Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
8232
View
43
Reply

survey punca pengangguran

[Copy link]

Author: mesomeone       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-12-2006 10:40 AM | Show all posts |Read mode
just nak buat survey. sebab generasi korang paling byk mengganggur. so nak tanya pendapat muda mudi sekarang. punca2 penggangguran nih.
Single Polls, Total 23 Users voted
39.02% (16)
31.71% (13)
9.76% (4)
9.76% (4)
2.44% (1)
2.44% (1)
2.44% (1)
0.00% (0)
2.44% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 06:15 PM | Show all posts
tengok kat poll tu macam menjurus kenapa graduan menganggur setelah datang interview..

tapi personal view aku sendiri, graduan kite (tak semua), ramai yg memilih kerja...
maksud aku kalo ada degree tu, nak kejer koman2 gaji 1800++
tak ramai yg teringin nak mula dari bawah
dari observation aku sendiri, sebenarnye kat malaysia ni banyak kerja kosong...
tinggal kite nak kerja ke tak je...of coursela jangan expect kerja ceo atau manager yg berlambak...
tapi kerja2 kat hypermarket, supermarket, fast food restaurant, stesen minyak, berlambak2
peluang naik pangkat pun aku kira cerah...
sorang kawan aku yg ada diploma, kerja tukang mop lantai kat mcD...within 3 years dia dah jadi ketua kat branch tuh...dah bole bergaya bagai...kawan2 aku yg kerja tesco, carrefour pun ramai yg camtu...falsafahnye senang, kalo nak kerja, kerja sungguh2, jangan harap benda datang bergolek...budak yg tak pass spm pun bole berjaya, skill kehidupan ni bukan gifted, tapi acquired...nak acquire camne, thru experience la...
ofis boy kat ofis engineer sepupu aku pun ada diploma jek...gaji RM600++ sebulan...memangla sikit, tapi bolela as experience, bole claim tu, claim ni, hidup happy cam biasa...even technician2 nak tempat aku (uia), ramai gak yg degree holder dlm engineering...datang kerja naik kapcai je, takde masalah...kadang2 terkejut, grad engineering kerja technician btolkan aircond, wiring je? eh, okla daripada menganggur...kalo memilih sangat ingat duit datang bergolek ke?

yg ni overview dari segi availability pekerjaan tu sendirila....
yg datang interview pun 1 hal gak...dengan englishnye, dgn confidence levelnye, dgn academic bakgroundnye, dgn personal appearancenye, macam2 bole komplen...nak jadik lawyer tapi LLB pun tak tau ape maksudnye, ape citer? general knowledge pun tak tau..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 10:34 PM | Show all posts
Ada lagi yang tertinggal kat poll tuh... PERKAUMAN
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 09:05 AM | Show all posts

Reply #2 iscol_klang's post

:setuju:  

kalo aku perhatikan zaman skg ni... byk mengganggur sebab

a)  memilih kerja... nak kerja yg sesuai dgn ijazah yang dimiliki tetapi demand tinggi.  dah la takde pengalaman, nak demand tinggi2... orang dah kasi keje, amek la dulu... sambil2 tu cari keje lain.

b)  demand lagi!   suruh dtg interview, minta tangguhkan kejap.  mintak tukar hari.  common la, hendak seribu daya. penat2 hantar application, orang pangge interview, amek peluang tu dgn segera.  org yg interview ni, once kata tangguh, dorang bukak kepada orang lain.  soooo... GUD BYE!

c)  gaji pulak... nak gaji yang tinggi... tapi baru je graduate & takde pengalaman kerja... mcm no. (1), ambil dulu peluang yg ada walaupun gaji sikit.  dalam bekeje tu, cari keje lain... at least keje situ 3 bulan dah kira pengalaman keje jugak tu... sebab kebykan kompeni skg nak pengalaman keje.  

d)  dtg interview takde persediaan.  dah tau nak gi interview, bersedia dgn sebarang kemungkinan.  survey dulu kompeni tu kat mana2... praktis depan cermin nak ckp apa... basic soalan interview... dorang tanya background kita - nama, tinggal kat mana, dulu studi kat mana, skg keje kat mana... kan diri sendiri punya kisah... satu lagi, bersedia utk kemukakan soalan kepada panel interview - tanya dia benefit kompeni, epf/socso, performance co... tunjuk interest kita tentang kerja yg ditawarkan

tu serba sedikit yg aku nampak... ingat2 luper ....

tapi kalo masa gi interview, orang ckp... "u are over  qualified", memang aku bidas balik... dah tau over qualified, why call for interview... u r wasting my time & my money.... geram gaks aku...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 05:11 PM | Show all posts
taburan keje tak sekata di mesia...lebih ke bandar2 besar cam kl penang ngan jb..tempat lain kurang
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 08:05 PM | Show all posts
my opinion plak..lack of communication....

graduan skrg nie susah nak communicate dlm english..:ting:
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 02:03 AM | Show all posts
according dlm paper aritu die list kn de 3 reason why wujudnye unemployed ni...

-poor in english
-pilih kerja
-xde pngalaman..

tp mmg ssh cr keje ni..hmmm.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 02:06 AM | Show all posts
apa susah kita la mewujudkan pekerjaan

modal dari bank pertanian ka

cam kawan aku...nega sayur kat pasar malam jer...tp pakai hilux dah..ada kebun sayur, tanam buah ngan ternak kambing boer..tarak pi berhijrah mana2 pun..duk kedah je
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 02:16 AM | Show all posts
Originally posted by Joe Hahn at 14/12/06 02:06 AM
apa susah kita la mewujudkan pekerjaan

modal dari bank pertanian ka

cam kawan aku...nega sayur kat pasar malam jer...tp pakai hilux dah..ada kebun sayur, tanam buah ngan ternak kambing boe ...



jom keje ngan die!!! :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 09:11 AM | Show all posts
Originally posted by Deadgurlzz at 14-12-2006 02:03 AM
according dlm paper aritu die list kn de 3 reason why wujudnye unemployed ni...

