Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
166435
View
1188
Reply

Hubungan Dgn Mentua

  [Copy link]

Author: horatio_macho       Show all posts   Read mode

Post time 24-4-2007 12:03 PM | Show all posts
Originally posted by ej177 at 24-4-2007 11:51 AM
bestnye..tp kalu laki wt bodow je cmne..hehe
ej lom kwin lg tp maybe weekend ni ikut bg blk umah fmly dier..
maybe tido sana dlm 2/3 ari..this is my 1st time la..
any idea ape nk sembang ngn m ...


lagi satu nanti jangan asyik berkepit jer ngan laki... nanti org lain tengok rimas lah plak... carik lah sesapa yang agak bleh rapat.. ngan kak ipar ka.. adik ipar kaaa... agak2 yang bleh masuk kepala bercerita lar..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 12:06 PM | Show all posts

Reply #61 kitty_c@t's post

yup..nti jd buah mulut lak
skng akk dia yg sulung ade kat umah sbb tgh berpntang..patu adik2 dier sume laki..
hope akk dier yg ni ok la..sbb da jupe akk dier no 2 tu tak bape ok..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 12:06 PM | Show all posts
aku xde mertua dh... yg aku tgk kekadang hubby aku jek susah nak mesrakan diri ngan my parents.. dulu time arwah mak dia ada aku selalu dulukan mak dia dari parents aku, tapi dia...      kadang2 aku rasa layanan dia pada my parents macam org asing jek.. sebab tu aku bangkang tul bila ada yg kata mak aku tetap mak aku, mak mertua tetap mertua.. jgn la nanti anak2 or menantu aku pulak buat kat aku macam tu...  
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 10:24 PM | Show all posts
pernah duduk dengan mak dan bapak mertua n keluarga hubby dua tahun...
nasib aku baik sangat la coz family mertua ni baik sesangatttt..alhamdulillah.
aku rasa mak n bapak mertua aku ni satu dalam seribu la.baik gila.
hmm...kekadang aku plak take for granted..yer la, masa pregnant tido
bangun kul 9! tp MIL aku relax je, bangun2 je suruh gi breakfast..dia dah
siapkan semua dgn makanan, minuman...tunggu soru je..kelas gitu.
lagipun aku dah takde mak, jadi MIL aku tu aku anggap mcm mak aku sendiri.
dia pun ckp dia anggap aku mcm anak dia sendiri dah.masa mula2 kawin lg
dia dah ckp gitu...
apa2 pun...syukurrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 01:23 PM | Show all posts
beruntungnya dapat mak mertua yang tak hipokrit dan menyayangi kita seperti anak sendiri.
tak berpura pura, didepan anak pijak semut pun tak mati, tapi di belakang anaknya, kita dicaci di hina dan dikata:
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 01:55 PM | Show all posts
ku pulak setakat ni, alhamdulillah takde masalah..jumpa pun setahun sekali..yg buat ku paling serba salah bila tiap kali balik tu, kalau nak tolong dia masak ke kemas ke dia akan ckp tak pe..semuanya dia buat..jadinya balik cuti tu memang cuti betullah, tak masak tak kemas tu semua...dah lah ku menantu perempuan sulung..tentulah tak maniskan mertua buat semua keja, but then anak2 pempuan dia pun tak buat apa2...memang mertua tu manjakan anak2 bila derang balik cuti...anak2 siap ckp nak mkn apa dia mesti buatkan...

inshallah ini thn pulak bila balik, plan nak masakkan makanan melayu kat mertua ku tu...sblm ni balik pun memang duduk rumah mertua..nak stay kat rumah sendiri pun takde perabut, ini thn barulah boleh buat...siblah rumah tu dkt bangunan yg sama..cuma penat le nanti mertua ku nak naik tangga semua tu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:03 PM | Show all posts
Originally posted by ultraviolet at 29-4-2007 01:23 PM
beruntungnya dapat mak mertua yang tak hipokrit dan menyayangi kita seperti anak sendiri.
tak berpura pura, didepan anak pijak semut pun tak mati, tapi di belakang anaknya, kita dicaci di hina d ...

