Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
109070
View
2073
Reply

FROM NIHON WITH LOVE

[Copy link]

Author: katakpuruz       Show all posts   Read mode

Post time 4-1-2007 01:39 PM | Show all posts
weii...katak nak g nihon ke..?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 02:02 PM | Show all posts

Reply #14 lin_okinawa's post

Salam...Lin.
INSYAALLAH, kalau ada rezeki tak kemana kan?!:bgrin:
pssstttt..nak gi Okinawa ke?:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 02:08 PM | Show all posts

Reply #15 maisya's post

Salam...Mai..
Selalu beli kat kedai SHAH?emm..tak pernah dengar la...betul-betul dekat dengan NAGOYA EKI ke?setahu aku ada satu kedai HALAL tuh macam nak dekat sama nama dengan SHAH, tapi di SAKAE....:hmm:
Kalau pasal angin kat NAGOYA, memang tak bole lawan laaa....belum masuk winter, masa AKI pun sejuk dah menusuk tulang....:geram:
Biasanya time angin kuat tuh la peluang NAGOYA nak kena Salji lebat....:pray:
Minggu lepas kalau tak silap, dari rumah aku ni boleh nampak awan gelap kat satu tempat je..aku pelik.Pastu member aku phone..katanya kat situ ada salji..cehh...rugi aku tak ikut member aku time tuh..kejap je salji turun...:geram:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 02:10 PM | Show all posts

Reply #17 maisya's post

Aku setuju Mai..Gap untuk tukar train tuh kejap bebenor..Bila aku baca cerita Mai ni, satu je aku dapat simpulkan tentang orang Jepun,
JUST IN TIME....:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 02:14 PM | Show all posts

Reply #19 maisya's post

Kita di MAL boleh dikatakan 10 tahun kebelakang daripada mereka..kalau nak wujudkan semua perkara jadi sistematik kat MAL, bagi aku duit tak jadi masalah..Tapi, SIKAP..:bgrin:
Macam diaorang, aku perhatikan PATUH PADA KETUA...even YAKUZA sendiri pun patuh kepada OYABUN....:ting:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 02:27 PM | Show all posts

Reply #20 tom_tombak's post

Aku setuju tuh..kat sini kalau tak silap aku sampah dibahagikan kepada 11 kategori:
1) Kaca
2) Botol plastik, PET
3) Tin
4) bulb lampu
5) Sampah umum(General Waste)
6) Barang elektrik,elektronik
7) Baldi plastik, tupperware..etc
8) Barang yang besar, katil, basikal, almari,etc
9) fabrik
10) sampah daripada aktiviti penebangan pokok, lalang, etc
11) getah & bateri(bahan yang merbahaya)

Even plastik sampah pon mengikut ketegori...kalau salah guna plastik, diaorang tak angkut...:bgrin:
Semua ni untuk satu tujuan, mewujudkan persekitaran yang selamat, bersih dan sihat..
Jepun nih dah sampai satu tahap TEPU, dimana teknologi diaorang terlampau canggih..
Jadi, diaorang balance kan antara teknologi dan persekitaran..
Sebagai contoh dalam industri AUTOMOTIVE di JEPUN, mereka wujudkan enjin HYBRID..
bukan sahaja jimat bahanapi tapi dalam masa yang sama mengurangkan pelepasan gas beracun(C.Monoxide)..Tapi harga, jangan tanya lerr......:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 02:46 PM | Show all posts
dah lame bukak thread nih tapi hari ni baru tergerak nak balas hehe.im living in tokyo, 3 years dah.
n ape yang dami dapat simpulkan mengenai nihon ni
1) Lifestyle
jauh berbeza dengan malaysia.n im sorry to admit that i love nihon much better dr malaysia dr segi kebersihan n attitude.banyak yang kite kene belajar dari diorang.bukan nak mengondem negara sendiri tapi kite kene terima hakikat n perlu belajar

apa yg dami perasan psl org jepun ni,diorang sgt2 mementingkan masa.eventhough skang ni ade bebudak muda yang dah tak amalkan sgt budaya ikut masa ni,at least takde la lambat sampai setengah jam kalo berjanji.lewat 10 minit gurai maybe biasa la.tapi kalo ade event pape mesti on time.even banggumi tv die pn bukan waktu tepat mcm kite,1030,11..tapi 1058,1134..train pon very sharp mase die.

