Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
28669
View
110
Reply

pinjaman MARA

[Copy link]

Author: XkostonX       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-12-2006 03:06 AM | Show all posts |Read mode
aku dgr sesape yg amik loan MARA klu grad cgpa die atas 3.00 ke atas...hanya perlu bayar 25% je..
pastu kalau grad cgpa 2.00 pon tak yah bayar full...bayar 50% je. btol ke?
sape yang amik loan MARA...blh tak cite skit?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 07:35 AM | Show all posts
study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & above, bayar 1% je, kalo cgpa 2.5 -2.99, bayar 10%.. tapi thn lepas, dah tukar cerite lain lak.. student yg dpt cgpa 3.5 & above pun kene bayar sikit loan tu.. kalo cgpa 3.0-3.49, maybe kene bayar lebih dr rate dulu kot.. aku pun tak tau mane satu yg betul.. do your best je la..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 09:54 AM | Show all posts
yg penting jangan lupa bayar

at least better dari ptptn yg kene bayar 4%interest tuh
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 27-12-2006 10:00 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 27-12-2006 07:35 AM
study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & a ...



1st class 3.7 barulah tak payah bayar...
Reply

Use magic Report

Reign This user has been deleted
Post time 27-12-2006 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by singajantan at 27-12-2006 09:54 AM
yg penting jangan lupa bayar

at least better dari ptptn yg kene bayar 4%interest tuh




3% je...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 05:35 PM | Show all posts
masa study dulu aku dpt loan mara. satu sen pun tak yah bayar. terima kasih mara!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 12:40 AM | Show all posts
aku tgh amek loan mara skg..tau ble convert ape sume tp xtau rate die bape..tp tu la..ape2 pn mmg kene blaja rjn2 ble convert jd scholarship..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2006 01:31 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 27-12-2006 07:35 AM
study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & a ...


maksud aku study kt msia la. yg aku tau loan MARA ni dak2 ipts je yg dpt. yg aku nk tau skg nih btol ke klu cgpa 3.00 ke atas hanye kene byr dlm 25%? klu btol la kan...serius untung gile.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 03:09 PM | Show all posts

loan mara spc

kalau spc camne? betul ke kalo first class degree dapat convert loan sume jadik scholarship? sbb tadi chuckiey kata skarang polisi dah berubah tahun ni.. huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2007 03:05 AM | Show all posts
Originally posted by XkostonX at 28-12-2006 01:31 AM


maksud aku study kt msia la. yg aku tau loan MARA ni dak2 ipts je yg dpt. yg aku nk tau skg nih btol ke klu cgpa 3.00 ke atas hanye kene byr dlm 25%? klu btol la kan...serius untung gile.


yg kat msia pun still dpt pengurangan...tp tak ingat berape %...depend pada cgpa gak
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 09:22 AM | Show all posts
Aku tak ler pandai sangat CGPA aku hanya 2.67, lepas grad aku dapat surat dari MARA mintak utang, so aku decide nak panjat bagunan MARA & mintak maklumat camna aku bleh dpt pengurangan... pasal aku duk tanam anggur lagi masa tuh

So aku disuruh buat surat pengurangan, kepilkan copy certs & submit to MARA, alhamdullilah aku tak payah bayar sesen pun.

Nasihat aku, rajin2 ler bertanya & panjat bangunan MARA tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 12:59 PM | Show all posts
Originally posted by ef/x at 18-1-2007 09:22 AM
Aku tak ler pandai sangat CGPA aku hanya 2.67, lepas grad aku dapat surat dari MARA mintak utang, so aku decide nak panjat bagunan MARA & mintak maklumat camna aku bleh dpt pengurangan... pas ...


:setuju: ..pe2hal..kena isi borang pengurangan bayaran..
aku kena byr 25% je drp loan aku..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 09:30 AM | Show all posts

camner lak kalau sambung master

aku baru jer balik dr pejabat mara
nak wat pinjaman for master
diorang ckp utk master oversea jerk
yang peliknyer kwn aku dpt lak (aku nie sambung master kat ipta tempatan)
setahu aku senior aku dpt jer pinjaman nie even wat master dlm negeri sekalipun
please somebody help me!
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 12:18 AM | Show all posts

Reply #13 ctsueraya's post

drpd mara:

E. PROGRAM IJAZAH SARJANA/TERTINGGI
Tajaan bagi program ini adalah tertakluk kepada bidang/kursus yang diutamakan serta memenuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh MARA, serta mendapat tawaran masuk ke Universiti berkaitan. Walaubagaimanapun, pertimbangan tajaan adalah tertakluk kepada peruntukan semasa dan dasar terkini MARA.

mungkin dia dah tak bagi sebab dasar baru dia memang mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 11:59 AM | Show all posts
baru semalam kwn ada bg tau pasal loan MARA ni

dia ckp..
utk second class upper byr cuma 10% dari jumlah loan
utk second class lower byr cuma 25 % dari jumlah loan

aduh..jelesnya..apsal dulu time buat degree aku tak amik loan MARA..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 12:02 PM | Show all posts
tapi yg sedihnya..masih ramai kat luar sana yg 'liat' nak byr loan MARA..berapa ramai nama yg kene masuk paper semata2 nak minta diorang byr hutang...

memang diorang yg tak nak byr loan ni boleh dikata sebagai 'manusia tak tahu kenang budi'
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2007 10:20 AM | Show all posts
Originally posted by zalliza1717 at 6-2-2007 11:59 AM
baru semalam kwn ada bg tau pasal loan MARA ni

dia ckp..
utk second class upper byr cuma 10% dari jumlah loan
utk second class lower byr cuma 25 % dari jumlah loan

aduh..jelesnya..apsal ...


rate ni apply utk student yg study overseas ke?
coz kwn ckp, bayar 1% je  kalo cgpa 3.0 ke atas..
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2007 09:26 PM | Show all posts

Reply #17 chuckiey's post

rate utk dlm negara pun ade....tapi tak tau la beza ke tidak rate nya
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2007 10:42 PM | Show all posts

Reply #17 chuckiey's post

tak sure ler chuckieyrate local ker internasional..kalau kene byr 1% jer..memang HAMPEH ler kalau sapa yg tak bayar..siap nama masuk surat khabar lagi..memang memalukan  
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2007 10:09 PM | Show all posts

dah dapat

i dah bleh apply loan MARA dah
thanks for the info
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091322s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list