Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
49746
View
993
Reply

Masalah-masalah Yang Cikgu Hadapi -

[Copy link]

Author: coyotemawi       Show all posts   Read mode

Post time 28-5-2008 11:51 AM | Show all posts
Originally posted by m8 at 27-5-2008 10:02 PM
kat sekolah aku ni.. cikgu lelaki lebih bernasib baik... tak tau laa knapa, kalo jawatan penting mcm panitia.. S/U... selalu dpat kat cikgu perempuan.... kesian dia org..


setahu saya, biasanya cikgu lelaki ni dapat benda yang berat berat yang ada kaitan dengan padang, taman, kebun (kalau sekolah tu ada projek taman dan kebun la @ landskap) kalau yang jadi KP, SU ni memang selalunya perempuan dan kalau kat cikgu lelaki pun selalunya yang cikgu fresh atau dah tiada pilihan. lagi satu kemungkinan ialah nisbah cikgu perempuan lebih tinggi daripada cikgu lelaki so kemungkinan cikgu perempuan jadi KP, SU dan segala macam penyelaras adalah lebih tinggi.

dan kalau saya jadi pentadbir pun, sudah pasti saya akan cari orang yang boleh buat kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2008 12:22 PM | Show all posts

Reply #868 orlanda's post

Bagi saya, cikgu disiplin (walaupun saya bukan cikgu disiplin..hanya sekadar AJK unit disiplin)sememangnya perlukan satu imej yang garang, tegas dan kiat kena ada satu lagi guru yang kontra daripada guru disiplin mungkin guru B&K tapi guru disiplin kami adalah ustaz. caranya agak lembut dan sukakan nasihat cuma dia berbekalkan rotan. sebaliknya saya kontra dengan ustaz tadi. memang budak nampak saya automatik akan senyap, kalau kelas bising, masuk kelas kalau dok bersidai . mungkin ada yang kata, buat apa nak bagi budak takut dengan identiti garang bagi seorang guru disiplin tapi realitinya anda sendiri pun tahu jika anda tak buat salah mengapa perlu takut? mean kalau budak tak buat salah, mereka tak perlu beri respon yang tunjukkan mereka bersalah. hanya yang bersalah dan tahu merek dah langgar peraturan sekolah sahaja yang akan bertindak sedemikian. dan sudah tentu saya ni gila kalau nak hukum budak yang tak buat salah.

saya memang tegas dan agak garang. mungkin kerana saya pernah join Wataniah. tapi ada masa saya dekati juga murid yang bermasalah. buat lawak-lawak juga. tak pernah bawa rotan cuma amat bergantung kepada suara umpama di padang kawad. cuma jika berlembut sangat, maka ada la yang kena pijak kepala. jika garang sangat, budak nak dekat ngan kita pun susah. zaman kita dulu memang guru disiplin main tangan dulu baru tanya. lani zaman dah berubah. bezanya sekoalh menengah ni, kalau kita berkias pun mereka dah boleh tangkap maksud teguran tapi budak sekolah rendah, cakap straight forward pun kena ulang lagi berkali kali.

cuma kalau anda ada buat ganjaran dan hukuman bagi setiap tingkahlaku yang baik atau menyalahi peraturan. laksanakannya. jangan hanya berkata-kata lepas tu tiada tindakan umpama NATO (No Action Talk Only) kesannya akan backfire kepada anda sendiri. lazimnya, kalau ada yang dah kena, jarang ada yang nak ulang. kecuali memang hati kering / daun keladi punya orang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2008 10:49 PM | Show all posts
Originally posted by CharlieDale at 28-5-2008 12:22

zaman kita dulu memang guru disiplin main tangan dulu baru tanya. lani zaman dah berubah.
bezanya sekoalh menengah ni, kalau kita berkias pun mereka dah boleh tangkap maksud teguran
tapi budak sekolah rendah, cakap straight forward pun kena ulang lagi berkali kali.

cuma kalau anda ada buat ganjaran dan hukuman
bagi setiap tingkahlaku yang baik atau menyalahi peraturan.
laksanakannya. jangan hanya berkata-kata lepas tu tiada tindakan
umpama NATO (No Action Talk Only) kesannya akan backfire kepada anda sendiri.
lazimnya, kalau ada yang dah kena, jarang ada yang nak ulang.
kecuali memang hati kering / daun keladi punya orang.



