Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
45233
View
303
Reply

ada sesiapa dari melbourne?

[Copy link]

Author: MissJauhDiMata       Show all posts   Read mode

MissJauhDiMata This user has been deleted
Post time 1-12-2006 11:35 AM | Show all posts |Read mode
hi kengkawan....salam perkenalan dari saya....
ermm first time hantar message kat forum sini....selalunyer baca je....nak join..tak reti..segan la pulak...

saya ada soalan ni...tgh pikir and dalam dilema....tu sebab saya nak cari kengkawan yg berada kat melbourne...
saya baru dapat keje kat sana..tapi belum kasi jawapan lagi accept or reject...coz nak survey dulu cost of living sana ngan gaji yg dioffer...worth ke tidak...

soalan saya...
1) mahal tak sewa rumah/apartment
2)transportation dia cemana
3)senang ke nak dpt makanan halal..

maklumlah..saya ni takpenah travel..tu yg kebingungan tu..

harap harap kengkawan dapat membantu....terima kasih... :tq:

[ Last edited by  Sasha at 28-3-2008 10:59 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 12:17 PM | Show all posts

Reply #1 MissJauhDiMata's post

Hi MissJauhDiMata,

selamat berkenalan...

i dari Melbourne...dah duduk sini dekat 2 tahun...so far..i love been here..takde la pulak rasa rindu kat m'sia...hehehe..cam lupa daratan pulak!

utk soalan2 u tu..i try la jawap mana yg i tahu...
utk sewa rumah atau apartment, depend in which area do u want to live
kalau area city mahal sikit kot...more than $250 per week..
tranportation pulak...better u get a car..senang nak kemana2...kete jgn risau..murah2 jer...public transport susah sikit ler..kalau kat city senang...ada train, tram, taxi and bus as well..

pasal makanan halal pulak...pun teramat banyak kat sini...mana2 ada halal butcher....asian groceries pun banyak...apa u nak masak lauk2 melayu..semua ada...

eh..kalau u dtg sini contact je i..InshaAllah kita boleh tolong mana yg terdaya...

[ Last edited by  roxana at 20-2-2007 04:23 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 12:41 PM | Show all posts

Reply #2 roxana's post

wahh.. dapat offer kerja sana?
bleh tanya bidang apa?
interesting nyer
excited aku dengo:bgrin:


Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 11/30/06 20:17
Hi MissJauhDiMata,

selamat berkenalan...

i dari Melbourne...dah duduk sini dekat 2 tahun...so far..i love been here..takde la pulak rasa rindu kat m'sia...hehehe..cam lupa daratan pulak!

u ...


nah kawan (ckp orang Pahang ni)  bagi kacang and selamat datang ke board OberC ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 12:49 PM | Show all posts

Reply #3 Pe4RL's post

Hi Pe4RL!

kita ni housewife jer...my hubby yg keje sini...dia yg decide nak migrate...kita ikut je la...
dia dlm Bidang IT...

meh la Pe4RL dtg sini..meramaikan melayu kat sini...so far setakat yg kita tahu ada more than  200 malay families yg dah menetap kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 12:53 PM | Show all posts

Reply #4 DARSITA's post

thanks Kak Dar!

ekeke...koi nak cari kawan melayu kat melbourne ni...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 1-12-2006 12:17 PM
Hi MissJauhDiMata,

selamat berkenalan...

i dari Melbourne...dah duduk sini dekat 2 tahun...so far..i love been here..takde la pulak rasa rindu kat m'sia...hehehe..cam lupa daratan pulak!

u ...



amboii...Rox....tak sabau i nak join U next year......
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 01:09 PM | Show all posts

Reply #7 Ratu_Lybeau's post

Hehehe...tapi kena get used to melbourne's weather...kacau bilau sket!!

ada ka lagi 2 minggu nak summer ada one of part kat sini turun salji...haiyyakkk!!
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:19 PM | Show all posts
hi roxanna..selamat berkenalan..bestnyerr rasa...tersenyum je depan pc ni....ada gak org melbourne..alhamdullilah...
wahh ye ke..best ye duduk sana...menarik je dgr ni...alerrr..jgn la ckp camtu..bukannyer lupa daratan..cuma..errr kebahagiaan mengatasi segala kerinduan je kan kan hehe

stay sana sebab keje ke roxanna?
ohhh rumah kat sana per week?tapi adagak permonth calendar year..camtu?
rasanyer i lagi suka kat city..bukannyer apa roxanna...i ni penakut nak drive...kat kl pun i tak drive...lesen keta beku je dlm wallet..cukup time je..renew :nyorok: tapi taktau la jugak kan..kalo tetibe suka and terer drive masa kat sana nanti hehehe...... ermmm kalo kite stay sana..tak kisah rumah jenis aper ker harga dia $250 per week?
eventhough studio apartment pun? mak aii costlynyer:....ermmmm....tapikan..cemana ye cara kite nak tau ada rumah untuk disewakan..dia ada tak publish kat internet?boleh look see.....

ok gak ehh..$180 per week...save sket...tapi bile sebut jauh dr city tu..mmg langsung takde public transportation la yer...?ermm..:jeling:

bahagianyerr dgr cerita ni..makanan halal pun senang emmm...lagi best ada kawan mcm roxanna...terima kasih sesgt atas info ni.....insyaallah bile kite dah confirmkan answer..kite bagitau eh..kite ke sana atau tidak...

