aku rasa karipap dia takde la sesedap mana, tapi sbb MIL aku sendiri mmg tak pandai wat karipap ni. so aku pon klai balik kg.. rajin2 gakla wat karipap utk dia.. kelim sendiri lagi u... n freeze siap2 dlm freezer.. pesan jek klau mak nk makan karipap.. mak goreng aje... hehe... okla tu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2007 10:45 PM | Show all posts
Originally posted by talapia at 6-8-2007 05:10 PM
hmm.. biasanye nye hubungan ngan PIL ni... yg bermasalah is menantu perempuan dengan MIL. kenapa ek? ntahla.. aku nk cakap bnyk.. pengalaman baru setahun jagung rebus. hehe... tapi 1 jek yg aku p ...


Memang.. ..kebanyakan masalaah mesti MIL DNG MENANTU PPN.. ..tah laaa.. ..tapi yg wa pasan MIL wa ni macam cemburu arrr wa layan hubby wa.. ..nampak sangattt.. ..kalau balik umah mama dng my hubby semua dia nak wat utk anak lelaki dia.. ..sedangkan kalau dng anak2 ppn dia yg lain tak der plak dia layan anak ppn dia macam dia layan my hubby.. ..

tapi serius wa tak bley ikut rentah PIL.. ..diorg moden sangat arrr.. ..walaupun kuat agama coz MIL ustazah.. ..memang dikatakan terkenal laa kat kerteh ni.. ..tapi cara kehidupan PIL moden.. ..kalau masuk umah PIL tengok dia punya perabut ala2 mak datin.. ..atas meja n rak penuh dng pasu bunga mahal2.. ..dari china laaa.. ..dari jepun laaa.. ..italy laaa.. ..penah sekali tue wa tersengol pasu bunga MIL dari china.. ..prraagggg.. ..pecah berkecai.. ..sib baik time tue PIL tak ada kat umah.. ..my hubby cakap kang bagi tau mama Dearz yg pecahkan.. ..jng cakap bie yg pecahkan tau.. ..wa bagai tau laaa MIL mcm yg my hubby pesan.. ..MIL jawap takper laaa.. ..dah nak pecah.. ..tapi bila time wa.. ..time kenduri SIL wa baru2 ni wa terlepas piring.. ..praaggggg pecah berkecai jugak laaaa.. ..sket punya laaa bising.. ..time tue MIL kat depan tengah layan kawan2 dia.. ..bila wa p depan jerk.. ..terus tanya apa yg pecah tadi kat dapur.. ..wa jawap laaa piring pecah.. ..terlepas.. ..banyak ker pecah.. ..satu jerk ma.. ..minta maaf banyak2 la ma.. ..ingat stop kat situ jerk laaa.. ..skali kat dapur dia bagi tau kat SIL wa yg nak nikah tue..tadi pecah satu piring mama yg mama baru beli.. ..depan2 wa plak tue.. .tinger wa berdesing rasa.. ..wa jawap laaa.. ..ma.. ..mintak maaf banyak banyak banyak la ma.. ..bukan disengajakan.. ..pas tue wa trus blahhhh.. ..lantak arr MIL nak kata wa kurang ajar ker tak.. ..tapi wa memang terasa.. ..

