Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
49258
View
993
Reply

Masalah-masalah Yang Cikgu Hadapi -

[Copy link]

Author: coyotemawi       Show all posts   Read mode

Post time 27-1-2007 11:07 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 27-1-2007 10:47 PM
Ct rasa ada yang x kena dengan peristiwa cikgu datang cari kat umah..mungkin ada cerita lain yang kita x tau dan x diberitakan..lagipun laporan itu cuma dari pihak ibu bapa sahaja..dulu ada berla ...



baguih cikgu ct ni..untung anak murid dapat cigu cam nih..kan sonang laaa ni nak dapat cigu cam ni..one in miliun kut hihihi

cikgu kuasa terhad ek ct? yerlahh masa ngan cikgu baper jam jek..selebih tu dan masa cuti mostly ngan PARENTS, so nomo satu is parent laaa..kalo depa awal2 gagal kendian seme cikgu nak buat..cikgu pun manusia ada koge anak beranak gak yer dak?


oang kita ni tau banakk jek..kendian serah kat cikgu kaaa kerajaan kaaa tok sidang kaa sultan kaa..last2 serah pada tuhan sajaaa..last2 seme tu takdirrrr..so mentel cam ni ler perosak yer dak cigu?

kang suh pakai kondom depa kata mengalakkan zinaaaa...kang ajor seksual silibus depa kata mengalakkan seks bebassss..

pada saya mentaliti perhambaan masih terlalu kuat dalam jiwa dan minda oang melayu..dan mentaliti ini di salurkan pada kefahaman yang terlalu meleset. Keinginan mahu berjaya dengan usaha sendiri takdok..kita nak berjaya macam oang lain but kita serahhhhhhhhh seme keje or tanggungjawap tu malah pada AGAMA pun kita serahhhhhh jek supaya kang mati masuk sorga padahal idup di dunia merempat hina miskin kene buli tapi sudah  di bius. Pasal tu saya fikir TINDAKAN TEGAS tu wajib di amik demi nak pecahkan karat2 lapuk berkurun duk memagar kebebasan dan kesedaran. One way is thru education dan oang cam cikgu ct lah kut . I think persatuan guru malaysia tu kene upgrade esp bab KETEGASAN demands depa demi pendidikan anak bangsa malaysia keseluruhan nya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:14 PM | Show all posts
Originally posted by NURMIMIE at 27-1-2007 10:59 PM


ngan ct..

patutnya, parents nih, dah tau masa anak tuh banyak kat sekolah, then, berpakatlah dengan cikgu nak bentuk anak selain paren ...



mak bapak di mesia pun patut di ajor , kene ajor gak bukan anak depa saja. soang dua guru cam cikgu ct tak daya. mak pak macam vip seme tu senang lah cite , depa sumbat anak sekolah cam mckk asrama penuh or internatiional schools tapi main bulk rakyat , majoriti sekolah biasa saja.

kalo pak dia sekolah mckk, kemungkinan besor seribu keturunan dia besok duk sekolah sama gak..aku observe mende cam ni. macam sudah ada ketetapan, pembahagian dalam society dah.

aku pikir persatuan guru boleh main peranan sangat penting malah berkuasa demanding mak pak or kerajaan, but kita tokleh mogok tu ler masalah, kat western guru pun strike! bukan nak kurang ajar, but yerlah suh sesapa berkenaan AMIK PERHATIAN, bukan kang dah jahanam tau salahkan cikgu jek.

mana2 developed nation soal HEALTH AND EDUCATION ler depa pentingkan sekali. ni ler tiang utama negara. takdok kanak2 yang tak suka sekolah or belajor dan paling penting soal kesihatan depa masa belajar tu kene amik perhatian,soal produktiviti gak.

malaysia saya nampak kini semakin macam enau di belukar lepaskan pucuk memasing, lu lu punya pasal , gua gua punya pasal. Kalo cikgu amik konsep cam ni habisssssss lah. Sib baik ada masih pikir masa depan anak murid gak, untuk anak2 cikgu tu gak, jenerasi akan datang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:18 PM | Show all posts
tapi.. sori to say kepada guru guru muda ye... Uncle boleh katakan guru guru sekang..tak kira lelaki ke pompuan... TAKOT dengan bebudak.. Budak budak sekang BOLEH SOUND guru kalau tak puas hati..