ini pengalaman pertama nak ke oversea..tu yg kecut perut gak tu..tapi sampai bile asyik nak tolak offer je..ye tak...dah 2 3 kali tolak offer sebab tak confident and kengkonon nak tie knot...bile dah tak jadi tie knot..tuh yg dpt offer...and terus cari info ni...rasa bersemangat pulak nak proceed.....errr satu lagi soalan...mcm mana dgn tax yer..byk tak dia kenakan?
:pray:

terima kasih sesgt...terharu....:tq:
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:20 PM | Show all posts
Originally posted by Pe4RL at 1-12-2006 12:41 PM
wahh.. dapat offer kerja sana?
bleh tanya bidang apa?
interesting nyer
excited aku dengo:bgrin:




hi pearl...ye..dapat offer keje kat sana....
bidang consultancy jek...itu je termampu buat...nak buat keje hebat lelain..tak reti...
pearl dari mana tu
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 1-12-2006 12:48 PM


nah kawan (ckp orang Pahang ni)  bagi kacang and selamat datang ke board OberC ni


hi darsita...terima kasih ucapanwelcome tu..
nak bagi kacang? eh eh baiknyaaa.......
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 1-12-2006 01:09 PM
Hehehe...tapi kena get used to melbourne's weather...kacau bilau sket!!

ada ka lagi 2 minggu nak summer ada one of part kat sini turun salji...haiyyakkk!!



Tu la ...kat Balarat tu kan....aiyo....I saw in the papers
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 1-12-2006 12:49 PM
Hi Pe4RL!

kita ni housewife jer...my hubby yg keje sini...dia yg decide nak migrate...kita ikut je la...
dia dlm Bidang IT...

meh la Pe4RL dtg sini..meramaikan melayu kat sini...so far setak ...


ohh ikut hubby....bestnyerrr...ramai eh keluarga melayu...ermmm...nape tah bersemangat la pulak hehehehhee
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by Ratu_Lybeau at 1-12-2006 01:05 PM



amboii...Rox....tak sabau i nak join U next year......


ratu pun akan migrate ke australia gak ke...wah menariknyerrrr....
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 01:27 PM | Show all posts
Originally posted by MissJauhDiMata at 1-12-2006 01:23 PM


ratu pun akan migrate ke australia gak ke...wah menariknyerrrr....



Miss.....I ngan Rox...biras...my hubby ngan hubby dia adik beradik....so my hubby mmg plan nak ke sana next year....kalo FIL dah sihat...and semua berjalan ngan lancar....pegi la next year....InshaAllah..:pray:

Miss  bila plak kena posted?
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 1-12-2006 01:34 PM | Show all posts
Originally posted by Ratu_Lybeau at 1-12-2006 01:27 PM



Miss.....I ngan Rox...biras...my hubby ngan hubby dia adik beradik....so my hubby mmg plan nak ke sana next year....kalo FIL dah sihat...and semua berjalan ngan lancar....pegi la next year... ...

laaaaaa..biras ke.....ic..ic....selamat berangkat la yer....bile tuh next year? awal thn/?

kalo ikutkan..kena urgent gi sana....tapi dah inform kat future compony tuh...nak tender kena 3 months notice....then dorang ckp..dorang sanggup bayarkan...asalkan dtg sana ASAP...tapi tuh la tgh cari info ni..sebab blur blur...maklomlah..tak penah merantau....org kampung la katakan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by MissJauhDiMata at 1-12-2006 01:19 PM
hi roxanna..selamat berkenalan..bestnyerr rasa...tersenyum je depan pc ni....ada gak org melbourne..alhamdullilah...
wahh ye ke..best ye duduk sana...menarik je dgr ni...alerrr..jgn la ckp camtu.. ...


haa...semangat pun...ni yang best dengar ni...!! okey kiter citer lagi...

pasal nak cari rumah tu boleh check kat website ni  www.realestate.com.au ataupun www.domain.com.au
harga ikut area...area bagus..harga bagus!!! kitanya area pun bagus tapi agaknya rumah kita je yg murah kat sini...rumah lain semua lebih $230 per week..

pasal driving..kalau u dah PR kena amik semula test dr awal...pasal lesen m'sia diorg tak recognise...i baru je 3 bulan dpt lesen...driving kat sini okay..kat city biasa la...jam jugak..

most every suburb ada train nak ke city..takde susahnya nak ke city......

yang pasal tax pulak kalau tak kawen lagi...0 - 6000 p.a: 0%, 6001 - 21000 p.a: 15%, 21001 - 75000 p.a: 30%
yg lagi dua tax bracket trak berapa ingat, kena check dulu

ada apa lagi..boleh tanya...:
:

[ Last edited by  roxana at 20-2-2007 04:25 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2006 12:43 PM | Show all posts
Originally posted by MissJauhDiMata at 1-12-2006 11:35 AM
hi kengkawan....salam perkenalan dari saya....
ermm first time hantar message kat forum sini....selalunyer baca je....nak join..tak reti..segan la pulak...

saya ada soalan ni...tgh pikir and da ...


hi Miss,
Dlm dilema ye.. don't worry..harap2 everything will be fine..
hb dapat offer kerja..good..
u r welcome to contact me anytime
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2006 05:03 PM | Show all posts
kawan cecco study kat uni melb.dok kt CS.....
Reply

Use magic Report

MissJauhDiMata This user has been deleted
 Author| Post time 5-12-2006 06:41 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 1-12-2006 01:42 PM


haa...semangat pun...ni yang best dengar ni...!! okey kiter citer lagi...

pasal nak cari rumah tu boleh check kat website ni  www.realestate.com.au ataupun www.domain.com.au
harga ikut area ...


maaf lambat reply..baru balik hospital..demam panas...

wah menariknyer info...tapi info tak menarik tu..tax :jeling: mahalnyer..rasernyer i kena sure lagi byk....

satu soalan..surburb tu aper ye?contohnyer errr surburb ni kawasan ke..ala ala shah alam...wangsa maju..pj..camtu?? maaf la byk soal...:nyorok:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089194s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list