tapi wa memang tak bley gi dng kehidupan PIL.. ..wa asal dari kg.. .org susah.. ..sampai laa ni wa dng my hubby selalu bermasalah bab makan.. ..biasa my hubby pagi2 bekpes dia sosej.. ..red bean.. ..scramble egg.. ..roti bakar.. ..susu or jus.. ..yg wa ni plak tekak dari kecik dah biasa dng lempeng.. ..cokodok.. ..nasi goreng n tea o.. ..rasa kembang tekak wa bila makan bekpes my hubby.. ..PIL kalau bab belanja asal nak jerk beli.. ..tak kire arr beapa nilai pun.. ..mcm tue gak dng my hubby.. ..tapi kalau wa ni plak.. ..dok mikir dulu nak beli benda2 yg wa rasa tak penting.. ..baru2 ni my hubby tempah langsir umah 8K.. ..langsir 8k.. ..mengamuk wa.. ..membazir gilerrrr.. ..tapi wa memang arrr tak bley gi dng kehidupan ala2 moden ni.. ..kalau berjalan dng PIL gi bercuti.. ..mesti abis duit beribu riban.. ..hotel saja sah cecah hampir satu ribu.. ..semua tempat nak gi.. ..memang memenatkan dah wa rasa membazir sangat2.. ..wa tak bley gi langsung kehidupan mcm nie.. ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 09:56 AM | Show all posts
Kelakarlah crita talapia dan unggas ni... aku setuju ngan talapia... macam aku suka tapai yg MIL buat, rasa nak makan je aku ckp ngan hubby.  Tiga hari dpt lah aku tapai tu... MIL akupun tak byk kerenah.  Senang aku nak handle.  Unggas kawin ngan org Ganu ye...  Pengalaman akulah yg kawin ngan org Ganu ni... lelaki Ganu ni memang sayang habis kalau dapt isteri dr negeri lain.   So.. jaga baik-baik no....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 10:59 AM | Show all posts

Reply #103 unggas's post

hmmm... yg ni terbalik pulak ek.. berbeza latar hidup gak ek... tapi ko yg kene adapt ngan org kayo2 ni... biasanye aku dengo... menantu kayo.. mertua dok kampung... dah tu menantu tak pandai mandi perigi la.. camtu la..

dia nk berlagak kayo camtu.. bercuti makan riban2.. asal mampu no hal la... laki ko pon.. dari dia dok membazir ke langsir tu... baik buat saving.. hehe... mesti gaji laki ko gempak kan.. langsir 8k rileks aje... klau aku.. hehe.. baik aku jahit sendiri.. 8k macam2 bole buat...

ala... ko blaja2 la mengupdatekan diri sket. dari maybe gaya ko tak baper nk bergaya ke.. ko lanyak bebetul.. blaja bergaya.. pkai barang branded... bukan laki ko tak mampu. bukan apa.. biar mata PIL ko tu bukak sket. kdg2 ada org tak sebulu ngan mereka yg tak sekufu kononnye... walhal darah same je kalernye. kecuali mahsuri.. hehe.. tu pon klau tak mitos la.

senangnye la bekfes laki ko kan.. roti bakar.. baked bean tu bukak je dari tin... sosej tu takat kukus aje.. alahai senangnye... mende2 camni.. kita sama2 kene adjust... klau ko kembang tekak makan bekfes camtu..ko kene pk maybe laki ko pon kembang tekak gak makan nasi goreng ko. sbb dah dididik dari kecik camtu.. takleh nk salahkan sape2... so pandai2 la mix.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 11:12 AM | Show all posts
Originally posted by wawin at 7-8-2007 09:56 AM
Kelakarlah crita talapia dan unggas ni... aku setuju ngan talapia... macam aku suka tapai yg MIL buat, rasa nak makan je aku ckp ngan hubby.  Tiga hari dpt lah aku tapai tu... MIL akupun tak byk  ...


yup wawin.. ..wa nikah dng org ganu.. ..tapi bukan pure ganu arrr.. ..coz my FIL org kl.. ..My MIL memang pure ganu arrrr.. ..tapi memang my hubby sayang sangat kat wa.. ..wa tetap no satu.. ..kedua biz dia.. ..n ketiga baru family.. ..tapi my hubby dari kecik lagi dah biasa hidup jauh dari PIL.. ..coz dari kecik tok puan kat kl yg jaga my hubby sampai sek menengah duk asrama.. ..lepas tue terus study kat uitm sarawak.. ..bila buka perniagaan baru laa my hubby balik ganu.. ..tapi memang org ganu ni sayanggggg bini.. ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 12:18 PM | Show all posts