TAK PICAYA?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:19 PM | Show all posts
"CIkgu... balik nanti cikgu tunggu depan sekolah...saya nak fight ngan cikgu.... INGAT"
Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-1-2007 11:20 PM | Show all posts
Originally posted by Uncle_K at 27-1-2007 11:18 PM
tapi.. sori to say kepada guru guru muda ye... Uncle boleh katakan guru guru sekang..tak kira lelaki ke pompuan... TAKOT dengan bebudak.. Budak budak sekang BOLEH SOUND guru kalau tak puas hati.. ...


mau nye tak takot uncle.... baru suh pakai tudung pi skolah bapak dia dah kecoh kat paper......pppppfpfpfpfffrrrtttttt
Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-1-2007 11:21 PM | Show all posts
Originally posted by Uncle_K at 27-1-2007 11:19 PM
"CIkgu... balik nanti cikgu tunggu depan sekolah...saya nak fight ngan cikgu.... INGAT"


BAPA TAHU DOSA PAHALA merangkap PEKERJA BAWAHAN
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:23 PM | Show all posts
gaban.. kalau ko cikgu la kan.. kalau budak tuh ajak ko fight agak agak ko berani tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:46 PM | Show all posts
:setuju:  dengan aji...tak ramai orang memahami tugas guru sekarang, bukan pujian atau penghargaan yang dicari, tapi kerjasama yang utuh antara ibu bapa dan guru tu yang utama..

MMg betul , bila PIBG yang datang boleh bilang dengan jari je..tapi kalo dengar kita nak edar borang SPBT, berduyun dtg..takut anak x dapat. Bila anak cikgu dapat SPBT, bising plak..walhal parents pun ramai yang menipu gaji mereka..esp yang niaga sendiri..letak had gaji betul2 700..takut anak x dapat buku..bila anak dapat buku..x bawak g sekolah..cikgu denda anak..marah..nak apa lagi??


Originally posted by Uncle_K at 27-1-2007 11:18 PM
tapi.. sori to say kepada guru guru muda ye... Uncle boleh katakan guru guru sekang..tak kira lelaki ke pompuan... TAKOT dengan bebudak.. Budak budak sekang BOLEH SOUND guru kalau tak puas hati.. ...


  
Ayo Uncle, killer  statment tu, pd ct,bukan takut..Cikgu2 dah MALAS nak layan..kang x pasal2 kena saman la..tatatertib la..So dia org play safe la..sebab kami ni terhimpit tau, dalam dilema, kalau berkeras sangat, kementerian, HM kata x boleh backing kalau pape..tapi suruh hasilkan budak yang baik, mendengar kata, bcemerlang, gemilang dan banyak 'lang' lagi..

No body touching, no nothing..
abis kalau cakap je..kena yang bangsa natezz..boleh jalan ke...?
Kalau sape2 ada method yang baikkkk punya..boleh bagi budak nakpak terus lembik n ikut je..bagus gak bagi kat kami...

[ Last edited by  cguct1970 at 27-1-2007 11:47 PM ]
Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-1-2007 11:46 PM | Show all posts
Originally posted by Uncle_K at 27-1-2007 11:23 PM
gaban.. kalau ko cikgu la kan.. kalau budak tuh ajak ko fight agak agak ko berani tak?


hmmm.... aku rasa bodoh la cikgu yg fight dgn student nih..... menjatuhkan martabat sorg guru je kalau ikutkan pangai budak2. Kalau cikgu menang bergocoh pun, dari segi maruah cikgu tu dah kalah. Camne pelajar nak respek dia lepas tu? So yg terbaiknya adalah bawak berbincang. Menangi hati pelajar dgn ilmu, kematangan dan kepimpinan.

TAPIIII... kalau budak tu tahap Syaitan Laut Dalam, rasanya mmg aku pukul kaw-kaw pastu bungkus dlm karung guni, letak batu bata barang 4,5 keping dan campak kat jambatan pulau pinang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:51 PM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27-1-2007 11:46 PM


hmmm.... aku rasa bodoh la cikgu yg fight dgn student nih..... menjatuhkan martabat sorg guru je kalau ikutkan pangai budak2. Kalau cikgu menang bergocoh pun, dari segi maruah cikgu tu dah ka ...


Gabanzzz...kalo bole buat macam ko cakap tu..
Dah penuh laut dah..
sampai jerung kat laut boleh buat statment..
x sanggup makan lagi..daging hati dia org ni pahit...
Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-1-2007 11:53 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 27-1-2007 11:51 PM


Gabanzzz...kalo bole buat macam ko cakap tu..
Dah penuh laut dah..
sampai jerung kat laut boleh buat statment..
x sanggup makan lagi..daging hati dia org ni pahit...



tulah..... realiti hari ni...

aku ramai gak member keje guru.... selalu gak dorang citer pasal cabaran kerja dorang especially dgn pelajar2 ni... Laki pompuan dah hilang malu. Dah hilang rasa hormat kat guru. Bawak VCD lucah pi skolah utk pass kat kawan2. Ugut nak pukul cikgu siap ajak abang dia.

sebab tu aku takleh jadi cikgu. Tahap kesabaran aku tak tinggi. Aku leh ngadap machine aje.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 11:54 PM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27-1-2007 11:46 PM


hmmm.... aku rasa bodoh la cikgu yg fight dgn student nih..... menjatuhkan martabat sorg guru je kalau ikutkan pangai budak2. Kalau cikgu menang bergocoh pun, dari segi maruah cikgu tu dah ka ...


