Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
89906
View
252
Reply

LCD vs Plasma TV

[Copy link]

Author: thylord       Show all posts   Read mode

Post time 11-10-2007 12:27 AM | Show all posts
Originally posted by mahathirGX at 8-3-2007 05:31 PM
Satu  lagi  ...LCD   TV  ni   sesuai  utk   screen  bawah   42 inc   ....  
Plasma    lebih   besar  saiz      nya  ...  paling   kecil  42 inc  .....
Plasma   sesuai   tgk   DVD   aje  ...  as ...


utk tgk astro ngan gambar jelas guna lcd tv...cuma tukar audio visual connector cable (yg warna putih merah kuning) kepada S-Video connector cable, kalau nak best lagi guna astro max yg support HDMI cable...fuh lg best...

rasanya xde kena mengena ngan contrast ratio...lebih tinggi lebih cantik image....quality image bergantung pada reception image yg ditransfer ke lcd tv kita
biasa nya lcd tv support High Definition Multimedia Interface(HDMI) maknanya quality image dlm bentuk digital
kalau kita still guna cable merah putih kuning yg quality image bentuk analog utk lcd tv mmg la x clear gambarnye...
Reply

Use magic Report

tingchingchuong This user has been deleted
Post time 23-10-2007 12:16 AM | Show all posts
hi, again...all,
seems like everyone has his/her own arguments over which is the better between lcd  and plasma tvs.

i can say one thing...for the best picture quality (at the same resolution of 1920 X 1080), stick with plasma. However, be very careful to break-in the plasma first, and do be careful in the way you use it later.

for those who prefer a durable and longer lasting set without burn-in issues (and can be use to play games/for pc use/day to day tv viewing), lcd is the choice.

personally, i'll stick with lcd as the burn-in problem is a very big issue and the heat output is quite high compared to lcd.

i use my lcd with my pc to enjoy (full) hd (at 1920 X 1080 resolution) viewing for movies/documentary/for demo/live performances/games over 5 hours at one go without fear of burn-in.

Of course,i cannot do the the same with plasma tv.

An advice for those about to purchase whether lcd/plasma...if possible at all try to buy those with hd output at 1920 X 1080. This is so that you don't have to spend more to upgrade if you bought one with 1366 X 768 resolution. Besides if you are going to watch 1920 X 1080 videos on a lower resolution set, there will a slight re-scaling artifacting. Minimum size will be 42" (viewing from about 3 to 4 feet from the screen). If seat is 8 to 9 feet away, go with 50" or 65" if your budget allows. These flat panel stuff isn't cheap.

Not necessary to get 1080p/60(fps). 1080i/60 is actually enough. Besides there is no hd broadcast in the world supporting 1080p/60. Just a marketing gimmick.
if you decide to stick to 1080p/60, make sure the set supports 3/2 pulldown properly. Even hd movies are encoded at 24p/30p.
Else there will be horrible motion judder even on a 1080p/60 when viewing various content where the frame rate isn't fixed (from video to video).

Hope this little information help you guys out in deciding what to buy.

Cheers,
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2007 12:57 PM | Show all posts
Sony & LG mana okay ?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2007 11:39 PM | Show all posts

Reply #23 mix_chinese's post

I prefer Sony V-series.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:30 PM | Show all posts
Toshiba, sbb aku pakai LCD Toshiba skang..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:44 AM | Show all posts
Pakai Sony 42 Inch Grand WEGA 3LCD...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2007 12:20 PM | Show all posts
kalau decoder astro ada hdmi settle la masalah gabar blur.except max
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 07:17 PM | Show all posts

Bape harga LCD TV kat M'sia ??

Nak tanya sesape yg arif pasal LCD TV nih. Kat M'sia sekarang ni, harga LCD TV around bape RM eh ? Contoh kalau LCD TV Samsung 19", kat sini (Australia), hari tu Alana tengok kat Harvey Norman ada sales dlm AUD400 (RM1200), Samsung 26" AUD 800 (RM2400). Kalau compare dgn harga kat M'sia, kira murah ke tu ? Alana pun dah lama tak balik M'sia nih, tak tau laa kat M'sia berapa harga LCD TV. Ingat kalo murah giler2, dan berbaloi, bleh le angkat satu bila nk balik for good nanti.

