Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
34432
View
577
Reply

-- Cikgu Cikgu Di Board Ini --

[Copy link]

Author: hacker       Show all posts   Read mode

Post time 27-8-2004 08:42 AM | Show all posts
Originally posted by Reign at 2004-8-25 22:56:
10 thn lagi, aku mungkin jadi cikgu kepada anak aku.

Emm... lambat lg tuh!:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2004 11:09 AM | Show all posts
cikgu super tuh camner eh?

brapa lama seniority tuh baru dapat naik ke guru super?
kalau DG3  nak jadi DG2  pun berbelas tahun mengajar baru boleh ke DG2, apatah lagi cikgu super nie?

dekat nak pencen ker baru leh rasa guru super:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2004 12:03 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 2004-8-27 11:09:
cikgu super tuh camner eh?

brapa lama seniority tuh baru dapat naik ke guru super?
kalau DG3  nak jadi DG2  pun berbelas tahun mengajar baru boleh ke DG2, apatah lagi cikgu super nie?

dekat ...

Tah!
Aku pun tak baper paham!
Rasanya penah terbaca Guru Super nih cam pakar la.
Habih tu, Guru Pakar tu amenda lak, tak tau la tuh!
Pakai taruk jek nama apa pun tp definisi yg sebenar tah hapa2!:kant:
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2004 03:54 PM | Show all posts
aku tak....bukan cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2004 12:25 AM | Show all posts
penah jadik cikgu tapi dah resign. windu sesangat dgn cuti skolah..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2004 04:30 AM | Show all posts
Originally posted by Tenko at 26-8-2004 11:03 PM:



Tah!
Aku pun tak baper paham!
Rasanya penah terbaca Guru Super nih cam pakar la.
Habih tu, Guru Pakar tu amenda lak, tak tau la tuh!
Pakai taruk jek nama apa pun tp definisi yg sebenar tah hapa2:kant:


Itulah KP...riuh rendah konsep guru super..tapi penerangan sikit pun tudak diberitahu kat guru2, hingga sesama guru sendiri pun tidak faham konsepnya.
Masalahnya kat KP tuh ramai sangat yg bijak pandai asik berfikir,maklumlah kerja tak berapa banyak...:lol

Kalau guru super ini sama dgn konsep guru pakar..buat apa diwujudkan jawatan baru..atau nie kes sama dgn jawatan baru tapi kerja sama aje..:bgrin:

Kesian kan cikgu2 jadi cam boleh ke baling selalu kat KP/JPN/PPD.. sekali orang atas bertukar sekali lah dasar berubah....yang parahnya adalah cikgu kat sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2004 04:31 AM | Show all posts
Originally posted by tr3e at 27-8-2004 11:25 AM:
penah jadik cikgu tapi dah resign. windu sesangat dgn cuti skolah..heheh


kenapa resign??
cari kerja lain yang lebih bagus gaji ker?
maklumlah gaji cikgu nie kecik...tak setimpal dgn kelulusan dgn bidang kerja
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2004 04:34 AM | Show all posts
Originally posted by senahsirap at 27-8-2004 02:54 AM:
aku tak....bukan cikgu


sama ler kita...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2004 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 28-8-2004 04:30 AM:


Itulah KP...riuh rendah konsep guru super..tapi penerangan sikit pun tudak diberitahu kat guru2, hingga sesama guru sendiri pun tidak faham konsepnya.
Masalahnya kat KP tuh ramai sangat yg bij ...


Sebenarnya pandangan saya , guru pakar, guru super, guru cemerlang...sebelum dapat title tu jer. Bila dah dapat , hilang semua super, cemerlang, pakar tu entah ke mana.

Dah ada contoh kat sekolah saya sendiri ni...guru yg dapat cemerlang ni la paling awal balik rumah. Menolak tugas . Sebabnya gaji diorang dah naik melintang so, peluang nak dapat sekali lagi tu jauh sikit.So, diorang ni dah tak menyumbang sebagaimana sebelum dapat "melintang" tu.

Guru pakar pulak tidur kat bilik khas.

Cikgu yg bertungkus-lumus ni adalah cikgu yg belum sah jawatan, yang baru dilantik .
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2004 04:48 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 28-8-2004 04:31 AM:


kenapa resign??
cari kerja lain yang lebih bagus gaji ker?
maklumlah gaji cikgu nie kecik...tak setimpal dgn kelulusan dgn bidang kerja


takde kene ngena dgn gaji..tapi x tahan dgn nature kerja dia. nama jer kerja separuh hari..tapi petang2 kena dtg gak skolah.. jadik coach la, sports la, kelas tambahan la. pastu time cuti manjang kursus la, extra class lagik.. time bile nak rilek? dah le cuti tak leh apply...time cuti sekolah pun macam2 keja nak kena buat. hari sabtu minggu 2 and 4 lak asik2 nak kena in-house training. tak masuk lagi bab2 ko-kurikulum yang nak kena camping time weekend, bawak students ke sana sini.. dan kerja2 pengkeranian yang mengganggu p&p..cemana students nak maju? malam2 lak..bersengkang mata nak mark kerja budak2.. isk.. ni kira bukan guru sejati la kot ni... :malu:

now ni kerja private kul 5 jer terus balik, tak payah angkut kerja bawak balik rumah, weekend pun leh buat hal sendiri...bila nak cuti, apply jek!! ;)
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2004 04:54 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 27-8-2004 11:09 AM:
cikgu super tuh camner eh?

