Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
108774
View
2073
Reply

FROM NIHON WITH LOVE

[Copy link]

Author: katakpuruz       Show all posts   Read mode

Post time 6-1-2007 02:38 PM | Show all posts

Reply #84 katakpuruz's post

hang tak jemu ka asik mkn tempura?dulu mule2 dtg suke bangat mkn mende nih.lame2 muak lak sbb die pakai minyak bnyk ms goreng kan.

haku nih tak mkn minyak2.mkn secare sihat la kononnye hihi:ting:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 02:40 PM | Show all posts

Reply #92 dealova77's post

jgn risau dealova.

dami bnyk kenal org2 yang keje sini,dah berpuluh tahun dtg sini pon tak reti ckp nihongo lagi.

boleh je diorang survive.kalo kat station ketapi tu,memang die tulis omputih skali dunwori:music:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 02:42 PM | Show all posts

Reply #96 ciku_nunu's post

cikgu jepun mmg suke stamp2 nih

dami dok m dulu,sape terer kasik stamp gamba doraemon la,pokemon la

bile ingat balik,mcm bljr sekolah rendah lak:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 02:43 PM | Show all posts

Reply #99 mamahaziqhazim's post

betul2 budak mesia kat sini(anak2 orang post grad)

sume tgk tibi hari2.diorang pon leh ckp nihongo lagi terer dari mak ayah diorang:pmuka:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 03:01 PM | Show all posts
Originally posted by damiqula at 6-1-2007 02:36 PM
dami pun suke unagi.kalo kat mesia tak termakan la gamaknye

kat kantin sekolah jual unagi don waktu summer,hari2 dami bedal hehe

tgk ikan2 kat jepun mmg besar,kalo maguro tu,besar org pun a ...



ooo...

i thought the bread tu yang tak leh makan..sebab ada lat..

rupa2nya makanan bergoreng pun sama eh?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 03:06 PM | Show all posts
Originally posted by katakpuruz at 6-1-2007 12:20 AM
emm..kalau yang kat luar dari pulau tuh macamana plak Nash?!boleh dipercayai ke ketulenan mutiara tuh....:hmm:
Takpe, esok aku tunggu gambar daripada Nash....:love:


kalau kat kedai2 jewelry biasa ni boleh dipercayai ketulenan mutiaranya..

tapi harganya aje la..hu hu hu..

kawan aku beli subang mutiara sepasang kaler pink brand mikimoto, mutiara nya halus, ada la sebesar smiley cari ni..70,000 yen...hu hu hu..tak kuasa aku kalau halus cenggitu...kikiki..tak nampak!

mutiara pun ada banyak jenis kan..ada yang kaler kuning, hitam, putih, biru, pink, putih..harga sume berbeza..of course yang paling mahal warna hitam and kuning tu pasal cultured pearls kan..

aku tengah try uploading pictures kat yahoo lak..kat photobucket dari semlm buat hal..tinypic pun sama..kalau ko ada source utk uploading pictures boleh bagitau aku tak katak?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 03:14 PM | Show all posts
Originally posted by damiqula at 6-1-2007 02:43 PM
betul2 budak mesia kat sini(anak2 orang post grad)

sume tgk tibi hari2.diorang pon leh ckp nihongo lagi terer dari mak ayah diorang:pmuka:


dami, nash pun tak terer cakap jepun..

during my stay memang fully english je borak..

tapi beli gak groceries, beli gak barang2 lain..kikiki..

mula2 memang tension siot! tak faham tau..ada sekali tu dua org lelaki jepun datang..punya la depa explain bagai nak rak, nash cakap "i'm sorry, i couldn't understand you..i don't speak japanese"..lepas tu datang lagi sorang..explain lagi dlm bahasa jepun..kali ni guna body language..

so nash pun explain dgn tangan time tu tak de lesen..so cakap tak reti drive..garu kepala puak2 jepun tu...kikiki..time tu rasa nak nangis je pasal tak faham derang..rupa2nya derang minta nash alihkan kereta sebab derang nak guna saluran yang kebetulan ada kat jalan di mana kereta nash park..haru sungguh!