Aku lagik senang. kerat 18 buat macam Mona Fandey.

Tapi adengan ni tak menjadik kerana Pangarah kata , aku tak pandai berlakun, orang lurus sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 12:01 AM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27-1-2007 11:53 PM

tulah..... realiti hari ni...

aku ramai gak member keje guru.... selalu gak dorang citer pasal cabaran kerja dorang especially dgn pelajar2 ni... Laki pompuan dah hilang malu. Dah hilang ...


Ala gabanzz..kalo pasal vcd n majalah prono ni dah puas ct dapat..tapi ada mak bapak yang x caye anak kena tangkap pasal tu..
ada sekali tu drg ponteng..lepak dalam umah satu member..
pastu tengok vcd dan tooot...
kene tangkap..selidik2..tengok vcd bapak punya
yang pompuan pas tu ngandung..bila cikgu dapat kesan
alih2..kita nak kene saman..patut ke?

Tapi ct puji mak bapak yang perihatin pasal anak..
datang sekolah, atau jumpa kat mana2 tanya hal anak..
ambil berat..kalau kita cakap apa2 pun cepat je buat tindakan..
kalau macam ni, senang sikit keja kami...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 12:05 AM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 28-1-2007 12:01 AM


Ala gabanzz..kalo pasal vcd n majalah prono ni dah puas ct dapat..tapi ada mak bapak yang x caye anak kena tangkap pasal tu..
ada sekali tu drg ponteng..lepak dalam umah satu member..
pastu ...


Tengok avatar you, pakai baju seksi ker? Mungkin sebab tu anak murid bawa vcd.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 12:13 AM | Show all posts
Originally posted by minahrock at 28-1-2007 12:05 AM


Tengok avatar you, pakai baju seksi ker? Mungkin sebab tu anak murid bawa vcd.


Mana ada i minah, tu gamba anak2 masa kat CH ari tu...
Seksi ??Plezzz...satu perkara yang cukup ngeri untuk didengar..
Kita ni jenis sedo diri la..g sekolah skema je dengan baju kelambu
beso..mana ada seksinya..brutal adalah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 01:39 AM | Show all posts
cigu kene kuatkan persatuan sampai mak pak amik tindakan pada anak depa. nak salahkan budak tokleh sebab mak pak pangai tu yang bentuk depa. kalo cigu buat keje cukup2 makan dengan gaji nanti mak pak kata keje cigu senang gaji bute. kalo cigu buat lebih keje sukarela mak pak kata anak aku suka aku ajar dia camna so camna?

yang saya nampak oang mayu ni suke lepaskan tanggungjawap tu even misalnya  dalam kampung. misal kalo di kampung cigu2 bleh cite kat tok imam kaa or melalui tok sidang then masa solat jemaat leh hajaaaaaaau tua2 tak sedor diri tu btui2 masa kutbah selit skit education untuk depa bab persekolahan anak..ni balik2 kutbah jemaat cite ntah apa apa.

saya tahu masalah cam cikgu ct ni banyak di sekolah kerajaan yang biasa, kalo sekolah elite tu maybe tadak masalah sangat kan? tambahan la ni kene blajo sains maths dalam english dah baper taun ni? apa nasib depa di luar bandar tu? camna progres depa? apa kualiti nya? tu belum cite soal displin depa lai. mak kita lebih sonok gebang pasal mekap dan artis, pak kita plak di kedai kopi gebang pasal politik sampai ayam jantan bertloq, anak2 depa bior lantak cikgu settle..mana tak hampas yer dak?

sotkabor media seme tu muka depan dan berbelas muka patut duk cite pasal education rakyat sama bukan dok cite criminal mat rempit erra bercerai seme tuh. tau laa tak bawak duit tak sensasi tapi kalo tadak education tu ler keje depa rempit gang bang merompak seme tuh kan? Para guru wajib di beri keutamaan, diberi saluran, di beri imbuhan sewajar nya atas usaha depa mendidik rakyat seme tu haaa. Bentuk macam mana itu ler wajar kita semua fikir dan buat. Idak lah asik2 pibg asik2 hari guru kendian selang seli cikgu kene belasah cikgu kene saman cikgu kene tangkap berkhalwat hihihihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2007 01:56 AM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27/1/2007 11:20 PM


mau nye tak takot uncle.... baru suh pakai tudung pi skolah bapak dia dah kecoh kat paper......pppppfpfpfpfffrrrtttttt



aku baru baca kat paper..
dari bapa yang kekononnya tahu dosa dan pahala
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 01:56 AM | Show all posts
aku setuju..
yuran ciput pun tak leh bayar or rase benda kecik tak kisah punyer..