-poor in english
-pilih kerja
-xde pngalaman..

tp mmg ssh cr keje ni..hmmm.....



ko tertinggal satu...Preferred language(s): Chinese<----alang2 ckp je trus tak nak amik org melayu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 11:41 AM | Show all posts
Originally posted by jpl_fan at 13-12-2006 08:05 PM
my opinion plak..lack of communication....

graduan skrg nie susah nak communicate dlm english..:ting:


:setuju:
satu lg mslh ialah kualiti sijil/diploma/ijazah yg tak diiktiraf dan tidak menepati
piawaian n standard yg diperlukan...contohnya sesuatu course di sesuatu universiti
itu menekankan kpd keseimbangan keperluan elemen teori dan teknikal manakala di
universiti yg lain bg course yg sama pula hanya menekankan aspek teori shj dan
tidak begitu fleksibel jika nk dibandingkan dgn universiti yg satu lagi..mslh ni pernah berlaku kat kwn aku yg susah nk cari keje disbbkan mslh tadi tapi tak mau ckp arr
universiti mana yg course bg sijil/ijazahnya x diiktiraf tue..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 08:09 PM | Show all posts
utk fresh grad..masalah paling utama ialah "TIADA PENGALAMAN"

Bayangkan dlm 10 iklan jawatan kosong...8 nak kan pengalaman sbg syarat....1-2 tahun experience...
Kalau ada yg tulis fresh grade digalakkan....biler tyme interview ttp nakkan pengalaman sbg keutamaan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2006 03:07 PM | Show all posts
Originally posted by Deadgurlzz at 14-12-2006 02:16 AM



jom keje ngan die!!! :bgrin:


hehe

sanggup ke bangun awal2 pagi..kul7 pagi dah kat kebun smp petang..then petang dalam kul 5 6 ptg siap2 nak gi jual sayur kat pasar malam

kadang2 tu duk tdo kat pondok kat kebun dia jek
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2006 03:08 PM | Show all posts
Originally posted by adiela811 at 14-12-2006 08:09 PM
utk fresh grad..masalah paling utama ialah "TIADA PENGALAMAN"

Bayangkan dlm 10 iklan jawatan kosong...8 nak kan pengalaman sbg syarat....1-2 tahun experience...
Kalau ada yg tulis fre ...


tulah bagi joe, kalau rasa susah nak mintak keje makan gaji try la kita sendiri yang buat pekerjaan sendiri...lagi best...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2006 02:42 AM | Show all posts
sebab graduate dengan pointer yg hampeh..kuang3
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2006 10:15 AM | Show all posts
rsnyer masalah bahasa inggeris
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2006 08:55 AM | Show all posts
sbb pemintaan melebihi penawaran....sekali buka offer utk 3 org yg dtg minta beratus-ratus...
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2006 08:02 PM | Show all posts
Originally posted by Gunner at 2006/11/26 08:55
sbb pemintaan melebihi penawaran....sekali buka offer utk 3 org yg dtg minta beratus-ratus...


nie cam ayat ekonomi jek...hehehehe....
tp aku rase kalo skang nie sbb xdpt keje or xdiamik keje or xberpeluang utk bekerja adalah sbb xde skill yg spatutnye...xde pengalaman kerja and bahasa enggeris....skang nie org sume nk berpengalaman sdgkn dorg tau yg dak u nie byk blajar teori dr practikal pastu kalo blh dorg nie sgt yg da berpengalaman sdgkn kalo nk yg berpengalaman mesti da org yg da berumor majoriti nye...sbb slalu nye yg xde pengalaman nie fresh graduate jek...bg jek la peluang kat bdak2 nie pastu latihla ktorng mesti ok nye sume tu kn?kn??????

:geram::geram:
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2006 11:00 PM | Show all posts
Originally posted by adecco_85 at 20-12-2006 08:02 PM


nie cam ayat ekonomi jek...hehehehe....
tp aku rase kalo skang nie sbb xdpt keje or xdiamik keje or xberpeluang utk bekerja adalah sbb xde skill yg spatutnye...xde pengalaman kerja and bahasa  ...

aaaa.....tu la pasal...klu minta ape2 keje skang kbyknnya nk kpd pglmn..manelah budak2 yg baru lepas grad nie nk cari pglmn sedangkan nk dapat pengalaman kena buat keje dulu...sepatutnya majikan tu train dulu budak2 nie..xperlu train detail sgt sbb diorang cuma nk biasakan diri je dgn keje diorang.xpon klu majikan/syarikat tu xnak train,ipta/ipts boleh sediakan keje (praktikal yg seakan2 keje) semasa budak2 tgh menuntut lagi.dengan itu mereka akan mendapat pengalaman dari situ.senanglah utk dapatkan keje nanti sebab dah dapat kelulusan akademik beserta pengalaman kerja sekaligus..ye tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 02:25 AM | Show all posts
Originally posted by XkostonX at 14/12/06 09:11 AM



ko tertinggal satu...Preferred language(s): Chinese<----alang2 ckp je trus tak nak amik org melayu....



ilek ilek..
:bodek: hehehe tu la psl...kdg2 ble preferred chinese tu mcm de mslh pkauman sket..:ah: dlu kan dh msk dlm pper yg jgn wajibkn mandarin kan for malay student?yela mmgla sparuh org blja mandarin tp srious...if x practice...hancur gak..(mcm aku je tu..hmm ingt sket2 jek) so cmne utk yg x blaja mndarin????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098349s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list