Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
49259
View
993
Reply

Masalah-masalah Yang Cikgu Hadapi -

[Copy link]

Author: coyotemawi       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-8-2008 11:21 PM | Show all posts
Originally posted by Don_Kelana at 7-8-2008 00:28
hehe..
tapi mayb coyote nk merasa sek don dulu kot..
hehe



thnks
but no thanks..

aku baru nak belajar
menyesuaikan diri ngan 'orang tua' kat sini
so far so good..

hehehehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 10:13 AM | Show all posts
just nak tanya pendapat u all

kat sek saya
solat zohor dan asar
dilaksanakan secara berjemaah
sebab ada surau
tp yg peliknya budak2 ni bila
waktu solat.....sedang bersolat
boleh bersembang sesama mereka
pengawas tegur
guru tegur
masih begitu juga.........
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 11:00 AM | Show all posts

Reply #982 ladybirdninja's post

Sila kenal pasti murid berkenaan, kalau boleh di masa akan datang, letakkan mereka di saf hadapan atau asingkan dari klik mereka. Jika perlu, cuba soal balik bacaan dalam solat, biasanya murid ini gagal menjawab dengan baik.

Kami juga melaksanakan solat asar berjemaah pada hari koku. yang selalu jadi masalah ialah murid perempuan yang buat bising..pun sama dah tegur. terpaksa 2 3 orang cikgu perempuan solat kemudian utk disiplinkan murid-murid ni...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 11:07 AM | Show all posts
skrg sekolah aku tgh kelam kabut gak.. ada 4 org baru ni dpt sambung belajar 14 minggu dan sorang lagi naik pangkat jadi pk1..

yg lagi haru yg naik PK1 tu ajar 2 kelas tahun 6.. dan dalam masa yg sama PK1 aku pun tgh buat convert opsyen di maktab.. gile tul rasa... aku sebagai s/u jadual waktu ngan beberapa org guru tahun 6 terpaksa buat sedikit rombakan jadual dan kami 3-4 org ni terpaksa cover balik kelas yg ditinggalkan oleh guru tahun 6 tu.. sbb takleh bagi ke guru ganti ajar tahun 6...

ada masa tak sampai 4 minggu pun lagi sebelum UPSR.. jadual masih pening.. minggu depan nak wak jadual anjal lak.. terpaksa guru-guru tahun 6 termasuk aku tambah masa ngajar.. hehe.. sebab tak nak menyusahkan guru lain.. dan pada masa yg sama ngajar gak kelas lain..

mmg penat rasa campur tak cukup masa..

dan minggu lepas lagi best.. Pengarah buat perjumpaan Khas dengan semua guru matematik yang mengajar tahun 6.. dalam 700 orang lebih gak yg hadir... sbbnya masa pra-percubaan baru ni matematik menjadi subjek killer..

bayangkan.. hanya 4% je yang mendapat A.. ketika subjek lain lebih dari 15% mendapat A.. pengarah takut target 5A lebih dari 17% tahun ni tak tercapai.. ada la motivasi dan kata-kata semangat yang diucapkan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 02:30 PM | Show all posts

Balas #984 tuahayam\ catat

1. tak boleh ke dalam seminggu dua ni rancangkan aktiviti yang mengabungkan kelas cthnya...7.30-9.30 jawab metematik dan perbincangan jawapan...10.00-12.00 jawab sains ke...

2. jadi kelas kelas ini di awasi oleh guru yang terhad dalam kumpulan yang agak besar...jadi buat sementara dapat mengatasi masalah kekurangan guru..bila guru dah cukup alik asal...


sekadar cadangan sahaja..tq
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:21 PM | Show all posts

Reply #985 sayawifenikmie's post

dah terfikir rancangan utk gabungkan kelas.. tp mmg takleh sbb takde kelas yg kosong dan takde kelas yg muat utk diisi oleh 2 kelas serentak..

biasa kalu terpaksa gabungkan jugak buat dimakmal komputer... tp disitu kalu ramai tak berapa selesa utk belajar..

guru ganti dah dpt.. tp mmg takleh bagi kepada diorg... guru besar lak kalu tanya pasal budak2 yg nak ambil periksa tak tahu pun.. haha.. cuba kalu org jabatan ke sapa-sapa tanya dia.. berapa bilangan murid tahun 6.. boleh tercungap-cungap dia nak tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:29 PM | Show all posts
Originally posted by tuahayam at 8-8-2008 04:21 PM
dah terfikir rancangan utk gabungkan kelas.. tp mmg takleh sbb takde kelas yg kosong dan takde kelas yg muat utk diisi oleh 2 kelas serentak..

biasa kalu terpaksa gabungkan jugak buat dimakmal ...


saya tak tahu fizikal sekolah tn...
bagaimana dengan kantin, pss... or dewan....

biasa ler tu gb bukan nak ingat benda-banda cam ni...
cikgu pon tak kenal nama
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:37 PM | Show all posts

Reply #987 sayawifenikmie's post

bangunan paling baru adalah makmal komputer.. dewan dah diruntuhkan 5 thn lepas sbb anai-anai.. janji nak baut dewan baru tp sampai skrg tak nampak rupa..

