Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
28437
View
110
Reply

pinjaman MARA

[Copy link]

Author: XkostonX       Show all posts   Read mode

Post time 8-7-2007 10:57 PM | Show all posts

Reply #39 mfr892005's post

ler... asalkan anto jerr karangan ni

utk cukup syarat jer ni.. jgn risau ok..

btw... syahza jumaat lps baru mtk kuar epf utk baya loan mara ni.. dlm 4000+... pastu my loan settle.. pasni xyah pk psl loan mara lg.. cuma kene tumpu nk kumpul $$ nk bli umah ker kete baru ker
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 07:35 AM | Show all posts
Dah dapat loan jgn lupa bayar..
Rugi ako x amil MARA....
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2007 12:31 AM | Show all posts
guys.. camner nk apply loan mara ni?? honey tgk kt website dier xde pon.... plzz help me
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2007 10:26 PM | Show all posts
bukan ke essei ni kena buat dalam BI ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2007 11:03 PM | Show all posts

Reply #44 illa's post

depend pada bahasa pengantar kat tempat ko blaja
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 10:08 AM | Show all posts

Reply #41 syahza's post

boleh ek kuarkan epf utk bayar loan...lorrrr...tatau la plak...
camne ekk procedure dia...
sesapa leh tolong explain...
kita pun ada loan ngan mara...tapi tinggal skit je la..
bayar pun time dapat bonus..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 01:45 PM | Show all posts

Reply #46 suraya77's post

boleh. cheque syahza tgh on the way ni..td check kt pos malaysia...

surat perjanjian mara mesti dibuat dlm thn 2001 ke atas.. mtk surat pengesahan dr pihak mara ttg baki pinjaman, surat tawaran blaja, surat perjanjian mara, transkrip...kad pengenalan.. pastu isi borg.. lain2 kene cek ngn epf ape dorg nk.. syahza dh lupa la...

ape2 pun check ngn epf buleh ke x sbb syahza mtk utk degree... diploma x lps sbb perjanjian thn 1998..awak bleh call @ check kat laman web epf.. lengkap penerangan dia.. nk donlot borg pun bleh..

pastu kronologinye...

6th Jul 07 ~ anta borg2 sume kt epf
13th Jul 07 ~ check kt epf online dah diluluskan
pagi td ~ tpon epf tny bile anto cheque.. dorg dah anto.. pegi check kt pos malaysia based on reference no yg epf kasik, cheque tu arini anto ke Ipoh so insyaAlllah paling lewat ari jumaat ni dpt la cheque tu

kire belen syahza tggl 1400 jer.. so far mmg baya everymth. kire kalo truskan baya 150 ikut jadual.. baya smpi bln mar 2008 jer tp kalo rejeki lebeh baya lump sum la dlm 2-3 bln akan dtg ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2007 12:52 PM | Show all posts
ala...kira takleh la kot...
sbb grad pun tahun 2000...perjanjian sure awal drp tuh...
emmm...takpe la..kena settle sendiri la jwbnya...
tunggu bonus lagi la nampaknya...sekali bayar 1K-2K..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2007 01:18 PM | Show all posts
update~!!

cheque MARA dr EPF dah smpi.. yay~~!

bagus tol service dorg kali ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2007 07:46 PM | Show all posts
Originally posted by lin_okinawa at 18-6-2007 10:18 PM
2nd class lower leh dpt diskaun 75%.....beshnyeee


mmg besh.. teman dulu time blajo tak le terer mane pun.. mase diploma dapat diskaun 75% n mase degree 100% diskaun.. TQ bebyk MARA... moga sentiase mara ke depan
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2007 07:51 PM | Show all posts
lupe lak nak bg tau.. pape pun kome kene tengok agreement dgn MARA tu camne.. mase teman diploma dolu2.. 2nd upper class ke atas 100% diskaun. mase teman degree takde lak klausa/fasal sal tu.. tp ade le mention kalo nak dapatkan pengurangan payment.. kene apply within 1 year after abeh blajo.. pelagi time tu teman apply lee.. act. lewat 2 bulan kut.. tp dapek 100% diskaun.. TQ MARA :bg:
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 05:54 PM | Show all posts

