Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
24201
View
244
Reply

Masalah Pengangguran Graduan -- Latest: Graduan Lemah Minda -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

winter_bride This user has been deleted
Post time 13-7-2007 08:41 PM | Show all posts
Hmmm.. salahnya kalau memilih kerja? Ada sorang bestfriend saya ni cakap saya ni terlalu memilih..

Of course lah.. Belajar kat universiti bukannya sekejap.. Dan tak murah pulak tuh.. Keluar dapat degree bagus bagus (bukan setakat lulus jer ye!) takkan nak kaut jer apa yang ada.. Takkanlah pulak nak keje kilang ke (maksudnya jadi operator pengeluaran) atau nak sapu sampah aje..

Bukanlah bermaksud pekerjaan sebegitu hina, tidak sama sekali.. Cuma gajinya terlalu kecik, tak berbaloi dan nak bayar PTPTN pun tak cukup.. Kalau dorang nak bayar ribu2 untuk keje sedemikian apa salahnya..

Tambah pulak, kebanyakan syarikat bila ambil graduate untuk jawatan yang bukan untuk graduate, mereka tetap nak kita bekerja macam graduate.. Walhal tang gaji dan elaun tak nak pulak bagi skim graduate.. Sorrylah, You pay nuts, you get monkey!

Yang pentingnya, koman-koman satu hari keje mesti lapan jam.. Maknanya satu pertiga dari hidup saya akan dihabiskan dengan bekerja.. Adakah saya nak membazirkan satu pertiga dari hidup saya ni dengan melakukan perkara-perkara yang saya tak suka?

P.S.: Sebenarnya saya tak pernah menganggur, tapi jika kata memilih kerja, ya, saya memang memilih kerja - kerana sebab2 di atas..

P.P.S.: Adik saya cerita kat Jusco diorang bayar gaji ikut kelulusan, walaupun anda buat keje yang bukan kelulusan anda. Contohnya, adik saya SPM, jawatan dia asst supervisor, dan dibayar dalam RM800++ jer (adik saya tengah cuti semester).. Tapi, ada sorang kerani bawah dia, beban keje lebih senang dari adik saya, dibayar gaji RM1800 kerana dia ada degree..

P.P.P.S.: Dalam dunia sekarang ni, "Kenaliti" adalah sama pentingnya dengan keputusan periksa yang bagus serta perwatakan yang menarik.. Walaupun ada banyak iklan jawatan kosong dalam suratkabar dan laman web kerja kosong, banyak juga antara jawatan tersebut sebenarnya telah ada tuan punyanya.. Cuma menjadi satu peraturan syarikat bahawa mereka perlu mengiklankan jawatan kosong sebelum pengambilan boleh dilakukan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2007 09:04 PM | Show all posts
Originally posted by winter_bride at 13-7-2007 08:41 PM
Hmmm.. salahnya kalau memilih kerja? Ada sorang bestfriend saya ni cakap saya ni terlalu memilih..

Of course lah.. Belajar kat universiti bukannya sekejap.. Dan tak murah pulak tuh.. Keluar da ...


Maksud memilih kerja yg dimaksudkan ialak nak keja yg glamour je dankekadang tu dah takdapat keja idaman pun masih sanggup menggangur drpgrab je kerja yg ada. Sanggup biar makbapak tanggung makan minum.

Memang kita belajar tinggi2 tapi kadang-kadang kalau terlalu memilihhabuk pun tadak... (kerja yg sewaktu dgnnya lah bukannya tukang sapu)

Bila dah keja tu kenalah pandai-pandai. Kalau dah diperkudakan macamkuli batak tu ...memang tak patutla.. kena cari alternative lain la..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2007 10:38 AM | Show all posts
sejak aku habis belajar sampai la ni cukup la 6 bulan aku menganggur..aku tak memilih kerja pun..kalo leh semua vacancy dlm jobstreet aku nak mintak...tp bila pegi interview semua tak dapat..nak kerja kat mcd n kfc pun tak berjaya..ada jugak pegi interview kat cimb...lagi la tak dapat...ahaha..lepas interview kat cimb tu aku ada tanya about my weaknesses...2 org panel tu ckp aku nervous sangat sampai tak terkeluar apa yang aku tahu..mmg aku tahu apa yg ditanya tapi nk buat cemana kan..tetiba nervous bile masuk tpt interview...lagipun panel baik sangat..aku tak sangka plak..hehehe..