hehehhe
yang ni selalunya mmg ada la
sampai budak kata ..uishhh makan dalam nih..
hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 08:39 AM | Show all posts

Reply #882 CharlieDale's post

charlie...
nak tanya few things dengan awak --
-

berapa subject dan period charlie ajar  bila charlie pegang guru disiplin

kedua - kalau constant budak lambat sampai sekolah apa tindakan
yang charlie ambil?

ketiga - bila rotan budak - di bilik guru besar ke, assembly ke.. etc?

nanti la saya fikir lagi soalan2 yang saya curious tentang
discipline action kat sekolah awak ---  ye ----
-- thanks -
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 10:54 AM | Show all posts

Reply #884 dexa's post

actually ada sikit pembetulan, saya bukan cikgu disipiln hanya sebahagian daripada unit disiplin, juga merangkap ajk B&K, SU koku, AJK Makmal komputer, Ketua unit dokumentasi dan segala macam lagi ajk yang kecil kecil.

untuk menawab soalan:

subject-2kelas  maths, 2 kelas sains 1 kelas pendidikan seni. period =-25 tak ada banyak beza dengan cikgu lain , +- 2 perid may be bezanya pun. guru disiplin pun masa mengajarnya saya rasa masih sama dan kini mungkin akan lepaskan kepada orang lain atas sebab dia sambung belajar jadi mungkin akan ganggu tugas dan tanggungjawabnya sebagai guru disiplin.

2. budak sampai lambat - tindakan yang biasa diambil ialah tanya sebab lambat. biasanya masalah biasa sebab mereka dihantar oleh ibu bapa. so masih boleh dimaafkan dan bukannya murid yang sama dan berulang. selama saya di sekolah ini pun, tak pernah budak lambat kena rotan  sebab kalau kita fikir, mungkin ibu bapanya ada hal. so kita consider jer la. lagipun lambat tak da la sampai tak masuk kelas.

rotan - selalunya dalam keadaan terkawal dan ada saksi, mean ada cikgu. not in public. dan untuk makluman GB saya sendiri diberitakan hanya sekali sahaja pernah merotan murid atas satu kesalahan besar. tu pun GB yang berlinangan air mata masa nak merotan  sebab sedih bukan budak tu. yang pasti, saya tiada kuasa untuk merotan dan tak pernah pegang rotan.

tak pa..curious tanya jer...yang boleh jawab kita jawab.sekolah saya sekolah kampung jer. so masalah disiplin tu, biasa-biasa sahaja. lagi satu, pada pandangan saya, seelok-eloknya, guru disiplin adalah orang tempatan lagi bagus orang kampung sekolah tu juga. memang tak akan banyak masalah.

[ Last edited by  CharlieDale at 29-5-2008 10:55 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 01:33 PM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 28-5-2008 11:05 AM



mmg mencabar kalu sekolah campur races ni
sekolah aku ni satu race aje
pun fening kapla hehehehe



haku penah mengajar remove class katanyer....
aduhhh...sapa tak kuat iman mmg bleh dapat migrain...cikgu2 pregnant mmg tak bleh ajar...mesti stress
tapi budak2 ni bagus jugak...bila kita dah baik2 dgn dia, dia org siap ajar aku bhs cina...terutamanya bhs2 makian yg selalu bdk2 cina ni ckp
dia org siap bg tau aku, dia org ajar supaya senang nanti aku tau kalau budak2 cina lain ckp x senonoh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2008 12:35 AM | Show all posts
Originally posted by orlanda at 29-5-2008 13:33



haku penah mengajar remove class katanyer....
aduhhh...sapa tak kuat iman mmg bleh dapat migrain...cikgu2 pregnant mmg tak bleh ajar...mesti stress
tapi budak2 ni bag ...



wakakakaka
tu advantage nya!!!!
nko dah dapat satu extra language!
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by orlanda at 29-5-2008 01:33 PM



haku penah mengajar remove class katanyer....
aduhhh...sapa tak kuat iman mmg bleh dapat migrain...cikgu2 pregnant mmg tak bleh ajar...mesti stress
tapi budak2 ni bag ...


