Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
30317
View
514
Reply

Graduates U Tak Fasih B Inggeris dan Faktor2nya

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-8-2006 09:14 PM | Show all posts |Read mode
first of all -- saya bukan hendak memandang rendah pada graduan2
dari local universiti in Malaysia --

tapi saya telah menjadi recruitment consultant dan berdepan sendiri
dengan graduan2 -- ini -- dan apabila saya interview mereka
untuk mendapatkan kerja yang sesuai kepada mereka  
few things i noticed:

1-  cant speak english properly
2- tiada skill especially in basic computer
3- cant type  
4 - tiada confident ------
5- resume -- sucks!


one thing i nak sentuh - kalau ada mana2 graduates yang
nak cari kerja --especially fresh graduate -- first of all - kalau masih tak
fasih berbahasa inggeris --PLEASE - take an english course  even for 3 month
itu satu investment yang akan memberi pulangan besar kepada kerjaya
cuz most of the company needs a people  who can converse in english
language -- even not so fluently -- but with confident --

being a recruitment consultant  and telah placing hundreds of
unemployment -- saya rasa terpanggil untuk menasihatkan kepada
penganggur - yang mempunyai sijil, degree --- apabila benar2 ingin
mencari kerja ----- carilah kerja seolah2 anda sebenarnya bekerja..

jangan berharap hanya dengan menghantar resume melalui advertise
in newspaper -- cuz -- that company akan menerima 400 resumes per day!!
u ingat dia akan buka semua? ---- most of them end up in the garbage
(in diberitahu sendiri oleh my clients -- hence they usually using recruitment
consultant to employ new staff )

VISIT the company -- jumpa HR tu sendiri -- bagi sendiri resume anda ----

mencari kerja sepatutnya 8 jam sehari -- seolah-olah kita bekerja ----
dan apply la kerja yang anda tau lokasinya  senang untuk anda pergi --
dan the job requirement tu sesuai untuk anda ---  and one and foremost ---
the job per se -- is the job that you want and interested in - not cuz
u have to ( cuz tak ada kerja lain -- unless it is  a temp job - sementara
nak dapat  full time )

just my thots --  

thanks
- dex -

[ Last edited by  dexa at 13-10-2007 06:42 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 09:27 PM | Show all posts
tomorrow aku ade interview..i'm also a fresh gradutae...
want say that i'm really fluent in english..x jgle..but..i know that confidency is important....:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 02:54 AM | Show all posts
susah nyer carik keje kan.. dah leh cakap omputih.. tapi masalahnye rezeki lakk ...
"u ingat dia akan buka semua? ---- most of them end up in the garbage".. so mcam mane nie...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2006 06:43 AM | Show all posts

Reply #2 lizaldo's post

gud luck lizaldo --
what job is it???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2006 06:44 AM | Show all posts

Reply #3 bundle's post

well --
there's few how we can avoid that...

kalau nak tau --- reply kat sini...
karang at work saya check..
dan beri sikit pandangan....

just to share  -- some tips....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2006 06:46 AM | Show all posts

Reply #3 bundle's post

susah nyer carik keje kan.. dah leh cakap omputih.. tapi masalahnye rezeki lakk


sebenarnya  there are plenty of jobs out there..
kita mesti pandai tackle aje...
honestly hari tu saya - ada banyak kerja
yang available -- client minta --
tapi   tak ada candidate --

not easy to find cancdidate....
Reply

Use magic Report

midget This user has been deleted
Post time 30-8-2006 08:33 AM | Show all posts
sedeynye dgr..penat kite antar resume..rupenye diorg ta bace pon..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 08:46 AM | Show all posts
betul dexa..... susah nak cari candidate......

lizaldo..... remember.... first impression is important..... be confident.... BEST OF LUCK to you.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 09:39 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 30-8-2006 06:46 AM


sebenarnya  there are plenty of jobs out there..
kita mesti pandai tackle aje...
honestly hari tu saya - ada banyak kerja
yang available -- client minta --
tapi   tak ada candidate --

no ...



that right what u said.. not easy to find a candidate.. one of my friends also work as a consultant kat job hunter company...
dia pun cakap macam tu... for the information end of august nie masuk 2 bulan saya jadik penganggur.... bulan March- May ari tu banyak company yang offer keje.. sampai tolak2 lagi offer tu.. tapi masa plak xsesuai.. because that time im still on study and i had job at one event company... after that in june i futher buat professional Cerf... in 2 month till july...

sebab org cakap ader Pro.cerf senang nak dapat gaji lagi elok... in the end susah lak nak mintak keje... at least ader lar offer  untuk interview ker... nie interview pun susah.. ader interview ari tu pun kena tipu... pas tu satu lagi nyer interview tu xtau lar... kroni kot...  

tapi tak per.. org cakap break a leg be confident moga2 lepas belanjawan 07 nie senang skit dapat keje  :pray:
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 10:48 AM | Show all posts
Originally posted by bundle at 30-8-2006 02:54 AM
susah nyer carik keje kan.. dah leh cakap omputih.. tapi masalahnye rezeki lakk ...
"u ingat dia akan buka semua? ---- most of them end up in the garbage".. so mcam mane nie...

telesales executive..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 11:18 AM | Show all posts
ikutla nasihat dexa..... English is important..... learn as early in life as possible.....jangan nak ada perasaan malu....... sebenarnya nak belajar english tak payah keluar duit.... you kena SPEAK english...... dgn kawan2...... itu aje...... use the language daily.... kalau bayar ratus2 for english course tapi tak praktikkan pun....... takde dapat benda punn.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 01:11 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 30-8-2006 11:18 AM
ikutla nasihat dexa..... English is important..... learn as early in life as possible.....jangan nak ada perasaan malu....... sebenarnya nak belajar english tak payah keluar duit.... you kena SPEAK ...


