Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
21379
View
186
Reply

SOAL JAWAB AKADEMIK

[Copy link]

Author: jac_diehard_fan       Show all posts   Read mode

Post time 9-1-2007 12:15 AM | Show all posts
Originally posted by missylees at 8-1-2007 10:41 PM


Ampere-hour (A.h)

A.h ni unit bagi cas elektrik..1 A.h same dgn 3600 coulombs (A.s) --> menunjukkan bilangan cas elektrik yang merentasi terminal apbl 1 ampere arus mengalir dlm 1 jam.. ...


Perenggan pertama paham... Kedua pun paham.... Ketiga tu kureng la....

E = QV
E tu energy...
Q tu cas
V tu voltage...

Jadi camne nak Ah ni duk kat mana? Kat Q ke?

Sebenarnya Pad nak kira, berapa bateri diperlukan jika sistem perlukan 200W dan kita ada bateri yg dengan spec 1.15 Ah dan 1.5V (Ni contoh je). Boleh tak kira bilangan bateri tu?

Sori la kalau susah nak paham soalan Pad, sebab Pad grad ngan BComp Sc... bukan engineering.. :lol

Thanks in advance...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2007 12:22 AM | Show all posts
ya ampun satu pon aku tapaham :lol korang tunggu jela eh org2 yg paham kekeke
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 07:41 AM | Show all posts
Originally posted by padlie at 9-1-2007 12:15 AM


Perenggan pertama paham... Kedua pun paham.... Ketiga tu kureng la....

E = QV
E tu energy...
Q tu cas
V tu voltage...

Jadi camne nak Ah ni duk kat mana? Kat Q ke?

Sebenarnya Pa ...


kite tatau jawapan ni betul ke tak..kalau salah,sape2 tolong betulkan..
bilangan bateri tu akan tentukan bape lame mase sistem tu akan berfungsi..

contohnye kalau kite gune 20 bateri 1.5V 1.15Ah yang disusun selari..kite akan dpt bekalan 1.5V 23Ah..
arus=200watt/1.5V=133.33amp..so bateri akan tahan selame 23Ah/133.33A=0.1725jam=10minit

kalau gune 20 bateri 1.5V 1.15Ah yang disusun sesiri..kite akan dpt bekalan 30V 1.15Ah..
arus=200watt/30V=6.667amp..so 1.15Ah/6.667A=0.1725jam=10minit

susunan bateri selari atau sesiri ni akan bagi beza kat nilai arus yg dibekalkan je..tp tak effect power..
bateri disusun sesiri untuk capai voltan yg kite nak..n selari utk meet capacity requirement..
in other words,u can combine voltage or capacity..tapi bukan keduenye..

malangnye plak,it isnt that simple..sbb in practical,battery capacity berubah bergantung pd byk faktor..cthnye suhu,keadaan bateri n kadar arus yang kua dr bateri tu..formula untuk kire bape lame sbnrnye bateri boley tahan (untuk faktor kadar arus kuar) dipanggil Peukert's Formula..T=C/(I^n)..C=kapasiti teori=1.15Ah..I=arus lah..T=mase..dan n=Peukert number untuk bateri tu,biasenye dlm julat 1.1 ke 1.3..lagi dekat dengan 1,bateri tu lagi bagus..mcmane nak tentukan peukert no. ni --> secare ujikaji lah..test bateri pd kdr arus berlainan..

ok,katakan peukert no=1.1..20 bateri 1.5V 1.15Ah disusun sesiri..arus yang perlu dibekalkan=6.667A..
gune ni :dia: battery life calculator
actual capacity=0.95Ah..discharge time=0.95Ah/6.667A=0.14jam..atau 8 minit..
so secare realiti,20 bateri 1.5V 1.15Ah untuk sistem 200W akan bertahan selame 8 menet..

jadi skang u nak sistem u tu berfungsi berape lame sblm bateri discharge..
pastu u bole tentukan bape banyak bateri nak gune.

kalau salah,sorry :nerd:

[ Last edited by  missylees at 9-1-2007 07:44 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 07:45 AM | Show all posts
Originally posted by meitantei at 9-1-2007 12:10 AM
Aku tengah penin wat pembezaan ngan pengamiran trigo...
Tolong tunjuk jln kerja;

1. f(x) = sin x/2 + cos x/3

Write down another value of x (not 0) for which f(x) = f'(0)

2. y = 5 cos 2t ...


haa..yg ni mesti kes malas nak buat homework sendiri..
tade tade..tgk contoh kat buku tu..try wat sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 09:43 AM | Show all posts
aku nak tanya.....boleh kan??

kat mana nak carik news paper nanyang sian pau??payah siot carik nih..!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2007 12:43 PM | Show all posts

Reply #25 GRINDSAKHTANIC's post

:geram: kat kedai pnyela byk
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 01:48 PM | Show all posts
Originally posted by missylees at 9-1-2007 07:41 AM


kite tatau jawapan ni betul ke tak..kalau salah,sape2 tolong betulkan..
bilangan bateri tu akan tentukan bape lame mase sistem tu akan berfungsi..

contohnye kalau kite gune 20 bateri 1.5V ...