Reply #51 ntohapehapentoh's post

masa wat agreement dia xde ckp pun bleh dpt pengurangan.. siap mention xkan ade skim pengurangan.. maklum la time tu thn 1998 tgh gawat.. skali lps abis blaja dpt lak diskaun.. alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 06:07 PM | Show all posts
sjak grad..dlm 2thn lepas,aku xpenah byr lagik loan mara ..korang rase kalo aku wat pengurangan loan,lepas tak??
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 05:03 PM | Show all posts
aku rasa nak dpt loan mara dah senang skrg..syaratnya kene 3 kredit dlm subjek..kalau dulu nak kredit 5 subjek..saper dpt pointer bagus dpt perngurangan byran..aku skrg tgh proses nak buat loan MARA...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2007 12:19 AM | Show all posts
Apa2 hal pun bayarlah..... dan bila dah abis bayar tu jgn ingat tanggungjawab kita sudah abis..... ada tanggungjawab lebih besar utk kita iaitu utk memajukan kaum kita iaitu Melayu/Bumiputera......

kepada yg tak bayar tu, bayarlah, malulah sikit.....dahlah dapat pinjaman penuh pastu ada 75% diskaun pulak tu....syarat utk dpt diskaun pun rasanya semua org boleh iaitu 2nd class lower pun boleh dpt diskaun sebyk tu....... so, patut ada perasaan malulah kat rakyat Malaysia yg non-bumi..... bayarlah.....

Supaya org non-bumi tak akan mempertikaikan lagi keistimewaan yg kita kecapi ini..... sbb kita org Melayu/Bumiputera ni bernasib baik mendapat pinjaman MARA ni yg tak boleh diorang dapat walaupun diorang warganegara Malaysia yg bayar cukai jugak....

Oleh itu, gunalah wang pinjaman itu sebaik2nya dan bila dah abis belajar, bayarlah dan curahkanlah segala pengetahuan dan tanggungjawab anda utk memajukan bangsa.....

sbb aku dah muak mendengar org non-bumi asyik mengatakan org Melayu/Bumiputera ni dpt macam2 pinjaman dan keistimewaan tapi still lambat utk maju.....

Nasihat ni aku tujukan utk diri aku sendiri dan forumer2 semua especially yg Melayu/Bumiputera....terima kasih....

[ Last edited by  dragonaga at 19-11-2007 12:27 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2007 06:55 PM | Show all posts
salam semua.....
aku nk tanyalah pasal loan MARA nie... aku dulu ader bljar tp sekerat jalan jer.. masa tue aku pinjam PTPTN... skang aku dh buat penangguhan....
yang aku nak tanya skang boleh tak aku nak apply loan MARA pada waktu yg sama aku berhutang ngan PTPTN.... kalo bleh mcm mana caranya..... skian terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2007 09:59 PM | Show all posts
haha... 2 la pasal mara ni.. kekadang mmg baek ati gilos...
tp pehtu x ckop dwet plak... ape kes la...
bile da xckop dwet camne la dak2 akn dtg nih nk pnjam..
pape pon smuga ak pon xyah bayau nnti bile da grad..huhu slmt poket ku..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 08:47 PM | Show all posts
duit pendahuluam RM 2000 dr MARA aku dh dapat... x sampai 2 miggu aku antar borang dh dpt cheque... jd aku pg study  nie x guna duit dr parents aku satu sen pun.. siap ada balance lagi utk aku beli brg keperluan....

terima kasih mara
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 11:55 PM | Show all posts
awal thn nie...aku ade try call MARA nk tnye nk wat loan tu cmne...(ms tu ikut kan kene amek ptptn)

tp org yg aku call tu ckp dorang xbukak lagi loan tuk budak2 bach..only master SHJ...btol ke?


punah harapn nk amek MARA...cesss/...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2007 12:18 AM | Show all posts

Reply #59 Deadgurlzz's post

memang betul pun..... MARA hanya taja IPTS yg tertentu shj... buat masa nie MARA x taja IPTA yg buat degree atau dip yg ada master shj... kalo ada pon kursus2 kritikal shj yg ditaja...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088525s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list