Reply #105 talapia's post

talapia wehhh.. ..pot pet pot pet mulut wa membebel ke my hubby.. ..8k tuhhh.. ..wa cakap dng my hubby baik wat belanja wa g umrah lagi bagus.. ..

talapia wehhh.. ..dulu wa berkerjaya memang arrr dulu pkai barang branded.. ..dulu wa memang lanyak habis2an arr duit gaji wa.. ..tapi laaaa ni wa takut nak belanja lebih2 coz skrg wa dah jadi suri rumah sepenuh masa.. ..lagi pon jenis wa ni rasa malu nak pakai duit my hubby sbb wa tak keje.. ..nak mintak tue.. ..nak mintak nie pon rasa malu.. ..lagi pon takut gak org keliling berkata-kata wa ni idup senang n bergaya sbb dapat suami yg idup senang.. ..anak yatim piatu menumpang kesenangan suami.. ..kalau wa kerja takper arrr.. ..wa takder hal sbb wa ada duit sendiri.. ..wa jadi malu arrr nak guna duit laki.. ..my hubby mmg arr tak kedekut.. ..takder masalah kalau bab duit.. ..memang mintak jerk dia kasi.. ..tapi wa malu.. ..
Reply

Use magic Report

ibutiri This user has been deleted
Post time 7-8-2007 03:12 PM | Show all posts
talapia dan unggas baru je 1, 2 kawin kut...cam ibu ni dah macam-macam dah ibu rasa.kena umpat keji,kata hina dan sindiran dah banyak yg ibu telan. mengenangkan nasihat mak ibu, 15 tahun ibu bersabar....dan akhirnya ibu ambil keputusan untuk mengalah. ibu sedar, kalau org dah tak suka, apa saja kebaikan yg kita lakukan tidak ada nilai dan maknanya.semuanya kerana ibu bukan menantu pilihan.

tak apalah, mungkin bukan rezeki ibu untuk bermanja2 ngan MIL ibu.ibupun kasihan kat hub yang kadang2 rasa serba salah dengan masalah ni. jadi ibu bincang ngan hub nak bawa diri je. tak mahu campur lagi ngan family hub.Hub tak boleh kata apa, sebab dia tahu perangai keluarga dia.

la ni ibu tak pernah balik kg lagi. kenduri, cuti atau raya, ibu ngan anak-anak duk kat umah atau jenjalan kat tempat lain. hub boleh balik kg kalau dia mahu, ibu tak penah larang.hati ibu dan anakpun senang. tak perlu mendengar sindiran dari nenek dan mak2 saudara mereka. anak2 dah besar2 mereka faham.

semua tu jadi pengajaran pada ibu. selalu ibu berdoa semoga anak2 ibu tak dapat MIL macam nenek mereka. ibu tak mahu anak-anak rasa apa yg ibu rasa. biarlah mereka sayang MIL mereka macam mak sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 03:37 PM | Show all posts
KADANG-KADANG MIL CARI PASAL NGAN MENANTU, KADANG2 PULAK MENANTU SAJA CARI PASAL NGAN MIL.... TAK TAULAH SAPA YANG BETUL SEBENARNYA...

TAPI YANG PASTINYA... SEBAGAI MENANTU.. KITA MESTI MEMAHAMI MIL KITA TU ORG TUA, LEPAS TU MASIH BERFIKIRAN LAMA... SO MENANTU JGAN AMBIK ATI SANGAT LA.. DAH MMG SIKAP DIORANG TU CAMTU...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 03:43 PM | Show all posts
Originally posted by ibutiri at 7-8-2007 15:12
talapia dan unggas baru je 1, 2 kawin kut...cam ibu ni dah macam-macam dah ibu rasa.kena umpat keji,kata hina dan sindiran dah banyak yg ibu telan. mengenangkan nasihat mak ibu, 15 tahun ibu b ...


