CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2632|Reply: 5

nak jual rumah

[Copy link]
Post time 28-2-2007 02:38 PM | Show all posts |Read mode
.......................
Last edited by garukepala on 2-10-2013 09:07 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-2-2007 07:50 PM | Show all posts

Reply #1 garukepala's post

kenapa nak jual pada bangsa lain?  berapa harga rumah tu sampai takde bumiputra mampu beli?  kuota itu diwujudkan dengan bersebab..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2007 10:46 PM | Show all posts
Originally posted by garukepala at 2/27/07 22:38
Kawasan rumah saya betul-betul dibandar dan banyak di diami oleh bangsa cina. Saya cadang nak jual rumah. Masalah nya saya kena jual kepada bumiputra sahaja. Soalan saya ada tak siapa-siapa yang pernah jual rumah kuato bumiputra kepada bangsa lain. TQ..


Kenapa nak jual? simpan atau sewakan sebab satu hari nanti harga rumah sdr lagi berlipat ganda.


------------

Menjawap soalan:

Kalau nak jual rumah kpd bangsa asing (sebab dpt good offer, sebab tak suka duduk berjiran dgn yang ada memlihara anjing dll sebab personal) this is the only way.

Hire a lawyer ----------- Dia akan buat perjanjian diantara you dgn Ah Lee & his penguam. Bayaran pembelian, surat penting etc etc semua dia uruskan. TAPI rumah still under your name. Kira ini secret between you and ahlee and lawyer lawyer.

Tapi jangan lah pulak satu hari nanti nak pusing and take advantage dgn menjual rumah tu dkt orang lain. Karang makan tak habis (gurau jer)
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 01:05 AM | Show all posts

Reply #3 DARSITA's post

sebenarnya dar, boleh dijual dan tukar nama.  tapi melibatkan banyak nama lain nanti.  biasanya ramai buat begini kerana selain dapat meletakkan nama sebagai pemilik, mereka juga dapat elakkan tax..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 07:19 AM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 3/3/07 09:05
sebenarnya dar, boleh dijual dan tukar nama.  tapi melibatkan banyak nama lain nanti.  biasanya ramai buat begini kerana selain dapat meletakkan nama sebagai pemilik, mereka juga dapat elakkan tax..



Oh bergitu .. thanks for the information.

Part dpt elak tax tu saya pun suka
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 04:36 PM | Show all posts
bahaya la jual barang tak tukar nama ni, sbb liabiliti masih pada pemunya asal... lainla kalau kita beli umah cash takde hutang ngan bank, bolehla pakai PA ke apa...

kalau beli rumah kuota bumi dia punya geran ada sekatan "bumi sahaja" ke, sbb biasanya kalau kat tpt aku walaupun kita beli umah kuota bumi tapi takde sekatan bumi dalam geran...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 08:51 PM GMT+8 , Processed in 0.079408 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list