Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
35356
View
577
Reply

-- Cikgu Cikgu Di Board Ini --

[Copy link]

Author: hacker       Show all posts   Read mode

Post time 12-11-2004 11:13 AM | Show all posts
Aku cikgu gak,sekampung ngan cikgu tenko.
Reply

Use magic Report

pakcik_d This user has been deleted
Post time 12-11-2004 06:17 PM | Show all posts
selamat bercuti dan selamat menyambut hari raya aidilfitri...

maaf zahir batin, andai ada tersalah kata, terkasar bahasa...kerana pakcik insan biasa.

dari cikgu untuk cikgu-cikgi, ibu bapa, para pelajar, dan bekas pelajar.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2004 09:52 PM | Show all posts
aku dalam ketegori Anda Cikgu?

lollol
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2004 10:35 AM | Show all posts
Aku penah mengajar kat pedalaman sarawak.Peritnya susah nak cakap.Kat semenanjung ni aku rasa mmg tak jumpa la tempat mcm tu.Sekarang aku mengajar kat sekolah luar bandar juga,tapi di Johor.Macam langit dengan bumi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2004 12:28 PM | Show all posts
sara cikgu juge....
tgh bercuti...
tapi sok lusa kena balek sekolah...
nak settle bab perkeranian...
kerani kurang sehat...nak tolong dia selesai bab gaji sara... BISP sara... elaun sara..
sumer dah silap buat....
kerani buatkan...sara anto pi jabatan...
pasal PA...opis boy patah kaki sblom raya ari tuh....:siok:
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2004 11:29 AM | Show all posts
betul ke cikgu keje byk? bukan setengah hari aje ke?
ingatkan nak apply cikgu sbb keje setengah hari...boleh balik tdo..or gi tgk wayang hari rabu...bestnyee...keje setengah hari.. or gi dating sesama cikgu gak belah petang. .. hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2004 10:48 PM | Show all posts
penah jadi cikgu ganti kat sekolah.. i mean my x-secondary school. walaupun cikgu ganti, tp cikgu senior (my x-school teacher) soh mengajar!~ ala.. ngajar gitu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2004 01:53 PM | Show all posts
Originally posted by norrie at 2004-11-12 11:13:
Aku cikgu gak,sekampung ngan cikgu tenko.

Hihihi...:bgrin:
Hi norrie!
Lama tak nmpak!
Bz ye?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2004 12:04 AM | Show all posts
Originally posted by Awang Sulung at 19-8-2004 11:29 AM:
nak tanya sikit, ada tak cikgu2 di sini yg berpengalaman mengajar bersama2 bekas anak murid mereka sendiri atau bekas guru mereka sendiri masa sekolah dulu.


Baru-baru ni,masa balik kg, cikgu kimia saya ajak saya mengajar kat sekolah saya belajar dulu. Ishh segan la pulak, ramai cikgu -cikgu saya masih kenal saya.

Masa belajar kat univ. cikgu saya boleh jadi coursemate pulak .
Reply

Use magic Report

pakcik_d This user has been deleted
Post time 23-11-2004 12:34 AM | Show all posts
biasanya ada 2 golongan dalam kelas yang cikgunya akan ingat sampai bila2....pertama, yang paling pandai dan aktif masa belajar..kedua, yang jugak aktif...tapi aktif nakalnya. pakcik termasuk dalam kategori kedua

kebaikannya, sampai hari ni kebanyakan cikgu2 pakcik dulu kenal lagi nama pakcik biarpun diorang tu kebanyakannya dah beruban dan dah nak pencen.

paling diorang tak percaya bila pakcik cakap yang pakcik keja cikgu sekarang. yang terpaling tak percaya ialah cikgu add math pakcik, pasal pakcik le yang selalu kantoi test add math kelas dia...tapi akhirnya buat degree math dan jadik cikgu math.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2004 11:55 PM | Show all posts
Originally posted by Diminda at 23-8-2004 08:40 AM:
Aku xpenah ader cita2 nak jadi cikgu....... tp selepas keje 3/4 thun kat swasta aku further study....... boring keje........ cadang nak jadi cikgu/lecturer lepas abis belajo :bgrin: .....dah x taha ...



:setuju:  jadi cikgu ni tak de jemunya.
Reply

Use magic Report

melur This user has been deleted
Post time 25-11-2004 02:21 PM | Show all posts

GAJI CIKGU DAN PERSEPSI MASYARAKAT

bagi kengkawan yg mengharap kat kerjaya sebagai cikgu kerana cuti banyak...biarla kak melur bagitau....tak seindah mana.kenapa??? the because...seronok atau tidak jadi cikgu sekolah ni bergantung kat GB atau Pengetua sekolah.
satu lg problem besar cikgu...gaji naik sikit je...tapi kedai runcit dah mula naikkan harga barang...gaji cikgu kan dah naik...kata mereka...lagipun cikgu kan kerja separuh hari...

eksekus miii.........memang kat jadual waktu habis pukul satu...yg mesyuarat gila menyambut yb dan hari sukan dan pelbagai hari lagi di sekolah tu kalau dikira....tak cukup 24 jam.

kalau hangpa jadi cikgu seni lagiu la kes haru....semua bangunan yg kena conteng tu tanggungjawab hangpa...ingat...kerja kena ikhlas...takleh komplen, krg Pengetua blacklist

masysrakat laks....takleh sentuh anak dia...kalau marah pun nanti emosi anak dia terganggu takleh konsentret kat pelajaran walhal anak dia buat maksiat kat sekolah .....masyarakat kiter...lagipun kata depa, kerja cikgu ni mengajar je...bukannya betulkan perangai anak dia....

apa pendapats cikgu2 ???
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2004 03:00 PM | Show all posts
Originally posted by melur at  02:21 PM:
bagi kengkawan yg mengharap kat kerjaya sebagai cikgu kerana cuti banyak...biarla kak melur bagitau....tak seindah mana.kenapa??? the because...seronok atau tidak jadi cikgu sekolah ni bergantung k ...