Sesape yg tahu pasal ni, harap dpt share info yek. Thanks.

Alana77
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2008 11:00 AM | Show all posts
Originally posted by alana77 at 3-3-2008 07:17 PM
Nak tanya sesape yg arif pasal LCD TV nih. Kat M'sia sekarang ni, harga LCD TV around bape RM eh ? Contoh kalau LCD TV Samsung 19", kat sini (Australia), hari tu Alana tengok kat Harvey Norman ad ...


Kat malaysia 32" - +-RM 2100-3500 (ikut spec dgn brand)
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2008 11:00 AM | Show all posts
Originally posted by alana77 at 3-3-2008 07:17 PM Nak tanya sesape yg arif pasal LCD TV nih. Kat M'sia sekarang ni, harga LCD TV around bape RM eh ? Contoh kalau LCD TV Samsung 19", kat sini (Australia), hari tu Alana tengok kat Harvey Norman ad ...

Kat malaysia 32" - +-RM 2100-3500 (ikut spec dgn brand)
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2008 05:02 PM | Show all posts

Reply #27 Hetfield's post

kat mana nak cek hdmi kat astro decoder nih?

anyway tv plasma/lcd mana yang paling bagus untuk nonton Astro? Aku ni layan astro aje dvd2 ni malas sket
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2008 11:11 AM | Show all posts

Reply #31 mesmerize's post

rasnya takdak lagi HDMI port utk astro dekoder...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 10:32 PM | Show all posts
boleh tak sesiapa paste gambar svideo cable yang perlu untuk lcd tv ni? kakak aku beli lcd tv, tapi gambar hancus. setelah baca thread ni, baru aku tau kena ada svideo cable tu. tapi tak sure camana rupanya.

adakah svideo cable tu cuma yang ada satu berpin (either 4 atau 7) dan kat hujung berkaler kuning, atau ada yang berpin dengan kat hujung ada merah, kuning, putih?

thanks for your help
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 08:22 AM | Show all posts
lagi satu nak tanya, korang beli svideo cable ni kat mana? adakah better dekat kedai komputer, atau dekat kedai elektronik (jual tv radio)?

please, really need your help. kalau boleh hari ni nak setel gambar tak best kat my sis's lcd tv
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:03 AM | Show all posts
aku pun ada masalah sama. tengok astro pakai LCD PANASONIC dapat migrin   sbb gambar putih dan blur semacam. tapi kalu tengok dvd mak ai terangnya. wayar apa yang kita kena beli. sbb aku pakai asto yang lama. ok tak. zaman astro masih mahal ribu2 dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:41 AM | Show all posts

Reply #35 khasha's post

samalah kita

bukan main excited nak tengok puteri yang terbuang (like for real )

tapi tengok gambar pelakon dia macam diwatercolorkan
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:52 AM | Show all posts
yela...mana nak dpt svideo cable...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 02:31 PM | Show all posts
Originally posted by iz_zu at 1-4-2008 11:52 AM
yela...mana nak dpt svideo cable...


kat mana kedai eletrik pun ada, jalan Pasar Pudu, KL ada..... saya punya Svideo beli kat carrefour.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 03:51 PM | Show all posts

Reply #38 ka_one2000's post

so is there any quality differences between composite and svideo on your lcd tv?

i am currently using my bro's s-video cable of his desktop graphic card, no difference at all. i am planning to buy a new one, specifically for lcd tv at tv shop soon. but i still dont know, either to get cable with svideo pin connector at both ends or svideo with 3 composite connectors at the other end?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 04:46 PM | Show all posts

Reply #39 artgeex's post

o... kau dah cuba eh. aku belum lagi beli tau sbb tak tau rupa cable ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.611773s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list