3 blok lagi pun ada maslaah anai-anai skit sebanyak.. tp terpaksa gak pakai...

hehe.. pss kecil je..

makmal komputerla tempat berkumpul budak2.. hehe.. kekadang semua murid seramai 675 org diletakkan dalam makmal.. ada buah makmal.. terpaksa la ada yg duduk bersila..ada yang duduk atas kerusi.. tu je tmpt yg elok.. tp kalu ibu bapa dtg ramai.. buat kat dataran perhimpunan je.. tp kena la sewa kanopi lak..

cuma yg best.. PK 1,2 dan ko tak begitu strict sgt.. mmg setuju apa program yg kami guru-guru thn 6 buat... cuma GB masalah skit. byk sgt bangkangan.. ni buat jadual anjal start minggu dpn pun tak bagitau dia..
..PK 1 tak nak bagitau...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:41 PM | Show all posts
Originally posted by tuahayam at 8-8-2008 04:37 PM
bangunan paling baru adalah makmal komputer.. dewan dah diruntuhkan 5 thn lepas sbb anai-anai.. janji nak baut dewan baru tp sampai skrg tak nampak rupa..

3 blok lagi pun ada maslaah anai-anai ...


GB macam ni...dalam meeting hempas je file depan dia..then  sound sikit.."cikgu buat sendiri la' kami ikut je..he he..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:46 PM | Show all posts

Reply #989 sayawifenikmie's post

haha. ingatkan 27 julai baru ni dpt la gb baru.. tp sedihla plak.. kerajaan sambung lagi 2 tahun ...

mula-mula rasa camtu gak.. tp lepas tu terfikir dan terkenang budak2.. teruskan jua kerja-kerja di sekolah.. terpaksa la kerja-kerja lebih skit.. dan kalangan kami ni paling banyak kena marah.. pasal kekadnag kalu buat aktiviti mmg ada beberapa maslah berbangkit.. dia tak nak dgr..

tp kalu org lain yg duduk rileks atau buat tak tahu je.. tak pernah pun kena marah.. haha.. pasal mmg takde masalah berlaku pasal diorg tak wak apa-apa program..

thn lepas bergaduh besar gak kami guru thn 6 ngan GB.. jumpa bile perlu je.. tp tahun ni tak gaduh dah. apsal dah lali dgn perangai dia.. yang penting kami buat kerja kami.. dan budak-budak dpt manfaat..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by tuahayam at 8-8-2008 04:46 PM
haha. ingatkan 27 julai baru ni dpt la gb baru.. tp sedihla plak.. kerajaan sambung lagi 2 tahun ...

mula-mula rasa camtu gak.. tp lepas tu terfikir dan terkenang budak2.. teruskan jua kerja- ...



ok goodluck..moga yg dpt straight A melonjak....

dan moga GB kenal 'ayam tambatannya'...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 7-8-2008 10:14 PM


ha, kan betul...



Tp sesekali sis naik angin, terkejut tau org di sekeliling...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 06:34 PM | Show all posts

Reply #966 Don_Kelana's post

qt salah satu AJK.... tapi sek qt kecil, mmg kene urus gak isi kewpa tu,... sbb gb kami nak sume yg pegang aset masing2 ikut bidang, buat keje masing2.... qt pegang buku teks n makmal sains, so, qt kene urus aset tu sume la.... lgpun GB qt adalah guru sumber utk aset seluruh daerah qt...

kami penah g kursus pengurusan aset gak

sbnrnya pengurusan aset ni, skdr isi borang baru, yg dulu dikenali sbg kew 300... cara isi pun lebih kurang sama.... x susah mana klu sek kecil, tapi, klu sek besar... mmg sakit kot... sbb tu GB suruh setiap guru yang pegang mana2 bahagian, urus aset sendiri.... ketua aset just pastikan berjalan n kumpul untuk di tulis no siri, sbb wlu berlainan bahagian, no siri kene berturutan....

abnrnya, mr don nak tau apa?... qt x tahu nak terangkan yg mana.... mr don dah jd guru aset or bakal dilantik? qt mmg dah dilantik.... tp sbg s/u jer la.... bkn pengurus aset betul
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2008 03:57 PM | Show all posts
Originally posted by CharlieDale at 3-8-2008 10:52 PM
hahaha..dalam mana sangat la penang tu..kalau hang kat penang la...aku rasa lagi dalam lagi bagus...tak caya tanya member yang dok pedalaman sabah sarawak macam mana layanan parent/masyarakat san ...


hoho..utk makluman CharlieDale, comei bukan di penang.
malas nak edit kat profile tuh.


wlwpun maybe kat sini tak seteruk kat sabah/sarawak, tp kat sini ada juga wlwpun ada parent yg berpendidikan.
xperlu la comei sebut tp klu org yg 'main politik' ni lagi sakit ati.

[ Last edited by  comei at 30-8-2008 11:46 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list