teringat mak wira dulu...dia kena mcm ni gak dari MIL dia. tapi dia sgtlah penyabar orgnya. dari cerita dia kkdg wira nangis sama. tapi bila my atok nak meninggal dia sempat minta ampun dari my mum. tapi bagi wira itu adatlah asam garam kehidupankan. alhamdulillah hubungan wira dgn PIL espeacially MIL so far so good. syukur. kenalah pandai amik hati gak bak kata talapia. kena pandai sesuaikan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 03:54 PM | Show all posts
Biasalah sikit sebanyak ada terkecik hati.  maklumlah bukan anak dia sendiri menantu.  Begitu juga kita kalau satu-satu perbuatan tu mak kita yang tegur kita tak rasa aper2.  Tapi kala mak mertua tegur, rasa macam kecewa sangat.  Seolah2 dia tak sayang kepada kita.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:05 PM | Show all posts
huhuhu.. macam2 kerenah kan....

aku rasa bertuah sangat2 dapat MIL yg baik hati dan adik beradik ipar yg sporting...
setakat ni aku tak pernah tercuit sikit pun... kiranya aku ditatang bagai minyak yg penuh sampaikan kaklong hubby pun melayan aku sikit punya baikkkkkk....

dulu b4 kawin, takut gak kot diorang takleh terima aku... siap tanya hubby masa awal2 kawin dulu kot MIL ada sebut apa2 yg dia tak suka.... mana la tau kan, depan kita baik, belakang kita mengata... riso gak... diri sendiri mana nak tau salah silap...

tapi masa kekecik merasa la family belah ayah yg tak sebulu dgn mak aku.. ni mak aku story la, so kalau dia tokok tambah kira aku dapat info yg salah la... mak aku dgn MIL dia mmg selalu tak sebulu.. kata mak aku la.. tapi aku mmg perasan, asal raya jer, aku adik badik tak penah dapat duit raya... tapi family lain balik mesti dapat duit raya... cuma kadang aku moskel, adik2 tiri abah layan aku baik... kalau tido dia siap pasangkan ubat nyamuk.... siap sikatkan rambut aku lagi.. tak tau apsal diorang tak sebulu... mungkin mak aku tak reti nak bercampur dgn orang kot... tapi bila MIL mak aku dah hampir nak meninggal, mak aku rapat dgn MIL dia... dah leh borak2 dah... satu jer aku perasan, mak aku mmg susah nak baik dgn orang lain... so... aku rasa, sebab tu la dia tak baik dgn semua orang... manjang cari gaduh... nasib la aku dapat laki yg jenis suka merapatkan silaturrahim walaupun aku tak rapat dgn family belah abah.. dgn laki aku, berani la aku balik kg belah abah berdua jer.. kalau idak.. ya ampun... tanpa abah aku mmg tak jejak langsung la kat kg belah abah.... tiap kali raya pun, tak penah balik belah abah, semua belah mak aku jer.. kalau balik pun, abah aku jer balik sorang
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:05 PM | Show all posts

Reply #108 ibutiri's post

betul tu ibu.... baru je setahun lebih kawin. berharap sangat2 hubungan ngan PIL berjalan baik aje. so utk first stage.. bersyukur sangat2 sbb takde masalah bukan menantu pilihan ke... MIL tak suka ke apa... tapi adatla kan.. dah lama2 nnti mesti ada gak yg tergigit tersepit macam2.... cumanye.. harap2... akal ni masih waras n cuba seboleh mungkin utk bersabar.

kita ni kadang2... takleh terima pendapat PIL kita yg sometimes a bit kolot (sori to say)... esp bab2 medical... pantang larang n petua. macam masa tgh preggy dulu.. macam2 panang larang yg pelik2 dorang kenakan... ada yg suruh bawak mende tajam ke mana2... katanye takut 'cin pon' mengganggu. soh selit kt rambutla.. macam2la.. kita yg modern education ni.... susah sket nk terima mende2 camni. 1 lagi bab2 adat masa preggy... lenggang perut apa sume.. alahai... pejam2 mata je la ikut. percaya tidak. lagi klakar.. nenek2 bidan yg MIL bawak gi berurut tu sume kata.. "ha.. babay dah elok ni duduknye... anak pompuan...." tup2... anak lelaki... n breech somemore... tak pepasal aku kene caesar. mende2 camtu aku ni susah sket nk terima... tapi wat2 senyum je dahla.