after a while bila pindah town ok sket..kalau nak apa2 cakap pakai tunjuk2, atau cakap bahasa english tapi dgn body language la..cam pelakon lak kalau masuk store..kikiki..tapi one thing i respect derang, masuk ler mana2 kedai pun memang derang tak berat mulut nak greet customer..

macam last year bebaru ni gi mall, nak beli handbag, tanya derang kulit apa, buatan apa..SA tu try hard nak ingat word in english tau..siap tunjuk sign tanduk..rupanya lembu...mujur dia tak buat bunyi..kikiki..bayar pakai cc pun sekali swap and within few seconds dah keluar receipt..kalau kat tempat kita 5 minutes juga lah nak menunggu..punya la canggih alat2 elektronik derang ye..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:15 PM | Show all posts

Reply #105 nashra's post

dami rase tak boleh sbb kat website ipij pon kate tak boleh.

mcd dami brani mkn eskrim ngn mcflurry je.

tu pun tak taula,mintak2 selamat:ting:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:16 PM | Show all posts

Reply #95 lin_okinawa's post

Salam Lin......
Pssstttttt......Lin:jeling: , ko jangan dok gelak kat aku Lin, nanti dah sampai masa ko datang sini nanti, baru ko tahu langit tinggi rendah..:ting:
keh keh keh..Jangan cuak Lin.Sebenarnya apa yang ko blaja masa kat Malaysia tuh boleh dikatakan cover 50% je..Kat sini kalau diaorang borak tak guna "masu" form...Tu ko kena tahu..Kira macam kita cakap la..Bahasa Pasar..So, itu masalah pertama yang ko akan hadapi.Masalah kedua plak, dia takkan cakap perlahan-lahan, sebijik-sebijik, sebutir-sebutir...:ting:
Kira macam shikansen la...:lol
So, ko kena master kat listening..itu nasihat aku..kalau setakat ko blaja Nihon go tapi tak bole tangkap apa yang diaorang sebut, tak guna jugakkan?!!
BTW, aku doakan ko sampai ke sini + study nihon go rerajin..[GAMBATTE NE....]Berusahalah...:ting:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:21 PM | Show all posts

Reply #97 dealova77's post

Salam Dea...
Itu salah satu idea yang baik untuk permulaan nak hidup kat sini...
Tapi Dea jangan risaula....Buat kata pepatah,
Masuk kandang kambing mengembek, Masuk kandang rimau, hilang akal apa?!CARI MAUT TUH...:lol.......:bgrin:
Untuk 1st timer, memang macam2 nak kena biasakan diri..Tapi bila dah lama tuh, aku berani jamin Dea boleh ajak berborak dengan orang Jepun..:ah:
Pssstttt..siap boleh ngorat lagi tuh............:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:26 PM | Show all posts

Reply #100 damiqula's post

Salam Dami....
Pssttttt..sepupu ko tuh buat-buat tak tahu ke, tak pun buat-buat tak sengaja...:ting:
memanglah perasaan nak makan fastfood tuh melonjak-lonjak masa kat sinih..tapi, aku tak sampai hati lah.........:ting:
Kalau citer pasal ikan Maguro, pehhh..saiz tak payah nak dok banding la...Selalunya, diaorang buat sashimi kot.....?!:hmm:
BTW, aku memang gemar giler makan sashimi..mula-mula tuh memang la macam pelik je makan ikan mentah.Tapi bila dah masuk dalam mulut, [UMAI DESU NE...]Sedap weiiii......:ah:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:28 PM | Show all posts

Reply #107 nashra's post

hihi mcm kelako plak bace cerite nash.

mmg boleh hidup nye kalo tak reti speak japanese.

dami tgk ramai je kengkawan(wife student post grad) yg mmg tak reti ckp jepun pun,blh je pegi pasar sume.kalo gi tempat2 mcm hospital mcm tu takpela,sbb doktor pandai ckp omputih.

tapi kan nash,kat sini biasenye ade kelas2 nihongo utk foreigner yang free.biasenye volunteer yang ajar.mmg bagus komuniti diorang ni.

kdg2 kalo pandai cari,ade kelab utk gaijin berkumpul n share experience serta problem masing2 psl cara nak didik anak kat jepun,saving,communicatio problems etc..