:setuju:  :setuju: :setuju:

macam kita org kat uitm... padahal kekadang grammer pun xbetul... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 01:28 PM | Show all posts
Originally posted by dexa at 29-8-2006 21:14
first of all -- saya bukan hendak memandang rendah pada graduan2
dari local universiti in Malaysia --

tapi saya telah menjadi recruitment consultant dan berdepan sendiri
dengan graduan2 -- ini ...



Bleh listkan kerjaya aper yg susah nak dpt candidate tuh?
kalu terkena, bleh ler aku mintak kat hangnyer company :bgrin:
tQ


Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 02:23 PM | Show all posts
industry expect fresh graduate fluent in english
tapi implimentasi utk kukuhkan bahasa english baru shj bermula di peringkat rendah dan menengah
kena tunggu at least 10 years baru boleh tengok hasilnya

pada saya apa yg mjadi masalah di sini ialah sistem pendidikan samada di sekolah atau IPT
kalau kerajaan serius utk tingkatkan kemahiran bahasa di kalangan pelajar, seharusnya kerajaan gunakan model sistem pendidikan singapura yg menggunakan 100% bahasa inggeris dalam pendidikan tapi pada masa yg sama setiap pelajar diwajibkan mengambil subjek bahasa ibunda masing2.

bukan salah fresh graduate, tapi yang salah ialah sistem pendidikan malaysia. apa yg ada pada fresh graduate itulah sebenarnya hasil pendidikan yg mereka terima. sebagaimana bentuk acuan, begitulah juga bentuk kuihnya.

[ Last edited by  CRK at 30-8-2006 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:16 PM | Show all posts
cpk...

kita mesti ada sifat nak improve ourselves.... memang betul PPSMI (Maths and science in EnglisH) baru start..... tapi kenapa kita perlu bergantung pada PPSMI?

if a student is serius nak belajar english.... CAKAP english daily.... In few months mesti ada improvement.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:18 PM | Show all posts
bundle..... tak kisah grammer tak betul...... janji kita belajar....buang perasaan malu tu.... lama2 okayla.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:19 PM | Show all posts
tul gak kata ko CRK... sistem pendidikan pun sebenarnya menjadi satu sebab... kebanyakan gradute lebih kepada theory daripada practikal, menyebabkan graduate yang keluar susah untuk mendapat pekerjaan.. so sebagai salah satu cara graduate terpaksa menguasai bahasa english untuk bercomunicate... sapa yang comunicate dia bagus.. dapat persuade org... so secara senang dia dapat keje walaupun dia xdelah pandai sangat nak buat keje... education system kita nie sebenarnya telah ditetukan oleh penjajah lagi... dan government kita just ikut jek.. cuma ubah sedikit, tambah sikit...

kalau tgk negara macam Jepun, Jerman system pendidikan diarang banyak mengamalkan practikal dari theory dan Former PM pun baru nie ada sebut pasal benda nie.... dia cakap tgk bagaimana japan dan germany lebih kedepan dari British..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:35 PM | Show all posts
mac kesian dgn budak2 yang duduk dikampung.... mak ayah tak dapat bimbing hal2 BI ni.....

akan tetapi kita yang berkemampuan ni , sepatutnya the minute kerajaan implement PPSMI, kita should take up the challenge juga. In my case, bila PPSMI start, mac start suruh anak mac yg TIDAK dibawah PPSMI to start cakap ENglish...... nampak sangat perbezaannya in 3 months..... A LOT.....

now anak mac......kata.... she speaks english.... think in english ........ her dreams pun in english......
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:45 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 30-8-2006 03:35 PM
mac kesian dgn budak2 yang duduk dikampung.... mak ayah tak dapat bimbing hal2 BI ni.....

akan tetapi kita yang berkemampuan ni , sepatutnya the minute kerajaan implement PPSMI, kita should take ...


that good if we can communicate in many language.. cuma takut bahasa kita sendiri kita lupa ngan identiti kita sendiri.. skarang nie setiap conversation kita.. kita cakap omputih.. campur melayu omputih... nie zaman skarang... zaman anak kita depan.. mungkin diarang dah xcakap bahasa melayu... tapi time tu jangan salahkan diarang...

sekarang pun kita melatah bila gologan muda seperti kami cakap orang putih... dalam majlis yang dihadiri Menteri.. padahal bukan niat bukan maksud dia nak cakap yang " i'm sound like stupid if i speak Malay" lain yang nak dimaksudkan tu.. tapi tu pun org dah melatah..

so nak salahkan siapa.. skarang nak interview kena cakap omputih.. nak blajar kena cakap omputih..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 03:46 PM | Show all posts
eh dah lari tajuk tu... huhuhuhu....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.138208s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list