TAPI... 1 mende je yg my MIL tak boleh masuk campur.... is the way i treat my son.  aku nk marah ke.. nk bagi makan apa ke.. jgn masuk campur. tu je.. memula susah gak. tapi lama2 dia paham kot.. so dia slow down sket nk masuk campur. klau dulu masa 2 3 bulan... sibuk soh aku masakkan bubur utk baby. walhal dia lom bole start solid food lagi. pada MIL.. klau tak dapat beras/nasi tu... tak bole kenyang... dorang tak faham konsep karbohidrat barangkali.... hehe... ampun...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:51 PM | Show all posts
Originally posted by unggas at 6-8-2007 10:45 PM


Memang.. ..kebanyakan masalaah mesti MIL DNG MENANTU PPN.. ..tah laaa.. ..tapi yg wa pasan MIL wa ni macam cemburu arrr wa layan hubby wa.. ..nampak sangattt.. ..kalau balik umah mama dng my  ...


Unggas sedih akak baca cerita u dan akak terperanjat pulak bila baca ada orang yang so westernise di Kerteh.  Mungkin semenjak Petronas bertapak di Kerteh kot.  Ataupun mungkin keluarga PIL unggas tu bukan asal orang terengganu.  Sebab setahu akak orang terengganu ni kurang sikit-sikit makanan2 macam ni.  Maklumlah dia orang ni biasa makan keropok lekor, nasi dagang, nasi minyak dan budu.  Sebab Kertehnya ni hanya sebuah pekan kecil yang baru sekarang mengecap kemajuan.

Kalau kita lalu persisiran pantai di Kerteh, sebak kita tengok rumah-rumah nelayan yang miskin di situ walaupun kita nampak kehidupan yang berbeza bila kita melalui pekan Kerteh diluarannya (terutama ditepi2 jalan dan di Rantau Petronas).  Yang lain tidak pernah berubah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 04:57 PM | Show all posts
aku nyer mertua memang sporting, baik sangat ...dia jaga hati aku pun lebih dari anak sendiri, aku pun layan dia mcm mak n ayah aku..time makan cita2 , tiap2 minggu mesti balik umah mertua, kalu tak balik nanti kejap2 tanya kenapa tak balik..heheheh . Nak jaga hati mertua ni senang je buat je apa yg dia suka dan ikut je cara dia (terutama masakan)
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 05:17 PM | Show all posts
Originally posted by mekma at 7-8-2007 04:57 PM
aku nyer mertua memang sporting, baik sangat ...dia jaga hati aku pun lebih dari anak sendiri, aku pun layan dia mcm mak n ayah aku..time makan cita2 , tiap2 minggu mesti balik umah mertua, kalu  ...


Member lelaki kat ofis kalau dia tengok ada member perempuan yang beli baju raya untuk mak mertua, beli kain pelikat untuk bapa mertua, dia mesti usik "oh kau orang ais taruk eeh (bodeklah)".
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 01:38 PM | Show all posts
me plak...my relation with my MIL mmg worse...sedih n terkilan bila diingatkan kembali...dont have any idea bila nk baik balik...hubby pun tak tau nk buat apa...he did ask his mum bout what has happened n 'sampai bila'...n my MIL said...SAMPAI DIA SEDAR...Apa maksud my MIL pun tak tau la...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 02:53 PM | Show all posts
Aku ok je ngan dorang... Siap leh men daun terup lagi sama-sama
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 09:05 PM | Show all posts
aku jenis yg mmg tak sebulu....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2007 09:06 PM | Show all posts
Originally posted by supermod at 8-8-2007 02:53 PM
Aku ok je ngan dorang... Siap leh men daun terup lagi sama-sama

tabik spring aaaarrrr kt ko.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081753s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list