ada jugak aku lepas peluang..dpt interview tp x pegi..bukan give up tapi sebab x confident la..lagi satu takut nk hadapi kegagalan...aku malas nak habiskan duit belanja pegi interview pastu x dpt...lagipun kalo susah nk buat preparation yg betul2 baik tak payah pegi..bazir duit jer..

mmg aku tak keje lg skang...tp aku ada jugak buat kelas tuisyen kecil2an untuk anak2 jiran kat rumah..ajar BI n MATHS...dan aku syukur sangat sbb dpt interview KPLI bln depan...kawan2 sekelas yg mintak pun semua dpt...mmg aku minat nk jadi cikgu. agaknya rezeki aku mmg kat sini...jadi skrg ni aku tgh prepare habis2an untuk interview ni...saingan sangat sengit...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2007 11:20 AM | Show all posts
Originally posted by qamariah at 13-7-2007 08:06 AM
Kengkadang ada faktor lain ,
1. CGPA below 3.0, - peluang tipis untuk bekerja dlm MNC
2 Skill komunikasi English kureng - x confident masa interview
3. Sukar tolerate dengan keperluan ...


kelemahan kedua tu yang banyak....
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2007 12:12 PM | Show all posts
Originally posted by rose_liz at 14-7-2007 10:38 AM
sejak aku habis belajar sampai la ni cukup la 6 bulan akumenganggur..aku tak memilih kerja pun..kalo leh semua vacancy dlmjobstreet aku nak mintak...tp bila pegi interview semua tak dapat..nak...


kalau hang nak keja..call me. bab nervous tu kami akan cungkil keluar drp badan hANGbab takde confident tu kami akan hanyutkan kat sungai gombak. berminattak? walau hang nak pi interview kat mana pun kalau join kami semua tutak jadi masaalah. Raamai kengkawan aku yang macam hang ni tapi biladah join group ni semua tu dah improve. Depa semua dah berjaya dlmkerjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2007 05:54 PM | Show all posts
aku rase aku bakal jadi penganggur..plan aku time menganggur nnt, jalan2, blajar menjahit.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 12:06 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 14-7-2007 05:54 PM
aku rase aku bakal jadi penganggur..plan aku time menganggur nnt, jalan2, blajar menjahit.

fuiyoh... dashat ko punye plan takpe-takpe at least ko ade plan.
tanya skit bleh? Apasal plan nak jadik penggangur ha...?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 14-7-2007 05:54 PM
aku rase aku bakal jadi penganggur..plan aku time menganggur nnt, jalan2, blajar menjahit.

anak saya ,lepas ambik SPM...g belajar menyulam
klas anjuran KEMAS....RM15 jer sebulan
mak nye nak beli mesen sulam automatik, pakai soft ware
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 05:44 PM | Show all posts
Originally posted by kayangmai at 14-7-2007 12:12 PM


kalau hang nak keja..call me. bab nervous tu kami akan cungkil keluar drp badan hANGbab takde confident tu kami akan hanyutkan kat sungai gombak. berminattak? walau hang nak pi inte ...



uiks..kayangmai nk bg keje ka?keje ape 2?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 09:24 PM | Show all posts
Originally posted by sakinna at 15-7-2007 05:44 PM



uiks..kayangmai nk bg keje ka?keje ape 2?

kalau berminat bagi sms or email. keja boley buat full time atau part time. Boley la nak tolong
Reply

Use magic Report

free_suffer This user has been deleted
Post time 16-7-2007 10:02 AM | Show all posts
Aku pulak lulusan electrical engineering. khusus dalam bidang industri. Skill macam2 ada. Keje dlm bidang ni memangla banyak coz berpuluh ribu kilang kat malaysia ni. Tapi aku nak cuba bidang lain. Bidang perniagaan. Aku pening kepala bila masuk je area kilang-kilang ni. Aku tak rasa boleh hidup macam manusia bila bekerja dengan mesin2 yang bodoh tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 10:52 AM | Show all posts
Originally posted by Hakeme at 14-7-2007 11:20 AM


kelemahan kedua tu yang banyak....


Aku setuju betul yang kebolehan berbahasa Inggeris dengan baik tu boleh membantu dalam pekerjaan. Tapi jangan sebab tu menjadikan korang kurang keyakinan waktu interview. Tak perlu fluent sangat. Kalau ko faham apa orang cakap dan orang paham apa ko cakap. Kira OK.Grammar tak yah kira. Kemudian boleh polish. Kecuali ko mmg org sales, kalau junoir exec biasanya tak terus deal dgn customer. Maksudnya ada masa lagi nak polish. Kalau setakat dgn officemate, cakapla tunggang langgang. Kalau diaorg Malaysia mesti paham kalau ko cakap tunggang langgang pon. Kalau bukan orang Malaysia, pon tak yah segan. Balun je lah.