Ooo... jadi kena tahu berapa lama tempoh yang kita nak la dulu... ingatkan kira bilangan bateri dulu...
Tempoh eclipse lebih kurang 15 minit... Jadi, ..
eh jap, ajar jap cara nak kira actual capacity ni...


ok,katakan peukert no=1.1..20 bateri 1.5V 1.15Ah disusun sesiri..arus yang perlu dibekalkan=6.667A..
gune ni :dia: battery life calculator
actual capacity=0.95Ah..discharge time=0.95Ah/6.667A=0.14jam..atau 8 minit..
so secare realiti,20 bateri 1.5V 1.15Ah untuk sistem 200W akan bertahan selame 8 menet..



p/s Pad saja nak tahu pasal mende ni, senang. kalau team bg power subystem buat presentation, Pad boleh bayangkan apa yg diorang citer... Apa guna regulator, DC-DC converter...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 01:49 PM | Show all posts
Originally posted by jac_diehard_fan at 9-1-2007 12:43 PM
:geram: kat kedai pnyela byk


Hah, jawapan, Meh nak tolong bagi kredit...
:music:
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 02:09 PM | Show all posts
kalau aku bagi soalan pahtu aku jawab sendiri.. dpt 10 + 25 kredit tak??
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 11:20 PM | Show all posts

Reply #24 missylees's post

Weh, mana ada malas! Kepala otak aku dah pening cuba jawab soklan ni, jadi aku tanya la...

tak nak jawab, sudah. Aku dah jumpa jawapan pun...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 12:07 AM | Show all posts

Reply #29 CRK's post

mmg takla !! :jeling:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 12:09 AM | Show all posts

Reply #28 padlie's post

:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 08:33 AM | Show all posts
masih mencari2 soalan...:stp::lol



:jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 08:48 AM | Show all posts
Originally posted by jac_diehard_fan at 10-1-2007 12:07 AM
mmg takla !! :jeling:


soalan: apa key factors yg perlu dinilai dlm merekabentuk saluran pengedaran yg efisyen?

hah cepat bagi aku 10 kredit!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 12:09 AM | Show all posts

Soalan baru...

Nyatakan
a) 3 Newton's laws
b) 3 Asimov's laws
c) 3 Kepler's laws

Cepat, saper jawab dapat kredit....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 03:31 PM | Show all posts
Nyatakan
a) 3 Newton's laws
Answer :
LAW 1: Every object in a state of uniform motion tends to remain in thatstate of motion unless an externalforce is applied to it.
LAW 2:
The relationship between an object's mass m, its accelerationa, and the applied force F isF = ma.Acceleration and force are vectors (as indicated by their symbols beingdisplayed in slant bold font);in this law the direction of the forcevector is the same as the direction of the acceleration vector.
LAW 3: For every action there is an equal and opposite reaction.

b) 3 Asimov's laws
Answer :

LAW 1:
A robot may not injure a human being or, through inaction,   allow a human being to come to harm.
LAW 2:
A robot must obey orders   given it by human beings except where such orders would conflict withthe First Law.
LAW 3: A robot must protect its own existence as long as   such protection does not conflict with the First orSecond Law.

c) 3 Kepler's laws
Answer :
LAW 1: The orbit of a planet/comet about the Sun is an ellipse with the Sun's center of massat one focus
LAW 2:
A line joining a planet/comet and the Sun sweeps out equal areas inequal intervals of time
LAW 3:
The squares of the periods of the planets are proportional tothe cubes of their semimajor axes:

[ Last edited by  waterboy at 18-1-2007 03:45 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 01:04 AM | Show all posts

Reply #36 waterboy's post

ko mmg rajin google...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 08:16 AM | Show all posts

Reply #37 kyushu's post

aku pernah lihat law yg kedua asimov law...dlm citer i-robot...aku ingat law tu diorg sendiri reka, rupa2 nya memang law tu dah ada..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 03:39 PM | Show all posts
Saya nak soal mengenai subjek matematik...

Bolehkah nombor negatif menjadi nombor perdana?? Jika ya macamna?? Jika tidak macamna??

sekian

Jawapan boleh dalam bahasa malaysia atau english...

[ Last edited by  waterboy at 19-1-2007 03:41 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2007 12:18 AM | Show all posts

Reply #39 waterboy's post

alamak..
aku dah lama x jwb soklan2 math camnih..
:hmm:
tp bkn no perdana hanya no +ve jer n 0 x termasuk kan?
:ting:
lgpon bkn no perdana adlah no yg hanya bleh d darabkan dgn nilainya sendiri..jadik kalo amik no -ve, maner nak pat nilai die blk if dah 2 atau 3 kali darab kan?..
erks..bg yg lbh tere jawab..ehehe

[ Last edited by  Mily at 20-1-2007 12:19 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list