astro ade kat rumah ( aku tengok kat rumah panjang ), hampir 90% ade astro.. : ade kaitan ka?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2007 02:04 AM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 28/1/2007 12:13 AM


Mana ada i minah, tu gamba anak2 masa kat CH ari tu...
Seksi ??Plezzz...satu perkara yang cukup ngeri untuk didengar..
Kita ni jenis sedo diri la..g sekolah skema je dengan baju kelambu
b ...



sama la ngan aku..
mmg skema baju kelambu aje la
nak pakai kebaya pun tak berani..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 02:44 AM | Show all posts
Originally posted by akulynn at 27-1-2007 04:15 PM


:setuju: :setuju:
abang aku pun cikgu gak..jarang dia mengeluh...
cuti banyak...semua kerja pun susah..bukan cikgu je..
kalau kerja kerana Allah..InysaAllah..semua tu dihadapi dengan sab ...


Hmm..

AKu pernah jadik cikgu.. Mmg.. bab yuran sekolah ni.. kengkadang ada yg lambat bayar... pernah ada student yg bayar tak cukup... aku pernah kaberkan.

Yep betul.. cikgu yg datang rumah pelajar mmg perihatin.  Ingat best sangat ke tak de hujan ribut nak jengah rumah orang sana sini?  Pastu ugut mintak yuran cam ALong.. Bukan derang dapat se sen pun!!! Baik dok rumah tengok citer Ultraman!

However, aku rasa tak de masalah klu nak gi rumah kerana hal yuran.  Banyak faktor yg kena fikirkan... Mungkin parents dia dah bayarkan, tapi tak sampai ke sekolah.. or mungkin depa ni bebetul susah tak mampu - bila lagi nak find out kan?

Aku heran la.. mentaliti segelintir parents nih.. tang bayar yuran mengeluh itu ini... *i know it is getting expensive.. * tapi.. tang beli gelang buleh pulak sampai ke siku... cam tak tau priority jer!  Ni dari pengalaman aku sendiri laaa...  Kalu yg mmg susah  itu kes lain..  Pastu, klu yg dapat bantuan dari pihak tertentu, ada yg marah klu cikgu tolak ke yuran.. Sbb kononnya biar la depa bayar sendiri..  Ye la tu.. banyak yg salah guna pung...  patutnya, bersyukurla.. at least, yuran dah cover!  

Bab orang claim cikgu "banyak masa, cuti, tak de kerja"... well, itu mmg ada berlaku.. tapi tak seme cikgu yg bernasib baik ada banyak masa free.  Ia bergantung kepada sekolah, subjek dan kelas yg diajar dan jawatan yg disandang oleh cikgu tu sendiri.  

Kalau kena sandang jawatan cam ketua panitia ke..
Kalau kena mengajar kelas yg ada major exams ke (form 3, form 5, darjah 6) - Tusyen memanjang laa.. weekends ka.. cuti sekolah kaa...
Kalau mengajar sekolah bagus cam sekolah Bistari or sekolah yg gred bagus...
Kalau selalu kena kursus itu dan ini
Kalau org atasan jenis suka buat aktiviti memacam... suka meeting jer

Hehehe.. mmg agak packed la masanya... I am no longer a teacher, tapi ramai kawan yg jadi cikgu.. mmg sibuk la most of them... they happen to fall into the categories above..

Tapi, masa aku ngajar dulu, ada sorang cikgu lelaki nih...  Dia mmg relax gila...  Sebabnya?  Dia jenis tak mahu melibatkan diri dengan apa2 sahaja perkara selain daripada kelas dia.  Tak mo gi meeting, takmo hantar jadual kelas dia, tak mo jaga periksa, takmo pegang apa2 jawatan dan tak mo layan orang lain.  Mmg susah nak jumpa dia di mana2 aktiviti.  SO, no one gave him any duty, nothing. Hidup dia.. datang sekolah masuk kelas time mengajar jer...  Waktu lain dia free.. buat apa2 yg dia suka.  Mmg rilex la.. tapi... sapa la yg berani menentang arus cam dia ni?  Tak ramai kan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115453s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list