Kat office aku ni, baik cina, baik india diaorg punya english pon tak bagus sangat. Lagi2 indian original yang signed sealed delivered from India dengan kari-kari tu. Memang susah nak paham apa dia cakap. Berpintal-pintal dia punya english. Cina-cina Malaysia pulak lebih suka cakap Melayu dgn aku dari speking english. Sesama cina, diaorg cakap cina. Sesama india diaorg cakap india. Sesama Melayu, cakap melayu lah. Termasuk aku, ada 2 org je Melayu kerja sini. Aku melayu pertama kerja sini. Memula aku kerja sini, asik nak speakinggg je. Tapi diaorg prefer cakap melayu dari speaking.

Kecuali ko orang sales, lagi2 kalau ko bidang teknikal. Requirement utk kebolehan bahasa akan jadi no 2. Tapi jgn lupa sentiasa perbaiki diri.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 06:23 PM | Show all posts
duk umah jaa...layan anak sedara......tgk tv....jadi penganggur dulu skrg ni sambil cari keja
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 09:52 PM | Show all posts
Originally posted by bLu3p3nGu|n at 16-7-2007 06:23 PM
duk umah jaa...layan anak sedara......tgk tv....jadi penganggur dulu skrg ni sambil cari keja

ko nak keja ape? dlu amik course ape?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2007 10:07 PM | Show all posts
x per ler...perlahan2 crik keja...most important thing is jgn cr yg gaji byk saja..experience tuh kena bg priority...aku dh kena...dulu masa abis study aku dpt offer byk gak..g interview dpt keja yg related dgn apa yg haku study tp gaji skit lerk...sbb beginner, paling lama keja 2 minggu aku blah...then aku dpt 1 keja ni...gaji mmg sedap gila....tp x der related dgn bidang yg aku study...so aku accept lerk...keja kt 1 tahun then HR turunkan gaji semua org...smua org merungut...byk profit dia tarik balik....dia kata kalo nak keja korang stay...kalo x nak bley blah...sbb dia tau kami yg keja kat situ semuanya x der pun valueble xperience lg pun kami smua keja contract jerk....sbb tuh dia wat kami mcm anjing...skrng ni byk keja yg aku apply tp x der satu pon yg panggey interview....tuh la nasib...idup umpama roda...dulu kalo aku keja dgn gaji yg sediikit pon at least aku dh dpt byk experience...kalo aku lompat g tempat lain pon gaji aku dh melambak dr skrg....nyesal dahulu pendapatan nyesal kemudian x bguna...nak nangis pon ada...tp sabau jerk lerk sbb aku laki....kewll...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 09:39 PM | Show all posts
Originally posted by xzimit at 19-7-2007 10:07 PM
x per ler...perlahan2 crik keja...most important thing is jgn cr yggaji byk saja..experience tuh kena bg priority...aku dh kena...dulumasa abis study aku dpt offer byk gak..g interview dpt keja ...

sedih gak dengar citer ko ni. abistu ko tak kejala skrg ni? kalau kotinggal area KL/selangor aku mungkin boley tolong.. kalau minat PM me
kalau luar KL/selangor lambat sikt laa..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 10:31 PM | Show all posts
saya pon unemployed fresh graduate. tengah mencari-cari kerja gak... dah banyak dah la apply... kat jobstreet, jobsDB, graduan.com.. jobs ad yg paling best kat surat khabar The Star la... ada banyak.. setakat ni tengah menanti-nanti dipanggil interview. nak kata nervous tu tentu lah ada. tapi lepas tengok kawan2 lain sume banyak yg dah kerja jer, padahal kebolehan speaking ngan result academic lebih rendah dari saya, saya pun jadi semangat.. saya pikir takde masalah nye kalau cuba. biarlah tak perform sangat pun. rasanya org lain yg mohon kerja yg sama tu pun sama tak pun lebih low standard. kalau diri sendiri tak yakin ngan diri sendiri, camne nak cari kerja? kalau awal2 lagi dah rasa rendah diri, tak ke mana la nanti.. org lain dah kerja tapi kita yg duk tang ni jer... memikirkan duit simpanan dah makin kering dan keinginan yg meluap-luap untuk dapat gaji dan membeli kereta, maka saya pon kuatkan semangat dan berusaha utk cari gak kerja. mana2 kerja yg rasa relevant ngan saya, saya mintak. mana2 interview pun jika dipanggil saya nak pergi. ade senior pernah cerita, pengalaman job hunting ni menarik dan dia jeles ngan kawan2 dia yg lain2 yg ada experience job hunting.. dia dulu takde pengalaman pun dan dia rasa rugi. sebab dia terer sangat sampai 1st interview dia gi, terus dia dapat offer kerja. kat Shell pulak tu. jadi engineer pulak tu. dia memang terer pun...  tapi ni lah inspirasi yg dia bagi kat saya. cari la experience dalam job hunting. ia akan jadi satu pengalaman yang menarik. kalau kita sampai bila2 pun tak nak kuar dari kepompong dunia kita, dan selama-lamanya nak duduk senang dan rileks dalam keadaan yang selesa dan biasa buat kita, kurang la ilmu yg kita dapat.. kalau nak adpat apa yg kita nak, kena la strive hard kan...