tu la yang bagusnya psl diorang ni.kite tak akan rase terpinggir kalo selalu join mende2 camni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:30 PM | Show all posts

Reply #101 damiqula's post

apa plak nak jemu Dami....style aku, kalau sekali rasa sedap, memang aku dok melantak benda yang sama je hari-hari..Tapi aku tukar-tukar la...Ikan, sotong, Udang.......:ah:
Psssttttt..Dami:jeling:, tok sah sibuk-sibuk la nak jadi macam diaorang..Berpijak di bumi yang nyata...:ting:
Kalau kat sinih Dami tak makan yang berminyak, aku berani potong kuku masa balik MAL nanti, bertong-tong minyak abis dok masak makanan "kegeraman" ko...:ah:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:32 PM | Show all posts

Reply #112 katakpuruz's post

sepupu aku dok bhg atas2,kat sane senpai mkn,die pon makan la

kitorang yg kat tokyo ni tak makan

kalo kat bwh2 lagi la tak strict.bnyk yg dioang main bedal je hehe

ko suke sashimi ek?aku memang hantu sushi.selalu gi kaiten sushi kat shibuya n harajuku psl aku kerja situ.diorang kedai tu mmg dah kenal aku dah hehe:love:

pernah try mkn sushi kat ginza yang sekali mkn kene dekat 1 man tuh,perghh..sedap sampai pejam mata makan nak menikmati sushi tuh heehe:ting:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:33 PM | Show all posts

Reply #106 nashra's post

Salam Nash....
Mahal nyer rega Mutiara kalau kat luar?!:hmm:
Aku ingat nak sambar barang seketul dua..Tapi lepas dok baca posting Nash rasa macam [MURI]Mustahil...je..:ting:
Baru aku tahu Mutiara tak sama harga..Yang paling class warna hitam dengan kuning yek?!Tapi lagi cun yang warna pink............:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:34 PM | Show all posts

Reply #108 nashra's post

Pssstttt...Nash, awat gambar pulau yang ko nak tunjuk tuh ada tanda pangkah besar?!Kat sana black area ke?!:ting:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:36 PM | Show all posts

Reply #114 katakpuruz's post

hehe aku assume ko ni laki kan?sbb laki mmg tak kisah mkn bende same ulang2 haha

eh aku memang tak mkn mende berminyak sgt.sejak dtg sini sampai la ke mesia,terbawak2 perangai aku tu

dtg sini je terus aku say no to santan,mknn berminyak,fastfood,air gas,air manis.

sume nih aku tolak.berkat usaha aku yg tak seberapa tuh,dlm 3 tahun ni,berat aku kurang dlm 7kg..hehe tak caye cubela
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 04:46 PM | Show all posts

Reply #118 damiqula's post

Apa ni Dami main assume-assume plak jantina aku..:ting:
Jadi memang Dami nih mengamalkan pemakanan yang tidak keterlaluan jika aku katakan AGAK SIHAT...:ting:
Suspek sama Dami la...:tq:
Pssstttt..Taknak bukak kelas diet ke?!Aku orang pertama yang akan sign up...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by katakpuruz at 6-1-2007 04:33 PM
Salam Nash....
Mahal nyer rega Mutiara kalau kat luar?!:hmm:
Aku ingat nak sambar barang seketul dua..Tapi lepas dok baca posting Nash rasa macam MURI]Mustahil...je..:ting:
Baru aku tahu Mutia ...


arrr..ko jgn beli mikimoto brand..hak tu memang mahal..

kalau ko beli yang tadek brand mungkin murah..some people very picky about choosing jewelry ni..nak yang ada brand segala..

aku beli brooch kat mak aku pun dlm rm150..tapi mutiara kelas rendah kot..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by katakpuruz at 6-1-2007 04:34 PM
Pssstttt...Nash, awat gambar pulau yang ko nak tunjuk tuh ada tanda pangkah besar?!Kat sana black area ke?!:ting:


entah la katak..

banyak kali aku try, tadi ok now blank plak..

sorry la..tak leh nak share pictures...uploading websites sume cam bengong2 jek..kikiki
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106427s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list