dami buat part time kat sini n dah jd mcm terikut2 ngn style diorang.dulu masa memule dtg selalu pelik napela diorang ni lari2 kat eki(stesen).rupe2 nye bile dah kerja sini baru dami paham,rupe2nye sebab nak kejar train train ni ade yang laju,ade yang slow.so takkan la kite nak naik slow tu kalo ade yg laju?sbb tu la kene lari2

2) Harga barang
harga barang memangla mahal tambah2 lagi dami dok tokyo.sume nye mahal dr bende kecik sampai besar.tapi mcm maisya cakap,kalo kite anggap 100 yen tu singgit,1000 yen tu 10 inggit,kite akan rase some of things there lagi murah compare to malaysia

lagi satu,gaijin atau foreigner ni kene pandai beli barang.cari tempat yang murah.tak yah la segan2 nak gi kedai 100 yen shop tu.tak jatuh nye maruah kite beli brg murah tapi berkualiti.good buy.dami yang dok tokyo ni rase lagi bnyk dpt save dr kwn2 yg dok kampung.kene pandai cr kedai n time2 murah.mcm beli ikan n sayur ke,tak matinye kalo mkn ikan yg hankaku(half price) sbb beli petang2.org jepun kan suke mkn ikan fresh,tghari sikit je dah takmo beli ikan tu.kite takpela sbb kite beli kan wat kari,goreng bukan nak bt sashimi

3) Makanan
makanan tak susah,kat tokyo ni banyak kedai halal.sebut je,makanan pakistan,malaysia,thai,sume ade.brg2 bsh pun senang nak cari.kalo dah susah sgt,gune je internet.serach,berlambak tempat yang boleh order brg online.antar sampai dpn pintu umah.tak yah susah2.smlm baru dami order ikan keli dr baticrom.nak buat percik:mll:

mknn jepun pun banyak yang leh mkn.i love japanese food!!tapi kene hati2 la esp bab buta,consome,n others tu.sebelum beli pape make sure bace sbb may contains mende2 yang kite waswas.tak yah makan.senang je cerita.tak yah la nak korek2 sampai dapur restoran.mane yang kite yakin,go on.insya Allah selamat

4) ke "majime" kan diaorang
dami ramai kawan nihonjin,diorang ni dami perhatikan sume nye jenis yang tak mo mengalah n tak suke lewatkan kerja.walopon ade setengah2 yang malas tu,tapi kat depan kite je.blkg kite punye plun bengkyo

5) Selalu Time Raya lepak mana klu tak balik MAL?
biase dami pergi embassy smyg raya n jumpe kwn2.makan tu biasela takde la best mane pon.tapi sbb seronok gather ngn kengkawan.cadang tahun ni nak g masjid tapi kengkawan sume ajak g embassy lak

6) Berapa tahun baru fasih Nihon Go?
ni bergantung pada orang.ade yang lambat n ade yang cepat.yang paling penting sekali nak terer bahasa diorang ni ialah kawan jepun.banyak borak ngn diorang n slalu tgk tv jepun

7) Nihon Jin tak berapa suka pada Orang Luar(Gaikokujin)
takdela.diorang bukan tak suke cume takut nak tegur je,sbb diorang takut kite takleh ckp jepun n ckp english ngn diorang.mmgla terketar2 nak jawab hehe.kalo kite yang start tegur dulu insyaAllah akan dilayan baik cume sejak kebelakangan ni,bnyk kes2 melibatkan gaijin ni.tapi alhamdulillah org mesia tak terlibat.biasenye bnyk kes org cina sbb tu diorang tak suke ngn org dr tanah besar.tak taula wallahualam.

sekian laporan ku hari ini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 03:52 PM | Show all posts