seringkali fresh grads tak rasa yakin ngan diri dia sendiri. tak pun rasa belum bersedia utk masuk ke alam pekerjaan. maklumlah, dah 3 hingga 4 tahun kerja blajar dan blajar sahaja. langsung takde pengalaman bekerja melainkan waktu practical jer. saya pun sama jugak. tapi saya fikir, semua org pun pernah melalui perkara yg sama waktu mereka graduate dulu dan mereka pun kena mula dari bawah dan mereka pun berusaha. kalau org lain boleh buat, nape kita tak boleh..

memang saya akui susah benar laa nak cari kerja. sebab semua vacancy yg ade nakkan candidate yg ada pengalaman2 belaka... sedangkan kita ni takde pengalaman. strategi yg saya buat, kalau yg perlukan experience lebih daripada 1 tahun tu, saya tak apply. saya hanya apply yg mana mereka nakkan experience at least 1 year dan jugak yg mereka encourage fresh grads mohon... tapi yg fresh grads tu, kena hati2 gak... sebab biasanya yg mana peluang yg mereka buka utk fresh grads tu, kerja2 yg hampeh jer... dan kerja2 yg takde sape nak buat... banyaknye jadi kuli... ape2 pun kena hati2 gak la..

buat masa ni, selain drp mencari2 kerja, saya try improve kan diri dengan membaca buku2 yg bersesuaian... siap ada buku FAQs in interview dalam BM dan BI. kena siap2 wat karangan dalam minda aar before attend interview ni... sediakan soalan sendiri dan siapkan awal2 jawapan kita then baru laa leh increase kita nyer confidence dalam interview nanti... tunjuk yang kita ni yakin je dah boleh meyakinkan employer tu... ni kata2 dan nasihat daripada org2 yg beri motivasi dalam career training la...

lain daripada tu, saya kerja tidur je kat umah.. di samping menjadi part time housewife... huhu.. hmm jeles nye ngan org lain yg dah kerja... saya pun jadi tak sabar nak kerja,....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 11:00 PM | Show all posts
aku still menganggur sbb aku nk smbung buat master..rehat2 jap sblom perah otak belajo blk..tp dr x buat ape2 tanpe income..aku tolong kwn jual perfume
sooo sesiape yg nk beli perfume ori,list perfume from a to z ade..bkn yg xde kotak ah,tester ah,refill lah..silelah pm aku kalo berminat ..diimport khas dr u.s..
(sempat iklan plak )
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 11:04 PM | Show all posts
keja sendiri suda...

g kursus buka wat pinjaman run biznez.... sendirik kuli sendirik bos... klu malas tarak untung..

klu malas wat biznes, join jadi agent mana2 company folow training wat sales.. klu rajin komisen tingi..

jadi home tutor pon gaji masyuk, masa pon flexible.. pg2 bole bgn lmbt sbb pg2 bdk skolah..

nape nak buang masa fikir sgt soal nganggur....

jual kerepek pon bole untung bersih at lis rm50 sehari...

masing2 blaja tingi...pndai2la fikir.... xkira pape pon korang blaja dlu, mana tau ending nye dlm bidang len juga..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2007 01:30 AM | Show all posts
Originally posted by kayangmai at 14-7-2007 12:12 PM


kalau hang nak keja..call me. bab nervous tu kami akan cungkil keluar drp badan hANGbab takde confident tu kami akan hanyutkan kat sungai gombak. berminattak? walau hang nak pi inte ...


mcm best jer ni..kat mana grup ni beroperasi??
skrg ni cheq dh dpt keje tp sementara je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.136457s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list