brapa lama seniority tuh baru dapat naik ke guru super?
kalau DG3  nak jadi DG2  pun berbelas tahun mengajar baru boleh ke DG2, apatah lagi cikgu super nie?

dekat ...


kalau tak silap, guru super ni dorang yang layak jadik pengetua, tapi tak nak jadi pengetua..kira tak mau kerja admin la.. they all bagi can la kat cikgu2 yang still nak ngajar even though kalau ikut seniority dah layak jadi pengetua. kalau silap, sorry!
Reply

Use magic Report

nasiklemak This user has been deleted
Post time 30-8-2004 06:07 PM | Show all posts
dulu pnh jd cikgu ganti..time2 cuti semester x tau nk bt apa...
skrg bukan cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2004 01:07 AM | Show all posts
Originally posted by deseree at 29-8-2004 10:02 PM:


Sebenarnya pandangan saya , guru pakar, guru super, guru cemerlang...sebelum dapat title tu jer. Bila dah dapat , hilang semua super, cemerlang, pakar tu entah ke mana.

Dah ada contoh kat s ...


biasalah tu..sebelum dapat apa2 title, bukan main lagi rajin,cemerlang, bila dah dpt semua itu hilang ntah kemana...itulah namanya berkhidnat bukan kerana ikhlas tetapi kerana nama dan jawatan
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2004 01:11 AM | Show all posts
Originally posted by tr3e at 30-8-2004 03:48 AM:


takde kene ngena dgn gaji..tapi x tahan dgn nature kerja dia. nama jer kerja separuh hari..tapi petang2 kena dtg gak skolah.. jadik coach la, sports la, kelas tambahan la. pastu time cuti manja ...



itulah cikgu....kalau tidak org tak kata cikgu.....
org nampak hanya kerja sparuh hari...cuti banyak..
hanya mereka yg terjun dalam bidang itu saja yg tahu dan faham tugas guru
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2004 07:50 PM | Show all posts
Aku pun cikgu gak... dah 6 tahun 6 bulan dah.

Apa pun, aku suka kerja ni, walau penat, walau tension...... cuma skang ni aku target nak dapatkan master lak! Insya allah kalau ada rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2004 12:10 AM | Show all posts
Originally posted by rossa at 1-9-2004 07:50 PM:
Aku pun cikgu gak... dah 6 tahun 6 bulan dah.

Apa pun, aku suka kerja ni, walau penat, walau tension...... cuma skang ni aku target nak dapatkan master lak! Insya allah kalau ada rezeki.



Cikgu kat KL ker?

Lama jugak yer awak jadi cikgu.

Saya pun ingat nak sambung master gak .Mungkin dalam masa terdekat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2004 11:37 AM | Show all posts
ada master pun tangga gred gaji tetap sama kan....
teringat dulu masa memula posting...ada seorg tu memilik master dari US.. tapi gaji permulaanya sama dgn DG3 masa itu...kemudian ada seorg senior yg buat master, habis belajar, terus jadi cikgu dgn gred yg sama....tetap DG3, bukan naik DG2 ....dulu2 ler....DG 3, DG 2....lor nie mana ada lagi gred tu...

tak dan dgn zaman mok nik:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2004 04:59 PM | Show all posts
Originally posted by deseree at 2004-9-2 12:10 AM:



Cikgu kat KL ker?

Lama jugak yer awak jadi cikgu.

Saya pun ingat nak sambung master gak .Mungkin dalam masa terdekat ni.

Saya kat kelantan... ngajar kat negeri sendiri.. Deseree kat KL ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2004 05:05 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 2004-9-2 11:37 AM:
ada master pun tangga gred gaji tetap sama kan....
teringat dulu masa memula posting...ada seorg tu memilik master dari US.. tapi gaji permulaanya sama dgn DG3 masa itu...kemudian ada seorg senior ...

Memang pun... tu yang tak syok tu!!

Tapi kalau kita buat Master under scholarship kementerian, kita akan diberi tempat yang lebih baik dengan gaji yang lebih baik. Macam my uncle, skang dah dpt PhD under scholarship kementerian. So, tak jadi cikgu lagi dah, jadi Penolong Pengarah kat Kementerian.

Kalau saya dah dapat master dengan biaya sendiri, boleh tak saya apply kerja kat tempat lain? Jadi lecturer kat memana uni ke....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2004 06:57 PM | Show all posts
Originally posted by rossa at 2-9-2004 03:59 AM:

Saya kat kelantan... ngajar kat negeri sendiri.. Deseree kat KL ke?



oooo orghe klate....
ngajar skolah mano bawoh PPD mano
skolah last mok nik ngajar ialah SMZ1:bgrin:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076343s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list