Reply #27 damiqula's post

Salam Dami...
Fuhhhhh..cukup teliti ko huraikan cerita ko...sebijik macam orang jepun laaa....:bgrin:
Rasanya Dami ni macam student kat sana...Masa natsuyasumi yang lepas aku dengan kengkawan ada pegi lawat TOKYO...fuhh...mengkagumkan...memang tak sia-sia aku pi sana seminggu...Cuma yang tak berapa nak feel sangat pasal makanan..aku duduk seminggu kat sana dok makan Onigiri dengan nasi + ebi furai kat konbini aje...+ Aiskrim....:bgrin:
Kalau citer pasal hyakuen shop, memang tak dinafikan ramai orang luar dari Nihon jin yang membeli..Tapi kualiti jangan dok dibandingkan dengan lain laaa...memang macam tak caya boleh dapat barang yang berkualiti dengan harga RM3++.....:ting:
Dami boleh dapat bekalan ikan keli kat sana yek?!ni nak kena tanya detail nih.....:kerek:
Pasal masa diaorang yang tak tepat dengan kita, 10:58, 11:56 bagi aku itu ada lah masa YOUYUU..kalau ditepatkan pukul 11 atau 12, kalau andaikata train lewat, akan jadi 11:05 atau 12:05..kan tak ensem tuh....:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 04:35 PM | Show all posts

Reply #21 holmes's post

sshhhhhhh.......cakap pelan-pelan skit...!!:jeling:...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 05:44 PM | Show all posts
Originally posted by katakpuruz at 3-1-2007 06:05 PM
Salam Nash...
Selalu gak ikut kengkawan pi Hard Rock Nagoya..bukan nak pi lepak, tapi nak beli barang..Baru-baru ni pun diaorang ada buatkan sale...:bgrin:
Kalau nak snow yang lebat skit kena peg ...


rc= remote control car..

feveret hubby sampai la balik malaysia ni..

masa dok kat jepun sungguh ramai kawan2 yang suka bebenar main rc nih..entah apa syoknyer melayan benda tu...kikiki..

pasal sampah kalau dok area mewah memang tak kena sound ler..

macam nash dulu masa dok iwata, area kampung so kalau nak buang sampah kat plastik sampah tu mesti tulis nama kita and the address..

so kalau depa detect sampah kita buang tak betul, bercampur aduk plastik dgn kertas and botol sume tu depa pulangkan depan pintu rumah..

bila nash pindah kat area exclusive tengah town salah buang sampah tadek kes pulang2..hehehe..lagipun depa dah siapkan bakul and ada tulis lagi bakul ni utk plastik, botol, kertas2, majalah2, etc, etc...

satu lagi their tap water, air kat bilik mandi bersih sangat..dah macam mineral water lak..boleh minum straight from tap water..cuma nash selalu masak air..utk baby kan tak berapa elok gak...hehehe..sebab tu ler air mahal sangat kot..

rumah jepun pun bukan nya jenis macam rumah2 kat malaysia..and tak besar..kalau rumah2 landed property makan rm juta..tapi cantik!!

actually tadek beza pun kampung jepun atau bandar jepun..almost sama je petempatan derang..cuma tu la homeless memang merata la...depa nyer style kerja sampai mati..dah tua2 bongkok pun masih lagi keluar bekerja..selalunya yang tua2 nih jaga tol..kalau org2 tua kaya tu dapat la special treatment dari rumah org2 tua..

kalau anak demam, sekali gi jumpa dr bayar dlm 7,000 yen gitu sekali dgn ubat..tu hanya demam je..my son dulu selalu demam..tambah2 musim winter..

jepun kuat minum tu i agree juga..minum macam air masak je..hehehe..tapi lepas tu tengok depan bar penuh teksi menunggu...at least they understand the quote 'don't drink and drive'..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 05:46 PM | Show all posts
Originally posted by damiqula at 4-1-2007 02:46 PM
dah lame bukak thread nih tapi hari ni baru tergerak nak balas hehe.im living in tokyo, 3 years dah.
n ape yang dami dapat simpulkan mengenai nihon ni
1) Lifestyle
jauh berbeza dengan malaysia.n ...


dami..

jepun tak suka org cina ke?

nash dengar org cina tak suka jepun..pasal depa kinky...wakakakakakakaka

:nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 05:50 PM | Show all posts
Originally posted by katakpuruz at 4-1-2007 02:27 PM
Aku setuju tuh..kat sini kalau tak silap aku sampah dibahagikan kepada 11 kategori:
1) Kaca
2) Botol plastik, PET
3) Tin
4) bulb lampu
5) Sampah umum(General Waste)
6) Barang elektrik,elektro ...


ko list macam gini baru aku perasan satu benda masa aku dok sana..

tak pernah aku beli tong gas! wakakakakakaka..