tu lah..syukur la kan...
ultraviolet kalo dpt mak mertua jenis yg mcm u sebut tu, bykkan bersabor aje la.
tak duk serumah takpe sket kot.kalo duk serumah sakit jiwa jadinya kan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 07:05 PM | Show all posts
Originally posted by nour2001 at 29-4-2007 01:55 PM
ku pulak setakat ni, alhamdulillah takde masalah..jumpa pun setahun sekali..yg buat ku paling serba salah bila tiap kali balik tu, kalau nak tolong dia masak ke kemas ke dia akan ckp tak pe..semu ...

nour...kita pun duk dekat je dgn umah mak mertua.
cumaaa......nak masak n kasi mak mertua tak berani la..sbb kita tak pandai masak.
mak mertua sedap giler masak..biasalah orang lama kan.
malu malu...tak pernah masak n bagi mak mertua kot errr eehhe..
except masa raya haji baru ni buatpuding..nasib baik jadi
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 03:36 PM | Show all posts
syukur dpt mak mertua baik sgt
sbb aku menantu pertama
dan dia takde anak perempuan
mcm2 hadiah dia bagi
bleh katakan stp bulan dpt hadiah
hehe best
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 03:24 PM | Show all posts
nama pun mertua... kalau semua mertua baik aman dunia ini...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 03:38 PM | Show all posts
Tak ngam sangat tapi oklah, boleh sembang2 gak kalau ada benda yang nak disembang.kalau dak, sesama diam.
Biasa balik rumah mertua, layan anak dan suami jer..memasing wat hal sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 03:49 PM | Show all posts
aku risau sangat ni pasal bakal mak mertuaku ini..dia tak pernah nak call aku..aku nak call pun tak tahu nak cakap ape..aku rasa macam dia tak suka aku je..sbb sblm bertunang dia tak suka sebab aku orang negeri sembilan..tp biler dah diterangkan yang aku lahir kat slangor n mak ayah aku dah takde kg memang bermastautin kat kl..baru dia restu (tak tahula ye ke tak) tp lepas bertunang dia pulak excited prepare majlis..tak tanya aku ape2 pun..beli baju nikah untuk anak dia je..tak pasal2 aku kena cari kain yang lebih kurang sama..belum kawin lagi dah terasa hati..macammanala nanti..takutnya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 03:53 PM | Show all posts
Originally posted by ej177 at 24-4-2007 11:51 AM
bestnye..tp kalu laki wt bodow je cmne..hehe
ej lom kwin lg tp maybe weekend ni ikut bg blk umah fmly dier..
maybe tido sana dlm 2/3 ari..this is my 1st time la..
any idea ape nk sembang ngn m ...


ej x yah la risau2 sgt... eda 1st time nak jumpa pon rasa ngeri jek...
dh la fiance slalu dok cite mak dia dulu2 garang, penah kejar dia ngn parang sebab nakal sgt
g jumpa pon psl mak ayah dia dh bising2... dia tau anak dia dok kwn ngn anak dara org, tp xpenah wat blk pon
terpaksa gak la...
mula2 punya la takot.. nak ckp ape, takot xde idea.. sebab nye, eda akan byk mulut ngn org yg byk mulut jek... klu org tu senyap, senyap gak la eda
last2 dh jumpa.. sembang x berenti2...

yg penting lyn elok2 la... klu dia masok dapo, kite pon g la gak...
klu x reti masak pon, jd tukang jaga lauk dia masak, basuh pinggan... (eda la ni )
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 05:14 PM | Show all posts
being married for 7 yrs so far i tak ada problem dgn mom in-law. i always limit myself, besederhana dalam hubungan supaya tak ada yang berkecil hati dengan percakapan atau perbuatan. bila dah terlalu  baik we tend to forget our limitations. i always think before i say anything kerana saya tau sensitivity ibu mentua selalunya lebih dari ibu sendiri. takut percakapan disalah ertikan atau terlepas kata i  always think before say my words. walau jarak ke rumahnya hanya 30 mins driving saya tak selalu ke sana. once a week or once every 2 weeks sudah memadai, org kata jumpa sekali2 lagi mesra. tats wat i've been practised.. memang kami mesra kerana bnyk yg boleh ceritakan bila sekali2 berjumpa.