:setuju::setuju::setuju: Aku kalau nak ulas pasal benda ni mmg berjela-jela la nak menaip kat sini.Kesimpulannya profesion perguruan bukan seperti yang disangka oleh kebanyakan orang. (Geram betul aku kalau orang kata cikgu banyak relax sebab keje separuh hari).Kalau kat pejabat lain,mengadap mesin taip,komputer benda tu takde perasaan. Ini mengadap manusia( aku penah mengajar satu kelas murid 48 orang) Bayangkan perangai 48 orang duduk dalam satu kelas,tak ke berpeluh tu. So jangan cakap je sedap cikgu keje separuh hari.Sapa nak tau susah ke senang jadi cikgu mari pegi sekolah,jadi cikgu untuk sehari then cakap balik kat aku "senang je jadi cikgu".
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2004 03:25 PM | Show all posts
Originally posted by norrie at 25-11-2004 03:00 PM:


:setuju::setuju::setuju: Aku kalau nak ulas pasal benda ni mmg berjela-jela la nak menaip kat sini.Kesimpulannya profesion perguruan bukan seperti yang disangka oleh kebanyakan orang. (Geram be ...



:setuju::setuju:  Walaupun aku bukan cikgu, tapi ramai ahli keluarga aku jadi cikgu. Aku nampak diorang ni memang sibuk.

Tapi kalau orang yang sengaja tak faham, memang tak boleh terima bahawa cikgu sibuk sebenarnya.Kerja cikgu ni bawa balik ke rumah. Bukan setakat di sekolah saja.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2004 05:51 PM | Show all posts
Originally posted by jaki_jipang at  03:25 PM:



:setuju::setuju:  Walaupun aku bukan cikgu, tapi ramai ahli keluarga aku jadi cikgu. Aku nampak diorang ni memang sibuk.

Tapi kalau orang yang sengaja tak faham, memang tak boleh terima b ...


Apa yg ko cakap tu mg betul,masalahnya ada yang faham tapi buat2 tak faham.Saja je kot,suka sangat nak mengutuk cikgu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2004 08:19 AM | Show all posts
nak menyampuk sikit...
saya kengkadang cikgu kepada cikgu2 ... yg ambik PJJ ke, veteran ke
off topic sikit, tapi rasanya nak tau sangat.. pengalaman kami dengan cikgu2 ni, dalam exam selalu meniru, ingat kan kat my school je, rupanya fakulti lain mcm fak pendidikan hadapi masalah sama, risau plak memikirkan dia org ni lah yg mendidik anak bangsa, tapi dia orang sendiri yg hampehhh...
fahamlah ramai yg part time, tapi birlah lulus cara halal, barulah berkatttt! utk yg berdedikasi tu janganlah terasa, tapi ini satu fakta yang cikgu pada cikgu2 dah biasa alaminya.. ada gak yg jawab soalan objektif, tanda semua jawapan a-e, ingat boleh lepas bila hantar komputer, dia tak tau kita check balik & tak berpandu results komputer semata2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2004 11:35 PM | Show all posts
Originally posted by prop at 26-11-2004 08:19 AM:
nak menyampuk sikit...
saya kengkadang cikgu kepada cikgu2 ... yg ambik PJJ ke, veteran ke
off topic sikit, tapi rasanya nak tau sangat.. pengalaman kami dengan cikgu2 ni, dalam exam selalu meni ...




Ni pula apa yang aku nampak ...pensyarah-pensyarah sendiri yang bagi soalan bocor pada guru-guru veteran sebab guru-guru veteran pandai bodek agaknya. Tapi aku ambil perkara ni secara positif. Aku berbaik-baik dengan mereka untuk kebaikan aku juga. Cuma, tentang meniru peperiksaan tu ,aku tak berani. Aku pun takut kena tangkap juga. Lagipun aku tak risau sgt sebab selalunya aku boleh jawab masa exam.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2004 11:39 PM | Show all posts
Originally posted by norrie at 25-11-2004 05:51 PM:


Apa yg ko cakap tu mg betul,masalahnya ada yang faham tapi buat2 tak faham.Saja je kot,suka sangat nak mengutuk cikgu.



Kita sebagai cikgu memang kena byk bersabar .Sedangkan dgn murid-murid kita pun kita boleh tahan inikan pula kata-kata sinis mereka yg tak pernah mengerti.

Jangan simpan dalam hati.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2004 11:32 PM | Show all posts
Originally posted by Bakawali at  11:39 PM:



Kita sebagai cikgu memang kena byk bersabar .Sedangkan dgn murid-murid kita pun kita boleh tahan inikan pula kata-kata sinis mereka yg tak pernah mengerti.

Jangan simpan dalam hati.


Aku tak simpan dalam hati,tapi telinga panas jugak la.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2004 11:34 PM | Show all posts
Originally posted by norrie at 29-11-2004 11:32 PM:


Aku tak simpan dalam hati,tapi telinga panas jugak la.




:setuju:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list