pasal automotive tu aku agree dgn ko katak..hubby aku dlm line automotive ni..sure dia senyum simpul baca citer ko..

sebab dia pun kalau ada rezeki nak buat research negara jepun pilihan utama dia..Insya-Allah kalau ada rezeki..mudah2an..amin!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 05:53 PM | Show all posts

Reply #30 nashra's post

Salam Nash...
Citer pasal orang tua Jepun, memang tabik tak cukup tangan laaa....Yang tua-tua dah bongkok pun boleh membajak lagi kat sawah padi...fuhhhhh...:ting:
Kerajaan jepun ada buat macam skim untuk orang-orang tua nih..kalau diaorang masih "berdegil" nak bekerja walaupun dah pencen, gaji akan akan diberi separuh daripada gaji yang diaorang dapat masa muda-muda dulu..:bgrin:
Satu lagi kalau Nash perasan, diaorang ni tak boleh nak diteka umur melalui muka..betul tak Nash?!Muka muda lagi, yang ensem ada yang cun pun ada:ting: tapi umur diaorang dah 45 tahun++..:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 05:55 PM | Show all posts

Reply #32 nashra's post

Nash...
Husband nash dalam line Automotive ke?!Bolehlah jadi sensei....:ting:
Psssttt...Lecturer ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 06:31 PM | Show all posts

Reply #28 katakpuruz's post

hehe...

haku ni student merangkap org makan gaji kat sini.

psl ikan keli tu,leh order kat baticrom.selalu dami shopping kat situ.tokey die org pakistan kot.
ikan keli rasenye dlm bhs omputihnyer catfish kan?kalo tak silapla..
rasenye betul ikan keli.kang esok sampai2 ikan paus ke ikan piranha ke..mampus aku

hang dok mane?aku nih warga tetap tokyo.tokyo mmg fun,tapi rasenye dok kampung lagi fun kan?
tapi haku suke dok tokyo sbb aku dah kerja sini gaji masyuuuukkkk nyer hehe
eh ape aku merepek ni?sendiri pon tak paham

100 yen shop mmg best..brg2 omiyage kalo nk bwk balik mesia beli kat situ pun takpe.cantik2 jer pinggan mangkuk segala tu

hihi mase densha pon leh ensem ke bang?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 06:33 PM | Show all posts

Reply #30 nashra's post

bersih kan air kat kampung2?dami baru balik sendai ni.minum air kat sinki hotel teguk main2 jer.sedap lak tu

kat tokyo jgn harapla.memang tak yakin ngn air paip die
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 06:34 PM | Show all posts

Reply #31 nashra's post

ntahle,same2 tak suke kot hihi

kinky?hihi maksud nash gatal ker?org jepon mmg gatal tak hingat wahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 06:37 PM | Show all posts

Reply #33 katakpuruz's post

betul2 diorang memang nampak muda esp yg pompuan2 tu.

rahsianya mungkin pemakanan depa kot.

aritu tgk banggumi pasal awet muda ni.

diorang kan makan
1)wasabi
2)nattou
3)tofu
4)miso
5)ocha

5 bende nih kalo amalkan mkn dr muda mmg cukup buat kite awet muda.dan tak lupe smyg puasa segala la.

kang ade lak kate dami bwk ajaran sesat kat forum cari nih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 07:02 PM | Show all posts

Reply #35 damiqula's post

pssstttt....Dami:jeling:.Berapa yen seekor?!Ada sama harga dengan Unagi ka?Kalau sama, cancel la aku nak beli...:bgrin:
Aku dok kat area Ngy....
Ko dok ngan husband ko kat Apartment ke?Takpun hotel?.......suspek la Dami....:tq:
Pasal 100yen shop tuh, memang banyak barang yang boleh buat buah tangan..tapi kalau dah beli, kena cabut tag dan apa yang patut untuk menghapuskan bukti pembelian kat situ..:jeling:
Maksud aku pasal masa train tuh, kalau lambat pun, dia akan berganjak hampir tepat...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-1-2007 07:04 PM | Show all posts

Reply #38 damiqula's post

Yang ni aku sokong dengan pendapat ko Dami...:setuju:
Bagi aku diaorang tak suka makan makanan yang berminyak...macam sashimi..tu yang badan sensorang Ideal tuh.........:ting:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087451s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list