aku pon ajar remove class gak..
x leh control jer.. call cikgu disiplin dtang
x larat den nk cakap ngan diorang
mcm ayam ngan itik.. huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2008 05:41 PM | Show all posts
Originally posted by fiyass at 3-6-2008 15:31


aku pon ajar remove class gak..
x leh control jer.. call cikgu disiplin dtang
x larat den nk cakap ngan diorang
mcm ayam ngan itik.. huhu




sure tahap kesabaran tinggi cigu fiyass ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 07:43 PM | Show all posts

Reply #877 tuahayam's post

Tuah, den ngaja sek menengah laaa.... kat pusat bandarayo ni ha

satu waktu 35 min... 27 waktu je bkn 28, tapi plus relief espeselly kalu kena kelas

remove buat berasap kapla...31@32... seme dpt gitu!! Rasanya seme skolah

berdekatan memang ituler averagenyer...

Coyote, den ngaja petang... masalah cuma nak solat... boss kata pandai2 la cari

masa.. kalu jumpe kite tinggal kelas.... sow cos letter maaa...

[ Last edited by  ida2505 at 3-6-2008 07:44 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 10:46 PM | Show all posts

Reply #888 fiyass's post

Memang susah nak kawal kelas remove... kalau laki leh gak bg penangan (sorang

je... kenalpasti kapla samseng) sbg warning..yg lain akan senyap. Tapi kalu

pompuan, dia tau cgu cant touch them so jerit2 lam kelas selamba je... apa yg

saya buat, kuarkan buku saman demerit n antar bilik disiplin... guru disiplin torture

sampe nangis... tu pun tahan 1 - 2 ari jer...then balik asal...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2008 06:09 PM | Show all posts
aku rasa cigu2 bagus baca
buku ASAM PEDAS GULA MELAKA
by norbi hussin...
keluaran DBP

RECOMMENDED..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2008 07:19 PM | Show all posts

Reply #891 ida2505's post

...menangi hati murid sebelum menangi akalnya.....


selamat mencuba....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2008 11:36 PM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 13-7-2008 19:19
...menangi hati murid sebelum menangi akalnya.....


selamat mencuba....



kekadang murid ni panjang akalnya..
just becareful..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 02:31 PM | Show all posts

Reply #894 coyotemawi's post

pepandailah cikgu memanjangkan akall lebih daripada murid walaupon 0.1 cm setiap masa n ketika, agar tidak 'diakal" dek murid..insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 05:57 PM | Show all posts

Balas #888 fiyass\ catat

situasi skolah sy lak, semua hrp kat ckg disiplin sorang ni..dia pun mmg diberi masa mengajar 8 masa je seminggu. hari-hari dia round keliling sekolah. moral baguslah dia ada. yg less moral, takkan asyik2 harap dia je...ye tak? yg kelakar bila sy tegur pelajar fsl pakai tali pinggang macam macam kaler, ada ke dia tnya kita balik..cikgu ni cikgu disiplin ke? adoii apa punya bala la smpi ckg disiplin je ada kuasa menegur. super moral : dah mmg begini sejak azali..bebudak pun dh byk sgt naik lemak smpi cuma tahu takut kt ckg dsiiplin aje fsl selama ni ckg-ckg lain buat dekk je.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 07:35 PM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 13-7-2008 07:19 PM
...menangi hati murid sebelum menangi akalnya.....


selamat mencuba....


bagus kata-kata ini.. aku nak tulis n tampal kat makmal komp sek aku lah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 08:31 PM | Show all posts

Reply #897 tuahayam's post

thanks tuah...

menangi hati murid kerna kita adalah ganti ibubapa bila murid di sekolah...
bila hati ditakluki maka dengan senangnya kita boleh menunjuk arah masa depan murid kita...

insyaallah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 09:25 PM | Show all posts
siram cikgu dgn air start dr tudung smpai ke baju..masa cikgu tgh menulis di papan hitam
agaknya adalah budak tu x puas hati...
kesian cikgu tuh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2008 08:07 PM | Show all posts
Originally posted by slayang at 14-7-2008 21:25
siram cikgu dgn air start dr tudung smpai ke baju..masa cikgu tgh menulis di papan hitam
agaknya adalah budak tu x puas hati...
kesian cikgu tuh...



eh ni kes mana ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088384s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list