Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
24006
View
244
Reply

Masalah Pengangguran Graduan -- Latest: Graduan Lemah Minda -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 13-11-2007 10:31 AM | Show all posts
nihlah penangan yg m'sia harus hadapi dlm mendapatkan status negara maju

bila dah dpt status negara maju dlm tahun 2020 nanti for sure yg kaya menjadi bertambah kayaaaaa, yg miskin menjadi terus miskinnnn dan terbiarrrr
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 10:34 AM | Show all posts

Reply #1 amak_dexa's post

selain menyalahkan kerjn.... cube lihat prestasi graduan tue sendiri.......
ade ilmu yg cukup ka slps habis belajar..... atau sekadar ade ilmu copy n paste
atau ade ilmu menghafal buku,.....

kdg2 kite perlu pikir ape yg kite perlu buat utk gomen.... w/pun gomen sarat ngan isu rasuah.......isu barang naik....... isu membebankan rakyat........ tp ade gak part2 yg bukan salah gomen semata..... klau tahu curi peluang n tak sekadar hrp nak keje senang ade la rezeki tue.... indon yg tak punya ape2 pun mai msia bleh idop senang....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 10:49 AM | Show all posts
SEBAB UTAMA GRADUAN MENGANGGUR ADALAH SIKAP GRADUAN ITU SENDIRI YG SUKA MEMILIH KERJA
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 10:52 AM | Show all posts
Untuk pengetahuan korang sumer, haku sendiri pun salah satu daripada graduan yang menganggur walaupun aku bukan daripada spesies yang memilih kejer. Paling aku frust, time aku gi temuduga kejer penolong penyelidik kat FRIM yang cuma perlukan result SPM tu pun diorang bleh senang2 singkirkan aku atas alasan kononnya dengan keputusan SPM camtu dah kira lebih hebat drp bos diorang la tu, so konon tak layak kejer camtu... memang aku frust giler time tu...

Kalau bukan kerana haku ni graduan menganggur tak mungkin aku terpaksa amik 2nd degree amik TESL lak... kalau dah grad TESL pun takder kejer gak, memang melampau sesangat la tu...!!! :@
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 10:55 AM | Show all posts

Reply #11 xpdckelate's post

betul . . .  kerja terlalu banyak sehingga terpaksa impot pekerja luar
Reply

Use magic Report

amak_dexa This user has been deleted
Post time 13-11-2007 10:57 AM | Show all posts
Originally posted by dino at 13-11-2007 10:34 AM
selain menyalahkan kerjn.... cube lihat prestasi graduan tue sendiri.......
ade ilmu yg cukup ka slps habis belajar..... atau sekadar ade ilmu copy n paste
atau ade ilmu menghafal buku,.... ...


huh? dah tak boleh salahkan kerajaan, nak salah kan sapa? pembangkang?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:08 AM | Show all posts

Reply #14 amak_dexa's post

diri sendiri la bang.. time belajor dok sibuk bercintan...... lepas grad takde skill........
yg ade skill senang2 jer dpt koje
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:09 AM | Show all posts

Reply #10 dino's post

isunya adakah graduan kita sepatutnya keje cam indon/bangla/myanmartuh...tukang bancuh simen, susun bata, siram pokok, cuci restoran, cuci bangunan  bla bla bla bla bla
kita bercakap pasal graduan....maknanya yg kuar U/kolej
kut becakap org lulusan pmr ok aaar ko nak compare ngan indon/pendatang seme tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:11 AM | Show all posts

Reply #15 dino's post

ko becakap macam 35% tuh seme becintan belake lake.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:12 AM | Show all posts

Reply #16 yusrin's post

drpd goyang kaki baik la keje camtu sementara waktu.... nak berjaya kena susah dulu hikhik... btw pendpt den ajo....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:13 AM | Show all posts

Reply #17 yusrin's post

jgn la marah yusrin... aku refer yg grad cukup2 makan aje..... hikhik
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:15 AM | Show all posts
keperluan lecturer kat tempat aku ni dah nazak wey...
sapa berminat... espescially yg menganggur tu.... boleh apply
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:16 AM | Show all posts
em..tak baik..aku dulu pun tak bekire keje. keje yg dpt masa tu bank aje itu pun contract..pastu sesambil tu try le nak masuk gomen..exam..interview, naik muntah hijau dah...

