Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12024
View
113
Reply
Post time 4-1-2007 02:20 PM | Show all posts
kelayakan masuk ke Asasi/Matrik mestilah umur tidak melebihi 20 tahun pada 1 Januari tahun kemasukan
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 10:56 PM | Show all posts

MEDIC

aku nak tanye la kan..kalau buku internal medicine, mana satu korg prefer? harrisons or cecils?aku nak beli tp xsure nak beli mana satu..

[ Last edited by  lin_okinawa at 9-5-2007 11:04 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 11:39 PM | Show all posts
:hmm: aku prefer harisson..
aku rasa buku tu serba lengkap dari a-z..
then lecture2 kat sini pon byk reccomend buku tu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 12:09 AM | Show all posts

Reply #20 LimpBizkutMerri's post

x kira la..grey's anatomy ke.. house MD ke..MI ke..
tu hanya rekaan semata-mata..nama pon filem..
walaupon sedikit sebanyak ade gak resemble life as med
student..hanya orang2 yng ada dalam dunia tu jer tau betapa peritnyer hidup sebagai med student nih..
nasihat aku..
kalau dia betul2 minat n berkelayakan..bincang ngan parents.kalau parents dia kaya bleh la apply mana2 med college swasta kat m'sia..tp x silap aku kalau yg tu u need <>half mil ringgit..kalau result gempak leh la aply mara or jpa..
then kalau nak murah gi la apply yg kat indo..kat indo byk uni yg diiktiraf jpa n MMA..so x yah risau..once u dpt tempat boleh apply JPA utk loan..kalau nak mintak MARA pn bleh tp result matrik or STP kena above 3.5..kalau kaum kerabat dia ada yg jadi tentera leh apply biasiswa tentera..ha..kalau tentera ni byk dia bagi..
kalau nk gi UK, ireland,or  negara2 timur tengah u need at least 1 million for the whole 6 years..kalau parents kaya bleh la..and result pn kena gempak gak kalau nak apply sana..gov pn x hantar ramai dh kat UK n ireland tuk med sbb nk save budget..
nak masuk IPTA kat m'sia yang ada medic kena via matrix or STP..x pon amik mana2 kos yg ada kaitan cam mikrobiologi ke biomed ke..then skor bagus2..apply..yg penting kalau nk apply med kat mana2 uni kat m'sia result kena 4 flat plg pon 3.8 la tu pon kalau ada kabel kat dalam..
hmm..panjangv dah aku citer..
amik med nih of course la kena pandai..tp tu bukan yg utama..penting kena konsisten n rajin..kalau cepat pick up tu satu bonus la.. penting minat kena ada..kalau x nanti cepat give up..
apa2 pn..pikir baik2 sebelum buat keputusan..kalau setakat nak glamer je..plzz lupekanlah..k..
lagi satu..bdk med nih kawin lambat..ye la aor 2-3 study dah grad..kita 5-6 thn baru abis..tu pon kalau x extand..:geram:
Reply

Use magic Report

muaoshushi This user has been deleted
Post time 6-1-2007 02:49 PM | Show all posts
IS it tough being a doctor ? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 11:06 PM | Show all posts
aku merge thread ni ngan thread medic
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 08:55 PM | Show all posts

GHETTO MEDICO

Assalamualaikum,
Sesiape students medic kat sini tak kire study kat mane2, or even dah keje pon please share anything...yes anything regarding ur study lives or anything about YOU, as a medico.and tak kire lar sesape jua yg ade dimuke bumi ni nak share pengalaman berkawan ngn student medic ke..bf/gf bdk medic ke...hihihi...sila jgn segan2..ok...thanx in advance.



Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:08 PM | Show all posts
nak tau dari segi apa?

my fwen beberapa org baru jadik Dr

tak konvo pon lagik
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:42 PM | Show all posts
ic...hurm nak tau dari segi mcm2..life dioarg...how u guys(as friends, dealing with them)..sbb sy slalu dgr org ckp medic students n doctors ni sombong, so i'd like to know ppl's point of view...

n lebih bagus kalo medico dapat share cara2 study ke, pengalaman dgn cases kat hospital ke, pengalaman mase houseman ke ape2 je lar...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:42 PM | Show all posts

Reply #2 auntie_girl's post

kan dah tulis dia nk tau anything bout life,study life.
apala gegerl ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:43 PM | Show all posts
Originally posted by auntie_girl at 2-8-2007 09:08 PM
nak tau dari segi apa?

my fwen beberapa org baru jadik Dr

tak konvo pon lagik


ooo...diaorg grad mane?so skrg keje kat spital mane?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:44 PM | Show all posts
kan lebih syok kalau nad start dulu?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:48 PM | Show all posts
actually i'm a student, skrg balik cuti..so nak tanye kat sesape yg tau kat mane lagi nak carik stet slain kat Kamal?
thanx a lot fer da info...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by nadanie at 2-8-2007 21:48
actually i'm a student, skrg balik cuti..so nak tanye kat sesape yg tau kat mane lagi nak carik stet slain kat Kamal?
thanx a lot fer da info...


hu?u mean cari kedai buku lain?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:51 PM | Show all posts
MK pon skrg tgh cuti,tapi malas nk balik..hehe.Tggl setahun je lagi b4 grad,and then kena serve gov 3 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 09:58 PM | Show all posts
Originally posted by mkay98 at 2-8-2007 09:44 PM
kan lebih syok kalau nad start dulu?


oooook, sbenarnye nak discuss mcm2, oleh sbb topic ni sgt general...
skrg ni sy
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 10:00 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by nadanie at 2-8-2007 21:58


oooook, sbenarnye nak discuss mcm2, oleh sbb topic ni sgt general...
skrg ni sy
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 10:01 PM | Show all posts
yep,salah satu sebab x balik Msia sbb tu la..xde mende nk buat,member2 suma samada still dalam uni,or suma dah start gheja..so balik pon habiskan beras kat umah..
melainkan ada praktikal la kena buat,but this year kitaorg xyah buat prac.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 10:03 PM | Show all posts
Originally posted by mkay98 at 2-8-2007 09:51 PM
MK pon skrg tgh cuti,tapi malas nk balik..hehe.Tggl setahun je lagi b4 grad,and then kena serve gov 3 tahun


owh still a student gak ke...huhuh
hurm kwn ade beli stet kat Kamal tu..sy juz nak tanye kalo ade tempat2 lain boley beli...yup kat kamal bookstore...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2007 10:03 PM | Show all posts
about jalan laju tak toleh kiri kanan tu,x nafikan la kalau kena time busy amat.
Busy amat dari segi,byk kerja x setel lagi,nak kena kejaq patient kat wad lain..maybe ada emergency-op,maybe ada case baru ka dll..so x sempat la nk nyembang.

Kalau time free tu,dtg je la wad,leh nyembang sampai lebam!hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.237703s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list