but one thing i noticed, when talk to me dia akan jadi lebih berhati2. tak macam dengan menantu2 yg lain. contohnya jika dengan yg menantu lain dia boleh jerit dr jauh suruh buat sesuatu tapi dengan saya she will come near and talk to me. i suppose this is a good sign cos it shows dia menghormati saya walau saya hanya menantu.

apa pun saya tetap menghormati dia seperti ibu saya. saya senang dengan hubungan yang seperti ini; baik, mesra tapi sederhana. tidak berlebih2an kerana bila terlalu baik sebenarnya kita akan menampakkan kelemahan diri sendiri.

just my 2 cents..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 10:24 PM | Show all posts
doa2 la dpt mak mentua yg best n leh kamceng..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 10:36 PM | Show all posts

Reply #74 riantika's post

BETULLA TUKAN..DGN SESIAPA PON JGN TERLALU RAPAT SGT...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 11:59 PM | Show all posts
Originally posted by aryssaharris at 27-7-2007 10:36 PM
BETULLA TUKAN..DGN SESIAPA PON JGN TERLALU RAPAT SGT...


kecuali dgn hb mau kna btl2 rapat le ehehe
kalau kita pandai jg batasan diri  kita insyaallah dgn sesaper pun  kta takkan ada problem
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2007 09:51 AM | Show all posts
so far alhamdulillah baik ajer...tak de apa2 masalah pun..........
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2007 10:12 AM | Show all posts
aku ngan MIL&FIL memang ok giler setakat sekarang...mcm aku kalau ada yg aku terasakecik hati ke masalah ke aku memang rujuk kat MIL&FIL aku....diaorg tersgt support aku even menantu pun....lagipun diaorg paham sebab anak diarog selalu tinggal aku.... .....kalau aku sedih ke apa memang aku call diaorg...tambah FIL aku selalu call aku tanya khabar...kalau aku demam ke tak sihat memang diaorg risau...kalau dekat mesti diaorg dah datang teman aku.... ...maklumla aku menantu sulung....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2007 01:58 PM | Show all posts
kiter nye MIL ntah aper2!!depan kiter citer keburukan anak2&menantu.blakang kiter citer pasal kiter la.very talam 14ratus muka!!kiter nye FIL tu pekak.so, aper yang orang ckp depend atas MIL kiter.kiter memang tak sebulu langsung ngan MIL kiter.hubby kiter pun tak bape rapat ngan mak dia (sebab tuh mak tiri je).kiter tak penah jumpa MIL akan hentam anak sendri.biasanya hentam menantu.ni ngan hubby kiter skali kena hentam.maner kiter tak marah!!MIL kiter memang kiter tak suka langsung.pas tu buruk2an mother kiter.kiter penah dolu2 citer ngan MIL kiter ni.dia ckp kawan SIL kiter jual batik harga rm500 sepasang.kiter ckp la "mahalnyer.mak saya beli rm200 jer yang mcm tuh" pastu MIL jawab mak awak kayer...
adoi!!ape kena mengenanye la...pening kiter ni!!
pastu penah skali kiter kena pegi pangkor utk kursus bina diri.takde maser nak shopping.kebetulan MIL tau yang kiter g pangkor dari ipar2 kiter.dgn selambanye dia ckp "kak **** (terpaksa dirahsiakan namanye) kalau pegi mana2 slalu call mak tanya mak nak beli aper".boleh ckp camtuh.untk mother kiter pun kiter tak beli ape pun.aduh!!!kiter tak paham langsung MIL kiter ni!!

[ Last edited by  elnor_81 at 28-7-2007 02:02 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080202s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list