nasible lepas kawen, murah sket rezeki. tapi rame o kenkawan aku keje contract bank sampe sekarg gaji mcm tu jek..

suke suki ckp pilih keje..pegila putrajaya tuh..pak guard2 tu sume graduate..jgn tak caye..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:16 AM | Show all posts
..bagus sangat ke graduan kita ni sampai kerja remeh-temeh pun tak nak buat???
...mat indon dan mat bangla yang kerja menial tu pun banyak yang ada degree, taw??
...kalau setakat degree public admin ke, business admin ke, hotel admin ke dari uitm tu, tak yah lah tunggu lama-lama...cepat-cepat lah sambar apa-apa kerja yang ada...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:17 AM | Show all posts
Originally posted by dino at 13-11-2007 11:08 AM
diri sendiri la bang.. time belajor dok sibuk bercintan...... lepas grad takde skill........
yg ade skill senang2 jer dpt koje

Abis tu boleh ker kau citer camaner haku yang time kat UTM belajar giler2 sampai takder masa nak berkapel, tapi bila kuar lak dah la pointer setakat paras leher, mintak kejer satu haper pun tak dapat, sampai ke tahap kejer yang setakat mintak result SPM jer pun aku mintak gak tapi tu pun langsung direjek bulat2...? Boleh kau citer...? fyi, aku ni bukannyer spesies memilih kejer macam yang ko senang2 anggap kat owang2 cam aku ni... Kau tak akan tau keperitan yang kitorang rasa kalau kau sendiri tak alaminya sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:18 AM | Show all posts

Reply #18 dino's post

isunya da bersusah2 pun masih tak berjaya gakkkk.....tulah isunya
kesian...dah berape kali interview gedebuk gedebak tak dapek
yg kroni/kabel tak yah nak besusah2.....sonang yo dapek
tak ngelegak ko?
dan aku amat tak berpuashati dgn itu menteri sumbur manusia.....haprak
apa yg die buat selama isu penganggurannih?
yg dia fokus bangsa die je laaaaaaaaaamang nmpk racist tapi tula realiti
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:18 AM | Show all posts
Originally posted by yusrin at 13-11-2007 11:09 AM
isunya adakah graduan kita sepatutnya keje cam indon/bangla/myanmartuh...tukang bancuh simen, susun bata, siram pokok, cuci restoran, cuci bangunan  bla bla bla bla bla
kita bercakap pasal gradu ...


masalahnya urang yg tanak kasi kerja yg best2 kat dorang.... graduan pon kalu org tak sudi nak bagi kerja... takdelah kerja... tak kira ko srp, spm, dahjah nam, graduan... angkasawan...

takkan nak marah kat org tuh

siram pokok pon siram pokok ler wat sementara... ingat dpat title graduan tuh semua org berebut nak bagi gaji mahal2 kat kita ker.... best sgat kita  pastu bila org tanak kasi kerja yg mahal2 nak marah2 kat urang.... itu dorang punya pasal ler
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:18 AM | Show all posts
Aku mengajar budak yg amik ijazah di IPTA..

tapi setakat ni graduan ni tempat aku seme dpt keje sebelum abih belajar...

tapi tetap ada la dlm 10 tu sorg yg tak dpt...

bila perhatikan yang tak dpt ni kebanyakkannya yg jenis malas nak menyusahkan diri dengan explore new things sendiri...semua nak disuap...

pengalaman ni dah bertahun2 aku tgk trendnya tetap sama...

yg rajin berusaha dgn cara mencari inisiatif sendiri insyaAllah ada yang membuka ruang keje utk die...yg sebaliknya akan menganggur...

so aku simpulkan...para graduan perlu mencari peluang dan meningkat skill dalam diri sebelum mohon keje supaya tidak memalukan diri sendiri waktu mintak keje...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:22 AM | Show all posts

Reply #23 easy81's post

tulah tuh...
suka suki cakap pilih keje.....pikir la oiiii
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:22 AM | Show all posts

Reply #23 easy81's post

pak guard tu bukan dlm list 35% pengganggur la.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093387s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list